SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
20. maijā, 2016
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Veselība
15
6
15
6

Spēkā stājas stingrāki smēķēšanas ierobežojumi

Stājas spēkā 20.05.2016.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freeimages

Šodien, 20. maijā, spēkā stājas jauns Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likums, kas cita starpā paredz aizliegt pārdot cigaretes un tabaku ar pievienotu raksturīgu aromātu, kā arī stingrākus smēķēšanas ierobežojumus publiskās vietās un citu personu klātbūtnē.

Jauns likums izstrādāts, pārņemot Eiropas Savienības Tabakas produktu direktīvas1 prasības, kuras nacionālajos tiesību aktos dalībvalstīm bija jāiestrādā līdz 2016. gada 20. maijam.

Aizliegta tabaka un cigaretes ar raksturīgu aromātu

Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likums (turpmāk – Tabakas aprites likums) paredz virkni jaunievedumu, kuriem varētu būt ietekme uz smēķētāju ikdienas paradumiem. Piemēram, aizliegts tirgū laist cigarešu iepakojuma vienības, kurās ir mazāk par 20 cigaretēm. Turpmāk veikalos vairs nebūs pieejamas cigaretes un tinamā tabaka ar raksturīgu aromātu. Tāpat nebūs atļauti tabakas izstrādājumi, ja to sastāvā:

  • ir vitamīni vai citas piedevas, kas rada iespaidu, ka tas varētu būt mazāk kaitīgs veselībai;
  • kofeīns, taurīns vai citas piedevas un stimulējoši savienojumi, kas tiek saistīti ar enerģiju un vitalitāti;
  • piedevas, kas ietekmē emisijas krāsu;
  • piedevas, kas atvieglo ieelpošanu vai nikotīna uzņemšanu;
  • piedevas, kurām nesadedzinātām piemīt kancerogēnas, mutagēnas un reproduktīvajai sistēmai toksiskas īpašības.

Ierobežojumi smaržvielām, kas ir mazāk populāras, piemēram, ķiršu un augļu garšas, ir aktuāli līdz ar likumprojekta stāšanos spēkā. Savukārt tinamajai tabakai un cigaretēm ar raksturīgu aromātu, kuru pārdošanas apjomi Eiropas Savienības tirgū attiecīgajā produktu kategorijā ir 3% un vairāk, ir noteikts pārejas periods – aizliegums stāsies spēkā 2020. gada 20. maijā. Šiem kritērijiem atbilst, piemēram, cigaretes ar mentola garšu.

Personīgajā auto tomēr drīkstēs smēķēt, bet ...

Virkne likumā iekļauto smēķēšanas ierobežojumu bijuši spēkā jau līdz šim, piemēram, smēķēt aizliegts bērna klātbūtnē (Bērnu tiesību aizsardzības likumā šāda rīcība pat definēta kā vardarbība pret bērnu). Taču jaunais regulējums papildināts ar aizliegumu smēķēt arī topošās māmiņas – grūtnieces klātbūtnē. Jāatzīmē, ka Saeimas deputāti tomēr neatbalstīja pretrunīgo priekšlikumu aizliegt smēķēt personīgajās automašīnās. Tā vietā ir rasts kompromiss un liegums uzvilkt dūmu attiecināts uz transporta līdzekļiem, kuri atrodas valsts vai pašvaldības iestādes īpašumā.

Atbilstoši jaunā Tabakas aprites likuma 10. pantā noteiktajiem ierobežojumiem, smēķēt aizliegts:  

  • bērna un grūtnieces klātbūtnē;
  • izglītības iestāžu, izglītības iestāžu dienesta viesnīcu un audzināšanas iestāžu telpās un šo iestāžu lietošanā esošajās teritorijās;
  • tuvāk par 10 metriem no ieejām ēkās vai būvēs (arī uz ārējām kāpnēm vai lieveņiem), kur izvietotas valsts, pašvaldības iestādes vai kapitālsabiedrības, kurās vairāk nekā 50% kapitāla daļu pieder valstij vai pašvaldībai;
  • sabiedriskā transporta pieturvietu nojumēs un uz peroniem;
  • daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās;
  • uz daudzdzīvokļu dzīvojamo māju balkoniem un lodžijām, ja kāds no mājas iedzīvotājiem pret to pamatoti iebilst;
  • publiskās ēkās, būvēs un telpās. Šis aizliegums neattiecas uz publiskās ēkās esošajiem dzīvokļiem;
  • sabiedriskos transportlīdzekļos, taksometros;
  • valsts vai pašvaldību iestāžu īpašumā vai turējumā esošos transportlīdzekļos;
  • kafejnīcās, restorānos un citās sabiedriskās ēdināšanas vietās;
  • bērnu atpūtas un rotaļu laukumos;

Izņemot speciāli ierādītās telpās vai vietās, smēķēt ir aizliegts:

  • ārstniecības, sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādēs un to teritorijās;
  • ieslodzījuma vietu telpās un vietās, kurās tiek ievietotas un uzturas aizturētās personas, un to teritorijās;
  • darbavietās darba un koplietošanas telpās;
  • tālsatiksmes vilcienos un kuģos;
  • sporta un citu publisku pasākumu laikā stadionos un citās norobežotās teritorijās;
  • parkos, skvēros un peldvietās;
  • vasaras (āra) kafejnīcās;
  • viesnīcās;
  • kazino un spēļu zālēs,
  • starptautiskās satiksmes lidostas izlidošanas publiskajās telpās.

Smēķēt aizliegts jebkurā citā likumā nepieminētā publiskā vietā citas personas klātbūtnē, ja šī persona pret to iebilst.

Aizliegumi attiecas arī uz ūdenspīpju un elektronisko cigarešu lietošanu

Veselības ministrija uzsver: "Smēķēšanas ierobežojumi no šodienas attiecas arī uz ūdenspīpju lietošanu neatkarīgi no tā, vai tajā tiek lietots tabakas izstrādājums, vai, piemēram, ūdenspīpju tvaika akmeņi, kuri tabaku nesatur, bet satur nikotīnu vai citas ķīmiskas vielas." Tāpat likumā noteiktie smēķēšanas ierobežojumi attiecas uz elektronisko smēķēšanas ierīču un augu smēķēšanas produktu lietošanu. Līdz ar likumu spēkā stājas aizliegums nikotīnu saturošas elektroniskās smēķēšanas ierīces un nikotīnu saturošu šķidrumu iegādāties un pārdot ar distances līguma palīdzību (tirdzniecība internetā). Spēkā stājas arī aizliegums pārdot elektroniskās smēķēšanas ierīces nepilngadīgām personām, kā arī aizliegums reklamēt nikotīnu saturošas elektroniskās smēķēšanas ierīces.

Jaunas prasības iepakojumam

Jaunais Tabakas aprites likums paredz ievest arī jaunas prasības tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko cigarešu un uzpildes flakonu iepakojumam. 

Tās apkopotas Ministru kabineta noteikumos Nr.306 "Noteikumi par prasībām uz iepakojumiem izvietojamiem brīdinājumiem par ietekmi uz veselību".

Noteikumos precizēts, kādi kombinētie brīdinājumi par ietekmi uz veselību turpmāk būs jāizvieto uz smēķēšanai paredzētu tabakas izstrādājumu iepakojuma vienībām un jebkāda ārējā iepakojuma. Noteikumos definētas vispārējās brīdinājumu noformējuma un izvietošanas prasības, tai skaitā, izmērs, krāsa, novietojums. Brīdinājumiem jābūt drukātiem tā, lai tos nevarētu noņemt vai izdzēst un tie būtu pilnībā redzami, nevis daļēji vai pilnīgi apslēpti vai pārtraukti, izmantojot nodokļu markas, cenu zīmes, drošības elementus, apvalkus u.c. līdzekļus. Tāpat tabakas izstrādājumu ražotājiem turpmāk jāgādā, lai brīdinājumi par ietekmi uz veselību, atverot iepakojuma vienību, paliek neskarti.

Tabakas izstrādājumus un augu smēķēšanas produktus, kas ražoti vai laisti brīvā apgrozībā un marķēti līdz 2016.gada 19.maijam atbilstoši līdzšinējām prasībām, atļauts laist tirgū līdz 2017.gada 20.maijam.
 


1Eiropas Parlamenta un Padomes 2014. gada 3. aprīļa Direktīvas 2014/40/ES par dalībvalstu normatīvo un administratīvo aktu tuvināšanu attiecībā uz tabakas un saistīto izstrādājumu ražošanu, noformēšanu un pārdošanu un ar ko atceļ Direktīvu 2001/37/EK.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI