SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
20. maijā, 2016
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Drošība
3
3

Jauna kārtība ugunsgrēku dzēšanas un glābšanas darbos

Stājas spēkā 20.05.2016.
Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ja apdzīvotā vietā ir VUGD dienesta daļa vai postenis, ugunsdzēsējiem notikuma vietā jāierodas astoņās minūtēs.

FOTO: Edijs Pālens/ LETA

Šodien, 20. maijā, stājas spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 297 "Kārtība, kādā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests veic un vada ugunsgrēku dzēšanu un glābšanas darbus"

Šis normatīvais akts aizstāj 2004. gadā tapušos tāda paša nosaukuma MK noteikumus Nr. 61: atbilstoši mūsdienu prasībām ugunsdzēsības un glābšanas darbu kārtībā veicamas vairākas nozīmīgas izmaiņas, un tādējādi izmaiņu īpatsvars jau pārsniegtu pusi no iepriekšējā dokumenta satura. Tas ir slieksnis, kad izstrādājams jauns normatīvais akts.

Ugunsdzēsējus glābējus izsauc tikai pa tālruni "112"

Pirmais jaunums MK noteikumos Nr. 297: par notikumu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) ziņo pa vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112.

Līdz 1998. gadam ugunsdzēsējus izsauca tikai pa tālruņa numuru "01". Pēc tam Latvijas teritorijā papildus tika ieviests ārkārtējo situāciju tālruņa numurs "112".

Pārbaudot VUGD izsaukšanas iespējas, tika konstatēts, ka pa tālruņa numuru "112" tas bez kavējumiem notika vienmēr, bet pa tālruņa numuru "01" tikai daļēji, jo daži mobilo telefonu ražotāju telefoni nenodrošināja divciparu kodu atpazīšanu.

Kā liecina SIA "Lattelecom" informācija, tikai aptuveni 1% no visiem zvaniem pēc VUGD palīdzības ir zvani uz tālruņa numuru "01".

Ņemot vērā iepriekš minēto, kā arī lai mazinātu novēlotas palīdzības riskus, jo kritiskās situācijās dzīvības glābšanai izšķiroša var būt katra minūte, jaunajos MK noteikumos ir precizēta tālruņa numuru "01" un "112" izmantošana.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta izsaukšanai kā vienīgais ir noteikts ārkārtas palīdzības izsaukumu tālruņa numurs "112". Tomēr tehniski tiek saglabāta arī tālruņa numura "01" izmantošana. Taču, nomainot esošo tālruņa aparātu pret jaunu vai citu, šāda iespēja iedzīvotājiem turpmāk varētu būt liegta.

Iestādes un dienesti, kam jāpiedalās ugunsgrēku dzēšanā un glābšanas darbos

Jaunajos noteikumos precizēts arī to dienestu un iestāžu saraksts, kuras VUGD ir tiesīgs iesaistīt ugunsgrēku dzēšanā un glābšanas darbos. Tās ir:

  • iestāžu, organizāciju, komercsabiedrību, pašvaldību ugunsdrošības, ugunsdzēsības un glābšanas dienesti un brīvprātīgo ugunsdzēsēju organizācijas;
  • Valsts policija;
  • pašvaldības policija;
  • Valsts robežsardze;
  • Nacionālie bruņotie spēki;
  • Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests;
  • avārijas dienesti (piemēram, gāzes avārijas dienests, elektrotīklu avārijas dienests, liftu avārijas dienests).

Cik ilgā laikā jāierodas ugunsdzēsējiem un glābējiem

Iepriekš MK noteikumos Nr. 61 bija noteikts laiks, kurā VUGD vienībai jāierodas notikuma vietā pēc izsaukuma saņemšanas.

Jaunajā normatīvajā regulējumā VUGD apakšvienības ierašanās laiks notikuma vietā ir sadalīts, atsevišķi paredzot laiku izbraukšanai no daļas vai posteņa garāžas un atsevišķi laiku ceļā līdz notikuma vietai. Ierašanās laiks notikuma vietā skaitāms no VUGD apakšvienības izbraukšanas brīža no daļas vai posteņa garāžas.

Un tātad:

  • VUGD apakšvienības izbrauc no daļas vai posteņa garāžas 90 sekunžu laikā pēc nosūtīšanas uz notikuma vietu.
  • notikuma vietā republikas pilsētā, pilsētā un ciemā, kur atrodas dienesta daļa vai postenis, apakšvienība ierodas astoņu minūšu laikā;
  • pilsētā, ciemā, novada un pagasta teritorijā, kur neatrodas VUGD daļa vai postenis, – 23 minūšu laikā.

VUGD apakšvienība var ierasties notikuma vietā vēlāk, ja:

  • ierašanos aizkavējuši apstākļi, ko radījusi nepārvarama vara;
  • notikusi dabas vai cilvēka izraisīta katastrofa;
  • vienlaikus saņemti ziņojumi par vairākiem notikumiem daļas vai posteņa pārziņas rajonā;
  • ceļā uz notikuma vietu ir radušies satiksmes sarežģījumi (piemēram, intensīva ceļu satiksme, slēgta dzelzceļa pārbrauktuve, ceļu satiksmes negadījums, ceļa segums sliktā stāvoklī, nav piebraucamo ceļu, transportlīdzekļa tehniski bojājumi);
  • saņemtais ziņojums par notikumu nav saistīts ar ugunsgrēku un nepastāv draudi cilvēka dzīvībai un veselībai.

Darbi notikuma vietā: prioritārā secībā

Ugunsgrēka dzēšanas un glābšanas darbu vadītājs, vadot ugunsgrēka dzēšanu vai glābšanas darbus, dod mutiskus rīkojumus un kontrolē to izpildi.

Ugunsgrēku dzēšanā un glābšanas darbos notikuma vietā ievēro šādu prioritāro secību:

  • cilvēku glābšana un evakuācija;
  • sprādziena, ēkas vai būves sabrukšanas, bīstamas vielas noplūdes draudu novēršana;
  • ugunsgrēka izplatīšanās vai avārijas rezultātā izveidojušos bīstamo faktoru izplatīšanās ierobežošana.

Ja notikuma vietā ir cietušie, līdz brīdim, kad ierodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigāde, pirmo palīdzību sniedz VUGD amatpersona ar speciālo dienesta pakāpi.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI