SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
15. decembrī, 2014
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ģimene
40
30
40
30

Alimenti jeb uzturlīdzekļi 2015.gadā: lielāks apmērs un parādnieku publiskošana

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tā kā no 2015.gada 1.janvāra Ministru kabineta noteiktā minimālā mēneša darba alga tiek paaugstināta no 320 uz 360 eiro, pieaug arī minimālo uzturlīdzekļu apmērs, kādu pienākums nodrošināt savam bērnam ir katram no vecākiem, neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa.

LV portāla infografika

Alimentu jeb uzturlīdzekļu jomā nākamgad gaidāmas vairākas izmaņas, kas ne tikai ietekmēs valstī noteikto minimālo katram bērnam maksājamo uzturlīdzekļu apmēru un to, cik turpmāk saņems tie 26 tūkstoši bērni, kam uzturlīdzekļus izmaksā Uzturlīdzekļu garantiju fonds, bet arī paredz pastiprināt cīņu pret negodprātīgiem vecākiem, izveidojot publiski pieejamu uzturlīdzekļu parādnieku datubāzi.
īsumā
  • No 2015.gada 1.janvāra pieaug minimālo uzturlīdzekļu apmērs, kādu katram no vecākiem ir pienākums nodrošināt katram savam bērnam.
  • No 2015.gada 1.jūlija ziņas par uzturlīdzekļu parādniekiem UGF tiks publiskotas.
  • No 2014.gada 29.novembra UGF var veikt izmaksu, pamatojoties arī uz notariālu aktu, kas ietver vienošanos par periodiskiem uzturlīdzekļu maksājumiem un ir izpildāms tiesas spriedumu izpildes kārtībā, ja parādnieks to nepilda.

Uzturlīdzekļu apmērs 2015.gadā lielāks

Civillikuma 179.panta piektā daļa noteic, ka Minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kādu pienākums nodrošināt savam bērnam ir katram no vecākiem, neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu. Tā kā no 2015.gada 1.janvāra valstī noteiktā minimālā mēneša darba alga tiek paaugstināta no 320 uz 360 eiro, pieaug arī minimālo uzturlīdzekļu apmērs.

Procentuālā daļa no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas, kas jānodrošina katram no vecākiem katram savam bērnam, ir atkarīga no bērna vecuma, un tā noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr.37 "Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam". 

Sākot ar 2015.gada 1.janvāri minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir šāds: 

  • 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas katram bērnam no viņa dzimšanas līdz 7 gadu vecumam (90 eiro mēnesī);
  • 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas katram bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai (108 eiro mēnesī). 

Uzturlīdzekļu izmaksas no Uzturlīdzekļu garantiju fonda

Jaunais gads nāk ar pozitīvu ziņu tiem vecākiem, kuri uzturlīdzekļus saņem no Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF). Ja līdz šim UGF uzturlīdzekļus negodprātīgo vecāku vietā izmaksāja ekonomiskās krīzes apstākļos noteiktā samazinātā apmērā, kāds ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma Pārejas noteikumu 7.punkta otro daļu noteikts līdz 2014.gada 31.decembrim, tad, sākot ar 2015.gadu, šādam ierobežojumam vairs nav juridiska pamata.

"No 2015.gada 1.janvāra pieaug valstī noteiktā minimālā mēneša darba alga, tādējādi pieaug arī minimālo uzturlīdzekļu apmērs."

Tas nozīmē, ka nākamgad no fonda līdzekļiem uzturlīdzekļi tiks izmaksāti tādā apmērā, kādu, pamatojoties uz Civillikuma 179.panta piekto daļu, noteicis Ministru kabinets, bet ne vairāk par tiesas nolēmumā noteikto

Lai nerastos lieki pārpratumi, papildus vēršam uzmanību, ka UGF administrācija uzturlīdzekļus izmaksā par iepriekšējo mēnesi. Tātad uzturlīdzekļi lielākā apmērā tiks izmaksāti februāra mēnesī.

Publiskos uzturlīdzekļu parādnieku datus

Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas darbības rādītāji liecina, ka šī gada novembra mēnesī vien UGF administrācija ar uzturlīdzekļiem nodrošināja 26 tūkstošus (26 008) bērnu, šim mērķim izmaksājot uzturlīdzekļus 1 940 194 eiro apmērā 28 720 parādnieku vietā.

Lai efektīvāk cīnītos pret parādniekiem, kuru vietā uz nodokļu maksātāju rēķina tiek uzturēti bērni, 30.oktobrī 11.Saeima pieņēma Tieslietu ministrijas sagatavotos grozījumus Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā, kas paredz darīt uzturlīdzekļu nemaksātājus – Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas parādniekus – sabiedrībai zināmus, lai aizsargātu bērnu tiesības un veicinātu vecāku pienākumu pildīšanu, proti, uzturlīdzekļu maksāšanu, kā arī atbildīgu un godprātīgu saistību izpildi.

"Ziņas par uzturlīdzekļu parādniekiem publiskos, sākot ar 2015.gada 1.jūliju."

Grozījumi papildina likumu ar 5.pantu, kas paredz izveidot publiski pieejamu datubāzi UGF mājaslapā, kurā tiks iekļautas ziņas par parādnieku, ja tam piekritīs iesniedzējs un parādnieks nebūs atzīts par invalīdu, vai nebūs ilgstošā attaisnotā darbnespējā. Publiskos ziņas par parādnieku, minot tā vārdu, uzvārdu, personas koda otro daļu un dzimšanas gadu. Dati netiks publiskoti, ja fonds būs saņēmis no valsts vai pašvaldību iestādēm informāciju, ka attiecīgo ziņu publiskošana var kaitēt bērna interesēm.

Līdz parādnieku datu publiskošanai paredzēts pārejas laiks. Kā noteikts Uzturlīdzekļu garantiju fonda Pārejas noteikumu 10. un 11.punktā, ziņas par parādnieku Fonda administrācija savā mājaslapā publisko, sākot ar 2015.gada 1.jūliju, līdz tam informējot visus iesniedzējus, ka ziņu publiskošanai par parādniekiem, kuriem no fonda izmaksāto uzturlīdzekļu un likumisko procentu parāds ir izveidojies un nav dzēsts līdz 2015.gada 1.jūlijam, ir nepieciešams saņemt iesniedzēju piekrišanu.

Atvieglota iespēja saņemt uzturlīdzekļus no UGF

Ar 2014.gada 29.novembri spēkā stājās grozījumi Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā, kas paredz, ka turpmāk uzturlīdzekļi no Uzturlīdzekļu garantiju fonda tiek izmaksāti arī tajos gadījumos, kad pienākums maksāt uzturlīdzekļus parādniekam noteikts nevis ar tiesas nolēmumu, bet ar tādu notariālo aktu, kas ietver vienošanos par periodiskiem uzturlīdzekļu maksājumiem un izpildāms tiesas spriedumu izpildes kārtībā (vienošanās par uzturlīdzekļiem), un ja parādnieks šo vienošanos par uzturlīdzekļiem nepilda vispār vai pilda nepietiekamā apmērā, nenodrošinot Ministru kabineta noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru.

Kā pamats uzturlīdzekļu saņemšanai no UGF var būt tikai tāda vienošanās par vienreizējiem vai periodiskiem uzturlīdzekļu maksājumiem, kas noformēta notariāla akta formā saskaņā ar Notariāta likuma D1 sadaļu "Notariālie akti, kas izpildāmi tiesas spriedumu izpildes kārtībā".

Labs saturs
30
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI