SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
20. aprīlī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes

Zobārstiem, farmaceitiem, māsām un vecmātēm atvieglos kvalifikācijas atzīšanu Eiropas Savienībā

Stājas spēkā 20.04.2016.
Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freeimages

Šodien, 20. aprīlī, spēkā stājas grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos, kas paredz pārņemt Eiropas Savienības tiesību normās noteiktās jaunās prasības farmaceita, māsas un vecmātes profesijas apguvei. Tas nodrošinās šo studiju programmu absolventu iespēju piedalīties brīvā darbaspēka kustībā.

MK noteikumos Nr. 68 "Izglītības programmu minimālās prasības zobārsta, farmaceita, māsas un vecmātes profesionālās kvalifikācijas iegūšanai" tiek pārņemtas Eiropas Parlamenta un Padomes grozījumu Direktīvā Nr. 2013/55/ES noteiktās prasības par profesionālo kvalifikāciju atzīšanu.

Jaunie grozījumi skar studiju programmas un attiecas uz fiziskām personām, kas Latvijas Republikā pašlaik studē vai nākotnē studēs studiju programmās farmaceita, māsas un vecmātes profesijas apguvei, kā arī uz augstākās izglītības iestādēm, kas piedāvā apgūt šīs kvalifikācijas. Kopumā tās ir sešas augstākās izglītības iestādes, kuras kopā īsteno 14 studiju programmas.

Grozījumi aktualizē terminoloģiju atbilstoši māsu, farmaceitu un vecmāšu mūsdienu profesionālajā vidē lietotajai terminoloģijai saskaņā ar profesionālo asociāciju un vadošo medicīniskās izglītības centru Latvijā − Rīgas Stradiņa universitātes un Latvijas Universitātes ­­- izteiktajiem priekšlikumiem. Tāpat grozījumi paredz izslēgt nosacījumus attiecībā uz mutes, sejas un žokļu ķirurģijas un zobārstniecības minimālo rezidentūras izglītības programmu ilgumu. Tā kā Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvā Nr. 2013/55/ES groza Direktīvu Nr. 2005/36/EK, pēc kuras iepriekš veidoti MK noteikumi, tad informatīvā atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām tiek papildināta ar atsauci uz grozījumu direktīvu.

Līdz ar grozījumu direktīvas prasību ieviešanu Latvijas normatīvajos aktos iepriekšminēto profesiju diploma ieguvējiem būs nodrošinātas tiesības uz profesionālās kvalifikācijas atzīšanu Eiropas Savienības dalībvalstīs un Eiropas Ekonomiskās zonas valstīs. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) norāda, ka tas nodrošinās absolventu tiesības pilnvērtīgi izmantot savas tiesības piedalīties brīvā darbaspēka kustībā, kā arī atvieglos to iespējas profesionālo kvalifikāciju atzīt ārvalstīs.

Ar šiem grozījumiem IZM plāno palielināt starptautisko uzticamību Latvijas izglītības sistēmai. Augstākās izglītības iestādēm, studiju programmu saturā īstenojot grozījumu direktīvas prasības, palielināsies iespējas piesaistīt ārzemju studējošos, tādējādi gūstot papildu līdzekļus no augstākās izglītības pakalpojumu eksporta.

Projekta izstrādē piedalījās Rīgas Stradiņa universitāte, Latvijas Universitāte, Latvijas Māsu asociācija, Latvijas Farmaceitu biedrība.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI