TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
08. jūlijā, 2015
Lasīšanai: 12 minūtes

Iecelt amatā ar Saeimas balsojumu (II)

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Personu iespējas īstenot savas tiesības valsts nodrošina, izveidojot tiesībaizsardzības institūcijas, kuru neatkarība ir garantija to pienākumu sekmīgai pildīšanai. Tādēļ šo institūciju vadītāji amatā nonāk ar Saeimas balsojumu, bet viņu atcelšana no tā ar nolūku paredzēta tikai īpašos gadījumos.

FOTO: www.sxc.hu

Ar parlamenta kā tautas tieši pilnvarotas institūcijas balsojumu amatā nonāk vairākas valsts augstākās amatpersonas, tajā skaitā tiesībaizsardzības iestāžu vadītāji un pārstāvji.
īsumā
  • Satversmes tiesas tiesneši priekšsēdētāju ievēlē no sava vidus. Pēc tam par viņa apstiprināšanu amatā balso Saeima.
  • Augstākās tiesas priekšsēdētāju no Augstākās tiesas tiesnešu vidus pēc šīs tiesas plēnuma ierosinājuma apstiprina Saeima.
  • Tiesībsargu amatā apstiprina Saeima pēc ne mazāk kā piecu parlamentāriešu ierosinājuma.

Satversme nosaka: Latvija ir tiesiska valsts, tā atzīst un aizsargā cilvēka pamattiesības, visi cilvēki ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā, cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas. Ņemot vērā šo principu nozīmīgumu, ar Saeimas balsojumu nonāk amatā un no tā tiek atcelti augstākie tiesu varas pārstāvji, tiesneši un tiesībsargs.

Satversmes tiesas priekšsēdētājs un tiesneši

Satversmes tiesa ir neatkarīga tiesu varas institūcija, kas sev noteiktās kompetences ietvaros izskata lietas par likumu, citu normatīvo aktu un Latvijas parakstīto vai noslēgto starptautisko līgumu atbilstību Satversmei. Satversmes tiesas priekšsēdētājs vada Satversmes tiesas sēdes, organizē tiesas darbu un pārstāv Satversmes tiesu.

Satversmes tiesas priekšsēdētāju un viņa vietnieku Satversmes tiesas tiesneši, aizklāti balsojot, ievēlē no sava vidus ar visa tiesnešu sastāva absolūto balsu vairākumu (priekšlikuma pieņemšanai "par" balsīm jābūt vairāk nekā "pret" un "atturas" balsīm kopā) uz trim gadiem. Satversmes tiesas priekšsēdētāja vietnieks palīdz priekšsēdētājam pildīt pienākumus un aizstāj priekšsēdētāju viņa prombūtnes laikā.

Satversmes tiesas tiesnešus uz likumā noteikto laiku apstiprina Saeima ar ne mazāk kā 51 Saeimas locekļa balsu vairākumu. Trīs Satversmes tiesas tiesnešus apstiprina pēc ne mazāk kā desmit Saeimas deputātu priekšlikuma, divus — pēc Ministru kabineta priekšlikuma un vēl divus — pēc Augstākās tiesas plēnuma priekšlikuma. Augstākās tiesas plēnums izraugās Satversmes tiesas tiesneša amata kandidātus no Latvijas Republikas tiesnešu vidus. Satversmes tiesas tiesneša pilnvaru termiņš ir desmit gadi.

"Satversmes tiesa izskata lietas par normatīvo aktu un Latvijas parakstīto vai noslēgto starptautisko līgumu atbilstību Satversmei. "

Par Satversmes tiesas tiesnesi saskaņā ar Satversmes tiesas likumu var apstiprināt vismaz 40 gadu vecumu sasniegušu Latvijas Republikas pilsoni ar nevainojamu reputāciju. Viņam jābūt ieguvušam augstāko profesionālo vai akadēmisko izglītību (izņemot pirmā līmeņa profesionālo izglītību) tiesību zinātnē un arī maģistra vai doktora grādu. Kandidātam ir nepieciešams vismaz 10 gadu ilgs darba stāžs juridiskajā specialitātē vai zinātniski pedagoģiskajā darbā tieslietu specialitātē zinātniskajā institūcijā vai augstākās izglītības iestādē. Par Satversmes tiesas tiesnesi nedrīkst apstiprināt personu, kura nevar būt par tiesneša amata kandidātu saskaņā ar likumu "Par tiesu varu".

Satversmes tiesas tiesnesis zaudē savu amatu, ja viņš ir notiesāts par nozieguma izdarīšanu un spriedums stājies likumīgā spēkā.

Satversmes tiesas tiesnesi var atlaist no amata, ja viņš pieļāvis apkaunojošu nodarījumu, kas nav savienojams ar tiesneša statusu, vai sistemātiski nepilda savus darba pienākumus, un viņam par to uzlikts disciplinārsods. Atlaišana paredzēta arī, ja Satversmes tiesas tiesnesis ir pārkāpis likumā noteiktos amatu apvienošanas ierobežojumus. Lēmumu par atlaišanu minētajos gadījumos pieņem Satversmes tiesa ar visa tiesnešu sastāva absolūto balsu vairākumu.

Ja Satversmes tiesas tiesnesis nespēj turpināt darbu veselības stāvokļa dēļ, viņu atbrīvo no amata ar Satversmes tiesas lēmumu, kura pieņemšanai nepieciešams visa tiesnešu sastāva absolūtais balsu vairākums.

Satversmes tiesas likumā ir paredzēta arī Satversmes tiesas tiesneša pilnvaru apturēšana. Ja Satversmes tiesa ir piekritusi kriminālvajāšanas uzsākšanai pret tiesnesi, viņa pilnvaras ir apturētas līdz brīdim, kad stājas spēkā tiesas spriedums attiecīgajā krimināllietā vai attiecīgā krimināllieta tiek izbeigta. Ja ierosināta disciplinārlieta sakarā ar to, ka tiesnesis pieļāvis ar tiesneša statusu nesavienojamu rīcību, Satversmes tiesa var apturēt šā tiesneša pilnvaras līdz disciplinārlietas izskatīšanai, bet ne ilgāk kā uz vienu mēnesi.

Satversmes tiesas tiesnesis atstāj amatu, kad viņš ir sasniedzis 70 gadu vecumu, neatkarīgi no Satversmes tiesas tiesneša amatā nostrādātā laika. Satversmes tiesas tiesnesis pirms pilnvaru termiņa izbeigšanās var atstāt amatu pēc paša vēlēšanās, rakstveidā par to paziņojot Satversmes tiesai.

Izbeidzoties Satversmes tiesas tiesneša pilnvarām, Saeima pēc tās pašas institūcijas priekšlikuma, pēc kuras priekšlikuma šis tiesnesis bija apstiprināts amatā, apstiprina citu tiesnesi.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs un tiesneši

Augstākā tiesa Latvijas Republikas trīspakāpju tiesu sistēmā ir trešā, augstākā līmeņa tiesa, kas saskaņā ar likumu izskata lietas gan otrajā (apelācijas), gan trešajā (kasācijas) instancē. Augstākās tiesas misija ir taisnīga un efektīva tiesas spriešana un tiesu sistēmas neatkarības stiprināšana. Augstākās tiesas darbu vada priekšsēdētājs, kuram ir tiesības piedalīties lietu izskatīšanā Augstākajā tiesā, sasaukt Augstākās tiesas plēnuma un departamentu priekšsēdētāju sēdes, noteikt lietu izskatīšanas termiņu standartus. Augstākās tiesas priekšsēdētājs virza un lemj jautājumus par šīs tiesas tiesnešu sastāvu. Augstākās tiesas priekšsēdētājs, saskaņojot ar Tieslietu padomi, iesniedz Saeimai priekšlikumu par ģenerālprokurora iecelšanu amatā. Augstākās tiesas priekšsēdētājs vienlaikus ir arī Tieslietu padomes priekšsēdētājs, tādējādi ir atbildīgs arī par šīs institūcijas darbību, kas saistīta ar tiesu sistēmas politikas un stratēģijas izstrādi, kā arī tiesu sistēmas darba organizācijas pilnveidošanu.

Augstākās tiesas priekšsēdētāju no Augstākās tiesas tiesnešu vidus pēc šīs tiesas plēnuma ierosinājuma apstiprina Saeima ar absolūto klātesošo deputātu balsu vairākumu uz pieciem gadiem. Viena un tā pati persona var būt par Augstākās tiesas priekšsēdētāju ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas. Arī Augstākās tiesas tiesnešus amatā apstiprina Saeima ar klātesošo deputātu absolūto balsu vairākumu.

Augstākās tiesas tiesneša kandidātu apstiprināšanai amatā izvirza Augstākās tiesas priekšsēdētājs, pamatojoties uz tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas atzinumu. Augstākās tiesas tiesnesi pēc Augstākās tiesas priekšsēdētāja priekšlikuma apstiprina amatā Saeima bez pilnvaru termiņa ierobežojuma.

"Augstākās tiesas misija ir taisnīga un efektīva tiesas spriešana un tiesu sistēmas neatkarības stiprināšana. "

Augstākās tiesas tiesneša amata kandidātu atlase notiek atklātā pretendentu konkursā. Uz šo amatu var pretendēt rajona (pilsētas) tiesas tiesnesis vai apgabaltiesas tiesnesis, kuram ir vismaz 10 gadu kopējais darba stāžs tiesneša amatā, vai arī bez pilnvaru termiņa ierobežojuma apstiprināts rajona (pilsētas) tiesas tiesnesis vai apgabaltiesas tiesnesis, kuram ir maģistra vai doktora grāds. Gan vienā, gan otrā gadījumā pretendentam tiesneša profesionālās darbības ārpuskārtas novērtēšanā jāsaņem pozitīvs Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas atzinums. Uz Augstākās tiesas tiesneša amatu var pretendēt arī persona, kurai ir ne mazāk kā 15 gadu kopējais darba stāžs augstskolas tieslietu specialitātes akadēmiskā personāla, zvērināta advokāta vai prokurora amatā un kura ir nokārtojusi kvalifikācijas eksāmenu, kā arī persona, kura ir bijusi Satversmes tiesas tiesneša, starptautiskas tiesas tiesneša vai pārnacionālas tiesas tiesneša amatā. Augstākās tiesas tiesnesi pēc Augstākās tiesas priekšsēdētāja priekšlikuma apstiprina amatā Saeima bez pilnvaru termiņa ierobežojuma. Uz Augstākās tiesas tiesneša amatu var pretendēt persona, kura sasniegusi 40 gadu vecumu.

Tiesnešus apstiprina Saeima, un viņi ir neatceļami, nosaka Satversme. Tiesnesi pret viņa paša gribu atcelt no amata Saeima ar klātesošo deputātu absolūto balsu vairākumu var pēc tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšlikuma, pamatojoties uz Augstākās tiesas plēnuma atzinumu, vienīgi likumā paredzētajos gadījumos: ja tiesnesis notiesāts un tiesas spriedums stājies likumīgā spēkā vai arī pamatojoties uz tiesnešu disciplinārkolēģijas lēmumu. Ja tiesnesis notiesāts un tiesas spriedums stājies likumīgā spēkā, tiesnesi no amata atceļ Saeima pēc tieslietu ministra priekšlikuma.

Augstākās tiesas priekšsēdētāju atbrīvo no amata Saeima ar klātesošo deputātu absolūto balsu vairākumu pēc Tieslietu padomes priekšlikuma. Pirms pilnvaru termiņa beigām Augstākās tiesas priekšsēdētāju no amata Saeima var atcelt tikai pēc tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšlikuma, pamatojoties uz Augstākās tiesas plēnuma atzinumu.

Augstākās tiesas tiesnesi var atstādināt no amata Augstākās tiesas priekšsēdētājs, ja par šo tiesnesi ierosināta disciplinārlieta un saņemts attiecīgs tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšlikums. Šādu tiesnesi no amata atstādina līdz dienai, kad stājas spēkā nolēmums disciplinārlietā. Ja kriminālprocesā tiesnesis ieguvis procesuālo statusu — persona, kurai ir tiesības uz aizstāvību, viņš tiek atstādināts no amata līdz krimināltiesisko attiecību noregulējumam kriminālprocesā.

Pēc paša vēlēšanās vai saistībā ar ievēlēšanu vai iecelšanu citā amatā Augstākās tiesas tiesnesi no amata atbrīvo Saeima pēc Augstākās tiesas priekšsēdētāja priekšlikuma. Veselības stāvokļa dēļ, ja tas neļauj turpināt tiesneša darbu vai ja tiesnesis atkārtotā profesionālās darbības novērtēšanā saņēmis negatīvu atzinumu, viņu no amata atbrīvo pēc Tieslietu padomes priekšlikuma. Maksimālais tiesneša amata pildīšanas vecums ir 70 gadi.

Tiesībsargs

Tiesībsargs ir amatpersona, kura rūpējas par to, lai Latvijā tiktu ievērotas cilvēktiesības, vienlīdzīgas attieksmes principa ievērošana, valsts pārvalde un pašvaldības savā darbībā ievērotu labas – tiesiskas un lietderīgas - pārvaldības principus.

Par tiesībsargu saskaņā ar Tiesībsarga likumu var apstiprināt Latvijas pilsoni ar nevainojamu reputāciju, kurš ir sasniedzis 30 gadu vecumu, kuram ir augstākā izglītība, zināšanas un praktiskā darba pieredze tiesību aizsardzības jomā un kurš atbilstoši likuma prasībām ir tiesīgs saņemt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam. Par tiesībsargu nevar apstiprināt pilsoni ar dubultpilsonību.

Tiesībsargu amatā apstiprina Saeima ar klātesošo deputātu absolūto balsu vairākumu pēc ne mazāk kā piecu parlamentāriešu ierosinājuma. Tiesībsarga pilnvaru termiņš ir pieci gadi, un viņu amatā var apstiprināt atkārtoti. Atkārtotas apstiprināšanas reižu skaits likumā nav noteikts.

"Tiesībsargs rūpējas par to, lai tiktu ievērotas cilvēktiesības un labas pārvaldības principi. "

Tiesībsarga pilnvaru apturēšana paredzēta gadījumos, ja Saeima ir piekritusi kriminālvajāšanas uzsākšanai pret tiesībsargu. Tiesībsarga pilnvaras tiek apturētas līdz brīdim, kad stājas spēkā attaisnojošs tiesas spriedums attiecīgajā krimināllietā vai kriminālvajāšana pret tiesībsargu tiek izbeigta.

Saeima atbrīvo tiesībsargu no amata ar absolūto klātesošo deputātu balsu vairākumu, ja viņš:

  • atstāj amatu pēc paša vēlēšanās, rakstveidā par to paziņojot Saeimai;
  • nespēj pildīt amata pienākumus veselības stāvokļa dēļ;
  • ir pieļāvis apkaunojošu nodarījumu, kas nav savienojams ar tiesībsarga statusu;
  • bez attaisnojoša iemesla nepilda savus pienākumus;
  • ir ievēlēts vai iecelts citā amatā.

Jautājumu par tiesībsarga atbrīvošanu no amata var ierosināt ne mazāk kā viena trešdaļa Saeimas deputātu.

Tiesībsarga pilnvaras izbeidzas:

  • saistībā ar tiesībsarga atbrīvošanu no amata;
  • saistībā ar tiesībsarga pilnvaru termiņa izbeigšanos;
  • ja viņš notiesāts par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu un spriedums stājies likumīgā spēkā;
  • saistībā ar tiesībsarga nāvi.

Likums nenosaka personas maksimālo vecumu tiesībsarga amata pienākumu pildīšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI