SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
04. novembrī, 2015
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Labklājība
4
4

Bērnu un citus VSAA pabalstus var pieprasīt ar e-iesniegumu portālā „Latvija.lv”

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika;
Designed by Freepik

Interneta lietotājiem turpmāk vairs nav jādodas uz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) klātienes klientu apkalpošanas vietām, lai pieprasītu pabalstus pēc bērna piedzimšanas un vairākos citos gadījumos. Jaunais elektroniskais pakalpojums „E-iesniegums VSAA pakalpojumiem” ļaus, netērējot laiku un finanšu līdzekļus braukšanai uz VSAA, jebkurā diennakts laikā pieprasīt vienotajā valsts un pašvaldību pakalpojumu portālā www.latvija.lv kopumā 21 VSAA pakalpojumu.
īsumā
  • Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras pakalpojumus var pieprasīt elektroniski.
  • Pašreiz pieejami 12 e-iesniegumi, tas ir, 12 pakalpojumu saņemšanai. Pakāpeniski būs pieejami arī citi pakalpojumi.
  • Lai portālā "Latvija.lv" pieteiktos pabalstam vai citam pakalpojumam, jāautorizējas – ar elektronisko parakstu vai  caur internetbanku.

 "E-iesniegumu kopums tika veidots, lai aptvertu noteiktas dzīves situācijas, kurām iestājoties klientam vairs nebūtu jāierodas klātienē Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, bet pakalpojumu varētu pieprasīt elektroniski," skaidro VSAA  IT departamenta Informācijas sistēmu izstrādes daļas vadošais sistēmanalītiķis Lauris Lenerts.

"Šādas dzīves situācijas ir bērna piedzimšana, invaliditātes iestāšanās, darba nespēja, bezdarbs un miršanas gadījums. Tāpat tiek piedāvāts mainīt pensiju 2.līmenī uzkrātā kapitāla līdzekļu pārvaldītāju vai ieguldījumu plānu, kā arī pievienoties sociālajai apdrošināšanai brīvprātīgi un saņemt pārmaksātās sociālās apdrošināšanas iemaksas. Jāuzsver, ka e-iesniegumi izmantojami tikai tad, ja VSAA nav nepieciešami tādi papildu dokumenti, kuri ir tikai klienta rīcībā. Ja ir šādi dokumenti, tad joprojām jāierodas klātienē kādā no VSAA klientu apkalpošanas vietām un tie jāiesniedz."

Iesniegumi kļūs pieejami pakāpeniski. Šobrīd, izmantojot 12 e-iesniegumus, var pieprasīt šādus VSAA pakalpojumus:

  • bērna piedzimšanas pabalsta piešķiršanu;
  • vecāku pabalsta, bērna kopšanas pabalsta un piemaksas pie pabalsta par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem piešķiršanu;
  • ģimenes valsts pabalsta un piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta piešķiršanu;
  • paternitātes pabalsta piešķiršanu vai pārrēķināšanu;
  • valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta piešķiršanu;
  • valsts sociālā pabalsta transporta izdevumu kompensēšanai piešķiršanu;
  • apbedīšanas pabalsta piešķiršanu vai pārrēķināšanu;
  • vienreizēja pabalsta mirušā pensionāra laulātajam piešķiršanu;
  • invaliditātes pensijas piešķiršanu;
  • bērna invalīda kopšanas pabalsta piešķiršanu;
  • pabalsta invalīdam, kuram ir nepieciešama kopšana, piešķiršanu;
  • valsts fondētās pensijas kapitāla līdzekļu pārvaldītāja un ieguldījumu plāna izvēli vai maiņu.

VSAA speciālists L.Lenerts norāda, ka ideja par elektronisku pakalpojumu pieprasīšanu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā radusies pirms vairāk nekā pieciem gadiem, kad uzsākts darbs pie pirmajiem 12 e-pakalpojumiem, kas ļauj pieprasīt VSAA elektroniski dažādu informāciju. Savukārt projekts, kas saistīts ar e-iesniegumiem, sācies 2012.gadā. Kā informē Labklājības ministrija, jaunais e-pakalpojums izstrādāts Eiropas Reģionālās attīstības fonda darbības programmas "Infrastruktūra un pakalpojumi" ietvaros, īstenojot labklājības nozares informācijas sistēmu un elektronisko pakalpojumu attīstības projektu "Vienotās Labklājības informācijas sistēmas (LabIS), nozares centralizēto funkciju informācijas sistēmu un centralizētas IKT infrastruktūras attīstība".

Kur atrast e-iesniegumus?

Jaunie VSAA e-iesniegumi aizpildāmi portālā www.latvija.lvv. Lai iesniegtu iesniegumu, pašam pakalpojuma pieprasītājam ir jāautorizējas, jo informācijas sistēma atpazīs tieši to cilvēku, kurš ir pieslēdzies.

Autentifikācija iespējama ar elektronisko parakstu vai izmantojot internetbanku. Autorizācija ar internetbanku daudziem ir ikdienā ierasta, un tā ļauj ātri un vienkārši iesniegt e-iesniegumus. Internetbankas autentifikācijas līdzekļus portālā "Latvija.lv" var izmantot šādu banku klienti: Swedbank, SEB banka, Citadele, Norvik banka, Nordea, DnB banka un Meridian Trade Bank.

"E-iesniegumi izmantojami, ja VSAA nav nepieciešami papildu dokumenti, kuri ir tikai klienta rīcībā."

Vēl arvien daudzi cilvēki uzskata, ka ir sarežģīti saprast portāla "Latvija.lv" struktūru un atrast vajadzīgo informāciju. Vienkāršākais ceļš, lai nokļūtu līdz vietai, kur atrodami VSAA iesniegumi, ir meklētājā ierakstīt "e-iesniegums VSAA". Tad atvērsies lapa, kurā ir jaunais e-pakalpojums. Var arī izvēlēties turētājiestādi "Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra" vai sākt no "mana darba vieta" ar autentifikāciju.  Cits ceļš ir doties uz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapu www.vsaa.lv, kur pie iesniegumu saraksta un iesniegumu veidlapām ir saites "e" burtiņa veidā, kas uzreiz aizved pie konkrētā e-pakalpojuma kartītes portālā www.latvija.lv

Jāiegaumē, ka e-pakalpojums ir tikai viens ar nosaukumu "E-iesniegums VSAA pakalpojumiem". Tikai uzsākot pakalpojumu, ir iespējams nokļūt pie e-iesniegumu saraksta portālā un izvēlēties vajadzīgo.

Kā iesniegt e-iesniegumu?

Pirms iesnieguma aizpildīšanas ieteicams nolikt pa rokai visus iespējamos dokumentus, ja tādi varētu būt vajadzīgi konkrētu datumu vai personas datu ievadīšanai. Ja vēlas iepriekš uzzināt, kāda informācija tiks prasīta, var apskatīties konkrēto iesniegumu sadaļā "Iesniegumu veidlapas" VSAA mājaslapā. Ja cilvēks kādreiz ir saņēmis no VSAA kādu pakalpojumu, tad e-iesnieguma aizpildīšana būs vienkāršāka, jo parādīsies daļa VSAA informācijas sistēmā esošo datu, tostarp bankas konta numurs, un arī citu valsts iestāžu informācija. Protams, konta numuru vai jebkuru citu piedāvāto informāciju vajag pārbaudīt un to var mainīt, ierakstot citu.

Līdz ar e-iesniegumu ieviešanu VSAA uzsāk arī īsziņu nosūtīšanu klientam uz mobilo telefonu, ja viņš to būs vēlējies un atzīmējis iesniegumā. Tādējādi katram būs iespēja sekot līdzi sava iesnieguma apstrādes gaitai. Pirmā īsziņa vai ziņa e-pastā būs par to, ka pakalpojuma pieprasītāja aizpildītais iesniegums portālā "Latvija.lv" ir pieņemts. Pēc tam būs īsziņa par to, ka VSAA lēmums par pakalpojumu ir pieņemts. Īsziņu par lēmuma pieņemšanu VSAA pēc klienta pieprasījuma nosūtīs arī tajos gadījumos, kad iesniegums būs saņemts klātienes apmeklējuma laikā vai nosūtīts pa pastu. 

Kur e-iesnieguma iesniedzējs varēs redzēt VSAA sagatavoto lēmumu par pieprasīto pabalstu, pensiju vai citu rezultātu? Uz klienta e-pastu VSAA lēmumus vairs nesūtīs. Elektroniski saņemt lēmumus turpmāk varēs tikai portālā www.latvija.lv, un tie būs redzami sadaļas "Mana darba vieta" apakšsadaļā "Saņemtie e-dokumenti". Var arī lēmumu saņemt klātienē VSAA klientu apkalpošanas nodaļā vai pa pastu.

Drīzumā vēl septiņi e-iesniegumi

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra sola, ka drīzumā iedzīvotājiem būs pieejami vēl septiņi e-iesniegumi:

  • bezdarbnieka pabalsta piešķiršanai vai pārrēķināšanai;
  • par brīvprātīgu pievienošanos valsts sociālajai apdrošināšanai;
  • pārmaksāto valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu atmaksāšanai;
  • U2 dokumenta "Bezdarbnieka pabalsta tiesību saglabāšana" saņemšanai;
  • U2 dokumenta "Bezdarbnieka pabalsta tiesību saglabāšana" saņemšanai – tiesību uz bezdarbnieka pabalstu pagarināšanai;
  • U1 dokumenta "Periodi, kas jāņem vērā, lai izmaksātu bezdarbnieka pabalstu" saņemšanai;
  • E 401 un E 411 sertifikāta saņemšanai.

Neskatoties uz to, ka pieprasītākais VSAA pabalsts ir slimības pabalsts, e-iesniegumi slimības pabalsta pieprasīšanai un maternitātes pabalsta pieprasīšanai pagaidām nebūs pieejami. "Sākotnēji būs pieejami 19 no 21 e-iesnieguma, jo iesniegumu slimības vai maternitātes pabalsta pieprasīšanai aizpildīšana elektroniski būs iespējama tikai, kad ārsti darbnespējas lapas reģistrēs e-veselības sistēmā," paskaidro IT departamenta Informācijas sistēmu izstrādes daļas vadošais sistēmanalītiķis  L.Lenerts, piebilstot, ka līdz šim notikumam nedaudz jāuzgaida. Tikmēr iedzīvotājiem nāksies ar slimības lapas oriģinālu un uzrakstītu iesniegumu vēl arvien doties uz VSAA.

"Ja cilvēks kādreiz ir saņēmis kādu VSAA pakalpojumu, tad e-iesnieguma aizpildīšana būs vienkāršāka, jo parādīsies daļa VSAA jau esošo datu."

E-iesniegumu izstrādes laikā tika veiktas izmaiņas arī tiesību aktos, kas būtiski atvieglo un vienkāršo tieši e-iesniegumu izmantojamību. 2014.gada 23.oktobrī tika izdarīti grozījumi likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" un grozījumi likumā "Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām". L.Lenerts norāda, ka šādi grozījumi bija nepieciešami, lai atceltu darba devēja apstiprinājumu uz darbnespējas lapas, lai VSAA elektronisko darbnespējas lapu informāciju saņemtu no e-veselības sistēmas, nevis to iesniegtu klients, kā arī lai informāciju par atvaļinājumu tēvam sakarā ar bērna piedzimšanu darba devēji iesniegtu elektroniski VID, nevis klienti nestu uz VSAA papīra izziņas.

"Šis kompleksais pasākumu kopums ir būtiski mazinājis birokrātiskās procedūras un ļauj VSAA pārveidot savus iekšējos procesus un uzlabot pakalpojumu sniegšanas kvalitāti," uzsver VSAA.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI