SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. jūnijā, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Sodīs par zemes neizmantošanu lauksaimnieciskajā darbībā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ja iegādātā lauksaimniecības zeme netiek izmantota lauksaimnieciskajā darbībā, fiziskām personām sods būs līdz 700 eiro, bet juridiskajām - līdz 5000 eiro.

FOTO: Evija Trifanova/ LETA

Ar 1. jūniju spēkā stājas grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz sodīt par zemes neizmantošanu lauksaimnieciskajā darbībā.

Sods attieksies tikai uz tām personām, kas kopš 2014. gada 1. novembra iegādāto lauksaimniecības zemi neizmanto lauksaimnieciskajā darbībā. Sodīt varēs fiziskas personas, kuru īpašumā kopš 2014. gada novembra ir vairāk par 10 hektāriem lauksaimniecības zemes, un juridiskas personām, kuru īpašumā ir vairāk par pieciem hektāriem zemes.

Kopš 2014. gada 1. novembra, juridiskām un fiziskām personām iegādājoties lauksaimniecības zemi, saskaņā ar likuma "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" 28.pantu rakstveidā jāapliecina, ka zemi lauksaimnieciskajā darbībā sāks izmantot gada laikā pēc iegādes un nodrošinās arī turpmāk, ja zeme iepriekšējā vai pašreizējā gadā ir bijusi pieteikta vienotajam platības maksājumam vai tiešajam maksājumam. Ja zeme iepriekšējā vai pašreizējā gadā nav bijusi pieteikta vienotajam platības maksājumam vai tiešajam maksājumam, tad zemi lauksaimnieciskajā darbībā jāsāk izmantot triju gadu laikā, un tas jādara arī turpmāk.

Lauksaimnieciskā darbība saskaņā ar likumu "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" ir augkopības (arī koku stādu, sēņu, savvaļas ogu audzēšana), lopkopības (arī truškopība, putnkopība, biškopība un zvērkopība), iekšējo ūdeņu zivsaimniecības (zivju audzēšana privātajās ūdenstilpēs) un dārzkopības (arī puķkopība, siltumnīcu saimniecība) produkcijas audzēšana un ražošana, tajā skaitā šīs produkcijas pirmapstrāde un pēcapstrāde, ja tā veikta pašā saimniecībā, kā arī lauku tūrisma pakalpojumu sniegšana un lauksaimniecības zemes uzturēšana noganīšanai vai kultūraugu audzēšanai piemērotā stāvoklī.

Iegādājoties lauksaimniecības zemi, pircējam ir zināms, ka, neizmantojot iegādāto zemi lauksaimnieciskajai darbībai, pašvaldība piemēros soda sankcijas. Soda apmērus nosaka Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 51.4 pants. Atšķirīgi sodi paredzēti fiziskām un juridiskām personām.

Soda apmēri par lauksaimniecības zemes neizmantošanu lauksaimnieciskajā darbībā, pārkāpjot normatīvajos aktos par zemes privatizāciju noteiktā rakstveida apliecinājuma termiņu:

  Fiziskām personām Juridiskām personām
Ja zemes platība ir no 1 līdz 20 ha izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz 60 eiro izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz 150 eiro
Ja zemes platība ir no 21 līdz 50 ha izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu no 60 eiro līdz 350 eiro izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu no 150 eiro līdz 650 eiro
Ja zemes platība ir no 51 līdz 100 ha izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu no 350 eiro līdz 500 eiro izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu no 650 eiro līdz 1500 eiro
Ja zemes platība pārsniedz 100 ha izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu no 500 līdz 700 eiro izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu no 1500 eiro līdz 5000 eiro
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI