SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
20. maijā, 2016
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi

Iepirkumos mainīta nodokļu nomaksas pārbaude un procedūras atbilstoši ES prasībām

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publisko iepirkumu likumā ir virkne grozījumu atbilstoši Direktīvas 2014/24/ES prasībām. Tajā skaitā kandidātu un pretendentu izslēgšanas saraksts papildināts ar jauniem noziedzīgu nodarījumu gadījumiem: prettiesiska labuma pieprasīšana, pieņemšana un došana, tirgošanās ar ietekmi; cilvēku tirdzniecība.

FOTO: Freeimages

Šodien, 20. maijā, stājas spēkā grozījumi Publisko iepirkumu likumā, kurā mainīta nodokļu nomaksas pārbaudes kārtība lielajos iepirkumos, papildināti iepirkumu pretendentu izslēgšanas gadījumi. Ar grozījumiem tiek pārņemtas Eiropas Savienības direktīvas 2014/24/25 atsevišķas normas. Vienlaikus spēkā stājas saistītie grozījumi Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumā.

Publisko iepirkumu likumā mainīta nodokļu nomaksas pārbaude, paredzot, ka pasūtītājs neizskata kandidāta pieteikumu vai pretendenta piedāvājumu un nepiešķir pretendentam iepirkuma līguma slēgšanas tiesības, ja, ievērojot Valsts ieņēmumu dienesta publiskās nodokļu parādnieku datubāzes un Nekustamo īpašumu nodokļu administrēšanas sistēmas pēdējās datu aktualizācijas datumā ievietoto informāciju, ir konstatēts, ka kandidātam pieteikuma vai pretendentam piedāvājuma iesniegšanas termiņa pēdējā dienā vai pretendentam, attiecībā uz kuru pieņemts lēmums par iespējamu līguma slēgšanas tiesību piešķiršanu, šā lēmuma pieņemšanas dienā Latvijā vai valstī, kurā tas reģistrēts vai kurā atrodas tā pastāvīgā dzīvesvieta, ir nodokļu parādi, tajā skaitā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu parādi, kas kopsummā kādā no valstīm pārsniedz 150 eiro.

Grozījumu izstrādātājs – Finanšu ministrija – anotācijā norāda, ka šāda kārtība ir labvēlīgāka par līdzšinējo (nodokļu nomaksas pārbaudes diena ir iepirkuma izsludināšanas vai lēmuma par iepirkuma procedūras uzsākšanu diena), jo praksē ir konstatētas problēmas ar to, ka piegādātājs ir samaksājis nodokļus, bet joprojām tiek uzrādīts, ka tam ir nodokļu parāds. Līdz ar to pretendents zinās nodokļu pārbaudes dienu un varēs laikus pārliecināties, ka tā maksājums ir pieņemts un nodokļu parāda nav.

Likumā ir izmaiņas sarakstā ar pakalpojumu iepirkumiem, kuriem var piemērot atviegloto procedūru, ja līgumcena zemāka par 750 000 eiro.

Ieviests būtisks jauninājums – piegādātāju uzticamības atjaunošana. Pretendentam tagad ir iespēja pierādīt pasūtītājam, ka viņš nav izslēdzams no iepirkuma, kā arī ir veicis pasākumus, lai atjaunotu savu uzticamību. Tas attieksies uz gadījumiem, kad pretendentam vai kandidātam iepriekš ir bijuši kādi pārkāpumi, par kuriem paredzēta izslēgšana no iepirkuma procedūras.

Lai samazinātu administratīvo slogu piegādātājiem, ieviesīs arī Eiropas vienoto iepirkuma procedūras dokumentu. Tas kalpos kā sākotnējais pierādījums piegādātāja atbilstībai iepirkumā.

Likumā papildināta kandidātu un pretendentu atlases, piedāvājumu atbilstības pārbaude un izvēles kārtība. Turpmāk pasūtītājam jebkurā iepirkuma procedūras stadijā būs tiesības prasīt pretendentiem iesniegt visus vai daļu no dokumentiem, kas apliecina tā atbilstību iepirkuma prasībām. Grozījumos noteikts, ka pasūtītājs nepieprasa tādus dokumentus un informāciju, kas ir tā rīcībā vai kura pieejama publiskās datubāzēs.

Likumā papildināti izslēgšanas gadījumi. Turpmāk pasūtītājs varēs izslēgt no dalības iepirkuma procedūrā kandidātu un pretendentu, kurš atzīts par vainīgu tādos noziedzīgos nodarījumos kā prettiesiska labuma pieprasīšana, pieņemšana un došana, tirgošanās ar ietekmi, kā arī cilvēku tirdzniecība.

Likumā papildināts interešu konflikta regulējums, paredzot, ka interešu konfliktā nedrīkst būt arī pasūtītāja darbinieks vai amatpersona, kas sagatavo iepirkuma dokumentāciju.

Ar grozījumiem tiek pārņemtas Eiropas Savienības (ES) direktīvas 2014/24/25 atsevišķas normas. Tie Saeimā tika pieņemti steidzamības kārtībā, divos lasījumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI