SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
11. maijā, 2015
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide

Populārākie skaidrojumi aprīlī. Otra iespēja „satikt” savējo!

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla kolāža

LV portāls apkopojis iepriekšējā mēneša skaidrojumus. Aprīlī portāla lasītājiem saistošākais šķitis skaidrojums „Sociālās iemaksas un sociālās apdrošināšanas gadījumi (I)”.

LV portālā skaidrojumus var atrast gan ar meklētāja palīdzību, gan pārskatīt un atlasīt tos tēmu katalogā. Piemēram:

Darba tiesības, Sociālā palīdzība, Mājsaimniecība, Veselība, Drošība, Lauksaimniecība. Kopumā – 16 nozares un 64 apakštēmas.

Visu nozaru katalogs.

Lasītāju izvēle: pirmie piecpadsmit

Piedāvājam 15 jaunāko un aprīlī publicēto skaidrojumu sarakstu. Reitinga princips – visvairāk lasītie!

1.vieta

Sociālās iemaksas un sociālās apdrošināšanas gadījumi (I)

Cilvēkam daudzās dzīves situācijās ir svarīgi, vai viņš ir bijis sociāli apdrošināts. Saslimstot, zaudējot darbu, gaidot bērniņu, iepriekš gūtos ienākumus uz kādu laiku daļēji aizvieto sociālās apdrošināšanas maksājumi. Ilgstoša atkarība no sociālās apdrošināšanas ir, dodoties pensijā, arī zaudējot apgādnieku, invaliditātes gadījumā. Izmaksājamo summu aprēķina atšķirīgi pabalstiem un pensijām - atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam konkrētam apdrošināšanas veidam. Taču viena sakarība ir kopīga – jo no lielākiem ienākumiem sociālās iemaksas ir veiktas, jo attiecīgi lielāki ir arī apdrošināšanas maksājumi.

2.vieta

Vakcīna pret papilomas vīrusu: par vai pret?

Latvijā pusaugu meitenēm tiek apmaksāta vakcinācija pret cilvēka papilomas vīrusu, kas ir efektīva primārā profilakse pret saslimšanu ar dzemdes kakla vēzi. Viedokļi par to, vai šāda vakcinācija ir nepieciešama, dalās pat mediķu vidū, tāpēc nav pārsteigums, ka vecāki savas meitas vakcinēt nesteidzas un ik gadu tikai aptuveni pusei no mērķa grupas tiek uzsākts vakcinācijas kurss.

3.vieta

Gada deklarācijā attaisnojuma dokumentiem jāatbilst pakalpojumu faktiskajai būtībai

Valsts ieņēmumu dienests (VID) vērš uzmanību, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu var saņemt, pamatojoties uz tādiem attaisnojuma dokumentiem, kas atbilst pakalpojumu faktiskajai būtībai, ir patiesi un kuriem atbilstoši ieņēmumi ir norādīti pakalpojuma sniedzēja grāmatvedībā. Lai pasargātu pakalpojumu saņēmējus – klientus – no nepatīkamām situācijām, VID aicina komersantus strikti ievērot kases aparātu lietošanas un grāmatvedības uzskaites noteikumus.

4.vieta

Par suņu "nečipošanu" un nereģistrēšanu sodīs

Normatīvais regulējums paredz, ka līdz 2016.gada 1.jūlijam suņa īpašniekam savs mīlulis ir jāapzīmē ar mikroshēmu un jāreģistrē Lauksaimniecības datu centrā. Līdz šim suņus ir reģistrējusi tikai neliela daļa to īpašnieku. Lielākoties ir reģistrēti tādi suņi, kas piedalās izstādēs vai uz laiku izbrauc ārpus valsts. Dzīvnieku saimniekus, ja viņu suņiem nav implantētas mikroshēmas un tie nav reģistrēti, šobrīd nesoda. Taču situācija mainīsies no nākamā gada 1.jūlija - par dzīvnieka nereģistrēšanu normatīvajos aktos ir paredzēts naudas sods.

5.vieta

Kas redzams VID publiskotajā komersantu samaksāto nodokļu sarakstā

Valsts ieņēmumu dienests (VID) likumā noteiktajā kārtībā ir publiskojis visu komersantu sarakstu un to 2014.gadā samaksāto nodokļu kopsummas. Sabiedrība var pārliecināties, kas veido valsts ienākumus, kurus tad var piešķirt no budžeta finansētajiem izdevumiem: pensijām, vecāku un bērnu pabalstiem, izglītībai, medicīnai, valsts iekšējai un ārējai drošībai. Jo citas naudas, ko dalīt, valstij nav, ir tikai tā, ko nodrošina nodokļu maksātāji. Apjomīgā saraksta viena no iezīmēm – tikai apmēram puse no komersantiem veikuši maksājumus, kas tad arī veido nodokļu ieņēmumus.

6.vieta

Māmiņu sociālā apdrošināšana bērna kopšanas atvaļinājuma laikā

Valsts sociālā apdrošināšana ir svarīga ikvienam darbiniekam, jo noteiktās situācijās - ja zaudēts darbs, sieviete dodas dzemdību atvaļinājumā – daļēji kompensē iepriekšējos ienākumus. Arī dodoties pensijā, ir svarīgi, kādas bijušas iemaksas un cik liels ir apdrošināšanas stāžs. Obligāti sociāli apdrošināmās personas ir darba ņēmēji, jo sociālās iemaksas tiek maksātas no algas. Ir vairākas iedzīvotāju grupas, par kurām noteiktos periodos sociālās iemaksas veic valsts. Tajā skaitā ir māmiņas, arī citas personas - bērna kopšanas atvaļinājuma laikā. Valsts līdzdalība nodrošina sociālās apdrošināšanas stāža nepārtrauktību.

7.vieta

Uzņēmējiem izveidota video pamācība dokumentu pārreģistrācijai

Uzņēmumu reģistrs ir spēris soli pretī komersantiem, sagatavojot uzņēmējiem – SIA, akciju sabiedrību un mazkapitāla SIA īpašniekiem – viegli uztveramu video pamācību par dokumentu pārreģistrāciju Uzņēmumu reģistrā.

8.vieta

Darbinieka apliecība mežsaimniecībā un būvniecībā strādājošajiem

Būvniecībā, mežsaimniecībā un mežizstrādē strādājošajiem darbinieku apliecību izsniegšanas kārtība noteikta jaunajos Ministru kabineta noteikumos. Šajos darbos apliecības bija obligātas arī līdz šim, tāpēc jau izsniegtās būs derīgas arī turpmāk. Darbinieku apliecības ļauj kontrolējošām institūcijām pārliecināties, ka darba vietā ir legāli nodarbinātie.

9.vieta

Sociālās iemaksas un sociālās apdrošināšanas gadījumi (III)

Sociālās apdrošināšanas iemaksas ir ar likumu noteikts obligāts maksājums, kas dod tiesības sociāli apdrošinātai personai saņemt likumā noteiktos sociālās apdrošināšanas pakalpojumus.

Vairākos gadījumos pensiju apdrošināšanai var pievienoties brīvprātīgi. Par to LV portāla skaidrojumā.

10.vieta

Kas notiek "ātro kredītu" nozarē (III)

Pēdējos gados "ātro kredītu" nozari likumdevējs liek aizvien striktākās likumu normās. Arī nozare pati pēdējo divu gadu laikā veikusi virkni pašregulācijas pasākumu, lai pakalpojums klientiem būtu saprotamāks un drošāks. Savukārt Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija (LNKA) pirms kāda laika pievērsa sabiedrības uzmanību nelegālajiem ātro kredītu devējiem. Par to, ka ir samazinājies pieprasījums pēc "ātrajiem kredītiem" un pieaudzis kredītdevēju skaits, var izlasīt raksta pirmajā daļā "Kas notiek "ātro kredītu" nozarē "(I).

Nozarē šobrīd ir novērojama tendence pieaugt kavēto kredītu īpatsvaram un vēlmei kredīta atmaksas termiņu vairākkārtēji pagarināt, kas skaidrots raksta otrajā daļā "Kas notiek "ātro kredītu" nozarē "(II).

Sociālās iemaksas un sociālās apdrošināšanas gadījumi (II)

Sociālās apdrošināšanas iemaksas ir ar likumu noteikts obligāts maksājums, kas dod tiesības sociāli apdrošinātai personai saņemt likumā noteiktos sociālās apdrošināšanas pakalpojumus.

Ja sociālās iemaksas ir veiktas no lielākiem ienākumiem, tad attiecīgi lielāki ir apdrošināšanas maksājumi. Protams, sociālais nodrošinājums ir atkarīgs arī no tā, vai sociālās iemaksas tiek veiktas, maksājot nodokļus vispārējā kārtībā vai arī tikai mazos nodokļus, kuru likmes un attiecīgi arī sociālās iemaksas ir daudz mazākas. LV portāls skaidro mazo nodokļu maksātāju – mikrouzņēmumu darbinieku – sociālo garantiju saņemšanas iespējas un apmērus, salīdzinot ar darbiniekiem, kas iemaksas veic vispārējā kārtībā.

Kas notiek "ātro kredītu" nozarē (II)

Pēdējos gados "ātro kredītu" nozarei tiek piemērotas aizvien striktākas likumu normas. Arī pati nozare pēdējo divu gadu laikā ir veikusi virkni pašregulācijas pasākumu, lai pakalpojums klientiem būtu saprotamāks un drošāks. Turklāt ir samazinājies pieprasījums pēc "ātrajiem kredītiem" un pieaudzis kredītdevēju skaits, par ko var izlasīt raksta pirmajā daļā "Kas notiek "ātro kredītu" nozarē "(I).

Lielā talka – jau nākamnedēļ

Iestājoties pavasarim, steidzam sakopt savas mājas, pagalmus un tuvāko apkārti, lai veidotu ap sevi tīrāku vidi. Jau vairākus gadus aprīļa beigās visa Latvija vienojas kopīgā pasākumā – Lielajā talkā, kuras laikā tiek sakoptas piesārņotas un piegružotas teritorijas. Šogad Lielā talka notiks nākamsestdien, 25.aprīlī. Vēl tikai dažas dienas organizatoriem var pieteikt talkas norises vietas, kurās tiks nodrošināti speciālie atkritumu savākšanas maisi. Valsts vides dienests vērš iedzīvotāju uzmanību, ka dienests ir jāinformē par plānotajiem tīrīšanas darbiem upēs un ezeros.

Biodrošības pasākumi aktuāli arī, ja saimniecībā viena cūka

2014.gada jūnijā Latvijā konstatēja pirmo Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu mājas cūkām un meža cūkām. Bīstamā infekcijas slimība radīja būtiskus zaudējumus Latvijas cūkkopības nozarei. Arī šogad slimība turpina izplatīties Latvijas meža cūku populācijā. Pārtikas un veterinārā dienesta informācija liecina, ka šogad šī infekcijas slimība Latvijā konstatēta 72 meža cūkām 10 novados. Āfrikas cūku mēra risku mazināšanai cūku turētājiem ir jāpievērš liela uzmanība biodrošības pasākumiem dzīvnieku novietnēs, neatkarīgi no tā, vai kūtī ir viens vai piecdesmit dzīvnieki.

Par retām augu sugām priecāsimies, tās neiznīcinot

Nav jādodas uz tālām un eksotiskām zemēm, lai atklātu jaunas sugas. Arī Latvijā ik pa laikam tiek uzietas līdz šim pie mums nezināmas vai ļoti reti sastopamas sugas. Apdraudētās, izzūdošās vai retās sugas vai sugas, kas apdzīvo specifiskus biotopus, iekļauj aizsargājamo sugu sarakstos, un tās atrodas īpašā valsts aizsardzībā. Par šo sugu iegūšanu un iznīcināšanu likumā ir noteikta atbildība, tajā skaitā brīvības atņemšana.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI