SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
17. augustā, 2015
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide
1
1

Populārākie skaidrojumi jūlijā. Otra iespēja „satikt” savējo!

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

LV portāls apkopojis iepriekšējā mēneša skaidrojumus. Jūlijā portāla lasītājiem saistošākais šķitis skaidrojums „No 1.jūlija izsniegtās darbnespējas lapas darba devējam nav jāapstiprina”.

LV portālā skaidrojumus var atrast gan ar meklētāja palīdzību, gan pārskatīt un atlasīt tos tēmu katalogā. Piemēram:

Darba tiesības, Sociālā palīdzība, Mājsaimniecība, Veselība, Drošība, Lauksaimniecība. Kopumā – 16 nozares un 64 apakštēmas.

Visu nozaru katalogs.

Lasītāju izvēle: pirmie divdesmit.

Piedāvājam 20 jaunāko un jūlijā publicēto skaidrojumu sarakstu. Reitinga princips – visvairāk lasītie!

1.vieta

"No 1.jūlija izsniegtās darbnespējas lapas darba devējam nav jāapstiprina"

Darbnespējas B lapās, kas izsniegtas no 1.jūlija, vairs nav nepieciešams darba devēja apstiprinājums par darbinieka neierašanos darbā par laiku, kad viņam ir izsniegta darbnespējas lapa. Taču darbiniekam darba devējs par darbnespējas lapu ir jāinformē. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), piešķirot slimības vai maternitātes pabalstu, pēc Valsts ieņēmumu dienesta sniegtās informācijas pārliecinās, ka darbnespējas lapas periodā cilvēks nav guvis ienākumus, jo saskaņā ar likumu "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" vienlaikus saņemt slimības vai maternitātes pabalstu un darba ienākumus nav tiesību.

2.vieta

"Jauna ieturējumu kārtība uzturlīdzekļu, kompensāciju un administratīvo pārkāpumu lietās"

Pirms trim nedēļām stājās spēkā grozījumi vairākās Civilprocesa likuma E daļas jeb nolēmumu izpildes kārtību regulējošajās normās. Ieviešot šos grozījumus, likumdevēja mērķis ir palielināt uzturlīdzekļu, kā arī saistībā ar noziedzīgu nodarījumu vai administratīvo pārkāpumu radušos prasījumu piedziņas iespējas.

3.vieta

"Sākta uzturlīdzekļu parādnieku publiskošana"

Sākot ar šā gada 1.jūliju, Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas mājaslapā www.ugf.gov.lv tiek publiskotas ziņas par uzturlīdzekļu parādniekiem, vienotā sarakstā norādot negodprātīgo vecāku vārdu, uzvārdu, personas koda otro daļu un dzimšanas gadu. Jaunās kārtības mērķis ir sekmēt bērnu tiesību aizsardzību un veicināt vecāku pienākuma – uzturēt savus bērnus – pildīšanu.

4.vieta

"Dzīvot deklarētajā dzīvesvietā ir paša interesēs"

Pienākums deklarēt savu dzīvesvietu ir ikvienam Latvijas pilsonim, nepilsonim un arī citu valstu iedzīvotājiem, kuri dzīvo Latvijā. Tas nepieciešams, lai persona būtu sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti. Tajā skaitā saņemtu valsts, pašvaldību un citu iestāžu sūtīto informāciju. Persona savu dzīvesvietu var deklarēt nekustamajā īpašumā, kurā tai ir tiesisks pamats apmesties, tajā skaitā īpašumā, kuru tā īrē. Šobrīd normatīvie akti pieļauj arī deklarēšanos nekustamajā īpašumā, kurā nav dzīvošanai piemērotas ēkas.

5.vieta

"Paternitātes pabalsta pieprasīšanai VSAA nav jāiesniedz darba devēja izziņa par atvaļinājumu"

Paternitātes pabalsta saņemšanai bērna tēvam jāiesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) iesniegums. Kopš 1.jūnija, pabalstu pieprasot, vairs nav jāiesniedz darba devēja izziņa par atvaļinājuma piešķiršanu sakarā ar bērna piedzimšanu, jo šo informāciju darba devējam jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestam, un VSAA to iegūst no Valsts ieņēmuma dienesta. VSAA uzsver: lai tētis saņemtu pabalstu par visām pieprasītajām atvaļinājuma dienām, darba devējam ziņojumā VID precīzi jānorāda datums, kurā darbinieks atsāk darbu pēc atvaļinājuma sakarā ar bērna piedzimšanu.

6.vieta

"Nekustamā īpašuma izsole elektroniskā vidē"

No 2015.gada 1.jūlija ir stājusies spēkā jauna kārtība, kas paredz, ka nolēmumu izpildes procesā parādnieka nekustamais īpašums turpmāk ir pārdodams elektroniskā izsolē. Visi pēc 2015.gada 1.jūlija izsludināto izsoļu sludinājumi jau ir pieejami elektronisko izsoļu vietnē https://izsoles.ta.gov.lv. Šajā skaidrojumā par to, kā izsoles elektroniskajā vidē noris un kas jāzina potenciālajiem izsoļu dalībniekiem.

7.vieta

Trūcīgā statuss un maznodrošinātā statuss (II)

Trūcīgā statusa piešķiršanai ikmēneša ienākumu kritērijs valstī ir viens, taču maznodrošinātā statusam ienākumu līmeni nosaka pašvaldība, un tas valstī atšķiras gandrīz trīs reizes. Valsts kontrole pagājušā gada revīzijas ziņojumā par pašvaldību sociālo palīdzību kritiski norādīja, ka daudzās pašvaldībās nav noteikts maznodrošinātā statuss.

Liela daļa pašvaldību jau ir pieņēmušas attiecīgos saistošos noteikumus. Taču tas neatrisina situācijas problemātiku – tiesības uz valsts noteiktajiem atvieglojumiem ir iedzīvotājiem ar ļoti atšķirīgu ienākumu līmeni, ko nevar uzskatīt par taisnīgu attieksmi.

8.vieta

Trūcīgā statuss un maznodrošinātā statuss (I)

Ne tikai trūcīgām, bet arī maznodrošinātām personām ir paredzēta sociālā palīdzība un dažādu maksājumu atvieglojumi. Šī atbalsta "grozs" ir atšķirīgs. Trūcīgā statusa piešķiršanas kritēriji valstī ir vienādi, taču maznodrošinātā statusam ienākumu līmeni nosaka pašvaldība, un tas dažādās pašvaldībās atšķiras gandrīz trīs reizes.

9.vieta

"Pilnveidota kārtība strīdu risināšanai starp patērētāju un komersantu"

Nopirkt nekvalitatīvu preci ir gadījies ikvienam. Panākt, ka komersants atzīst preces slikto kvalitāti un atmaksā samaksāto naudu, ir izdevies ne katram. Iemeslu tam ir daudz, daži no tiem – ilgstoša strīda izskatīšanas kārtība vai ļoti dārga ekspertīze. Jaunais Patērētāju ārpustiesas strīdu risinātāju likums nosaka vienotas prasības tām fiziskām, juridiskām personām un institūcijām, kas izskata strīdus starp patērētājiem un komersantiem, un likums turpmāk ļaus strīdus izskatīt ātrāk, efektīvāk un objektīvāk.

10.vieta

"Par ģimenes valsts pabalstu vasarā izlaiduma klašu audzēkņiem"

Ģimenēm par bērniem, kuri jūnijā pabeiguši 9.klasi, no 1.jūlija ģimenes valsts pabalsta izmaksu pārtrauc. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) pabalstu atsāk maksāt, ja septembrī skolēns turpina mācības - 10.klasē vai profesionālās izglītības iestādē, ja nesaņem stipendiju.

"Kā rīkoties, ja redz slīkstošu cilvēku"

Jūlijs sākās ar karstuma vilni, un daudzi steidza izbaudīt svelmaino laiku pie ūdens. Diemžēl bijušas arī traģēdijas. Kā līdzcilvēkiem rīkoties gadījumā, redzot, ka cilvēks uz ūdens nokļuvis nelaimē, un kā viņam šādā situācijā palīdzēt.

"VID: publisko iepirkumu pasūtītājiem un pretendentiem jāseko vidējai darba ņēmēju stundas tarifa likmei"

Valsts ieņēmumu dienests (VID) atgādina, ka jau pēc mēneša, no 2015.gada 1.augusta, visiem pretendentiem uz valsts un pašvaldību iepirkumiem būs jānodrošina, ka viņu darbinieku vidējā stundas tarifa likme nav zemāka par 80% no darba ņēmēju vidējās stundas tarifa likmes attiecīgajā profesiju grupā valstī. Savukārt, ja tiek konstatēti kandidāta vai pretendenta nodokļu parādi iepirkuma izsludināšanas dienā vai dienā, kad pieņemts lēmums par iepirkuma uzsākšanu (ja iepirkums nav jāizsludina), vai dienā, kad pieņemts lēmums par iespējamu līguma slēgšanas tiesību piešķiršanu, kandidāts vai pretendents tiek izslēgts no dalības iepirkumā.

"Izpirkuma tiesības"

Kā rīkoties kopīpašniekam, ja viņa līgumiskās vai likumiskās pirmpirkuma tiesības netiek ievērotas?

"Elektroniskā uzraudzība no 1.jūlija: nevis brīvlaišana, bet godīgas dzīves iespēja"

No 1.jūlija arī Latvijā tiek ieviesta elektroniskās uzraudzības sistēma no ieslodzījuma pirms termiņa nosacīti atbrīvotām personām, tādējādi likvidējot atpalicību starp citām Eiropas Savienības valstīm šajā jomā. Projekts norisinās mūsu valsts kriminālsodu politikas reformas ietvaros ar Norvēģijas valdības finansiālu atbalstu.

"Valsts iestāžu vadītāju atlasi turpmāk organizēs centralizēti"

Turpmāk valsts tiešās pārvaldes iestāžu vadītāju atlasi centralizēti nodrošinās Valsts kanceleja, piemērojot vienotus atlases kritērijus un piesaistot neatkarīgus personālvadības speciālistus. Lai nodrošinātu procesa atklātību un godīgumu, kā novērotāji tiks pieaicināti arī nevalstiskā sektora pārstāvji.

"Latvijas zemes fonds sekmēs lauksaimniecisko ražošanu"

Ar 1.jūliju darbu sācis Latvijas zemes fonds, ar kura starpniecību valsts sekmēs lauksaimniecībā izmantojamās zemes atgriešanu lauksaimnieciskajā ražošanā. Tā ir lauksaimniecības zeme, kas šobrīd netiek apstrādāta un aizaug. Zemes fonds no iedzīvotājiem iepirkto lauksaimniecības zemi tālāk pārdos, mainīs vai iznomās lauksaimniekiem. Pārdošanai savu lauksaimniecības zemi var piedāvāt gan fiziskas, gan juridiskas personas.

"Iedzīvotāji "balso" par likumiem, to skaidrojumiem un tiesiskās informācijas pieejamību kopumā"

Latvijā šobrīd spēkā ir teju 1500 likumu, ja neskaita to grozījumus. Ministru kabineta noteikumu skaits, nepieskaitot to izmaiņas, tuvojas 4000, liecina valsts vietnes likumi.lv saturs. Tiesību aktu pieejamība, īpaši sistematizētā veidā,  ir pieprasīts valsts pakalpojums.

Taču tiesību akti ir arī jāizprot. Pārsteidzoši augsts iedzīvotāju īpatsvars atzīst, ka skaidrojumi un plašākā nozīmē tiesiskā informācija kopumā ir ļoti nozīmīga un nepieciešama ikdienas informatīvās telpas daļa, tā liecina tikko pabeigtais sabiedriskās domas pētījums.

"Lauksaimniecības dzīvnieku reģistrācija – dzīvnieku īpašnieku interesēs"

Normatīvie akti nosaka: lauksaimniecības dzīvnieki to turētājiem ir obligāti jāreģistrē Lauksaimniecības datu centrā. Kā arī jāatjauno informācija par izmaiņām reģistrētajā ganāmpulkā un novietnēs. Ne visi dzīvnieku īpašnieki to ievēro, jo uzskata, ka par savas mājsaimniecības vajadzībām turētu govi vai cūku nav jāziņo. Tomēr šādos gadījumos jārēķinās ar iespējamajām sekām, tajā skaitā naudas sodu par nereģistrēta dzīvnieka turēšanu.

"Iecelt amatā ar Saeimas balsojumu"

Pirms mēneša Saeima ir ievēlējusi Valsts prezidentu. Ar parlamenta balsojumu amatā tiek vēl virkne valsts augstāko amatpersonu, taču nepieciešamo balstu skaits un kārtība, kā tas notiek, katrā gadījumā atšķiras.

"Oficiālo peldvietu tīrību kontrolē pastāvīgi"

Piesārņota ūdens norīšana var novest pie veselības problēmām, tāpēc ir svarīgi pārliecināties, vai izvēlētā peldvieta ir veselībai droša. Īpaši svarīgi tas ir cilvēkiem ar pazeminātu imūnsistēmu un bērniem. Latvijā jau ir 55 oficiālās peldvietas, kurās ir garantēts piemērots ūdens peldēšanai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI