SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
08. jūlijā, 2015
Lasīšanai: 12 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide
1
1

Populārākie skaidrojumi jūnijā. Otra iespēja „satikt” savējo

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla kolāža

LV portāls apkopojis iepriekšējā mēneša skaidrojumus. Jūnijā portāla lasītājiem saistošākais šķitis skaidrojums „Jauni sodi par atļautā ātruma pārsniegšanu. Vai uzlabos drošību uz ceļiem?”.

LV portālā skaidrojumus var atrast gan ar meklētāja palīdzību, gan pārskatīt un atlasīt tos tēmu katalogā. Piemēram:

Darba tiesības, Sociālā palīdzība, Mājsaimniecība, Veselība, Drošība, Lauksaimniecība. Kopumā – 16 nozares un 64 apakštēmas.

Visu nozaru katalogs.

Lasītāju izvēle: pirmie divdesmit

Piedāvājam 20 jaunāko un jūnijā publicēto skaidrojumu sarakstu. Reitinga princips – visvairāk lasītie!

1.vieta

Jauni sodi par atļautā ātruma pārsniegšanu. Vai uzlabos drošību uz ceļiem?

Tas brīdis beidzot ir klāt: pēc pāris nedēļām stāsies spēkā grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, šoferiem par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu nosakot ievērojami bargākus sodus. Daudzkārt šerpākus par tiem, kuri vēl 11.Saeimas laikā bija iekļauti Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa grozījumu projektā, un arī par priekšlikumiem, kurus, turpinot likumprojekta izstrādi, atbalstīja 12.Saeimas Juridiskā komisija un Krimināltiesību politikas apakškomisija. Iznākumā virsroku guvis Iekšlietu ministrijas uzstādījums par apjomīgākām naudas sodu sankcijām pret satiksmes noteikumu pārkāpējiem – pārmēru ātriem braucējiem.

2.vieta

Kam pirmsjāņu pirmdienas darba diena pārcelta uz pēcjāņu sestdienu

Līgo svētki daudziem strādājošajiem noslēgs piecu dienu garu brīvdienu cēlienu, jo pirmdienas darba diena ir pārcelta uz pēcjāņu sestdienu, 27.jūniju. Būs gana laika sagatavoties vasaras saulgriežiem, tomēr jāatceras, ka pēc līgošanas būs darba dienas un nepieciešama skaidra galva. Par to gan vēl atgādinās ceļu satiksmes drošības dienesti. Strādājošos šādās pārcelto darba dienu situācijās interesē, kādas tiesības Darba likums paredz par darba un atpūtas laiku.

3.vieta

Kas Latvijā drīkst pirkt zemi, un kādi ir ierobežojumi

Lauksaimniecības zeme un meža zeme vienmēr ir bijusi vērtīgs resurss, kurā ieguldīt līdzekļus un tos vēlāk atgūt ar peļņu. Pašlaik ar vienādiem nosacījumiem zemi Latvijā var iegādāties gan Latvijas, gan vairāku citu valstu pilsoņi. Attiecībā uz meža zemes iegādi īpaši ierobežojumi nepastāv. Ar lauksaimniecības zemi situācija ir atšķirīgāka. Ja fiziskā persona neplāno nodarboties ar lauksaimniecību, vairāk par 10 hektāriem lauksaimniecības zemes īpašumā iegūt nevar. Kā arī viena fiziskā vai juridiskā persona īpašumā nevar iegūt vairāk par 2000 hektāriem lauksaimniecības zemes.

4.vieta

Pasažiera pienākumi un tiesības sabiedriskajā transportlīdzeklī

Ikviena pasažiera pienākums ir iegādāties braukšanai sabiedriskajā transportlīdzeklī derīgu biļeti, par to šaubu nav. Tomēr pat apzinīgākajiem pasažieriem var gadīties misēklis, piemēram, nejauši saburzīt braukšanas biļeti vai aizmirst reģistrēt e-talonu. LV portāla skaidrojumā lasiet, kādi ir pasažieru pienākumi un tiesības šādās situācijās un kā rīkoties, ja par bezbiļetnieku kļuvis bērns.

5.vieta

Pārbaudes laiks darba tiesiskajās attiecībās

Ikviens darba devējs ir ieinteresēts pieņemt darbā iespējami labu profesionālu darbinieku. Taču prakse ne reizi vien ir pierādījusi, ka vakantajam amatam atbilstošs, perfekts CV un pirmā saruna ar pretendentu ne vienmēr garantēs veiksmīgu sadarbību ilgtermiņā – jaunpieņemtais darbinieks patiešām strādās izcili un visādi atbildīs darba devēja vajadzībām. Tādēļ Darba likums paredz īpašu pārbaudes laiku, kurā līdzējas puses pārliecinās par iespējām darba tiesiskās attiecības turpināt ilgtermiņā.

6.vieta

Kopīpašums – kopējās atbildības vienība. Ar ko jārēķinās?

Nekustamo īpašumu parasti uzskata par vienu no visnozīmīgākajām un ikviena cilvēka vērtīgākajām lietām. Personas tiesības uz īpašumu Latvijā nosaka Satversmes 105.pants, garantējot vienu no cilvēka būtiskākajām pamattiesībām un ietverot norādi, ka īpašuma tiesības var tikt ierobežotas tikai likumā noteiktajā veidā. Tieši kopīpašums ir saistīts ar absolūto īpašuma tiesību ierobežošanu, pamatojoties uz likumu, jo tieši kopīpašums pēc savas būtības katram kopīpašniekam nosaka rīcības rāmjus.

7.vieta

Ceļa servitūts – mana zeme cita labumam

Patiešām nav lāga, ja cilvēkam pieder māja, lielāks vai mazāks zemes gabals, taču no savas sētas līdz lielceļam vai šosejai var tikt, vien šķērsojot kaimiņa īpašumu. Iemesli, kādēļ tā noticis, var būt dažādi.

8.vieta

Būvējam māju: kas jāņem vērā, lai tas notiktu kvalitatīvi

Kā liecina pētījumi, aptuveni četras piektdaļas ģimeņu ar stabiliem ienākumiem kā savu nākotnes mājokli redz ģimenes māju. Šajā gadījumā iespējami vairāki risinājumi. Jau gatavu ēku var iegādāties kādā no jaunbūvētiem ciematiem pilsētu tuvumā, pasūtīt standarta projektu vai arī lūgt talkā arhitektu. Taču šis ceļš līdz brīdim, kad svinēsim Jurģus, ir gana sarežģīts.

9.vieta

Augu miglošana. Vai par to jāinformē kaimiņš?

Lauksaimnieciskajā ražošanā mūsdienās plaši izmanto augu aizsardzības līdzekļus, piemēram, augu aizsardzībai pret kaitīgajiem organismiem, augu dzīvības procesu ietekmēšanai u.c. gadījumos. Bez tiem neiztiek arī mazdārziņu īpašnieki.

Nereti rodas konflikti starp augu aizsardzības līdzekļu lietotājiem un miglojamā lauka tuvumā dzīvojošajiem. Šeit saduras divu pušu intereses. Zemnieks saimnieko ar plānotajām metodēm, savukārt kaimiņš uztraucas par iespējamo negatīvo ietekmi uz savu un tuvinieku veselību. Jāatceras, ka nepareizi lietoti augu aizsardzības līdzekļi var nelabvēlīgi ietekmēt ne tikai cilvēku un dzīvnieku veselību, bet arī apkārtējo vidi. LV portāla skaidrojumā lasiet, vai un kādos gadījumos ir jāinformē kaimiņi par augu aizsardzības līdzekļu lietošanu.

10.vieta

Valsts nodrošinātā juridiskā palīdzība – kam un kādos gadījumos tā pienākas

Latvijas Republikas Satversmes 92.pants paredz – ikviens var aizstāvēt savas tiesības un likumiskās intereses taisnīgā tiesā. Arī Civillikuma 1.panta pirmā daļa noteic katra tiesības uz savu aizskarto vai apstrīdēto civilo tiesību vai ar likumu aizsargāto interešu aizsardzību tiesā. Taču vajadzības gadījumā visbiežāk paša spēkiem to nodrošināt nav iespējams. Šim nolūkam nepieciešamas specifiskas juridiskas zināšanas, bet profesionāla jurista pakalpojumi maksā pietiekami lielu naudu, ko ne katrs var atļauties. Tāpēc juridisko palīdzību tiem, kam tā nav pieejama, nodrošina valsts.

Tuvojas uzņemšanas laiks augstskolās. Kas jāievēro, iesniedzot dokumentus

Vidējās izglītības diploms jau gandrīz kabatā, pieteikšanās augstskolai jau drīz sāksies, bet vēl nezini, kur studēt un kā noritēs uzņemšanas process. Tu neesi vienīgais. Daudzi skolas absolventi šajā periodā jūtas apjukuši. Lai gan klātienē visās augstskolās pieteikties varēs, sākot no 1.jūlija, atsevišķās augstskolās elektroniski varēs pietiekties jau no 25.jūnija. LV portāla rakstā par izvēles iespējām, studiju un uzņemšanas noteikumiem.

Līdz 15.jūnijam jāiesniedz deklarācija par ienākumiem no kapitāla pieauguma

Palikušas pēdējās dienas, kad iespējams deklarēt personas gūtos ienākumus no kapitāla pieauguma. VID atgādina, ka to var izdarīt vēl līdz 15.jūnijam personas, kurām ienākumi no kapitāla pieauguma 2015.gada maijā pārsniedza 711,44 eiro. Jāņem vērā, ka kapitāla pieaugumu nosaka, no kapitāla aktīva atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un kapitāla aktīvā veikto ieguldījumu vērtību kapitāla aktīva turēšanas laikā.

Kā izvēlēties drošus tūrisma pakalpojumus

Vasara un atvaļinājumu laiks var būt iemesls, lai rastos kāre izmēģināt tūrisma aģentu un pakalpojuma sniedzēju piedāvātos neticami lētos ceļojumus. Kā pārliecināties, ka tie ir droši, lai vēlme ietaupīt nepārvērstos par lieliem zaudējumiem un tiesāšanos?

Pašvaldību deputātu atbildība un pienākumi pret iedzīvotājiem

Pašvaldību deputāti ir konkrētās pašvaldības (pilsētas, pagasta) iedzīvotāju interešu aizstāvji un arī pārstāvji valstiskā līmenī. Pašvaldību deputātus ievēlē pašvaldību vēlēšanās katras konkrētās pašvaldības iedzīvotāji, līdz ar to viņiem ir tiesības saņemt visu nepieciešamo informāciju par to, kas notiek viņu pašvaldībā, kādi lēmumi tiek pieņemti, kā arī risināt gluži sadzīviskus jautājumus.

LV portāls šoreiz skaidro, kādos gadījumos iedzīvotāji var vērsties pie pašvaldības deputāta un kā to darīt.

Dāvanas skolai – brīvprātīgas, ne obligātas

Kamēr topošo absolventu domas riņķo vienīgi ap eksāmeniem un to potenciālajiem rezultātiem, vecāki sāk domāt par to, kā varētu skolai pateikties par bērniem sniegto izglītību. Jāatceras, ka tas nav vecāku pienākums, bet gan brīva griba, un skolotājs nedrīkst iesaistīties šajā procesā.

Svarīgākais par bērnu nometnes izvēli

Nometne ir lielisks veids, kā bērnam iegūt patstāvību un lietderīgi pavadīt laiku. Turklāt izvēle ir liela – atliek vien pārliecināties, vai izvēlētajā variantā viss atbilst noteikumiem un drošībai.

Bēgļa un alternatīvais statuss. Kam to piešķir, un ko tas dod?

Bēgļi – tā pieņemts apzīmēt cilvēkus, kuri, glābjoties no kara, diskriminācijas, ekonomiskajām problēmām savā dzimtenē, patvērumu meklē citās valstīs, arī Latvijā. Patiesībā bēgļa statuss attiecināms tikai uz vienu daļu no personām, kuras minēto iemeslu dēļ pametušas savu dzimteni. Kā zināms, bēgļu jautājums tieši patlaban nav mazsvarīgs visā Eiropas Savienības teritorijā. Otrdien, 16.jūnijā, Eiropas Savienības iekšlietu ministru padomes sēdē notiks mēģinājumi vienoties par tā dēvēto bēgļu kvotu noteikšanu Savienības valstīs.

Prasības bērnu pārtikai un mākslīgajiem maisījumiem

Mazuļiem pirmajā dzīves gadā uzturs ir ļoti būtisks, tādēļ vecāki tam velta īpašu uzmanību. Normatīvie akti stingri nosaka, kādām prasībām jāatbilst tirdzniecības vietās nopērkamajai zīdaiņu un mazu bērnu pārtikai un mākslīgajiem maisījumiem zīdaiņiem.

Līgosim, ievērojot savas tiesības un pienākumus

Līgo naktī svētku svinēšanas tradīcijas ļauj kļūt nedaudz vaļīgākiem kā ikdienā un atļauties arī kādu palaidnību, tomēr likumu normas netiek atceltas. Līgotājiem der zināt, kur drīkst kurināt ugunskurus, celt teltis, kādas jāņuzāles vīt vainagā un citus gada īsākajai naktij noderīgus padomus, lai pēc svētkiem nebūtu nepatikšanas ar likumu.

Populārākie skaidrojumi maijā. Otra iespēja "satikt" savējo!

LV portāls apkopojis aizvadītā mēneša skaidrojumus. Maijā portāla lasītājiem saistošākais šķitis skaidrojums "Vecāki piedzen uzturlīdzekļus no bērniem – ko ņem vērā tiesa?".

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI