SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
14. jūlijā, 2015
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Darba tiesības
5
5

Paternitātes pabalsta pieprasīšanai VSAA nav jāiesniedz darba devēja izziņa par atvaļinājumu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Paternitātes pabalsta saņemšanai bērna tēvam jāiesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) iesniegums. Kopš 1.jūnija, pabalstu pieprasot, vairs nav jāiesniedz darba devēja izziņa par atvaļinājuma piešķiršanu sakarā ar bērna piedzimšanu, jo šo informāciju darba devējam jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestam, un VSAA to iegūst no Valsts ieņēmuma dienesta. VSAA uzsver: lai tētis saņemtu pabalstu par visām pieprasītajām atvaļinājuma dienām, darba devējam ziņojumā VID precīzi jānorāda datums, kurā darbinieks atsāk darbu pēc atvaļinājuma sakarā ar bērna piedzimšanu.
īsumā
  • Darba likumā bērna tēvam noteiktas tiesības uz 10 kalendāro dienu atvaļinājumu sakarā ar bērna piedzimšanu.
  • Atvaļinājumu darba devējs piešķir līdz bērna 2 mēnešu vecumam.
  • No 1.jūnija darba devējs ziņas par bērna tēvam piešķirto atvaļinājumu iesniedz VID, norādot  atvaļinājuma sākuma datumu un datumu, kurā darbinieks atsāk darbu pēc atvaļinājuma. 
  • Bērna tēvam VSAA jāiesniedz tikai iesniegums pabalsta piešķiršanai.

Jaundzimušā bērna tētis, ja viņš ir sociāli apdrošināts – darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, kurš faktiski ir veicis obligātās iemaksas, – var saņemt desmit kalendāro dienu atvaļinājumu sakarā ar bērna piedzimšanu. Šo atvaļinājumu darba devējs piešķir līdz bērna divu mēnešu vecumam. Pašnodarbinātais iesniedz VSAA iesniegumu paternitātes pabalsta piešķiršanai, kurā norāda konkrētas tās 10 dienas līdz bērna divu mēnešu vecumam, par kurām vēlas saņemt paternitātes pabalstu sakarā ar bērna piedzimšanu.

Tiesības uz atvaļinājumu sakarā ar bērna piedzimšanu noteiktas Darba likuma 155.panta pirmajā daļā. Par šīm atvaļinājuma dienām Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra piešķir paternitātes pabalstu, kā tas ir paredzēts likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu".

Līdz šim pabalsta piešķiršanas pamats bija darba devēja informācija (darbiniekam izsniegtā izziņa, rīkojums) par atvaļinājuma piešķiršanu, piemēram, no 18. līdz 27.maijam sakarā ar bērna piedzimšanu, un šo izziņu, pieprasot pabalstu, bija jāiesniedz VSAA.

No 1.jūnija darba devējam ir pienākums informāciju par atvaļinājuma piešķiršanu bērna tēvam sakarā ar bērna piedzimšanu iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā. To nosaka grozījumi Ministru kabineta 2010.gada 7.septembra noteikumos Nr.827 "Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli", kas stājās spēkā 2015.gada 1.jūnijā, skaidro VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Anita Jakseboga. Tāpēc bērna tēvam izziņa no darba devēja vairs nav nepieciešama, jo VSAA šos datus saņem no VID.

Darba devējam ziņojumā VID jānorāda:

  • datums, ar kuru darba ņēmējam vai mikrouzņēmuma darbiniekam (bērna tēvam) ir piešķirts atvaļinājums sakarā ar bērna piedzimšanu (91.kods);
  • datums, ar kuru darba ņēmējs vai mikrouzņēmuma darbinieks (bērna tēvs) ir sācis darbu pēc atvaļinājuma sakarā ar bērna piedzimšanu (92.kods).

Tātad noteikumos ir precīzi pateikts, ka jānorāda atvaļinājuma sākuma datums un datums, kurā darbinieks atsāk darbu pēc atvaļinājuma, atkārto VSAA speciāliste, jo VSAA jau saskaras ar problēmām paternitātes pabalstu piešķiršanā, tāpēc ka ne vienmēr dati ir korekti. Kļūda ir tā, ka darba devējs, piešķirot bērna tēvam 10 dienu paternitātes atvaļinājumu, arī ziņās VID norāda atvaļinājuma sākumu un atvaļinājuma beigu datumu, piemēram, no 29.jūnija līdz 8.jūlijam. Taču, ja šādi norādīts atvaļinājuma laiks 92.koda ailē, no ziņām automātiski izriet, ka darbiniekam piešķirtais atvaļinājums ir 9 kalendārās dienas. Attiecīgi VSAA var aprēķināt pabalstu tikai par 9 dienām, nevis 10 dienām, uz ko darbiniekam būtu tiesības, ja būtu sniegta precīza informācija.

A.Jakseboga atzīst, ka VSAA ir sastapusies ar darba devēju noraidošu attieksmi, ka viņi neko nemainīs. Taču tas nozīmē, ka darbinieks saņems paternitātes pabalstu tikai par 9 dienām. Tāpēc speciāliste aicina darba devējus iesniegt korektus datus.

Tiesības 10 dienu pabalstu

Likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 10.1pantā noteikts, ka paternitātes pabalstu piešķir par atvaļinājuma desmit kalendārajām dienām sakarā ar bērna piedzimšanu.

Ja atvaļinājumā iekrīt brīvdienas un svētku dienas, tās netiek izskaitītas ārā, šis atvaļinājums netiek pagarināts par svētku dienām, kā tas ir ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma laikā.

Ja tētis katrā darbavietā atvaļinājumu sakarā ar bērna piedzimšanu prasa atšķirīgos periodos, un uz to viņam ir tiesības, arī tad paternitātes pabalsts pienākas tikai par 10 dienām. VSAA pabalstu piešķir, pamatojoties uz pirmo pieprasīto atvaļinājumu.

"Paternitātes pabalstu piešķir par atvaļinājuma desmit kalendārajām dienām sakarā ar bērna piedzimšanu."

Pabalsts par šīm 10 dienām tiks aprēķināts no algas pie tiem darba devējiem, kuri šajās 10 dienās būs piešķīruši atvaļinājumu.

Paternitātes pabalstu par 10 kalendārajām dienām var saņemt arī pašnodarbinātais, ja viņš ir faktiski veicis sociālās apdrošināšanas iemaksas. Arī pašnodarbinātais, lai saņemtu pabalstu, iesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai iesniegumu tā piešķiršanai.

Pabalsta apmērs

Kopš šā gada janvāra nevienam pabalstam nav izmaksājamās summas ierobežojuma, tātad arī paternitātes pabalstu bērna tēvs saņem aprēķinātajā apmērā, atgādina A.Jakseboga.

Paternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Darba ņēmējam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu pabalstam aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas atvaļinājums sakarā ar bērna piedzimšanu. Piemēram, ja atvaļinājums ir jūlijā, pabalstu aprēķinās no vidējās iemaksu algas periodā 2014.gada maijs-2015.gada aprīlis.

A.Jakseboga skaidro: pēdējos divus mēnešus neņem vērā tāpēc, ka ziņojumu par darba ienākumiem darba devējam ir tiesības precizēt. Iesniedzot ziņojumu par jūliju, viņš var precizēt jūnija ienākumus. Lai VSAA, piešķirot pabalstus, izvairītos no dažāda veida kļūdām un pārmaksām, pabalstu pārrēķināšanas, ja darba devējs darbiniekam precizē ienākumus, tos divus mēnešus, kuros aprēķinātie darba ienākumi var mainīties, izslēdz no aprēķina perioda.

Savukārt pašnodarbinātajam vidējā iemaksu alga paternitātes pabalstam tiek aprēķināta par 12 mēnešu periodu, kas beidzas vienu ceturksni pirms tā ceturkšņa, kurā sākas atvaļinājums sakarā ar bērna piedzimšanu. Tātad, ja atvaļinājums ir piešķirts jūlijā, tas ir gada 3.ceturksnis, pabalsta aprēķinam netiek ņemts vērā gada 2.ceturksnis, par kuru pašnodarbinātais vēl varbūt nav iesniedzis VID pašnodarbinātā ziņojumu, jo pašnodarbinātais obligātās iemaksas veic līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15.datumam.

Tādi noteikumi ir tāpēc, lai neaizkavētu pabalsta aprēķināšanu un piešķiršanu. Jo lēmumu par pabalsta piešķiršanu pieņem desmit dienu laikā pēc tam, kad VSAA nodaļa ir saņēmusi visus pabalsta piešķiršanai nepieciešamos dokumentus un informāciju no Valsts ieņēmumu dienesta par  piešķirto atvaļinājumu.

Atbilstoši VSAA statistikas datiem, 2014.gadā paternitātes pabalsts piešķirts 9761 personai. Janvārī pabalsts piešķirts 697 personām, vidējais apmērs – 213,24 eiro, maijā - 731 personai, vidējais apmērs bijis 220,43 eiro. Šā gada statistika liecina, ka ir pieaudzis gan paternitātes pabalsta saņēmēju skaits, gan tā apmērs. Šogad janvārī pabalsts piešķirts 818 personām, tā vidējais apmērs 233,30 eiro, maijā piešķirts 1417 personām, vidējais apmērs – 268,50 eiro.

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2014.gadā Latvijā piedzimuši 21746 mazuļi.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI