SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
04. augustā, 2015
Lasīšanai: 10 minūtes
3
4
3
4

Valsts apmaksāta vakcinācija bērniem

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vakcinācijas kalendārā iekļautās vakcinācijas tiek finansētas no valsts budžeta, un valstī ir izveidota sistēma, lai nodrošinātu vakcinācijas pieejamību.

Kopš 2015.gada janvāra vakcinācijas kalendārs papildināts ar vakcināciju pret rotavīrusu infekciju bērniem, tādējādi šobrīd valsts nodrošina bērniem vakcināciju pret 14 infekcijas slimībām.
īsumā
  • Bērniem valsts nodrošina vakcināciju pret 14 infekcijas slimībām: tuberkulozi, difteriju, stinguma krampjiem, garo klepu, poliomielītu, masalām, masaliņām, epidēmisko parotītu (t.s. cūciņu), B tipa Haemophilus influenzae infekciju, B hepatītu, vējbakām, pneimokoku infekciju, rotavīrusu un cilvēka papilomas vīrusa infekciju.
  • Bezmaksas vakcināciju pret ērču encefalītu var saņemt bērni no viena gada līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai, ja to dzīvesvieta deklarēta ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā.
  • 100% kompensācija par vakcināciju pret gripu tiek nodrošināta bērniem no 6 mēnešu līdz 23 mēnešu vecumam, kā arī bērniem līdz 18 gadiem, ja tie pieder pie noteiktām veselības riska grupām.

Infekcijas slimības, pret kurām Latvijā obligāti veicama vakcinācija, vakcinējamo personu loku un vakcinācijas kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr.330 "Vakcinācijas noteikumi".

Kā norāda Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), vakcinācijas kalendāru izstrādā, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju valstī, proti, cik liela ir iespēja saslimt ar konkrētu infekcijas slimību. Tāpēc dažādās valstīs vakcinācijas kalendārs var atšķirties. Piemēram, Latvijā augstās saslimstības dēļ bērni jau pirmajās dzīves dienās tiek vakcinēti pret tuberkulozi un B hepatītu.

Tāpat nozīme ir ekonomiskajai situācijai. Ir atsevišķas valstis, kur vakcinācija pret dažādām infekcijas slimībām tiek veikta tikai noteiktu risku grupu iedzīvotājiem. Latvijā valsts apmaksā vakcināciju visiem bērniem pret 14 infekcijas slimībām: tuberkulozi, difteriju, stinguma krampjiem, garo klepu, poliomielītu, masalām, masaliņām, epidēmisko parotītu (tautā saukta "cūciņa"), B tipa Haemophilus influenzae infekciju, B hepatītu, vējbakām, pneimokoku infekciju, rotavīrusu un cilvēka papilomas vīrusa infekciju.  

Vakcinācijas kalendārs1

VAKCINĒJAMĀS PERSONAS VECUMS

INFEKCIJAS SLIMĪBA, PRET KURU OBLIGĀTI VEICAMA VAKCINĀCIJA

PIEZĪMES

0–12 stundas

B hepatīts

Vakcīnu pret B hepatītu ievada tikai riska grupas jaundzimušajiem (dzimuši B hepatīta virsmas antigēna (HBsAg) pozitīvām mātēm vai mātēm, kuras nebija pārbaudītas HBsAg klātbūtnes noteikšanai). Vakcīnas devas ievada atbilstoši vakcīnas lietošanas instrukcijai.

2–5 dienas

Tuberkuloze

 

2 mēneši

Difterija, stinguma krampji, garais klepus, poliomielīts, b tipa Haemophilus influenzae infekcija un B hepatīts

Lieto kombinēto vakcīnu.

Pneimokoku infekcija

 

Rotavīrusu infekcija

 

4 mēneši

Difterija, stinguma krampji, garais klepus, poliomielīts, b tipa Haemophilus influenzae infekcija un B hepatīts

Lieto kombinēto vakcīnu.

Pneimokoku infekcija

 

Rotavīrusu infekcija

 

6 mēneši

Difterija, stinguma krampji, garais klepus, poliomielīts, b tipa Haemophilus influenzae infekcija un B hepatīts

Lieto kombinēto vakcīnu.

Rotavīrusu infekcija

Ja zāļu lietošanas instrukcija paredz vakcīnas pret rotavīrusu infekciju trešo devu.

12–15 mēneši

Difterija, stinguma krampji, garais klepus, poliomielīts, b tipa Haemophilus influenzae infekcija un B hepatīts

Lieto kombinēto vakcīnu.

Pneimokoku infekcija

 

Masalas, epidēmiskais parotīts, masaliņas

Lieto kombinēto vakcīnu (iespējams lietot arī kombinēto vakcīnu pret masalām, epidēmisko parotītu, masaliņām un vējbakām).

Vējbakas

 

7 gadi

(Vakcinēt drīkst 6 gadus vecus bērnus, ja bērns uzsāk mācības izglītības iestādē)

Difterija, stinguma krampji, garais klepus, poliomielīts

Lieto kombinēto vakcīnu.

Masalas, epidēmiskais parotīts, masaliņas

Pret masalām, epidēmisko parotītu un masaliņām vakcinē tikai bērnus, kuri saņēmuši tikai vienu MPR vakcīnas devu.

Vējbakas

Pret vējbakām vakcinē bērnus, kuri saņēmuši vakcīnas pret vējbakām pirmo devu un kuri nav pārslimojuši vējbakas.

12 gadi
(meitenes)

Masaliņas

Pret masaliņām vakcinē nevakcinētas vai nerevakcinētas meitenes, izņemot tās, kuras pārslimojušas masaliņas un kurām diagnoze "masaliņas" apstiprināta seroloģiski. Vakcinācijai un revakcinācijai izmanto kombinēto MPR vakcīnu.

Cilvēka papilomas vīrusa infekcija

Vakcinējot pret cilvēka papilomas vīrusa infekciju, vakcīnas devas ievada atbilstoši vakcīnas lietošanas instrukcijai un bērna vecumam vakcinācijas brīdī.

14 gadi

Difterija, stinguma krampji, poliomielīts

Lieto kombinēto vakcīnu.

B hepatīts

Vakcinē tikai pret B hepatītu agrāk nevakcinētos bērnus. Vakcinējot pret B hepatītu, ievada trīs vakcīnas devas atbilstoši vakcīnas lietošanas instrukcijai.

Ik 10 gadus

Difterija un stinguma krampji

Lieto vakcīnu pret stinguma krampjiem un difteriju ar samazinātu difterijas toksoīda daudzumu.

Vakcinācija ir brīvprātīga

Lai gan noteikumos lietots vārdu salikums "obligāti vakcinācija", pacientam vakcinācija ir brīvprātīga. "Tas nozīmē, ka vakcinācijas kalendārā iekļautās vakcinācijas tiek finansētas no valsts budžeta, un valstī ir izveidota sistēma, lai nodrošinātu vakcinācijas pieejamību. Tās ir obligātās valsts saistības. Savukārt ārstniecības personai, proti, ģimenes ārstam, ir obligāts pienākums piedāvāt bērna vecākiem visas vakcinācijas, kas noteiktas bērnu vakcinācijas kalendārā. Tāpat ārstniecības personas obligāts pienākums ir skaidrot vakcinācijas nozīmi," norāda SPKC Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Edīte Tettere

Lēmumu par vakcināciju pieņem bērna vecāki, un bez viņu atļaujas ārstniecības persona to veikt nedrīkst. Ja tomēr pēc konsultācijas ar ārstu vecāki izlemj nepiekrist vakcinācijai, viņiem ir tiesības noformēt atteikumu no ārsta piedāvātajām vakcīnām bērnam, kā tas noteikts  Ministru kabineta noteikumu Nr.330 "Vakcinācijas noteikumi" 22.punktā.

Pieņemot šādu lēmumu, nevajadzētu paļauties uz draugu, paziņu teikto vai preses izdevumos publicētiem viedokļiem. SPKC pārstāve E.Tettere uzsver: "Lēmums atteikties no vakcinācijas ir jāpieņem, tikai konsultējoties ar ārstu, apzinoties sekas un riskus, kādam tiek pakļauts bērns, kuram netiks veikta vakcinācija."

Mobilā aplikācija "Vakcinācijas kalendārs"

Pastāv situācijas, kurās bērns vakcinācijas kalendārā noteiktajā vecumā paredzēto poti nevar saņemt, piemēram, medicīnisku kontrindikāciju dēļ. Šādos gadījumos, kad vakcinācija tiek atlikta, ārsts, izvērtējot bērna veselības stāvokli, var piemērot individuālu vakcinācijas shēmu.

Dažkārt gadās arī tā, ka noteiktais vakcīnas ievadīšanas vecums tiek vienkārši nokavēts. Arī aizmāršība nav iemesls, lai bērns nevarētu saņemt bezmaksas poti. Vakcinācijas noteikumu  3.1punktā noteikts - ja bērns nav saņēmis vakcinācijas kalendārā iekļauto vakcīnu, viņam ir tiesības to saņemt līdz pat 18 gadu vecuma sasniegšanai, ja vien to pieļauj vakcīnas lietošanas instrukcija. Šādos gadījumos jāvēršas pie ģimenes ārsta, kurš izlems jautājumu par turpmāko vakcinācijas grafiku.

"Lai gan noteikumos lietots vārdu salikums „obligāti vakcinācija”, pacientam vakcinācija ir brīvprātīga."

Taču, lai vecākiem būtu vieglāk un ērtāk orientēties, kad un kādas vakcīnas, bērnam sasniedzot noteiktu vecumu, pienākas saņemt, SPKC ir izveidojis mobilo aplikāciju "Vakcinācijas kalendārs". Aplikācija tapusi sadarbībā ar Pasaules Veselības organizācijas pārstāvniecību Latvijā, un to šobrīd var lejupielādēt Google Play aplikāciju veikalā ikviens Android ierīču lietotājs bez maksas.

Aplikācija piedāvā iespēju izveidot bērna profilu, kurā, ņemot vērā dzimšanas datus, aplikācija izveido vakcinācijas grafiku, atgādinot vecākiem par laiku, kad veicama nākamā vakcinācija. Aplikācijā pieejams slimību apraksts, pret kuru vakcīna pasargā, kā arī iespējams veikt piezīmes par veiktajām, nesaņemtajām un plānotajām potēm. 

Apmaksāta vakcinācija pret ērču encefalītu un trakumsērgu

Atsevišķām iedzīvotāju grupām valsts nodrošina vakcināciju arī pret ērču encefalītu, trakumsērgu un gripu.

Bezmaksas vakcināciju pret ērču encefalītu var saņemt bērni no viena gada līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai:

  • Ja to dzīvesvieta deklarēta ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā, kur saskaņā ar epidemioloģiskās uzraudzības datiem ir visaugstākā saslimstība ar ērču encefalītu (par augsta riska teritorijām 2015.gadā atzīti 25 Latvijas novadi: Aizputes, Alsungas, Amatas, Baldones, Dundagas, Durbes, Engures, Iecavas, Jaunpiebalgas, Kandavas, Kocēnu, Krimuldas, Kuldīgas, Lubānas, Pārgaujas, Pāvilostas, Priekuļu, Rucavas, Rugāju, Salacgrīvas, Sējas, Skrundas, Talsu, Vaiņodes un Ventspils novads);
  • Bāreņus un bez vecāku gādības palikušos bērnus neatkarīgi no dzīvesvietas.

Par iespējām saņemt valsts apmaksātu vakcināciju pret ērču encefalītu vairāk lasiet LV portāla skaidrojumā "Bezmaksas ērču pote bērniem 25 Latvijas novados".

"Lēmums atteikties no vakcinācijas ir jāpieņem, tikai konsultējoties ar ārstu, apzinoties sekas un riskus, kādam tiek pakļauts bērns, kuram netiks veikta vakcinācija."

Bezmaksas vakcināciju pret trakumsērgu var saņemt bērni un pieaugušie, ja ir bijusi saskare ar dzīvniekiem vai cilvēkiem, kuri ir slimi vai tiek turēti aizdomās par saslimšanu ar trakumsērgu. Ierasti šāda pote ir nepieciešama, ja cilvēku ir sakodis nezināma saimnieka suns.   

Savukārt atbilstoši Kompensējamo zāļu sarakstā noteiktajām iedzīvotāju grupām2 valsts 100% kompensē vakcināciju pret gripu:

  1. bērniem no 6 mēnešu līdz 23 mēnešu vecumam;
  2. bērniem no 24 mēnešu vecuma līdz 18 gadiem, kuri pieder pie šādām veselības riska grupām:
  • bērni ar hroniskām plaušu slimībām;
  • bērni ar hroniskām kardiovaskulārām slimībām neatkarīgi no to cēloņa;
  • bērni ar hroniskām vielmaiņas slimībām;
  • bērni ar hroniskām nieru slimībām;
  • bērni ar imūndeficītu;
  • bērni, kuri saņem imūnsupresīvu terapiju;
  • bērni, kuri ilgstoši saņem terapiju ar ac.acetylsalicylicum (aspirīnu).

Turpmāk vēl.


 

1Ministru kabineta noteikumu Nr.330 "Vakcinācijas noteikumi" 1.pielikums.

2Ministru kabineta noteikumu Nr.899 "Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība" 1.pielikums "Slimības, kuru ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumi tiek kompensēti".

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI