SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
25. februārī, 2016
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ģimene
1
1

Izstrādātas vadlīnijas par bērnu tiesību aizsardzību Apvienotajā Karalistē

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

www.freeimages.com

Tieslietu ministrija izstrādājusi vadlīnijas Latvijas valstspiederīgajiem bērnu tiesību aizsardzībai Apvienotajā Karalistē. Vadlīnijas paredzētas, lai ieteikumu un padomu veidā informētu Latvijas ģimenes, par to, kas jāņem vērā bērnu interešu aizsardzībai, pārceļoties uz dzīvi šajā valstī.

Jau pērnā gada nogalē tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs sacīja: ir simtiem gadījumu, kad Latvijas valstspiederīgo ģimenes nonākušas ārvalstu sociālo dienestu uzraudzībā, un tālākie soļi var būt ģimenei ļoti bīstami, līdz pat galējam līdzeklim – bērna (bērnu) šķiršanai no vecākiem un nodošanai adopcijā.

Šādu galējo gadījumu, kad bērnu izņem (šķir) no ģimenes, salīdzinoši nav daudz, ap diviem desmitiem gadā, taču ikviens no tiem bijis sāpīgs abām pusēm – gan bērniem, gan vecākiem. Toties agrīnākā stadijā, kad ģimenes bērnu audzināšanas dēļ nonākušas sociālo dienestu uzraudzībā, kad brīdinājuma kārtā no ģimenes izņemts uz laiku vai viņam jau tiek meklēti aizbildņi Latvijā, ir daudz, un to skaits progresē.

Kā norāda Tieslietu ministrija, ne vienmēr ārzemēs dzīvojošie Latvijas valstspiederīgie konflikta situācijās nonāk klajas bezatbildības dēļ. It bieži pie vainas ir tieši nezināšana, informācijas trūkums.

Reaģējot uz gadījumiem, kad ārvalstu dienesti šķīruši bērnus no Latvijas valstspiederīgo ģimenēm dažādu pārkāpumu dēļ, pērn 16.decembrī starpinstitūciju darba grupa tieslietu ministra vadībā vienojās par informatīvās un juridiskās palīdzības paplašināšanu Latvijas valstspiederīgo bērnu aizsardzībai ārvalstīs. Viens no galvenajiem pasākumiem ir vadlīniju izstrāde par bērnu aprūpi valstīs, uz kurām mūsu valstspiederīgie dodas visvairāk.

Pirmās Tieslietu ministrija izstrādājusi vadlīnijas attiecībā uz Apvienoto Karalisti, un šobrīd norisinās darbs šāda informācijas kopuma izveidē par Īriju, Vāciju un Norvēģiju. Tās ir valstis, kurās no Latvijas izceļojošās ģimenes visbiežāk nonāk sociālo dienestu redzeslokā saistībā ar bērnu aprūpes noteikumu neievērošanu.

Vadlīnijas paredzētas, lai ieteikumu un padomu veidā Latvijas ģimenes informētu par svarīgāko, kas jāņem vērā saistībā ar bērnu interešu aizsardzību, pārceļoties uz dzīvi šajā valstī.

Izceļojot ar bērniem uz citu valsti, Latvijas valstspiederīgajiem ir jāievēro šīs valsts likumi, kā arī noteiktie bērnu aprūpes standarti un tradīcijas, uzsver Tieslietu ministrija.

Vadlīnijās iekļautās rekomendācijas palīdzēs Latvijas valstspiederīgajiem orientēties Apvienotajā Karalistē noteiktajā kārtībā, nosacījumos un specifiskajās prasībās attiecībā uz bērnu tiesību un interešu aizsardzību. Īpaša uzmanība ir veltīta būtiskākajām atšķirībām starp Latviju un Apvienoto Karalisti, vecāku tiesībām un pienākumiem, un šī informācija, cerams, palīdzēs novērst arī iepriekš minētās problēmas cēloņus.

Ar vadlīniju tekstu un infografiku var iepazīties arī Tieslietu ministrijas mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI