SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
23. jūnijā, 2016
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Lauku attīstība
1
1

„Jāņu siera” tirdzniecība - tikai saņemot atļauju

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

"Jāņu siers" ir nenogatavināts skābpiena siers, ko gatavo pēc šādas metodes: piens tiek sarecināts, izmantojot tikai pienskābes baktēriju ieraugu vai biezpienu. "Jāņu sieru" gatavo no piena un biezpiena, tos karsējot sūkalu atdalīšanai, pievieno sviestu vai saldo krējumu, olas, vārāmo sāli un ķimenes. Iegūto masu karsē, intensīvi maisot, līdz viendabīgas konsistences ieguvei.

FOTO: Ieva Lūka, LETA

Sabiedrībā neizpratni raisījusi ziņa, ka „Jāņu sieru” var tirgot tikai tie uzņēmumi, kuri ir saņēmuši speciālu atļauju. Tā tas tiešām ir, jo „Jāņu siers” līdzās sklandraušiem un salinātai rudzu rupjmaizei ir iekļauts Eiropas garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā, kas nozīmē – produkta gatavošanā jāpieturas pie stingras receptes un uzņēmumam jābūt sertificētam. Ikvienam uzņēmumam, arī mājražotājiem, ir iespēja saņemt atļauju un piedāvāt tirgū Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā iekļautus produktus.
īsumā
  • Lai ražotu Eiropas garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā iekļautus produktus, jāsaņem atļauja.
  • Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā iekļauts sklandrausis, salināta rudzu rupjmaize un "Jāņu siers".
  • "Jāņu siera" ražotājiem ir iespēja saņemt valsts atbalstu.

Sarakstu papildinās

Šobrīd no Latvijas Eiropas Komisijas reģistra sarakstā "Garantēta tradicionālā īpatnība" (GTĪ) iekļauti trīs produkti: "Jāņu siers", salināta rudzu rupjmaize un sklandrausis. Produkta iekļaušana reģistrā aizsargā tā tradicionālo ražošanu, pasargājot no pakaļdarinājumiem un garantējot saražotā produkta kvalitāti. Lai kādu produktu iekļautu GTĪ reģistrā, tam jābūt tradicionāli lietotam noteiktā teritorijā un vismaz 30 gadu garumā ir jābūt pieejamam apliecinājumam par receptes nodošanu no vienas paaudzes nākamajai.

Sklandrausis reģistrā ir iekļauts kopš 2013. gada, salināta rudzu rupjmaize – kopš 2014. gada un "Jāņu siers" – kopš 2015. gada novembra.

Pēc Rucavas novada domes ierosinājuma Latvija ir sagatavojusi pieteikumu Rucavas baltā sviesta iekļaušanai Eiropas garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā. Kā norāda Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta Biotehnoloģijas un kvalitātes nodaļas vecākā referente Ginta Dzerkale, Latvijas iesniegto pieteikumu šobrīd izskata Eiropas Komisijā, procedūra ir gara, un lēmums varētu būt zināms apmēram pēc gada.

Ar GTĪ reģistrā iekļauto produktu gatavošanas receptēm, kā arī pamatojumiem nepieciešamībai tos iekļaut šajā sarakstā var iepazīties Zemkopības ministrijas mājaslapā.

"Jāņu sieru" ir iespēja ražot ikvienam

Patlaban "Jāņu sieru" tirgot drīkst tikai pieci uzņēmumi. Ikvienam siera ražotājam ir iespēja šo produktu ražot un tirgot, ievērojot recepti. Lai varētu ražot Eiropas garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā iekļautus produktus, jāveic četri soļi:

  1. Jāsakārto tehnoloģiskie procesi uzņēmumā tā, lai varētu ražot produktu, lai tas atbilstu garantētajai tradicionālajai īpatnībai (tehnoloģiskais process, dokumentācija, recepte);
  2. Jāreģistrējas Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) kā uzņēmumam, kas ražo produktu ar garantētu tradicionālo īpatnību.
  3. PVD pārliecināsies, vai uzņēmums patiešām var garantēt, ka produkta ražošana un pats produkts atbilst prasībām. Ja pārbaude būs veiksmīga, uzņēmums saņems sertifikātu, kas viņam ļauj ražot Eiropas GTĪ reģistrā iekļautu produktu, un uzņēmums turpmāk šo produktu varēs ražot ar attiecīgo nosaukumu.
  4. Pēc sertifikāta saņemšanas uzņēmumam jāiesniedz iesniegums ražotāju grupai, kas produktu reģistrējusi GTĪ reģistrā, "Jāņu siera" gadījumā – biedrībai "Siera klubs", par pievienošanos uzņēmumiem, kas ražo "Jāņu sieru".

Kārtību, kādā aizsargā un uzrauga produktus, kas iekļauti GTĪ reģistrā, noteic MK noteikumi Nr. 767 "Lauksaimniecības un pārtikas produktu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu, cilmes vietas nosaukumu un garantētu tradicionālo īpatnību reģistrācijas, aizsardzības un uzraudzības kārtība".

Biedrības "Siera klubs" valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova norāda, ka pēdējā laikā ne lielie uzņēmumi, ne arī mājražotāji nav izrādījuši interesi par iespēju ražot "Jāņu sieru".

"Pēdējā laikā ne lielie uzņēmumi, ne arī mājražotāji nav izrādījuši interesi par iespēju ražot "Jāņu sieru". "

"Jāņu siera" ražotājiem ir iespēja saņemt arī valsts atbalstu, to paredz MK noteikumi Nr. 1524 "Noteikumi par valsts atbalstu lauksaimniecībai". PVD reģistrētam ražotājam mājas apstākļos atbalsts ir 1140 eiro apmērā, savukārt PVD reģistrētam vai atzītam pārtikas aprites uzņēmumam – apstrādes, pārstrādes veicējam – valsts atbalsts ir 2135 eiro apmērā.

GTĪ reģistrā iekļautos produktus ražotājs drīkst marķēt ar Garantēto tradicionālo īpatnību reģistra logotipu. Ražotājs var brīvi izvēlēties, vai produkta marķējumā norādīt simbolu ar norādi "garantēta tradicionālā īpatnība" vai atbilstīgo saīsinājumu "GTĪ". Logo lietošana ir brīvprātīga izvēle, tomēr, lai pircējs produktu atpazītu un veicinātu tirdzniecību, izmantot logo ir ražotāja interesēs, uzsver PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Neīstā "Jāņu siera" ražotājus speciāli nemeklēs

Gan uzņēmumi, gan mājražotāji joprojām drīkst turpināt ražot un tirgot ķimeņu sieru, vienīgi nedrīkst to saukt par "Jāņu sieru", ja uzņēmums nav sertificēts. Sieram var dot citus nosaukumus, kas norāda uz to, ka šis ir Jāņu laika siers, piemēram, saukt par "Jānīša sieru", "Līgo sieru", "Saulgriežu sieru" u.tml. "Galu galā to, kādu sieru izvēlēties, izlemj patērētājs, un, ja viņam garšo kāda mājražotāja ražotais ķimeņu siers, tad nosaukums visdrīzāk nebūs izšķirošais produkta izvēlē. Turklāt pircējs var saukt iegādāto sieru, kā vien vēlas," skaidro PVD pārstāve I. Meistere.

PVD neplāno veikt kādas īpašas ārpuskārtas pārbaudes vai reidus ar mērķi atrast un sodīt neīstā "Jāņu siera" ražotājus, informē Pārtikas un veterinārajā dienestā. Ņemot vērā, ka PVD ir uzticēts pienākums kontrolēt prasību ievērošanu attiecībā uz tādu produktu izplatīšanu, kuru nosaukumi ir aizsargāti, dienests savās ikdienas pārbaudēs nevarēs ignorēt faktu, ja tirdzniecībā būs ķimeņu siers, kuru ražotājs, nebūdams īpašo ražotāju sarakstā,  būs nosaucis par "Jāņu sieru". "Ja tiks konstatēti pārkāpumi, PVD brīdinās ražotāju un aicinās reģistrēties dienestā, lai turpmāk legāli var izmantot "Jāņu siera" nosaukumu. Protams, katrs gadījums tiks skatīts individuāli, un, ja pārbaudē PVD konstatēs arī citus pārkāpumus, neatļauta garantēto tradicionālo īpatnību nosaukuma izmantošana situāciju noteikti neuzlabos," norāda I. Meistere.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI