SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
12. maijā, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes

Sporta sacensību rīkošanai būs stingrāka kontrole

Stājas spēkā 12.05.2016.
Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freeimages

Šodien, 12. maijā, spēkā stājas grozījumi Sporta likumā un grozījumi Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā, kas paredz stingrāku kontroli sporta pasākumu rīkošanai autosportā, motosportā un ūdens motosportā neatkarīgi no to norises vietas.

Likumu grozījumi paredz, ka turpmāk autosporta, motosporta un ūdens motosporta sacensību organizētājiem sacensību rīkošanai būs jāsaņem atļauja no pašvaldības, kuras administratīvā teritorijā paredzēta pasākuma norise.

Vienlaicīgi saskaņošanas procesa ietvaros pasākumu organizatoriem būs pašvaldībai jāiesniedz arī attiecīgajā sporta veidā atzītās sporta federācijas apliecinājums par atbilstošiem sacensību noteikumiem.

Atzītās sporta federācijas ir noteiktas Sporta likuma 15. pantā: motosporta trases un tiesnešus licencē biedrība "Latvijas Motosporta federācija", autosporta trases un tiesnešus licencē biedrība "Latvijas Automobiļu federācija", ūdens motosporta trases un tiesnešus licencē biedrība "Latvijas Ūdens motosporta federācija".

Sporta likuma 15. panta 5. punktā noteikts, kādai informācijai jābūt norādītai sporta federācijas apstiprinātā nolikumā. Gadījumā ja iesniegumam netiks pievienots attiecīgais apliecinājums, sporta sacensību kā publiska pasākuma rīkošana netiks saskaņota un attiecīgās sporta sacensības rīkot nedrīkstēs.

Papildus likums papildināts ar norādi, ka sacensības konkrētajos sporta veidos atļauts rīkot tikai licencētā pastāvīgā vai uz laiku ierīkotā attiecīgo sporta sacensību norises vietā (trasē), kā arī attiecīgajā sporta veidā licencēta atbilstošas kategorijas galvenā tiesneša vadībā.

Likumprojektu anotācijā ir skaidrota jauno izmaiņu nepieciešamība. Iepriekš jebkura juridiska vai rīcībspējīga fiziska persona varēja rīkot sporta sacensības, ievērojot neatzītu sporta federāciju noteikumus, kas var būt pretrunā ar atzīto federāciju noteikumiem.

Tā rezultātā apšaubāmas bija šo pasākumu drošības prasības, kas īpaši bīstamas ir tehniskajos sporta veidos: motosportā, autosportā un ūdens motosportā. Vēl jo vairāk, pēdējā gada laikā tieši motosporta sacensībās, kas nav organizētas atbilstoši atzītas sporta federācijas apstiprinātiem noteikumiem, ir bijuši vairāki negadījumi, kur motosportisti ir gājuši bojā vai guvuši smagas traumas.

Turklāt iepriekš, organizējot pasākumu bez atzītas sporta federācijas apstiprinājuma un atbilstošiem sacensību noteikumiem, pasākuma organizētājam neiestājās Kriminālatbildība, ja kāds no dalībniekiem vai skatītājiem guva traumas. Tā rezultātā sacensībās varēja neievērot drošības prasības. Turklāt gadījumā, ja darbinieks vai skatītājs gūst smagas traumas, sporta sacensību organizatoram neiestājās Kriminālatbildība. Jaunie grozījumi šo nepilnību mainīs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI