SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
13. janvārī, 2015
Lasīšanai: 12 minūtes
1
2
1
2

Izmaiņas veselības aprūpē 2015. gadā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Nacionālā veselības dienesta infografika

Šogad ārstēšanās slimnīcā izmaksās lētāk, jo tiek samazināta pacienta iemaksa par ārstēšanos slimnīcā un līdzmaksājums par operācijām stacionārā. Tāpat no 1.janvāra stājas spēkā vairākas izmaiņas veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā, kuru mērķis ir uzlabot valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību un finansējuma lietderīgu izlietojumu.
īsumā
  • No 2015.gada 1.janvāra samazināta pacienta iemaksa stacionārā no 13,52 eiro uz 10 eiro dienā.
  • Samazināts līdzmaksājums par valsts apmaksātu operāciju slimnīcā no 42,69 eiro uz 31 eiro.
  • Pirmā onkologa vai hematologa konsultācija pacientam ir jānodrošina ne vēlāk kā 10 darba dienu laikā no brīža, kad pacients vērsies ārstniecības iestādē.
  • Stacionārā veselības aprūpē tiks ieviests ar diagnozēm saistīto grupu (DRG) apmaksas modelis.

No 2015.gada 1.janvāra spēkā stājas virkne grozījumu 2013.gada 17.decembra Ministru kabineta noteikumos Nr.1529 "Veselības aprūpes finansēšanas un organizēšanas kārtība" (turpmāk MK noteikumi). LV portāls piedāvā apkopojumu par būtiskākajām izmaiņām un ieskatu Veselības ministrijas un Nacionālā veselības dienesta sagatavotajā informācijā. 

Samazināta pacienta iemaksa stacionārā

Lai uzlabotu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, sākot ar 1.janvāri, ir samazināta pacienta iemaksa stacionārā no 13,52 eiro uz 10 eiro dienā.

Nacionālais veselības dienests uzsver: tāpat kā līdz šim, no pacienta iemaksām būs atbrīvoti bērni līdz 18 gadu vecumam, grūtnieces, trūcīgas personas, I grupas invalīdi, politiski represētie un vēl vairākas iedzīvotāju grupas, kas uzskaitītas MK noteikumu 23.punktā. Pacientiem ar onkoloģijas un onkohematoloģijas diagnozēm, pacientiem, kas ārstējas no atkarībām, kā arī aprūpes slimnīcu pacientiem arī turpmāk tiks piemērota samazināta pacientu iemaksa par ārstēšanos slimnīcā – 7,11 eiro dienā.

No 2015.gada tiek samazināts arī pacienta līdzmaksājums par visām valsts apmaksātajām operācijām, kas veiktas vienā stacionēšanās reizē, – no 42,69 eiro uz 31 eiro.

Onkologa pirmreizēja konsultācija - 10 darba dienu laikā

LV portāls jau iepriekš rakstījis par iespēju saņemt valsts apmaksātu papildu izmeklējumu paātrinātā kārtībā (ārpus rindas jeb. t.s. kvotām), ja valsts organizētā dzemdes kakla, krūts vai zarnu vēža skrīninga programmas ietvaros veiktā testa rezultāti norāda uz aizdomām par onkoloģiskas slimības attīstību. Par "zaļā koridora" principu sīkāk izklāstīts LV portāla skaidrojumā "Izmeklējumi pēc valsts apmaksāta skrīninga – ārpus rindas".

Taču, lai nodrošinātu savlaicīgu palīdzības sniegšanu ikvienam onkoloģisko slimību pacientam, no 1.janvāra MK noteikumi papildināti ar 131.1 punktu, kas paredz nosacījumu, ka pirmā onkologa vai hematologa konsultācija pacientam ir jānodrošina ne vēlāk kā 10 darba dienu laikā no brīža, kad pacients vērsies ārstniecības iestādē.

NVD atgādina, ka pirmās onkologa konsultācijas saņemšanai nepieciešams ģimenes ārsta vai speciālista nosūtījums. Tikai tad, ja pacientam ir apstiprināta onkoloģiska saslimšana, turpmāko konsultāciju saņemšanai nosūtījums nav nepieciešams.

Pacientu iemaksu kopsummā gadā ierēķinās apdrošinātāja segtos izdevumus

MK noteikumu 22.punkts noteic, ka pacienta iemaksu kopsumma par kalendāra gadā saņemtajiem ambulatorajiem un stacionārajiem veselības aprūpes pakalpojumiem nedrīkst pārsniegt 569,15 eiro. Grozījumi papildina 22.punktu ar nosacījumu, ka pacienta iemaksā ietver arī apdrošinātāja vai no citas personas līdzekļiem segtos izdevumus. 

Vairāk par pacienta tiesībām saņemt veselības aprūpes pakalpojumus bez pacienta iemaksu veikšanas, ja to kopsumma par kalendāra gadā saņemtajiem ambulatorajiem un stacionārajiem veselības aprūpes pakalpojumiem pārsniegusi 569,15 eiro, lasiet LV portāla skaidrojumā "Pacienta iemaksu kopsumma gadā - 569,19 eiro".

Papildināts valsts apmaksāto pakalpojumu klāsts

MK noteikumu 11.punktā noteikti tie veselības aprūpes pakalpojumi, kurus neapmaksā no valsts budžeta. Grozījumi papildināti ar vairākiem noteiktiem izņēmumiem.

Lai uzlabotu pacientu, kuriem veikta vai nepieciešama alogēnas cilmes šūnu transplantācija, iespēju saņemt valsts apmaksātus laboratoriskus izmeklējumus citās ES, EEZ dalībvalstīs vai Šveicē, noteikumi papildināti ar 11.21.4.apakšpunktu.   

"Pirmā onkologa vai hematologa konsultācija pacientam ir jānodrošina ne vēlāk kā 10 darba dienu laikā."

Papildināts noteikumu 11.23.1.apakšpunkts ar nosacījumu, ka turpmāk arī logopēda konsultācija tiks apmaksāta no valsts budžeta, vienlaicīgi papildinot noteikumus ar 11.23.1.1 apakšpunktu, kas pieļauj funkcionālā speciālista vai logopēda sniegtus valsts apmaksātus pakalpojumus līdz pieciem apmeklējumiem, un 138. 1punktu, kas precizē logopēda pakalpojumu saņemšanas kārtību bērniem.

Veiktās izmaiņas veselības aprūpes finansēšanas kārtībā paredz nepārtraukt veiksmīgi uzsāktu valsts apmaksātu medicīniskās apaugļošanas procesu, ja sieviete sasniedz 37 gadu slieksni. MK noteikumu 11.35.apakšpunktā noteikts, ka no valsts budžeta neapmaksā medicīnisko apaugļošanu sievietēm pēc 37 gadu vecuma; no 1.janvāra minētais apakšpunkts papildināts ar izņēmumu, ja olšūnu stimulācija ar medikamentiem, kas sievietei uzsākta līdz minētajam vecumam, ir bijusi veiksmīga, medicīniskā apaugļošana tiek turpināta līdz embrija transfēram bez tā sasaldēšanas. Grozījumu anotācijā skaidrots - minētā norma nodrošinās procedūras pēctecību un pozitīvi rezultēs valsts budžeta finansēto medikamentu izlietojumu.

Speciālas pārtikas nodrošināšana paliatīvās aprūpes vai cistiskās fibrozes kabineta uzskaitē esošiem bērniem

Attiecībā uz smagi slimiem bērniem, kas atrodas paliatīvā aprūpes kabineta uzskaitē, un cistiskās fibrozes kabineta pacientiem, kam regulāri nepieciešama speciāla medicīniskiem nolūkiem paredzēta pārtika, ir panākts risinājums un MK noteikumu 15.pielikumā "Fiksētā ikmēneša maksājuma (piemaksas) aprēķins ārstu speciālistu kabinetiem un struktūrvienībām" iekļauts punkts par nepieciešamās pārtikas nodrošināšanu.

Tas nozīmē, ka no šā gada sākuma šī īpašiem medicīniskiem nolūkiem paredzētā pārtika tiks apmaksāta no valsts budžeta līdzekļiem, informē NVD.

Vakcinācija pret rotavīrusu - bērniem bez maksas

Sākot ar 2015.gada janvāri, Vakcinācijas kalendārs papildināts ar vakcīnu pret rotavīrusu infekciju, kas turpmāk tiks apmaksāta bērniem 100% apmērā no valsts budžeta līdzekļiem, norāda Nacionālais veselības dienests.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.330 "Vakcinācijas noteikumi" kursu pret rotavīrusu infekciju uzsāk divu mēnešu vecumā. Imunizācijas kurss sastāv no divām vakcinācijas reizēm. Vakcīna ir pilienveida, to iepilina bērnam mutē. Gadījumā ja vakcināciju nav iespējams veikt divu mēnešu vecumā, bērna ārsts, izvērtējot bērna veselības stāvokli, var piemērot individuālu vakcinācijas shēmu.

Savukārt bērni, kuri saņēmuši pirmo vakcīnas devu 2014.gadā ar 50% valsts kompensāciju, šogad vakcināciju var pabeigt, izmantojot valsts 100% apmaksāto vakcīnu, norāda NVD. Par vakcinācijas pabeigšanu jākonsultējas ar bērna ģimenes ārstu vai pediatru.

Precizēti ģimenes ārsta pieņemšanas laiki

Lai nodrošinātu primārās veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, grozījumi MK noteikumos detalizētāk regulē nosacījumus attiecībā uz ģimenes ārsta iespēju veidot papildu pieņemšanas vietu. Lai nerastos pārpratumi ar ģimenes ārsta, kuram ir vairākas pieņemšanas vietas, pieejamību pamatpraksē un otrajā prakses vietā, precizēts MK noteikumu 53.1.apakšpunkts, nosakot, ka noteikumos noteiktais minimālais ģimenes ārsta pacientu pieņemšanas laiks summējas.

Veselības ministrija informē, ka sadarbībā ar ģimenes ārstiem precizēti ģimenes ārsta gada darbības novērtēšanas kvalitātes kritēriji. Tāpat atcelta norma, kas paredzēja, ka ģimenes ārstam kapitācijas nauda tiek samazināta uz pusi par pacientiem, kuri neapmeklē ģimenes ārstu vairāk par trim gadiem. 

Plašākas pilnvaras NBS ārstiem

No 1.janvāra MK noteikumu 9.punkts, kas noteic ārstniecības personu loku, kam ir tiesības nosūtīt pacientu valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai vai izrakstīt ambulatorai ārstēšanai paredzētās no valsts budžeta līdzekļiem kompensējamās zāles un medicīniskās ierīces, ir izteikts jaunā redakcijā. Turpmāk izrakstīt kompensējamās zāles un nosūtīt personu valsts apmaksāto sekundārās veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai varēs arī ārsti, kuri ir nodarbināti Nacionālo bruņoto spēku ārstniecības iestādēs.

Tas nozīmē, ka turpmāk personai, kura ir pieņemta profesionālajā militārajā dienestā vai Zemessardzē, lai saņemtu sekundārās veselības aprūpes pakalpojumus, nosūtījumu var izsniegt NBS ārsts un tādā gadījumā nebūs nepieciešams papildus doties pēc nosūtījuma pie ģimenes ārsta, kā tas bija līdz šim.

"Sākot ar 1.janvāri, ir samazināta pacienta iemaksa stacionārā no 13,52 eiro uz 10 eiro dienā."

Ņemot vērā 2014.gada 30.septembrī Ministru kabineta pieņemtos noteikumus Nr.585 "Noteikumi par bijušajiem zemessargiem apmaksājamiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kā arī izdevumu apjomu un samaksas kārtību",  MK noteikumos papildināts 13.1.2.apakšpunkts, nosakot, ka Aizsardzības ministrija sedz maksu par veselības aprūpes pakalpojumiem ne tikai atvaļinātiem karavīriem, bet arī bijušajiem zemessargiem, ja līgums par dienestu Latvijas Republikas Zemessardzē ir izbeigts zemessarga invaliditātes vai ievainojuma dēļ, kas iegūts, pildot Zemessardzes uzdevumus vai piedaloties apmācībā, vai slimības dēļ, kuras cēlonis saistīts ar Zemessardzes uzdevumu pildīšanu vai dalību apmācībā.

DRG – jauna apmaksas sistēma slimnīcām

Veselības ministrija informē, ka grozījumi MK noteikumos paredz ieviest stacionārā veselības aprūpē jaunu ar diagnozēm saistīto grupu (Diagnosis related groupsDRG)  apmaksas modeli. DRG modelis paredz jaunu kārtību, kādā tiks uzskaitīti un apmaksāti daļa no stacionārā ārstniecības iestādē sniegtajiem pakalpojumiem. Tā mērķis - paaugstināt ārstēšanas izmaksu efektivitāti par sniegto pakalpojumu, apmaksu par sniegtajiem pakalpojumiem veicot, ņemot vērā pacientu veselības stāvokļa sarežģītību. Tāpat noteikumos precizēti dienas stacionāra apmaksas nosacījumi. Tie paredz, ka dienas stacionārā nav jāveic tas, ko var izdarīt ambulatorās vizītes laikā, kā arī nav jāveic sarežģītas operācijas, kur nepieciešama pacientu hospitalizācija.

Vairāk par to, ko nozīmē DRG apmaksas modeļa ieviešana veselības aprūpē, lasiet LV portāla skaidrojumā "DRG – jauna apmaksas sistēma slimnīcām".

Precizēti pārrobežu veselības aprūpes kontaktpunkta pienākumi

Saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2011.gada 9.marta Direktīvas 2011/24/ES par pacientu tiesību piemērošanu pārrobežu veselības aprūpē Nacionālais veselības dienests ir deleģēts veikt pārrobežu veselības aprūpes kontaktpunkta uzdevumus.  Grozījumos precizēti kontaktpunkta informācijas sniegšanas un darbības nosacījumi saistībā ar pārrobežu direktīvā noteikto pienākumu visu Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) dalībvalstu kontaktpunktiem sadarboties savā starpā un sniegt informāciju arī pēc kolēģu dalībvalstīs pieprasījuma, papildinot 10.punkta ievaddaļu. Papildināts MK noteikumu 10.3.apakšpunkts, paredzot, ka Nacionālā veselības dienesta tīmekļa vietnē tiks sniegta informācija ne tikai par kārtību, kādā iespējams saņemt veselības aprūpes pakalpojumus ārvalstīs, bet arī par kārtību, kādā iespējams saņemt izdevumu atlīdzību par ārvalstīs saņemtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem.

Noteikumi papildināti ar 10.1punktu, kas nosaka dienesta sadarbības pienākumu ar ES un EEZ, un Šveices pārrobežu veselības aprūpes kontaktpunktiem jautājumos par veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu ārvalstīs un izdevumu atlīdzību par ārvalstīs saņemtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem.

Palielināta zemākā mēnešalgas likme ārstniecības personām

Saistībā ar minimālās algas palielināšanu valstī un atalgojuma korekciju veselības aprūpes speciālistiem paredzēts palielināt zemākās mēnešalgu likmes ārstniecības personu sešām zemākajām amata kvalifikācijas grupām.

Grozījumi Ministru kabineta 2010.gada 29.jūnija noteikumos Nr.595 "Noteikumi par zemāko mēnešalgu un speciālo piemaksu ārstniecības personām" paredz, ka ar 2015.gadu

ārstniecības personu zemākā mēnešalgas likme 9.-13.amata kvalifikācijas grupai par slodzi tiks palielināta par 40 eiro, bet 8.amata kvalifikācijas grupai - par 20 eiro.

Tāpat kā līdz šim, informāciju par valsts apmaksātiem veselības aprūpes pakalpojumiem iedzīvotāji var saņemt, zvanot pa NVD bezmaksas informatīvo tālruni 80001234 (darba dienās no plkst. 8.30 līdz 17.00) vai rakstot uz e-pasta adresi info@vmnvd.gov.lv .

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI