SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
11. maijā, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Energoresursi
1
1

Eiropas un pašvaldību nauda jaunām tramvaju līnijām Rīgā, Daugavpilī un Liepājā

Stājas spēkā 11.05.2016.
Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Videi draudzīgā sabiedriskajā transportā pārvadāto pasažieru skaita palielinājums paredzēts līdz 88,42 milj. pasažieru 2023. gadā.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

11. maijā stājas spēkā Ministru kabineta noteikumi “Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 4.5.1. specifiskā atbalsta mērķa "Attīstīt videi draudzīgu sabiedriskā transporta infrastruktūru" 4.5.1.1. pasākuma "Attīstīt videi draudzīgu sabiedriskā transporta infrastruktūru (sliežu transporta)" īstenošanas noteikumi”.

Eiropas Savienības fondu un Kohēzijas politikas fondu 2014.–2020. gada plānošanas perioda darbības programma "Izaugsme un nodarbinātība" tika apstiprināta Eiropas Komisijā 2014. gada 11. novembrī, un minētais prioritārais virziens ietver atbalsta mērķi – veicināt videi draudzīga sabiedriskā transporta izmantošanu, tādējādi vairojot pasažieru skaitu, kuri izmanto tieši tā pakalpojumus, un mazinot autotransporta plūsmu pilsētās.

Īpaši aktuāls šis jautājums ir pilsētās, kur aktīvi norisinās ekonomiskā darbība, kā arī vērojama intensīva transporta plūsma. Aktuālie dati par 2014. gadu liecina, ka autotransports, būdams vispopulārākais transporta veids, Latvijā rada vislielāko piesārņojumu, proti, aptuveni 91,3% no transporta radītajām kopējām CO2 emisijām.

Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā 2030. gadam viens no mērķiem ir nodrošināt valsts enerģētisko neatkarību, palielinot energoresursu pašnodrošinājumu un integrējoties ES enerģijas tīklos. Dokumentā arī noteikts, ka enerģijas patēriņš transporta jomā veido aptuveni trešo daļu no Latvijas primāro energoresursu patēriņa un gandrīz pilnībā balstās uz naftas produktu importu, jo elektroenerģijas un biodegvielas īpatsvars transporta enerģijas gala patēriņā ir salīdzinoši niecīgs. Izaicinājums transporta jomā ir plašāka elektriskās piedziņas izmantošana gan sabiedriskajā transportā, gan privātajā autotransportā.

Trijās Latvijas pilsētās – Rīgā, Daugavpilī un Liepājā – astoņu gadu laikā plānots izbūvēt jaunus tramvaju maršrutus, rekonstruēt pašreizējos un iegādāties jaunus tramvajus.

Šim mērķim kopējais finansējums plānots gandrīz 128 miljoni eiro, no kuriem 85% būs Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējums, bet 15% - SIA "Rīgas satiksme" sadarbībā ar Rīgas domi, a/s "Daugavpils satiksme" sadarbībā ar Daugavpils pilsētas domi un SIA "Liepājas tramvajs" sadarbībā ar Liepājas pilsētas pašvaldību ieguldījumi. Videi draudzīgā sabiedriskajā transportā pārvadāto pasažieru skaita palielinājums paredzēts līdz 88,42 milj. pasažieru 2023. gadā.

Plašāk par plānotajiem darbiem izlasāms LV portāla rakstā "Rīgā, Daugavpilī un Liepājā taps jauni tramvaja maršruti".

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI