SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
08. aprīlī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes

Noteikti veselības aprūpes pakalpojumi patvēruma meklētājiem

Stājas spēkā 08.04.2016.
Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freeimages

Šodien, 8. aprīlī, stājas spēkā vairākas izmaiņas ar veselības jomu saistītos noteikumos. Svarīgākie no tiem - grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 1529 “Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība”, kas nosaka, kāds valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu apjoms piešķirams patvēruma meklētājiem.

Noteikumi papildināti ar 13.punktu, kas paredz, ka turpmāk no veselības aprūpei paredzētajiem valsts budžeta līdzekļiem patvēruma meklētājiem tiks apmaksāti šādi veselības aprūpes pakalpojumi:

  • neatliekamā medicīniskā palīdzība;
  • dzemdību palīdzība;
  • zobārstniecības palīdzība akūtos gadījumos;
  • primārā veselības aprūpe;
  • psihiatriskā palīdzība;
  • medicīniskā palīdzība nepilngadīgām personām.

Palīdzība patvēruma meklētājiem paredzēta arī Epidemioloģiskās drošības likumā noteiktos gadījumos, tāpat jaunā kārtība noteic patvēruma meklētajiem piešķirt arī nepieciešamos medikamentus tuberkulozes ārstēšanai.  

Precizēta DRG programmas ieviešana

Izmaiņas veiktas arī MK noteikumu 360. punktā, precizējot kārtību, kādā Nacionālais veselības dienests aprēķina un izmaksā maksājumus ārstniecības iestādēm par DRG (diagnozēm piesaistīta veselības aprūpes pakalpojumu uzskaites un apmaksas sistēma) grupas programmas ieviešanu. Tās nepieciešamas, lai veiktu stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju līgumu plānošanu un precizētu stacionāro pakalpojumu plānošanas nosacījumus, kas nodrošinātu ārstniecības iestāžu veikto darba apmaksu DRG ieviešanas periodā.

Vairāk par to, ko nozīmē DRG apmaksas modeļa ieviešana veselības aprūpē, lasiet LV portāla skaidrojumā "DRG – jauna apmaksas sistēma slimnīcām".

Paplašinātas plazmas preparātu ieguves iespējas

Tāpat 8. aprīlī spēkā stājas grozījumi MK noteikumos Nr. 1037 "Noteikumi par cilvēka asiņu un asins komponentu savākšanas, testēšanas, apstrādes, uzglabāšanas un izplatīšanas kvalitātes un drošības standartiem un kompensāciju par izdevumiem zaudētā asins apjoma atjaunošanai", kas paredz ārstniecības iestādēm iespēju iegādāties arī tādus plazmas preparātus (plazmu), kas nav ražoti no Latvijā iegūtās plazmas.

Līdz šim MK noteikumu redakcija noteica, ka plazmas preparātu ražošanai izmanto tikai valstī iegūtu izejvielu. Līdz ar grozījumiem novērsta tādu situāciju iespējamība, kad pilnībā nodrošināt ārstniecības iestādes ar plazmas preparātiem, kas ražoti no valstī iegūtās izejvielas, nav iespējams.

Noteikumi arī precizē 3. punktu, nosakot, ka asinis un asins komponentus no valsts neizved, izņemot par valsts budžeta līdzekļiem sagatavotus asins komponentus asins pagatavojumu ražošanai. Tāpat noteikts, ka turpmāk Zāļu valsts aģentūra pēc ārstniecības iestāžu asins kabinetu, Valsts asinsdonoru centra un asins sagatavošanas nodaļu atbilstību prasībām novērtēšanas izsniedz atbilstības sertifikātu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI