SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
08. decembrī, 2014
Lasīšanai: 12 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide

Populārākie skaidrojumi novembrī. Otra iespēja „satikt” savējo!

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

LV portāls apkopojis aizvadītā mēneša skaidrojumus. Novembrī portāla lasītājiem saistošākais šķitis skaidrojums „Kur turpmāk būs aizliegts smēķēt?”.

LV portālā skaidrojumus var atrast gan ar meklētāja palīdzību, gan pārskatīt un atlasīt tos tēmu katalogā. Piemēram:

Darba tiesības, Sociālā palīdzība, Mājsaimniecība, Veselība, Drošība, Lauksaimniecība. Kopumā – 16 nozares un 64 apakštēmas.

Visu nozaru katalogs.

Lasītāju izvēle: pirmie deviņpadsmit

Piedāvājam 19 jaunāko un novembrī publicēto skaidrojumu sarakstu. Reitinga princips – visvairāk lasītie!

1.vieta

Kur turpmāk būs aizliegts smēķēt?

Smēķētājiem dzīve kļūst aizvien grūtāka. Saeima ir pieņēmusi grozījumus likumā, kas smēķētājus sabiedrības veselības labad vēl vairāk ierobežo.

Tālab gluži neticami mūsdienās izklausās stāsti, ka pagājušā gadsimta sešdesmitajos, septiņdesmitajos gados cilvēki bez jebkādām aizturēm smēķēja darba kabinetos, sabiedriskās iestādēs, slimnīcu koridorus un kāpņutelpas ieskaitot; studenti kopā ar pasniedzējiem smēķēja augstskolu zili piedūmotajos gaiteņos, par kafejnīcām un restorāniem nemaz nerunājot. Bez garām runām par veselīgumu cilvēki pīpēja arī mājās, pat nedomājot par blakus esošajiem ģimenes locekļiem nesmēķētājiem, pat par bērniem ne.

2.vieta

Kas var pieteikties studiju/studējošā kredīta dzēšanai?

Lai noturētu darbiniekus sabiedriskajā sektorā, valsts piedāvā atmaksāt viņu studiju un studējošo kredītus. Sistēma gan nav ļoti uzskatāma, jo sarakstu ar profesijām, kam atmaksa pienākas, publicē tikai gada beigās. Arī šī gada 19.novembrī Ministru kabinets apstiprināja profesiju sarakstu, kuru pārstāvji var pieteikties kredīta dzēšanai par 2014.gadu. To vēl var pagūt izdarīt līdz 10.decembrim.

LV portāls skaidro, kādi ir pieteikuma nosacījumi un kuru profesiju pārstāvji kredīta dzēšanu var uzsākt jau no nākamā gada.

3.vieta

Vai uz dokumenta obligāti jābūt zīmogam?

Ikdienā saskaramies ar dažāda veida dokumentiem – līgumiem, protokoliem, izziņām, nolikumiem utt. Šobrīd normatīvie akti neparedz, ka uz šiem dokumentiem obligāti jābūt arī zīmoga nospiedumam. Tomēr lielā daļā sabiedrības valda priekšstats, ka dokumentam bez zīmoga nospieduma nebūs juridiska spēka. Ir atsevišķi izņēmumi, kad zīmogs lietojams obligāti.

4.vieta

Vai grūtniecei jāpērk dzemdību komplekts? Vai topošajam tētim jāiet pirmsdzemdību kursos?

Neskatoties uz to, ka dzemdību palīdzība tiek apmaksāta no valsts budžeta līdzekļiem, papildus dažādām higiēnas precēm, ko ārstniecības iestādes grūtniecei ieteic sarūpēt, ierodoties dzemdību nodaļā, līdzņemamo mantu sarakstos nereti ir iekļautas lietas, ko paredzēts izmantot dzemdību procesa nodrošināšanai, piemēram, sterilu medicīnas materiālu "dzemdību komplektu" vai Microlax klizmas. Kāpēc tas nepieciešams, un kas notiek, ja grūtniece minētās lietas nav iegādājusies, skaidro LV portāls.

5.vieta

No 17. uz 22.novembri pārceltā darbdiena

Valsts iestādēs 17.novembra darbdiena tiek pārcelta uz 22.novembri – sestdienu. Arī pašvaldībām un komersantiem ieteikts pārcelt 17.novembra, pirmdienas, darbdienu. Līdz ar to garāks būs brīvdienu cēliens ar izskaņu - Latvijas valsts svētkiem 18.novembrī. Darba likums visiem darba devējiem nosaka pienākumu pirms svētku dienas noteikt īsāku darba laiku, kā arī pagarināt atvaļinājumu, ja tajā iekrīt svētku diena. Arī tūlīt pēc gadu mijas būs pārceltā darbdiena, jo 2015.gada pirmā darbdiena iekrīt piektdienā – starp svētkiem un brīvdienām.

6.vieta

Arī skolēniem un vecākiem ir jāievēro robežas

Skolēniem un viņu vecākiem ir ne tikai tiesības, bet arī pienākumi. Skolā vienmēr pastāvēs striktas robežas, kuras, iespējams, nesakrīt ar to, pie kā citi bērni pieraduši ikdienā ārpus skolas.

7.vieta

Mainīta dzīvesvietas adrese. Ko darīt?

Daudzos rīdziniekos satraukumu un nesaprašanu, kā rīkoties tālāk, radījusi ielu nosaukumu un numurzīmju nomaiņa. Šī ir vērienīgākā adrešu maiņa Latvijā pēdējos gadu desmitos, kas daļai iedzīvotāju uz kādu brīdi sagādās nelielas neērtības, bet ilgtermiņā radīs pieejamāku pilsētvidi, jo orientēties Rīgā kļūs daudz vienkāršāk.

LV portāla skaidrojumā lasiet, ar kādām neērtībām jārēķinās, ja tiek mainīta adrese, un kam jāziņo par tās maiņu.

8.vieta

Kredītvēsture un ceļš uz privātpersonu kredītreitingiem (I)

Ar 2015.gada 1.janvāri spēkā stāsies jauns likums – ilgi tapušais un plaši apspriestais Kredītinformācijas biroju likums. Dzīvē jaunais likums nozīmē likumdevēja noteiktu kārtību, kādā turpmāk drīkstēs iegūt un apkopot ziņas par iedzīvotāju – fizisko personu - kredītvēsturi, ņemot vērā Latvijas un ārvalstu reģistros esošo informāciju. Iedzīvotājiem būs tiesības no kredītinformācijas birojiem saņemt ziņas par sevi, kā arī tās apstrīdēt kļūdu gadījumos. Savukārt par kredītinformācijas birojiem varēs kļūt komersanti - akciju sabiedrības, kas būs saņēmušas Datu valsts inspekcijas licenci.

9.vieta

Valsts sociālie pabalsti un pensijas – kam labāk pieteikties elektroniski

Ja cilvēkam ir drošs elektroniskais paraksts, tas var radīt priekšrocības situācijās, kad rodas nepieciešamība pēc sociālajiem "labumiem" - dažādiem pabalstiem vai pat pensijām. Tomēr šobrīd ne visos gadījumos visu ir iespējams atrisināt elektroniski, dažos gadījumos tas pat nav ieteicams.

10.vieta

Nederīgas zāles ir jānodod aptiekā

Liela daļa iedzīvotāju joprojām nezina, ko darīt ar neizlietotiem, nederīgiem medikamentiem vai zālēm, kurām beidzies derīguma termiņš, tāpēc bieži vien tos izmet atkritumos vai aizskalo kanalizācijā, neaizdomājoties par nodarīto kaitējumu videi, kas ilgtermiņā var negatīvi iespaidot arī sabiedrības veselību un dzīves kvalitāti. Lai sniegtu informāciju par pareizu nederīgo zāļu utilizāciju un nepareizas rīcības nelabvēlīgo ietekmi uz apkārtējo vidi, Latvijas Farmaceitu biedrība sadarbībā ar biedrību "Veselības projekti Latvijai" un Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu īsteno sociālo kampaņu "Nodod nederīgās zāles aptiekā!".

No 1.novembra - jauns Arodbiedrību likums

Latvijas jaunais Arodbiedrību likums pilnveido arodbiedrību darbības tiesisko regulējumu, sadarbības principus ar darba devējiem, valsts un pašvaldību institūcijām, novērš pretrunas ar citiem valsts spēkā esošajiem tiesību aktiem un nodrošina atbilstību starptautiskiem dokumentiem.

Skolas medmāsa: zāles bērniem tikai ar vecāku piekrišanu

Skolā bērns pavada lielu dienas daļu, tomēr arī tur viņš nav izolēts un neatrodas siltumnīcas apstākļos. Diemžēl dažādas slimības un traumas var nākt pilnīgi negaidīti, un tāpēc ir svarīgi, lai izglītības iestādē būtu pieejama medmāsa vai ārsta palīgs. Tas gan ar likumu nav noteikts.

LV portāls skaidro, kādi ir skolas māsas pienākumi.

Kredītvēsture un ceļš uz privātpersonu kredītreitingiem (II)

Kredītinformācijas biroju likums, kas stāsies spēkā 2015.gada 1.janvārī, noteiks kārtību, kādā turpmāk drīkstēs iegūt un apkopot ziņas par iedzīvotāju – fizisko personu - kredītvēsturi, ņemot vērā Latvijas un ārvalstu reģistros esošo informāciju. Iedzīvotājiem būs tiesības no kredītinformācijas birojiem saņemt ziņas par sevi, kā arī tās kļūdu gadījumos apstrīdēt. Savukārt par kredītinformācijas birojiem varēs kļūt komersanti - akciju sabiedrības, kas būs saņēmušas Datu valsts inspekcijas licenci.

Portāla "Latvija.lv" piedāvātās iespējas. Kā tajā orientēties (I)

Lai gan vienotais valsts un pašvaldību pakalpojumu portāls "Latvija.lv" sāka darboties jau 2006.gadā, šobrīd tajā pieejami tikai 87 e-pakalpojumi, tomēr to skaits tuvākā laikā varētu pieaugt. Pašreiz piedāvāto e-pakalpojumu iespēju diapazons ir ļoti plašs – sākot no informatīvām uzziņām par valsts datubāzēs esošu informāciju līdz pilnvērtīgam interaktīvam e-pakalpojumam jeb iespējai gan iesniegt informāciju kādai iestādei, gan saņemt iestādes atbildi. Paralēli e-pakalpojumiem portāls "Latvija.lv" šobrīd tiek veidots kā apjomīga datu krātuve, kam gan pašreizējā veidolā sakars ar e-pakalpojumiem ir vien hipotētisks.

Kā un kādēļ vērts kļūt par arodbiedrības biedru

Arodbiedrības ir nevalstiskas organizācijas, kurās iesaistās vienas darbavietas pārstāvji vai apvienojas veselas nozares darba ņēmēji kopīgu mērķu sasniegšanai. Šī organizācija ir vidutājs konfliktu risināšanā starp arodbiedrības biedriem un darba devējiem, kā arī iesaistās darba apstākļu uzlabošanā. Plašāk par to, kas ir arodbiedrības un kādi ir ieguvumi to biedriem, lasiet LV portāla skaidrojumā.

Portāla "Latvija.lv" piedāvātās iespējas. Kā tajā orientēties (II)

Vienotajā valsts un pašvaldību pakalpojumu portālā "Latvija.lv" iedzīvotājiem ir pieejami 88 e-pakalpojumi, un to skaits jau tuvākā laikā varētu pieaugt. E-pakalpojumu iespēju diapazons ir ļoti plašs – sākot no informatīvām uzziņām par valsts datubāzēs esošu informāciju līdz pilnvērtīgam interaktīvam e-pakalpojumam jeb iespējai gan iesniegt informāciju kādai iestādei, gan saņemt iestādes atbildi. Kā e-pakalpojumos orientēties un kā labāk meklēt?

Ministrs vienlaikus var būt Saeimas deputāts

Latvijā ierasta ir prakse, ja par ministru tiek iecelts kāds no Saeimas deputātiem, viņš vai viņa savu deputāta mandātu noliek un uz ministra pienākumu pildīšanas laiku Saeimā t.s. "mīksto mandātu" iegūst nākamais vēlēšanās aiz svītras palikušais kandidāts. Taču tā nav obligāta prasība un ministrs var vienlaikus saglabāt Saeimas deputāta amatu.

Portāla "Latvija.lv" piedāvātās iespējas. Kā tajā orientēties (III)

Vienotais valsts un pašvaldību pakalpojumu portāls "Latvija.lv" ir apjomīga datu krātuve, kurā pašreiz tiek piedāvāti arī 88 e-pakalpojumi. No tiem pēdējos gados iedzīvotāji visvairāk izmantojuši iespēju elektroniski deklarēt dzīvesvietu, pieteikušies studijām, aplūkojuši savus datus Iedzīvotāju reģistrā. Ir interese arī par citām e-iespējām, piemēram, par dzīvesvietas reģistrēšanu ārvalstīs. Ir vairāki veidi (ceļi), kā portāla lietotājs var meklēt sev interesējošo informāciju. Kā tajos orientēties un kā labāk meklēt?

Preču zīme – preces atšķirības zīme, kuru vērts aizsargāt

Pieejamo preču un pakalpojumu sortiments ir daudzveidīgs. Tāpēc katrs komersants cenšas savu preci un pakalpojumu padarīt pēc iespējas atpazīstamāku. Viens no risinājumiem ir preču zīme – atšķirības zīme, kas patērētājam plašajā piedāvājumā pēc vizuālām pazīmēm ļauj ērti atrast konkrēto produktu. Sastopama arī negodīga konkurence, kad ar patērētāju uzticību iemantojušu preču zīmi vai tai vizuāli līdzīgu tirgū parādās cita uzņēmuma produkti. Tādā veidā tiek maldināts patērētājs, kurš paļaujas uz pirmajām asociācijām. LV portāla skaidrojumā lasiet, kas ir preču zīme un kādēļ to nepieciešams reģistrēt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI