SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
06. janvārī, 2016
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
1
1
1
1

Kas jauns veselības jomā 2016.gadā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika;
Designed by Freepik

2016.gada 1.janvārī spēkā stājas vairāki grozījumi normatīvajos aktos, kas regulē veselības aprūpi un nozari kopumā.
īsumā
  • No valsts budžeta līdzekļiem tiks nodrošināta 100% medikamentu apmaksa valsts kompensējamām zālēm C hepatīta ārstēšanai.
  • Tiks uzsākta HIV/AIDS pacientu ārstēšana agrākā slimības stadijā atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām.
  • Farmaceitam informācija par ārsta nozīmēto recepšu zāļu lietošanu jāpiestiprina ar viegli salasāmas uzlīmes palīdzību.
  • Skaistumkopšanas un tetovēšanas pakalpojuma sniedzējiem turpmāk par savu darbību būs jāpaziņo uzraudzības iestādei - Veselības inspekcijai.
  • Izglītības iestāžu izglītojamo, sociālās aprūpes klientu un ārstniecības iestāžu pacientu ēdināšana jānodrošina ar pasniegšanas dienā svaigi pagatavotu ēdienu no dabīgiem pārtikas produktiem.
  • Noteikts tabakas tirgošanas aizliegums valsts, pašvaldību, sociālās aprūpes, ārstniecības, izglītības, kultūras un sporta iestāžu telpās, veikalu nodaļās, kur tirgo bērnu un pusaudžu preces.
  • Papildināts valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu klāsts.

100% medikamentu kompensācija C hepatīta ārstēšanai

Līdz šim Latvija bija vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kurā pacientiem vīrushepatīta C (VHC) ārstēšanai bija jāveic lieli līdzmaksājumi, jo VHC ārstēšanai nepieciešamo zāļu kompensācija no valsts budžeta bija noteikta tikai 75% apmērā. Tādējādi paša pacienta līdzmaksājums saslimšanas gadījumā sastādīja vidēji 300 eiro mēnesī. Tas kļuva par nepārvaramu šķērsli lielai daļai VHC pacientu uzsākt nepieciešamo ārstēšanās terapiju, neskatoties uz to, ka šī infekcijas slimība ir pilnībā izārstējama. Pēc Veselības ministrijas rīcībā esošiem datiem, 30% no tiem, kuriem ārstēšana ir nepieciešama, to līdz šim nevarēja atļauties, bet 17% no pacientiem, kuri ārstēšanos uzsāka, terapiju pārtrauca.

VHC ir nopietns apdraudējums sabiedrības veselībai un bīstamākais no vīrushepatītiem, jo 80% gadījumu tas kļūst hronisks, ievērojami palielinot aknu cirozes un/vai aknu vēža gadījumu skaitu. Tāpēc, lai uzlabotu C hepatīta pacientu veselības aprūpi un pēc iespējas lielāka cilvēku skaita pilnīgu izveseļošanos, sākot ar 2016.gadu, no valsts budžeta līdzekļiem tiks nodrošināta 100% medikamentu apmaksa valsts kompensējamām zālēm C hepatīta ārstēšanai līdzšinējo 75% vietā.

Uzsāks HIV/AIDS pacientu ārstēšanu agrākā slimības stadijā

Šogad tiks uzsākta arī HIV/AIDS pacientu ārstēšana agrākā slimības stadijā. Līdz šim tiem HIV/AIDS pacientiem, kuriem vēl nav jūtamu veselības problēmu, bet ir vāja imunitāte, uzsākt valsts apmaksātu  antiretrovirālu ārstēšanu varēja tikai tad, kad CD4 imunitātes šūnu skaits bija mazāks par 200 šūnām uz kubikmilimetru asiņu. Ņemot vērā saslimstības rādītājus, slimības bīstamību apkārtējiem un Pasaules Veselības organizācijas (PVO) rekomendācijas, ārstēšanai nepieciešamais CD4 imunitātes šūnu rādītājs valsts apmaksātas terapijas uzsākšanai turpmāk ir palielināts līdz 350 CD4 šūnām uz kubikmilimetru asiņu. PVO norāda – jo agrāk tiek uzsākta HIV pacientu terapija, jo tā ir izmaksu efektīvāka.

"Laiks, kad ārsta noteiktais medikamentu lietošanas režīms aptiekā tika ar roku uzrakstīts uz zāļu kastītes, ir beidzies."

Tādējādi ātrāka ārstēšanas uzsākšana nozīmēs gan labākus atveseļošanās rezultātus HIV inficētajiem, gan ilgtermiņā mazākus valsts izdevumus veselības aprūpei kopumā. Agrāka HIV ārstēšanas uzsākšana ir arī efektīvs profilakses pasākums, kas samazinās riskus sabiedrībai inficēties ar HIV.

Minētās izmaiņas paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr.899  "Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība".

Ārsta norādījumi par medikamentu lietošanu uzlīmes veidā uz zāļu iepakojuma

Laiks, kad ārsta noteiktais medikamentu lietošanas režīms aptiekā ar roku tika uzrakstīts uz zāļu kastītes, ir beidzies. Turpmāk farmaceitam, izsniedzot recepšu medikamentus, informācija par zāļu lietošanu ir jāpiestiprina ar uzlīmes palīdzību, uz kuras redzama viegli salasāma un saprotama rakstiska informācija:

  • aptiekas vai aptiekas filiāles nosaukums, adrese un tālruņa numurs;
  • tā pacienta vārds, uzvārds, kuram izrakstītas konkrētās zāles;
  • zāļu nosaukums, deva un daudzums;
  • zāļu lietošanas norādījumi;
  • īpaši lietošanas vai uzglabāšanas nosacījumi (ja tādi paredzēti);
  • zāļu izsniegšanas datums.

Tāpat, sākot ar šo gadu, tiek noteikti klientu veselības paškontroles atbalsta veidi, ko farmaceitiskās aprūpes ietvaros atļauts veikt aptiekā vai aptiekas filiālē - pulsa frekvences noteikšana, asinsspiediena mērīšana, ķermeņa masas indeksa noteikšana un glikozes līmeņa noteikšana ar glikometru, kā arī nosacījumi pielietoto metožu veikšanai. To paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr.288 "Aptieku darbības noteikumi".

Stingrākas prasības skaistumkopšanas un tetovēšanas pakalpojumu sniedzējiem

Lai uzlabotu skaistumkopšanas pakalpojumu drošību, no 2016.gada spēkā stājas jaunas prasības, kas skars visus skaistumkopšanas nozarē strādājošos uzņēmumus un individuāli praktizējošos meistarus, jo turpmāk par savu darbību būs jāpaziņo uzraudzības iestādei - Veselības inspekcijai. Minēto pakalpojumu sniedzējam būs jāaizpilda noteikta parauga veidlapa un tā jāiesniedz Veselības inspekcijā, informējot par pakalpojuma sniegšanas veidu, vietu, norādot savu kontaktinformāciju, kā arī apliecinot darbinieku izglītības atbilstību prasībām, ja tādas ir noteiktas higiēnas jomu regulējošajos normatīvajos aktos. To nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr.693 "Kārtība, kādā skaistumkopšanas un tetovēšanas pakalpojumu sniedzēji paziņo par saimnieciskās darbības uzsākšanu".  Sīkāks izklāsts pieejams LV portāla skaidrojumā "2016.gadā stingrākas prasības skaistumkopšanas un tetovēšanas pakalpojumu sniedzējiem".

Taču vislielākās pārmaiņas skar arvien lielāku popularitāti gūstošos tetovēšanas, mikropigmentācijas, permanentā grima, skarifikācijas un pīrsinga pakalpojumus. 2016.gada 1.janvārī spēkā stājas Ministru kabineta noteikumi Nr.182 "Noteikumi par higiēnas prasībām tetovēšanas un pīrsinga pakalpojumu sniegšanai un speciālajām prasībām tetovēšanas līdzekļiem", kas noteic virkni prasību telpām, kurās tiek veikts attiecīgais pakalpojums, tetovēšanas un pīrsinga meistaru izglītībai, procedūrā izmantotajam aprīkojumam, tetovēšanas līdzekļiem un pīrsinga rotām, kā arī ievieš ierobežojumus attiecībā uz personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem. Par to sīkāks izklāsts pieejams LV portāla skaidrojumā "Stingrāki noteikumi tetovēšanas un pīrsinga pakalpojumiem".

Svaigs un dabīgs ēdiens skolās, sociālās aprūpes un ārstniecības iestādēs

Turpmāk izglītības iestāžu izglītojamo, sociālās aprūpes klientu un ārstniecības iestāžu pacientu ēdināšana jānodrošina ar pasniegšanas dienā svaigi pagatavotu ēdienu no dabīgiem pārtikas produktiem. To paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr.172 "Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem".

Noteikumi paredz, ka papildus ēdienkartē var tikt iekļauti apstrādāti un pārstrādāti pārtikas produkti, kas nesatur aromatizētājus un pārtikas piedevas (krāsvielas, garšas pastiprinātājus, konservantus un saldinātājus). Sīkāks izklāsts par to, kādus produktus turpmāk drīkstēs izplatīt skolās un to teritorijās (tajā skaitā skolu kafejnīcās, uzkodu un dzērienu automātos) pieejams LV portāla skaidrojumā "Noteikts turpmāk skolās atļauto pārtikas produktu saraksts".

"Vērā ņemamas pārmaiņas skar arvien lielāku popularitāti gūstošos tetovēšanas, mikropigmentācijas, permanentā grima, skarifikācijas un pīrsinga pakalpojumus."

Savukārt grozījumi likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" paredz, ka no šī gada janvāra valsts un pašvaldību iestāžu telpās, sociālās aprūpes, ārstniecības un izglītības iestāžu telpās, veikalu nodaļās, kur notiek tirdzniecība ar bērnu un pusaudžu precēm, kultūras un sporta iestāžu telpās, teritorijās, kurām noteiktā kārtībā piešķirts tirgus statuss, un citviet nedrīkst tirgot tabakas izstrādājumus.

Ierobežota zāļu ražotāju un izplatītāju reklāma

Lai veicinātu zāļu ražotājfirmu un izplatītāju ar zāļu reklāmu saistīto mārketinga izdevumu caurskatāmību, tiek noteiktas stingrākas prasības, atklātums un caurskatāmība attiecībā uz pasākumiem ar profesionālu un zinātnisku ievirzi (semināri, konferences, kongresi, konkursi, izstādes un citi pasākumi, kuros tiek reklamētas zāles). Grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr.378 "Zāļu reklamēšanas kārtība un kārtība, kādā zāļu ražotājs nodot ārstiem bezmaksas zāļu paraugus" paredz, ka turpmāk zāļu ražotājfirmām un izplatītājiem pasākumu sponsorēšana un speciālistu dalības apmaksa jādeklarē Veselības inspekcijā uzraudzības nolūkos.

Valsts apmaksāta aknu transplantācija pieaugušajiem

Šogad spēkā stājas grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr.1529 "Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība", iekļaujot izmaiņas, kas Veselības ministrijas ieskatā uzlabos veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību pacientiem un veselības aprūpes organizāciju. Piemēram, noteikumu 11.11.apakšpunktā noteikti kritēriji, kādos gadījumos no valsts budžeta līdzekļiem bērniem ar noteiktām diagnozēm tiek apmaksātas briļļu lēcas, briļļu ietvari, kontaktlēcas un redzes asumu koriģējošu optikas izstrādājumu iegāde. Ir papildināts valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu klāsts, piemēram, turpmāk no valsts budžeta līdzekļiem tiks apmaksāta arī aknu transplantācija pieaugušajiem (līdz šim valsts nodrošināja  aknu transplantāciju tikai bērniem), apmaksāta neiznēsātu bērnu dinamiskā novērošana u.c. Paredzēts, ka turpmāk insulta pacientiem, izrakstoties no slimnīcas, būs jāsagatavo rehabilitācijas plāns un jāsniedz nosūtījums rehabilitācijai. Noteikumos precizēti nosacījumi pacientu medicīniskās dokumentācijas nodošanai no viena ģimenes ārsta otram iepriekšējā mediķa nāves gadījumā.

Veselības aprūpes pakalpojumi jaunsargiem

Ņemot vērā Aizsardzības ministrijas ierosinājumu, noteikumi Nr. 1529 papildināti ar 13.1.5.apakšpunktu, paredzot Aizsardzības ministrijas pienākumu segt maksu par veselības aprūpes pakalpojumiem ne tikai profesionālā dienesta karavīriem un zemessargiem, atvaļinātiem karavīriem un bijušajiem zemessargiem u.c., bet arī jaunsargiem. Šajā nolūkā 1.janvārī spēkā stājas jauni Ministru kabineta noteikumi  Nr.770 "Noteikumi par jaunsargiem apmaksājamiem veselības aprūpes pakalpojumiem, to saņemšanas nosacījumiem un samaksas kārtību",  kas nosaka jaunsargiem apmaksājamos veselības aprūpes pakalpojumus un to saņemšanas kārtību.

Tāpat jāmin, ka 2016.gadā noteikts darba atalgojuma pieaugums veselības aprūpes nozares speciālistiem valsts un pašvaldības ārstniecības iestādēs vidēji par 7% saistībā ar šim mērķim papildus piešķirto finansējumu 10 miljonu eiro apmērā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI