SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
16. aprīlī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Pensijas
1
1

Izdienas pensijas apliecības neatliekamās medicīniskās palīdzības sniedzējiem

Stājas spēkā 16.04.2016.
Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tiesības uz izdienas pensiju ir Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta ārstniecības personām, operatīvo medicīnisko transportlīdzekļu vadītājiem un ārstniecības personām, kuras pieņem izsaukumus un veic brigāžu operatīvo vadību.

FOTO: Edijs Pālens/ LETA

Šodien, 16. aprīlī, stājas spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos par izdienas pensijas saņēmēja apliecību, ko turpmāk var saņemt arī neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanā iesaistītie darbinieki, ja tiem ir piešķirta izdienas pensija.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 46 nosaka kārtību, kādā personai, kurai piešķirta izdienas pensija - Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm, diplomātiem, prokuroriem, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonām, Valsts un pašvaldību profesionālo orķestru, koru, koncertorganizāciju, teātru un cirka mākslinieku izdienas pensiju un baleta māksliniekiem izsniedz izdienas pensijas saņēmēja apliecību, kā arī nosaka apliecības paraugu.

Tā kā no šā gada tiesības uz izdienas pensiju ir arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanā iesaistītiem darbiniekiem, ja piešķirta izdienas pensija, viņi var saņemt arī izdienas pensijas apliecību. To nosaka ar grozījumiem papildinātie MK noteikumi.

Izdienas pensijas apliecību izsniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), pamatojoties uz lēmumu, ar kuru personai piešķirta izdienas pensija. Apliecību izsniedz bez maksas.

Noteikumos pateikts, ka uz apliecības priekšpusē ir norādīts apliecības numurs, personas vārds, uzvārds, personas kods. Otrā pusē (reversā) - izsniegšanas datums, derīguma termiņš, kas ir datums, kurā persona sasniedz vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu.

VSAA informācijā par izdienas pensijas apliecībām norādīts: apliecību izsniedz jebkurā VSAA nodaļā, neatkarīgi no pensijas saņēmēja deklarētās dzīvesvietas. Pensijas apliecību var pieprasīt vienlaikus ar izdienas pensijas pieprasīšanu. Apliecība tiks izsniegta pēc lēmuma par pensijas piešķiršanu pieņemšanas. Iesniegumam jābūt pievienotai pensijas apliecības saņēmēja fotogrāfijai (3 x 4 cm).

Izdienas pensijas saņēmēja statuss nodrošina iespēju saņem dažādus atvieglojumus un atlaides gan publiskajā, gan privātajā sektorā. Kultūras iestādēs, tirdzniecības vietās, aptiekās, ārstniecības iestādēs, kuras pensionāriem piedāvā preces un pakalpojumus ar atlaidēm, var apliecināt savu izdienas pensijas saņēmēja statusu, uzrādot apliecību.

Šā gada 1. janvārī stājās spēkā likums, kas nosaka tiesības saņemt izdienas pensiju neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigāžu ārstniecības personām, operatīvo medicīnisko transportlīdzekļu vadītājiem un ārstniecības personām, kuras pieņem izsaukumus un veic brigāžu operatīvo vadību.

Tiesības uz izdienas pensiju ir darbiniekam, kurš 1) sasniedzis 55 gadu vecumu un kura izdienas stāžs ir ne mazāks par 20 gadiem, no kuriem pēdējie pieci gadi nostrādāti dienestā; 2) neatkarīgi no vecuma atbilstoši Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas slēdzienam ir atbrīvots no dienesta veselības stāvokļa dēļ un kura izdienas stāžs ir ne mazāks par 20 gadiem.

Lēmumus par izdienas pensijas piešķiršanu VSAA pieņem, sākot ar 2016. gada 1. aprīli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI