SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
28. aprīlī, 2015
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tava drošība
6
5
6
5

Par suņu „nečipošanu” un nereģistrēšanu sodīs

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lauksaimniecības datu centrā šobrīd ir reģistrēts ap 15 tūkstošiem suņu. Lielākā daļa no reģistrētajiem suņiem ir tādi, kas piedalās izstādēs vai kādreiz uz laiku ir izbraukuši ārpus valsts.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Normatīvais regulējums paredz, ka līdz 2016.gada 1.jūlijam suņa īpašniekam savs mīlulis ir jāapzīmē ar mikroshēmu un jāreģistrē Lauksaimniecības datu centrā. Līdz šim suņus ir reģistrējusi tikai neliela daļa to īpašnieku. Lielākoties ir reģistrēti tādi suņi, kas piedalās izstādēs vai uz laiku izbrauc ārpus valsts. Dzīvnieku saimniekus, ja viņu suņiem nav implantētas mikroshēmas un tie nav reģistrēti, šobrīd nesoda. Taču situācija mainīsies no nākamā gada 1.jūlija - par dzīvnieka nereģistrēšanu normatīvajos aktos ir paredzēts naudas sods.
īsumā

Līdz 2016.gada 1.jūlijam sunim, kurš sasniedzis 6 mēnešu vecumu, jābūt

  • implantētai mikroshēmai;
  • reģistrētam LDC.

Suņiem, kas piedalās izstādēs un izbrauc no valsts, šobrīd obligāta ir mikroshēma un reģistrēšana.

Reģistrāciju var veikt pie vetārsta, pašvaldībā vai LDC

Pēc 2016gada 1.jūlija sodīs suņu īpašniekus, kuri nebūs veikuši dzīvnieka reģistrēšanu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Sunim ik gadu jāveic profilaktiska vakcinācija pret trakumsērgu.

Mikroshēma un reģistrācija obligāta sunim

Suņu, kaķu un istabas sesku īpašniekiem saistoši ir Ministru kabineta noteikumi Nr.491 "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība". Minētie noteikumi paredz, ka suņa īpašniekam ir jānodrošina, lai dzīvniekam līdz sešu mēnešu vecuma sasniegšanai tiktu implantēta pasīva lasāmrežīma radiofrekvences identifikācijas ierīce jeb mikroshēma un dzīvnieks tiktu reģistrēts Lauksaimniecības datu centra (LDC) mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datubāzē. LDC var reģistrēt arī kaķus un istabas seskus, kuriem ir implantēta mikroshēma, bet tas nav obligāti.

Suņu īpašniekiem savam mīlulim, kas sešu mēnešu vecumu sasniegs līdz 2016.gada 1.jūlijam, līdz šim datuma jānodrošina mikročipa implantēšana un reģistrēšana LDC. Izņēmumi ir suņi, kas piedalās izstādēs vai kurus uz laiku izved ārpus valsts teritorijas. Šādos gadījumos dzīvniekiem jau šobrīd obligāti jāievieto mikroshēma un jāveic reģistrācija datubāzē.

Februārī stājās spēkā grozījumi MK noteikumos Nr.491, precizējot un papildinot mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtību. Izdarītie grozījumi paredz, ka pašvaldības saistošajos noteikumos var noteikt, ka tās teritorijā suņus datubāzē jāreģistrē pirms 2016.gada 1.jūlija. Patlaban nav informācijas, vai kāda no pašvaldībām plāno šo iespēju izmantot.

"Implantētā mikroshēma noklīdušam sunim palīdz atrast mājas un saimnieku."

Suņu īpašniekiem ir trīs iespējas mājdzīvnieka reģistrēšanai LDC datubāzē. To var darīt pie praktizējoša veterinārārsta, turklāt šis ir viens no izdevīgākajiem variantiem, jo tās pašas vizītes ietvaros dzīvniekam var arī implantēt mikroshēmu un veikt nepieciešamās vakcīnas. Tāpat suni var reģistrēt vietējā pašvaldībā vai Lauksaimniecības datu centrā. Visos gadījumos dzīvnieka īpašniekam jāuzrāda personu apliecinošs dokuments un mājdzīvnieka pase. Dzīvnieka reģistrēšana LDC mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datubāzē ir maksas pakalpojums, kas šobrīd ir 7,11 eiro, kā to nosaka MK noteikumi Nr.880 "Lauksaimniecības datu centra publisko maksas pakalpojumu cenrādis". Suņa reģistrācija tiks veikta tikai tādā gadījumā, ja īpašnieks būs samaksājis par reģistrāciju.

Lai gūtu apstiprinājumu tam, ka suns ir reģistrēts datubāzē, dzīvnieka īpašnieks varēs pieprasīt, lai praktizējošs veterinārārsts vai vietējās pašvaldības darbinieks izsniedz izdruku no datubāzes par dzīvnieka reģistrāciju.

Situācijās, kad suns tiek atsavināts, jau no šī gada 1.jūlija dzīvnieka īpašniekam būs jānodrošina, lai sunim tiktu implantēta mikroshēma un tas tiktu reģistrēts datubāzē uz atsavinātāja vārda.

Reģistrētā mājdzīvnieka īpašniekam ir pienākums ziņot LDC par dzīvnieka turēšanas vietas maiņu, nāvi, pazušanu vai atrašanu un arī par īpašnieka maiņu. To iespējams izdarīt, izmantojot portālā Latvija.lv pieejamo e-pakalpojumu vai aizpildot ziņojumu un nosūtot to Lauksaimniecības datu centram. Iepriekšējam mājdzīvnieka īpašniekam jaunajam saimniekam ir jānodod arī dzīvnieka pase.

Kādēļ ir svarīgi, lai sunim būtu mikroshēma?

Mājdzīvniekam mikroshēma, kas ir rīsa grauda lielumā, tiek implantēta kakla apvidus kreisajā pusē. Atsevišķos gadījumos tā var arī neatrasties kakla apvidus kreisajā pusē, jo pastāv atšķirības starp valstīm par mikroshēmas ievadīšanas vietu. Turklāt dzīvnieka dzīves laikā mikroshēma var mainīt savu atrašanās vietu, kā arī pastāv anatomiskas īpatnības, kuru dēļ mikroshēma neatrodas tai paredzētajā vietā.

Lauksaimniecības datu centrā šobrīd ir reģistrēts ap 15 tūkstošiem suņu. Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta Dzīvnieku tirdzniecības, labturības un barības nodaļas vadītājas vietniece Inga Kronenberga norāda, ka lielākā daļa no datubāzē reģistrētajiem suņiem ir tādi, kas piedalās izstādēs vai kādreiz uz laiku ir izbraukuši ārpus valsts, jo šādos gadījumos dzīvnieks obligāti jāreģistrē datubāzē.

No sunim implantētas mikroshēmas ieguvējs ir gan dzīvnieka īpašnieks, gan sabiedrība. Gadījumos kad suns, kuram ir mikroshēma un ir reģistrēts, noklīst un tiek atrasts, patversmes darbinieks vai veterinārārsts var nolasīt mikroshēmu un atrast suņa saimnieku.

"Suņa reģistrēšana LDC maksā 7,11 eiro."

Vēl kā ieguvumu no mikroshēmas I.Kronenberga min, ka tas ļaus policijai efektīvāk nodrošināt sabiedrisko kārtību. Piemēram, suņa uzbrukuma gadījumos būs vieglāk noskaidrot dzīvnieka īpašnieku un saukt to pie atbildības. Šobrīd tas ir diezgan sarežģīti, jo grūti pierādīt, ka konkrētā persona ir suņa īpašnieks. Paredzot, ka obligāti visiem suņiem jābūt reģistrētiem LDC, arī pašvaldībām būs vieglāk iekasēt to noteiktās nodevas par dzīvnieku turēšanu, jo būs skaidri zināms, cik dzīvnieku ir tās teritorijā, kam tie pieder, kas ir un kas nav samaksājis nodevu – dzīvnieka īpašniekam nebūs iespēja izvairīties.

Kā uzsver I.Kronenberga, šobrīd pašvaldībām ir diezgan problemātiski iekasēt nodevas no suņa īpašniekiem, un līdz ar to nav līdzekļu nedz dzīvnieku patversmju uzturēšanai un tajās nonākošo dzīvnieku aprūpei, nedz suņu pastaigu laukumu ierīkošanai. Nereti ir situācijas, kad suņu īpašnieki sūdzas par speciālo pastaigu laukumu trūkumu savā pašvaldībā, bet tajā pašā laikā tikai daļa ir savu mājdzīvnieku reģistrējusi un maksā nodevu.

Šobrīd suņu īpašniekus, kuru dzīvnieks nav apzīmēts ar mikroshēmu un nav reģistrēts mājas (istabas) dzīvnieku vienotās informācijas sistēmā, sodīt nevar. Pēc 2016.gada 1.jūlija tos suņu īpašniekus, kuru mīlulim nebūs ievietota mikroshēma un kuru dzīvnieks nebūs reģistrēts LDC, varēs sodīt. Šobrīd Saeimā tiek izskatīti grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, paredzot, ka par dzīvnieka nereģistrēšanu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā fiziskai personai varēs uzlikt naudas sodu no septiņiem līdz divsimt desmit eiro.

Veterinārmedicīnas likuma 59.pants nosaka, ka suņu, kaķu un istabas sesku īpašnieku pienākums ir nodrošināt dzīvniekam profilaktisko vakcināciju pret trakumsērgu. Sākot ar 2016.gada 1.jūliju, datubāzē tiks ievadītas ziņas par veikto vakcināciju pret trakumsērgu. Tas ļaus kontrolēt, vai dzīvnieka īpašnieks ir izpildījis savu pienākumu un novērsis situācijas, kurās viņa dzīvnieks varētu citu dzīvnieku vai ļaunākajā gadījumā cilvēku inficēt ar dzīvībai bīstamo slimību.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI