SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
06. aprīlī, 2016
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Pensijas
11
3
11
3

Tiesības uz vecuma pensiju

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika;
Designed by Freepik

Šogad Latvijas pensiju sistēmai, kurā katram reģistrē pensijai uzkrāto individuālo kapitālu, aprit 20 gadi. Līdz ar to jau pašreizējam pensijas apmēram lielā mērā ir svarīgi, no kādas algas ir maksātas sociālās apdrošināšanas iemaksas. Pensiju piešķir un aprēķina katram cilvēkam individuāli. Labklājības ministrija informatīvā materiālā skaidro likumā paredzētos pamatnoteikumus tiesībām uz vecuma pensiju, sasniedzot pilno pensijas vecumu, nosacījumus, kad var tikt izmantotas tiesības doties pensijā ātrāk, kā arī informē par tiesībām uz pensiju šogad.
īsumā

Pensiju piešķir un aprēķina katram cilvēkam individuāli, ņemot vērā:

  • pensijas sākuma kapitālu (aprēķina, ņemot vērā cilvēka darba stāžu līdz 1996. gadam un vidējo iemaksu algu laika periodā no 1996. gada līdz 1999. gadam);
  • pensijas kapitālu (no 1996. gada 1. janvāra personificētajā kontā reģistrētās sociālās apdrošināšanas iemaksas);
  • pensionēšanās vecumu.

Likumā "Par valsts pensijām" noteikts, ka no 2014. gada pensionēšanās vecums pakāpeniski palielinās - katru gadu par trim mēnešiem, līdz 2025. gadā tiks sasniegts 65 gadu vecums. Lai būtu tiesības uz vecuma pensiju, apdrošināšanas (darba) stāžam jābūt ne mazākam par 15 gadiem (no 2025. gada būs obligāts 20 gadu stāžs).

Pensionēšanās vecums šogad ir 62 gadi un 9 mēneši.

Tiesības doties pensijā ātrāk

Vienlaikus ar vispārējā pensijas vecuma paaugstināšanos pieaug arī vecums, no kura ir tiesības pensijā doties ātrāk. Priekšlaicīgās pensionēšanās vecums šogad ir 60 gadi un 9 mēneši.

Priekšlaicīgā vecuma pensijā var doties divus gadus pirms vispārējā pensionēšanās vecuma sasniegšanas:

  • Cilvēki, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem.
  • Pensiju izmaksā 50% apmērā no piešķirtās pensijas.
  • Sasniedzot vispārējo pensionēšanās vecumu, pensiju izmaksā 100% apmērā.
  • Ja cilvēks strādā (ir darba ņēmējs vai pašnodarbinātais), priekšlaicīgi piešķirto  vecuma pensiju neizmaksā.
  • Kad ir sasniegts vispārējais pensionēšanās vecums, var vienlaikus gan strādāt, gan saņemt vecuma pensiju pilnā apmērā.

LM uzsver: ja cilvēks ir izdarījis izvēli un pensiju pieprasījis priekšlaicīgi, sasniedzot vispārējo pensionēšanās vecumu, vecuma pensiju no jauna nepiešķir.

Tiesības uz pensiju piecus gadus pirms vispārējā pensionēšanās vecuma ir:

  • Politiski represētām personām, ja viņu apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem.
  • Vecākiem, kuri līdz bērna 18 gadu vecuma sasniegšanai ne mazāk kā astoņus gadus aprūpējuši piecus vai vairāk bērnus vai bērnu, kurš vismaz astoņus gadus bijis atzīts par bērnu ar invaliditāti, ja apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 25 gadiem (šādu tiesību nav cilvēkam, kuram atņemtas aprūpes vai aizgādības tiesības vai kurš atcelts no aizbildņa pienākumu pildīšanas).
  • Černobiļas atomelektrostacijas (ČAES) avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem.

ČAES avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem katru gadu 1. jūlijā pensionēšanās vecums pieaug par 6 mēnešiem, līdz sasniedz piecus gadus pirms vispārējā pensionēšanās vecuma.

Divus gadus pirms vispārējā pensionēšanās vecuma tiesības doties pensijā ir:

  • Cilvēkiem, kuri strādājuši darbos ar sevišķi kaitīgiem un sevišķi smagiem darba apstākļiem (I saraksts). Apdrošināšanas stāžs vīriešiem - ne mazāks par 20 gadiem, sievietēm — ne mazāks par 15 gadiem, no kuriem līdz 1995. gada 31. decembrim vismaz ceturtā daļa nostrādāti darbos ar sevišķi kaitīgiem un sevišķi smagiem darba apstākļiem.
  • Cilvēkiem, kuri strādājuši darbos ar kaitīgiem un smagiem darba apstākļiem (II saraksts). Apdrošināšanas stāžs vīriešiem — ne mazāks par 25 gadiem, sievietēm — ne mazāks par 20 gadiem, no kuriem līdz 1995. gada 31. decembrim vismaz ceturtā daļa nostrādāti darbos ar kaitīgiem un smagiem darba apstākļiem.

Tiesības uz pensiju ar atvieglotiem noteikumiem par darbu kaitīgos un smagos darba apstākļos ir tiem, kuriem līdz 1996.gadam ir tā sauktais speciālais stāžs, proti, ir strādāts darbos un profesijās, kas iekļautas Ražotņu, nozaru, cehu, profesiju un amatu sarakstos Nr.1 un Nr.2, kas tika apstiprināti ar PSRS Ministru Padomes 1956.gada 22.augusta lēmumu Nr.1173.

Katru gadu 1. jūlijā pensionēšanās vecums šiem cilvēkiem pieaug par 6 mēnešiem, kamēr sasniegti divi gadi pirms vispārējā pensionēšanās vecuma.

Kategorija Dzimums Pensionēšanās vecums Kopējais stāžs Speciālais stāžs
I saraksts vīrieši

60 gadi un 6 mēneši (līdz 30.06.2016)

20

5 gadi
sievietes

55 gadi un 6 mēneši (līdz 30.06.2016)

15

3 gadi

9 mēneši

II saraksts vīrieši

60 gadi un 9 mēneši

25

6 gadi

3 mēneši

sievietes

60 gadi un 6 mēneši (līdz 30.06.2016)

20

5 gadi

Likumā ir paredzēts pārejas periods vairākām grupām, kurās vecuma pensijas piešķir no ātrāka vecuma, nosakot tā pakāpenisku paaugstināšanos, līdz sasniegts vispārējais pensionēšanās vecums:

  • Sievietēm, kurām ir pieci vai vairāk bērni vai bērns ar invaliditāti kopš bērnības un kuras ir izaudzinājušas bērnus līdz astoņu gadu vecumam. Apdrošināšanas stāžs - ne mazāks par 20 gadiem.
  • Liliputiem, punduriem un neredzīgiem cilvēkiem. Apdrošināšanas stāžs vīriešiem – ne mazāks par 20 gadiem, sievietēm – ne mazāks par 15 gadiem.
  • Sievietēm ar invaliditāti uz mūžu. Apdrošināšanas stāžs - ne mazāks par 20 gadiem.

Katru gadu 1. jūlijā pensionēšanās vecums šiem cilvēkiem pieaug par 6 mēnešiem, līdz būs sasniegts vispārējais pensionēšanās vecums.

Kategorija Dzimums Pensionēšanās vecums Nepieciešamais apdrošināšanas stāžs
Sievietes, kuras aprūpējušas piecus vai vairāk bērnu vai bērnu ar invaliditāti sievietes 60 gadi un 6 mēneši (līdz 30.06.2016) 20
Liliputi, punduri, neredzīgie vīrieši 55 gadi un 6 mēneši (līdz 30.06.2016) 20
sievietes 50 gadi un 6 mēneši (līdz 30.06.2016) 15
Sievietes ar invaliditāti uz mūžu sievietes 60 gadi un 6 mēneši (līdz 30.06.2016) 20

Tiesības uz minimālo pensiju

Ja aprēķinātā pensija ir maza, valsts garantē minimālo pensiju, kuras apmērs ir atkarīgs no cilvēka apdrošināšanas stāža.

Apdrošināšanas stāžs Vispārīgā gadījumā (eiro) Personai ar invaliditāti no bērnības (eiro)
Stāžs no 10 līdz 20 gadiem 70,43 117,39
Stāžs no 21 līdz 30 gadiem 83,24 138,74
Stāžs no 31 līdz 40 gadiem 96,05 160,08
Stāžs 41 gads un vairāk 108,85 181,42

LM saistībā ar pensiju sistēmas divdesmitgadi paredzējusi informatīvu kampaņu, lai cilvēkiem būtu vairāk zināms, kā veidojas katra pensija, kas to ietekmē, kāpēc un kā nodrošināms pensiju sistēmas ilgtspējīgums. Ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta  direktore Jana Muižniece, informējot arī par jaunpiešķirto pensiju datiem, kā satraucošu minēja faktu, ka līdz 35% cilvēku sociālās iemaksas veic līdz minimālajai algai. No visām pagājušajā gadā piešķirtajām pensijām 19% bija tikai līdz 150 eiro mēnesī.

Vidējais apdrošināšanas stāžs 2015. gadā bija 36,3 gadi, kas, LM ekspertu vērtējumā, ir ļoti augsts. Faktiskais pensionēšanās vecums bija 61,5 gadi, neskatoties uz to, ka likumā noteiktais vispārējais pensijas vecums pērn bija 62 gadi un 6 mēneši. Šī atšķirība ir saistīta ar to, ka ir vairākas kategorijas cilvēku, kuri pensijā var doties ātrāk un vienlaikus pastāv iespēja priekšlaicīgi doties pensijā divus gadus pirms likumā noteiktā pensijas vecuma, ja darba stāžs ir vismaz 30 gadu.

Joprojām ir augsts minimālo pensiju īpatsvars. 2015. gadā no jaunpiešķirtajām pensijām tādas bija 11 procenti.  Savukārt priekšlaicīgo pensiju 2015. gadā izvēlējās saņemt 19% cilvēku.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI