SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
16. aprīlī, 2015
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Valsts pārvalde
6
6

Uzņēmējiem izveidota video pamācība dokumentu pārreģistrācijai

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla kolāža

Uzņēmumu reģistrs ir spēris soli pretī komersantiem, sagatavojot uzņēmējiem – SIA, akciju sabiedrību un mazkapitāla SIA īpašniekiem – viegli uztveramu video pamācību par dokumentu pārreģistrāciju Uzņēmumu reģistrā.

2013.gada 1.jūlija Komerclikuma grozījumi jeb tā dēvētie antireiderisma grozījumi paredz, ka SIA Uzņēmumu reģistrā līdz 2015.gada 30.jūnijam jāiesniedz dalībnieku reģistra pirmais nodalījums, savukārt 2014.gada 1.janvāra Komerclikuma grozījumi nosaka, ka SIA un akciju sabiedrībām līdz 2016.gada 30.jūnijam jāveic pamatkapitāla pārreģistrācija eiro.

Dalībnieku reģistra nodalījumu Uzņēmumu reģistrā iesniedz tikai SIA. Dalībnieku reģistra nodalījums ir dokuments, kuru veido vienā reizē izdarīto ierakstu kopums, kas atspoguļo pilnu aktuālo dalībnieku sastāvu. Savukārt dalībnieku reģistrs ir šo dokumentu kopums. Dalībnieku reģistrs tiek papildināts ar jaunu nodalījumu ik reizi, kad ir notikušas izmaiņas dalībnieku sastāvā, piemēram, daļas tikušas atsavinātas, palielināts/ samazināts pamatkapitāls, mainījušās ziņas par dalībniekiem.

Kas attiecas uz pamatkapitāla denomināciju no latiem uz eiro, Uzņēmumu reģistrs atgādina, ka process nav automatizēts, jo, pirmkārt, uzņēmumiem (SIA vai AS) jāveic grozījumi statūtos un, otrkārt, jāpieņem lēmums, kā izlietot atlikušo summu, kas rodas konvertācijas rezultātā. Valsts aizstāv uzņēmēju tiesības, bet neiejaucas uzņēmumu darbībā, tāpēc pamatkapitāla pārreģistrācija būtu jāveic pašiem uzņēmumiem. Pamatkapitāla pārreģistrācija eiro ir bezmaksas pakalpojums, bet, ja vienlaicīgi tiek veiktas arī citas izmaiņas, uzņēmums jāveic apmaksa saskaņā ar noteiktajām valsts nodevām.

Statistika par uzņēmumu aktivitāti dokumentu iesniegšanā Uzņēmumu reģistrā saistībā ar iepriekšminētajām izmaiņām Komerclikumā uz 2015.gada 31.martu ir šāda:

Pēc nosacījumiem Komerclikuma grozījumos no 2013.gada 1.jūlija:

  • SIA, kas ir iesnieguši dalībnieku reģistra pirmo nodalījumu – 47 525
  • SIA, kas vēl nav iesnieguši dalībnieku reģistra pirmo nodalījumu – 111 664

Pēc nosacījumiem Komerclikuma grozījumos no 2014.gada 1.janvāra:

  • SIA un AS, kas veikušas pamatkapitāla pārreģistrāciju eiro – 16 399
  • SIA un AS, kas vēl nav veikušas pamatkapitāla pārreģistrāciju eiro – 93 489

Uzņēmumu reģistrs apzinās, ka šo Komerclikuma prasību izpilde nozīmē papildu administratīvo slogu uzņēmējiem, tāpēc, lai atvieglotu šo procesu, ir izstrādāta video pamācība, kurā soli pa solim tiek skaidrots, kādi dokumenti nepieciešami un kā tos pareizi sagatavot, lai dalībnieku reģistra pirmā nodalījuma iesniegšana un pamatkapitāla pārreģistrācija eiro būtu veiksmīga.

Video pamācība izveidota Uzņēmumu reģistra informatīvās kampaņas "Uzņēmēj, sakārto papīrus!" laikā. Kampaņas mērķis ir ne tikai informēt uzņēmējus par aktuālajām prasībām, bet arī veidot izpratni par to nepieciešamību un sniegt atbalstu dokumentācijas sagatavošanā. Informāciju par kampaņas aktivitātēm aicinām skatīt www.sakartopapirus.ur.gov.lv.

Motivējot uzņēmējus nekavēties ar dokumentu sakārtošanu, UR galvenā valsts notāre Guna Paidere atzīst: "Uzņēmumu reģistra darbības pamatmērķis ir veidot drošu uzņēmējdarbības vidi Latvijā, kurā darbojas godprātīgi un uzticami sadarbības partneri. Līdz ar to svarīgi, lai visiem Uzņēmumu reģistrā reģistrētajiem subjektiem dokumenti atbilstu normatīvo aktu prasībām. Video pamācība ir lielisks palīgs, lai Jūsu uzņēmuma dokumentu sakārtošana būtu ātra un veiksmīga. Taupiet savu laiku un iesniedziet dokumentus Uzņēmumu reģistrā elektroniski."

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI