SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. maijā, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses

Precizēti bezdarbnieka pabalsta aprēķināšanas noteikumi

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ja, pieprasot bezdarbnieka pabalstu, uzreiz neiesniedz visus līdz 1996. gadam apdrošināšanas stāžu apliecinošos dokumentus, tos var iesniegt pabalsta izmaksas periodā ar lūgumu pārrēķināt piešķirto bezdarbnieka pabalstu.

FOTO: Edijs Pālens, LETA

Šodien, 1. maijā, stājas spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos par vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtību bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai un bezdarbnieka pabalsta un apbedīšanas pabalsta piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtību.

Grozījumi MK noteikumos Nr. 866 nosaka kārtību, kādā persona, pamatojoties uz attiecīgu tiesas spriedumu, atlīdzina valsts sociālās apdrošināšanas nodarbinātības speciālajā budžetā saņemtā bezdarbnieka pabalsta summu, ja tai par labu no darba devēja tiek piedzīta atlīdzība par darba piespiedu kavējumu attiecīgajā bezdarbnieka pabalsta saņemšanas periodā.

Bezdarbnieka pabalstam būtisks rādītājs ir personas apdrošināšanas stāžs, jo pabalstu aprēķina proporcionāli apdrošināšanas (darba) stāžam un atbilstoši ienākumiem, no kuriem tiek veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam. Ja apdrošināšanas (darba) stāžs ir no 1 līdz 9 gadiem (ieskaitot), pabalstu piešķir 50% no vidējās iemaksu algas; no 10 līdz 19 gadiem - 55% no algas; no 20 līdz 29 gadiem - 60% no algas; 30 gadi un vairāk - 65% no vidējās iemaksu algas.

Kopš 1996. gada 1. janvāra sociālās apdrošināšanas iemaksām ir personificētā uzskaite, šie dati par personas apdrošināšanas stāžu ir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) rīcībā. Līdz tam uzkrātie darba un tam pielīdzinātie periodi personai pašai ir jāapliecina ar dokumentiem, piemēram, darba grāmatiņu, arhīva izziņu. Dokumenti par darba stāžu un tam pielīdzinātajiem periodiem līdz 1996. gadam, kas var ietekmēt pabalsta apmēru, personai jāuzrāda VSAA, ja līdz tam nav bijis piešķirts sociālās apdrošināšanas pakalpojums, kura piešķiršanai dokumenti jau iepriekš iesniegti.

Lai nodrošinātu bezdarbnieka pabalsta pārrēķināšanu gadījumos, kad persona iesniedz VSAA darba stāžu apliecinošo informāciju pabalsta saņemšanas laikā, tagad noteikts, ka pabalsts par stāžu līdz 1996. gadam tiek pārrēķināts no pabalsta piešķiršanas dienas, ja papildus stāžu pierādošie dokumenti un iesniegums par bezdarbnieka pabalsta pārrēķināšanu tiek iesniegti pabalsta saņemšanas periodā, t.i., laikā, kad nav izbeigta pabalsta izmaksa.

Likums "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam" paredz  tiesības uz bezdarbnieka pabalstu arī personai, par kuru pēdējo 12 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas iemaksas bezdarba gadījumam nav veiktas vai veiktas mazāk kā deviņus mēnešus, ja šajā periodā persona kopusi bērnu ar invaliditāti līdz 18 gadu vecumam. MK noteikumi saskaņoti ar likumu, nosakot, ka bezdarbnieka pabalsta piešķiršanai bezdarbnieks iesniedz iesniegumu, norādot bērna vārdu, uzvārdu un personas kodu, ja persona pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas audzināja bērnu ar invaliditāti līdz 18 gadu vecumam (iepriekš bija līdz 16 gadiem).

Noteikumos precizēta vidējās iemaksu algas aprēķināšana (saskaņā ar likuma "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam" 8. panta astotajā daļā paredzēto) gadījumiem, kad apdrošināšanas iemaksu alga 12 kalendāra mēnešu periodā ir atšķirīga, kā arī tad, ja tā ir vienāda visā vidējās iemaksu algas aprēķina periodā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI