SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
10. aprīlī, 2015
Lasīšanai: 9 minūtes
1
1
1
1

Kas redzams VID publiskotajā komersantu samaksāto nodokļu sarakstā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Avots: VID prezentācija "Par VID aktualitātēm brīvprātīgās nodokļu saistību izpildes veicināšanai"

Valsts ieņēmumu dienests (VID) likumā noteiktajā kārtībā ir publiskojis visu komersantu sarakstu un to 2014.gadā samaksāto nodokļu kopsummas. Sabiedrība var pārliecināties, kas veido valsts ienākumus, kurus tad var piešķirt no budžeta finansētajiem izdevumiem: pensijām, vecāku un bērnu pabalstiem, izglītībai, medicīnai, valsts iekšējai un ārējai drošībai. Jo citas naudas, ko dalīt, valstij nav, ir tikai tā, ko nodrošina nodokļu maksātāji. Apjomīgā saraksta viena no iezīmēm – tikai apmēram puse no komersantiem veikuši maksājumus, kas tad arī veido nodokļu ieņēmumus.
īsumā

Informācija par komersantu iepriekšējā gadā samaksātajiem nodokļiem:

  • t.sk. atsevišķi norādīts  IIN un VSAOI,
  • vidējais nodarbināto skaits.

Grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām" nosaka Valsts ieņēmumu dienestam pienākumu  ik gadu publiskot informāciju par komersantu samaksāto nodokļu kopsummu un vidējo nodarbināto personu skaitu iepriekšējā gadā. Jaunā norma par publisko reģistru nodokļu "jumta" likumā ieviesta, lai veicinātu labprātīgu nodokļu nomaksu. Vienlaikus tā ir informācija, pēc kuras var spriest, kādi līdzekļi ienāk valsts budžetā un kas nodrošina ieņēmumus.

Informācija par komersantu 2014.gadā samaksātajiem VID administrētajiem nodokļiem ir publicēta VID mājaslapā www.vid.gov.lv>Noderīgi>Statistika>Komersantu samaksāto nodokļu kopsumma.

Sarakstā atrodami dati tikai par komersantiem (kapitālsabiedrībām, sabiedrībām ar ierobežotu atbildību, individuālajiem komersantiem), bet nav saimnieciskās darbības veicēju, jo fizisko personu datus aizsargā likums. Summas ir atspoguļotas pēc naudas plūsmas, tas ir, kādas reāli valsts budžetā ir iemaksātas. Piemēram, ja 2013.gadā uzņēmējam ir bijis atliktais nodokļu maksājums, bet tas samaksāts 2014.gadā, tas arī veido 2014.gadā samaksāto kopsummu. Korekcijas līdz nākamajai publikācijai pēc gada nav paredzētas.

Dati ietver šādus maksājumus:

  • iedzīvotāju ienākuma nodoklis;
  • uzņēmumu ienākuma nodoklis;
  • valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas;
  • pievienotās vērtības nodoklis;
  • mikrouzņēmumu nodoklis;
  • dabas resursu nodoklis;
  • akcīzes nodoklis;
  • azartspēļu un izložu nodoklis;
  • elektroenerģijas nodoklis;
  • subsidētās elektroenerģijas nodoklis;
  • uzņēmējdarbības riska valsts nodeva;
  • muitas nodoklis.

Likums paredz, ka publiskojama iepriekšējā gadā samaksāto Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu (nodevu) apmēra kopsumma, samazinot to par nodokļu summu, kas atmaksāta no budžeta, atsevišķi norādot iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) kopsummu, kā arī vidējo nodarbināto personu skaitu.

Tas nozīmē, ja komersantam no budžeta ir atmaksāts pārmaksātais pievienotās vērtības nodoklis (PVN), tas samazina nodokļu kopsummu, kas sarakstā atspoguļota un attiecīgi arī nosaka komersanta vietu sarakstā.

Ir ļoti daudzi komersanti, kas strādā eksportam, līdz ar to saņem no valsts budžeta PVN atmaksu. Šī summa nodokļu kopsummu samazina, līdz ar to uzņēmēji, kuriem no budžeta izmaksātas lielas PVN summas, nav lielāko nodokļu kopsummu iemaksātāji. Tāpēc, lai objektīvi atspoguļotu komersantus, ir norādīti iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumi un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī vidējais uzņēmumā nodarbināto personu skaits.

"Mūsu mērķis nebija noniecināt eksportētājus, tāpēc atsevišķi ir norādīti darbaspēka nodokļi. Jo var gadīties arī, ka komersants no budžeta ir saņēmis lielākas summas nekā tajā iemaksājis citus nodokļus, taču vienlaikus var redzēt, cik viņš ir samaksājis  iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī, kāds ir vidējais nodarbināto personu skaits," skaidro VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

"No 5,3 miljardiem eiro gandrīz pusi veido algas nodokļi."

Informācijai par vidējo nodarbināto personu skaitu izmantoti dati no nodokļu maksātāju iesniegtajiem pārskatiem "Ziņas par darba ņēmējiem". Sarakstā kopumā ir 170 548 komersanti, kas sarindoti pēc nodokļu kopsummas (saldo) dilstošā secībā.

No visiem apmēram puse (86 265) ir samaksājuši budžetā vairāk nekā saņēmuši no tā atpakaļ. Pārējiem komersantiem nodokļu kopsumma ir vai nu vienāda ar to, kas atmaksāta no budžeta, vai nu mazāka, vai arī nodokļus viņi nav maksājuši vispār.

Sarakstā ir VID administrēto nodokļu summas, kas pagājušogad bija 5,3 miljardi eiro. Pavisam pērn nodokļos iekasēti apmēram 7 miljardi eiro (tajos ietilpst arī fizisko personu saimnieciskās darbības veicēju nodokļu maksājumi, nodokļi no kapitāla pieauguma u.c.).

No 5,3 miljardiem eiro gandrīz pusi (48%) veido algas nodokļi (IIN – 933,47 miljoni eiro un VSAOI – 1 miljards 578,85 miljoni eiro), pārējie ir citi nodokļi.

Pērn no budžeta VID nodokļu maksātājiem atmaksājis vairāk nekā vienu miljardu eiro, lielākā daļa no šīs summas ir PVN atmaksa.

Latvijā visizplatītākā uzņēmējdarbības forma ir SIA (sabiedrība ar ierobežotu atbildību). Nodokļu maksātāju sarakstā ir 982 akciju sabiedrības, 156 449 SIA un 13 117 individuālie komersanti (IK).

No sarakstā iekļautajām SIA pagājušogad gandrīz 40% (61 000) nav bijis neviena nodarbinātā. Tas ir viens no rādītājiem, par kuriem VID ģenerāldirektore piebilst: ir daudz darba, lai sakārtotu komercreģistru. Jo tas ir svarīgi labticīgam nodokļu maksātājam, piemēram, izraugoties sadarbības partneri, uzņēmējs paskatās, vai iespējamais biznesa partneris ir reģistrēts. Daļai no minētajiem komersantiem saimnieciskā darbība ir apturēta.

Godprātīgos – joprojām atbalstīs un godinās

Finanšu ministrs Jānis Reirs, norādot, ka viņš kā prioritāti, stājoties amatā, noteicis ēnu ekonomikas apkarošanu, pozitīvi vērtē  VID darbu nodokļu saistību izpildes veicināšanā.  Jo nodokļos samaksātie līdzekļi tiek novirzīti visai sabiedrībai svarīgām jomām – sociālajai, veselības aprūpei, izglītībai, ārējai un iekšējai drošībai, kultūrai.

I.Pētersone atgādina: "Valsts ieņēmumu dienesta attieksme pret nodokļu maksātājiem ir atkarīga no pašiem maksātājiem - tiem, kas nodokļus maksā, esam palīgs un atbalstām, bet tiem, kas nemaksā un to darīt nevēlas, sagaidāmas likumos noteiktās represijas."

Tāpat kā pērn, arī šogad VID gatavos īpašas pateicības vēstules nodokļu maksātājiem par godprātīgu saistību izpildi un ievērojamām iemaksām valsts budžetā. Pērn tādas saņēma 2305 nodokļu maksātāji. Šāda atzinība vienlaikus paredz arī to, ka VID nodokļu maksātāju neapgrūtina ar kontrolēm. Tos, kuriem izteikt atzinību, izvēlas pēc noteiktiem kritērijiem (nodokļu ieņēmumi valsts budžetā pārsniedz 100 000 eiro gadā, darba ņēmējiem vidējā darba samaksa nav mazāka par 70% no vidējās valstī u.c.).

Tradicionāli VID godina arī lielākos nodokļu maksātājus. Turpmāk šis pasākums būs nevis rudenī, bet pavasarī, šogad 30.aprīlī. Šajā reizē ir koriģētas  nominācijas, lai nebūtu tā, ka allaž vislabākie ir tikai valsts vai pašvaldības uzņēmumi. Tāpēc atsevišķi tiks vērtētas arī komercsabiedrības bez valsts un pašvaldības kapitāla daļām – gan visā Latvijā, gan plānošanas reģionos. Ir paredzēta arī balva lielākajam eksportētājam, atsevišķu nodokļu maksājumos, kā arī aktīvākajam VID sadarbības partnerim. Pirmoreiz ir paredzēta nominācija – lielākais nodokļu maksātājs saimnieciskās darbības veicējs, jo esot daudzas fiziskās personas, kas ir samaksājušas vairāk nekā lielākā  daļa no komersantiem. Nolikums ir atrodams VID mājaslapā.

"PricewaterhouseCoopers" valdes priekšsēdētāja Zlata Elksniņa-Zaščirinska uzsver, ka cīņa ar ēnu ekonomiku ir ļoti svarīga, taču nav jāaizmirst arī par godīgajiem nodokļu maksātājiem. VID publiskotais nodokļu maksātāju saraksts, viņasprāt, varētu kalpot kā barjera tiem, kas nemaksā nodokļus. Un arī tiem, kas sarakstu pētīs, tostarp medijiem, tas var dod vielu pārdomām. Latvija nav vienīgā, kas publisko samaksāto nodokļu summas. Igaunijā, kur to sāka jau pirms gada, šādu iniciatīvu vērtējot atzinīgi. Viņa uzskata: saraksta veidošana būs lietderīga arī godīgas konkurences izveidošanai, it sevišķi valsts iepirkumos šāda atklātība varētu nākt par labu.

Publiskotajā sarakstā "Komersantu samaksāto nodokļu kopsumma" par 2014.gadā samaksātajiem nodokļiem redzams, ka visvairāk pērn nodokļos samaksājusi SIA "Statoil Fuel&Retail Latvia" - 198,162 miljonus eiro. Otra lielākā nodokļu kopsumma ir  SIA "Orlen Latvija" - 144,333 miljoni eiro, trešā - SIA "Neste Latvija" - 134,677 miljoni eiro.

Komersantus apjomīgajā sarakstā var meklēt arī pēc nosaukuma.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI