SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
10. jūnijā, 2015
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide
2
2

Populārākie skaidrojumi maijā. Otra iespēja „satikt” savējo!

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

LV portāls apkopojis aizvadītā mēneša skaidrojumus. Maijā portāla lasītājiem saistošākais šķitis skaidrojums „Vecāki piedzen uzturlīdzekļus no bērniem – ko ņem vērā tiesa?”.

LV portālā skaidrojumus var atrast gan ar meklētāja palīdzību, gan pārskatīt un atlasīt tos tēmu katalogā. Piemēram:

Darba tiesības, Sociālā palīdzība, Mājsaimniecība, Veselība, Drošība, Lauksaimniecība. Kopumā – 16 nozares un 64 apakštēmas.

Visu nozaru katalogs.

Lasītāju izvēle: pirmie četrpadsmit

Piedāvājam 14 jaunāko un maijā publicēto skaidrojumu sarakstu. Reitinga princips – visvairāk lasītie!

1.vieta

Vecāki piedzen uzturlīdzekļus no bērniem – ko ņem vērā tiesa?

Tāpat kā vecākiem ir absolūts pienākums rūpēties par savu bērnu uzturu, arī bērniem pieaugot ir likumā noteikts pienākums gādāt par vecāku labklājību. Diemžēl šis morālais pienākums daudziem nemaz neliekas tik pašsaprotams, un ne mazums ģimeņu iekšējie konflikti tiek risināti tiesas zālē. Kā norāda juriste Ieva Brante, vienotas tiesu prakses, izšķirot civiltiesiskos strīdus par vecāku uzturēšanas pienākumu, nav, jo katrs gadījums ir individuāls. Tomēr ir vienojoši principi, kas, lemjot jautājumus par uzturlīdzekļu piedziņu vecāku labā, tiek ievēroti.

2.vieta

Laulāto priekšrocības – neapšaubāmas, risinājums – neviennozīmīgs

Visticamāk, ka vairumam Latvijas iedzīvotāju kopdzīve vēl aizvien asociējas ar laulību. Un to diezin vai ietekmē fakts, ka mūsdienās daudzi pāri izvēlas laulību neslēgt, pat neraugoties uz kopīgiem bērniem, jo arī attiecībā uz šādiem pāriem nereti dzird lietojam juridiski nekorektos terminus "civillaulība" vai "faktiskā laulība". Vienlaikus saskaņā ar šobrīd spēkā esošo tiesisko regulējumu šāda kopdzīve to īstenojošajiem cilvēkiem liedz daudzas laulāto tiesības. Arī Augstākās tiesas judikatūrā ir nostiprināta atziņa par kopdzīves nepielīdzināšanu laulībai. Situācija sabiedrībā ir aktivizējusi diskusijas par ārpuslaulības partnerattiecību regulējuma nepieciešamību, bet Saeimā šā gada sākumā tika iesniegts Civillikuma grozījumu projekts.

3.vieta

Kas jāzina par skolēnu darbu vasarā

Vasara tuvojas straujiem soļiem, un daudziem skolēniem šis būs laiks, lai nopelnītu kabatas naudu un iegūtu pirmo darba pieredzi. Vieni gatavojas piedalīties Nodarbinātības valsts aģentūras īstenotajā programmā. Citi darbu meklēs paši. Šogad vecākus sagaida patīkams jaunums – skolēns vairs nav jānoņem no apgādības, ja tas strādā vasarā, kā arī vecāks turpinās par viņu saņemt nodokļu atvieglojumus.

4.vieta

Kādi ir biedrības valdes locekļa pienākumi un atbildība

Biedrības kā brīvprātīgas personu apvienības dibina sabiedrībai svarīgu mērķu sasniegšanai. Lai arī tām mērķis nav peļņas gūšana un lielākoties to valdes locekļi par savu darbu atlīdzību nesaņem, valdei ir pienākumi un atbildība gan likuma, gan pārstāvētās nevalstiskās organizācijas biedru priekšā.

Par to, kā dibināma biedrība, LV portāls iepriekš rakstījis skaidrojumā "Kā nodibināt biedrību". Šoreiz par to, ko der zināt biedrības valdes loceklim, stājoties amatā.

5.vieta

Sīkpaka no ārzemēm – kad aprēķina PVN un muitu?

Pasūtot preces internetā vai saņemot tās kā dāvanu, jāatceras, ka ir atšķirība, no kurienes paciņa tiek atsūtīta. Ja tā ir Eiropas Savienība, tad nekas papildus nav jāpiemaksā, bet, ja tā ir trešā valsts, tad būs jāmaksā PVN vai ievedmuita, kuru aprēķina no preces cenas.

6.vieta

Ātrie kredīti – no aizdevuma līdz piedziņai

Lai gan ātro kredītu kompānijas reklāmās, šķiet, gluži kā labākie draugi, kas ir gatavi ikvienam palīdzēt kļūt laimīgam un izglābt no nelaimes, pirms uzsākt draudzību ar ātro kredītu kompāniju, tomēr jāatceras, ka patiesībā šīs firmas ir komersanti, kas naudu aizdod, slēdzot ar personu civiltiesisku saistību līgumu. Turklāt, aizdevusi savu naudu, firma vēlēsies to noteiktā laikā saņemt atpakaļ, bet savu peļņu veidos no atliktiem maksājumiem un soda procentiem. LV portāla skaidrojumā par to, kas sadārdzina ātros kredītus, kā saprast, kurš piedāvājums ir izdevīgāks, un ko darīt, ja kredīts nonācis piedzinēju rokās.

7.vieta

Pārtikas pakas vistrūcīgākajiem un krīzes situācijā nonākušajiem

Vairāk nekā pēc gada pārtraukuma vistrūcīgākajiem Latvijas iedzīvotājiem atkal ir iespēja saņemt Eiropas atbalstu natūrā, kas šoreiz paredzēts trīs dažādos iesaiņojumos. Maijā sāka dalīt pārtikas pakas, jūnijā varēs saņemt saimniecības un higiēnas preces, jūlijā, augustā būs skolas somai un mācībām nepieciešamās preces. Pakas izsniedz gandrīz 500 vietās visā Latvijā.

8.vieta

Vienošanās ar izpildu dokumenta raksturu. Kad ieteicams slēgt?

Gan civiltiesiskajās attiecībās starp privātpersonām, gan komerctiesisko attiecību ietvaros vienmēr ir bijis aktuāls jautājums, kā korekti no juridiskā viedokļa noformēt savstarpējās attiecības un/vai darījumus.

Kādu vienošanos slēgt ir visefektīvāk privātpersonām par uzturlīdzekļu regulārajiem vai periodiskajiem maksājumiem? Kā efektīvi panākt debitoru saistību izpildi, kāds ir vislabākais veids, kā privātpersonas un komersanti var pasargāt savas intereses, samazinot zaudējumu rašanās risku?

Šajā rakstā apskatīsim vienu no preventīviem mehānismiem, kā privātpersonas un komersanti var nodrošināt savu interešu aizsardzību, saistību neizpildes gadījumā izvairoties no ilgstoša tiesvedības procesa.

9.vieta

No 1.maija – plašāks e-lūgumu iesniedzēju loks zemesgrāmatā

Kopš 1.maija spēkā stājušies grozījumi Zemesgrāmatu likumā, kas paver daudz plašākas iespējas zemesgrāmatā iesniegt nostiprinājuma lūgumus elektroniskā veidā.

10.vieta

Likums kā mūris starp taisnīgumu un netaisnīgumu

Šogad (it īpaši 1.martā) ir stājušies spēkā apjomīgi grozījumi Maksātnespējas likumā, noslēdzot svarīgu maksātnespējas procesa pilnveidošanas posmu, informē Tieslietu ministrija. Šoreiz LV portāla skaidrojumā par svarīgākajām izmaiņām komersantu tiesiskās aizsardzības un maksātnespējas tiesiskajā regulējumā.

Eko sadzīves ķīmija – vai nekaitīga videi?

Zaļais dzīvesveids daudziem jau kļuvis par ikdienu, citi vēl tikai mēģina saprast, vai ir gatavi mainīt savus ikdienas paradumus. Dzīvot zaļi nozīmē pievērst daudz lielāku uzmanību ikdienas patēriņa lietām, vērtēt, kā tās ietekmē vidi, un izvēlēties tās preces un pakalpojumus, kas uz vidi atstāj vismazāko negatīvo ietekmi.

Neviena mājsaimniecība neiztiek bez sadzīves ķīmijas – veļas pulveriem, trauku mazgājamajiem līdzekļiem, vannasistabas tīrīšanas līdzekļiem u.tml. Plašajā piedāvājuma klāstā pieejama arī eko sadzīves ķīmija. LV portāls skaidro, ko tā garantē patērētājam.

Kas ir energoefektivitāte, un kāds no tās ieguvums?

Energoefektivitāte, energoefektīva ēka… Vai mēs izprotam šos tik bieži izmantotos jēdzienus? Vai apzināmies ieguvumus, kādus mums ikvienam personīgi un valstij kopumā var dot energoefektivitātes pasākumu īstenošana? Vai esam gatavi ieguldīt savu laiku, darbu un līdzekļus, lai ietaupītu nākotnē? Mēģināsim rast skaidrojumu, kas ir energoefektivitāte un kāds no tās labums sabiedrībai, valstij un videi kopumā.

Būvspeciālistu sertificēšana – kvalifikācijas atbilstības garants

Par slikti uzbūvētām ēkām sūkstāmies bieži. Bet būvobjektu kvalitāte neapšaubāmi ir cieši saistīta ar inženiertehnisko darbinieku un būvdarbu vadītāju kvalifikāciju. Savukārt viens no kvalifikācijas kontroles mehānismiem ir speciālistu sertifikācija. Ir jāņem vērā, ka komersantam, ja viņš vēlas pats vadīt būvdarbus, kuriem nepieciešama būvatļauja, obligāti jābūt atbilstošam būvprakses sertifikātam un jāreģistrējas Būvkomersantu reģistrā Ekonomikas ministrijā. Ja viņš pats šo darbu neveic, tad ar apakšuzņēmēja līgumu jāpiesaista fiziska vai juridiska persona, kura ir reģistrēta Būvkomersantu reģistrā būvdarbu veikšanai.

Kas bija Satversmes sapulce, un kāds bija tās veikums

1.maijs saskaņā ar likumu ir dubulti svētki. Ja par Darba svētkiem sabiedrībai vairāk vai mazāk ir skaidrs, tad par otru valsts svētku - Latvijas Republikas Satversmes sapulces sasaukšanas dienas – izcelsmi un nozīmi zināšanas noteikti nav tik aptverošas. Šogad 1.maijā aprit 95 gadi kopš Satversmes sapulces sasaukšanas jeb dienas, kad sāka darboties pirmais vēlētais Latvijas Republikas parlaments. Tā pamatuzdevums bija jaunās valsts tiesisko pamatu sagatavošana, vispirms jau – Satversmes izstrādāšana un pieņemšana.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI