SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
05. decembrī, 2014
Lasīšanai: 13 minūtes
1
15
1
15

Asins donora tiesības un iespējas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Viens donors var izglābt dzīvību pat trīs pacientiem.

FOTO: Ieva Lūka/ LETA

Ziedojot asinis, viens donors var izglābt dzīvību pat trīs pacientiem, uzsver Valsts asinsdonoru centrs. Taču papildus gandarījumam par palīdzību katram asins un asins komponentu donoram pienākas kompensācija par izdevumiem, kas radušies zaudētā asins apjoma atjaunošanai, kā arī papildu apmaksāta atpūtas diena. Par asins donoru iespējām, tiesībām un sagaidāmajām izmaiņām nākamajā 2015. gadā lasiet LV portāla skaidrojumā.
īsumā
  • Asins nodošana, iepriekš par to paziņojot darba devējam, ir attaisnots darba kavējums.
  • Pēc asins nodošanas darbiniekam pienākas apmaksāta atpūtas diena. Par tās piešķiršanu ar darba devēju ir jāvienojas.
  • Katrs donors saņem kompensāciju zaudētā asins apjoma atjaunošanai, donora uzkodu paciņu un izziņu darba devējam.
  • No 2015.gada 1.janvāra darba devēja pienākums ir apmaksāt ne vairāk kā piecas dienas kalendāra gada laikā.

Donoram jāievēro veselīgs dzīvesveids un jābūt veselam

"Lai kļūtu par asins donoru, ir jāievēro dažādi nosacījumi, ko noteikuši mediķi," stāsta Valsts asinsdonoru centra (VADC) Administratīvā departamenta sabiedrisko attiecību speciālists Rihards Veršiņins.  "Cilvēkam ir jābūt vecumā no 18 līdz 65 gadiem. Svars nedrīkst būt mazāks par 50 kg. Dienā pirms asins ziedošanas nedrīkst lietot alkoholu. Cilvēkam ir jābūt paēdušam. Svarīgi ir arī tas, lai cilvēks būtu izgulējies, atpūties un labi justos. Potenciālajam donoram ir jābūt veselam," atzīmē VADC pārstāvis. Būtiski ir, lai donors uzņemtu veselīgu pārtiku. Pirms asins ziedošanas jāizdzer vismaz trīs lielās glāzes ūdens.

Ierodoties asins nodošanas vietā, potenciālajam donoram ir jāuzrāda derīgs personu apliecinošs dokuments, jāaizpilda anketa, jāapmeklē laboratoriju, kur tiek noteikta asins grupa un rēzus piederība, kā arī hemoglobīna līmenis asinīs. Tālāk potenciālais donors dodas pie ārsta, kur tiek veikta medicīniskā apskate. "Ja ārsts atzīst, ka cilvēka veselības stāvoklis ir atbilstošs, viņš var doties ziedot asinis," par procedūru stāsta R.Veršiņins.

Pirmajā asins ziedošanas reizē donoram tiek izsniegta donora apliecība, kurā tiks reģistrēta katra asins došana. Apliecība ir jāsaglabā un jāņem līdzi katru reizi, dodoties ziedot asinis. Turklāt donoru apliecība var kalpot arī kā ieejas biļete  pasākumos, kas paredzēti donoriem.

Kur nodot asinis?

Pavisam Latvijā pastāvīgi darbojas desmit asins nodošanas vietas Rīgā, Daugavpilī, Jēkabpilī, Jelgavā, Liepājā, Rēzeknē, Valmierā un Ventspilī.

Sev tuvāko vietu, kur iespējams ziedot asinis, var noskaidrot VADC mājaslapas sadaļā "Informācija donoriem" > "Asins ziedošanas vietas". Jāņem vērā, ka reģionos asinis nodot nav iespējams katru darbdienu, tāpēc pirms labā nodoma īstenošanas ieteicams pārbaudīt ārstniecības iestādes asins nodošanas punkta darba laiku.

"Asins nodošana ārstniecības iestādē, iepriekš par to paziņojot darba devējam, ir attaisnots darba kavējums."

Jau septiņus gadus VADC dodas regulāros izbraukumos  ar specializētu donoru autobusu, tādējādi  piedāvājot iespēju nodot asinis tuvāk savai darbavietai, mācību un dzīves vietai dažādās vietās Latvijā. Izbraukumu uz konkrētām iestādēm un uzņēmumiem var saskaņot vismaz mēnesi iepriekš ar VADC, zvanot pa tālruņa numuru 67471474 vai 29475216.

Iespēja pārbaudīt veselību

Asins ziedošana ir ne tikai svētīgs darbs, bet arī bezmaksas iespēja pārbaudīt veselību. "Katra nodotā asins deva tiek izmeklēta," skaidro VADC pārstāvis R.Veršiņins. Analīzes tiek veiktas, lai pārliecinātos, ka asinis nesatur:

  • hepatīta B izraisītāju;
  • antivielas pret hepatīta C izraisītāju;
  • antivielas pret HIV I/II;
  • sifilisa izraisītāja antivielas;
  • ABO, Kell un Rh sistēmas antigēnus.

Asins donors ir tiesīgs pēc asins ziedošanas ar savu analīžu rezultātiem iepazīties, lai nepieciešamības gadījumā savlaicīgi uzsāktu ārstēšanos. To var izdarīt 3–4 darbdienu laikā pēc asins nodošanas, piezvanot pa bezmaksas VADC informatīvo tālruni 80000003.

Šādi gadījumi mēdz notikt, liecina VADC mājaslapā publicētā informācija. 2013.gadā no visām asins ziedošanas reizēm kāda no minētām infekcijām atklāta 230 gadījumos.

Kompensācija par izdevumiem zaudētā asins apjoma atjaunošanai

Katrs donors pēc asins ziedošanas saņem:

  • kompensāciju zaudētā asins apjoma atjaunošanai;
  • bezmaksas maltīti 1,42 eiro vērtībā jeb t.s. donora uzkodu paciņu;
  • izziņu darba devējam apmaksātas atpūtas dienas saņemšanai.

Latvijā atsevišķi par asins komponentu ziedošanu netiek maksāts. Taču kompensācija pienākas par izdevumiem zaudētā asins apjoma atjaunošanai apmērā, ko noteic Ministru kabineta noteikumu Nr.1037 "Noteikumi par cilvēka asiņu un asins komponentu savākšanas, testēšanas, apstrādes, uzglabāšanas un izplatīšanas kvalitātes un drošības standartiem un kompensāciju par izdevumiem zaudētā asins apjoma atjaunošanai" 17.11.punkts:

  • asins donoram – 4,27 eiro
  • retas asins grupas (aloimunizētiem recipientiem) asins donoram – 17,07 eiro
  • imūnam vai aloimunizētam donoram – 27,03 eiro
  • plazmaferēzes procedūras donoram – 17,07 eiro
  • citaferēzes procedūras donoram – 28,46 eiro
  • asins donoram, kas nodod asinis pēc VADC vai asins sagatavošanas nodaļas izsaukuma ārkārtas situācijā, kad trūkst noteiktas asins grupas asiņu – 17,07 eiro.

Pašvaldību atbalsts un privilēģiju karte

Bez valstī noteiktās kompensācijas un izziņas darba devēja apmaksātas brīvdienas saņemšanai arī pašvaldība var lemt par papildu atbalstu asins donoriem. Vairākas Latvijas pašvaldības sniedz finansiālu atbalstu donora nokļūšanai uz ārstniecības iestādi un atpakaļ mājās. Piemēram, ja ziedosiet asinis nodošanas vietās Rīgā, bez valsts kompensācijas izdevumiem zaudētā asins apjoma atjaunošanai donors saņem papildu transporta izdevumu kompensāciju 1,20 eiro apmērā, ko finansē Rīgas dome.

Savukārt Liepājā deklarētiem donoriem, kuri pirms mēnešbiļetes braukšanai pilsētas maršruta autobusos vai tramvajos pieprasīšanas pēdējo divu gadu laikā Liepājas reģionālajā slimnīcā ziedojuši ne mazāk kā trīs fizioloģiskās normas (1,2 litri), pienākas 50% atlaide, uzrādot slimnīcas izsniegtu izziņu un personu apliecinošu dokumentu. Daugavpils pilsētas dome personām, kuras ir donori, piešķir materiālu atbalstu 5 eiro apmērā par katru asins nodošanas reizi. Šīs nebūt nav vienīgās pašvaldības, kuras šādā veidā atbalsta donoru kustību un ideju.

"Atpūtas dienu var izmantot citā abām pusēm pieņemamā laikā, piemēram, pievienojot darbinieka ikgadējam apmaksātajam atvaļinājumam. "

Regulāriem asins donoriem ir iespēja saņemt dažādas atlaides virknē Latvijas uzņēmumu, kas noslēguši vienošanos ar VADC un piedāvā sporta un aktīvās atpūtas iespējas, veselības aprūpes pakalpojumus, apmācības u.tml., izmantojot donoru privilēģiju karti. Uzņēmumu saraksts aplūkojams VADC mājaslapas sadaļā "Privilēģiju karte".  Šāda privilēģijas karte pienākas par brīvu visiem donoriem, kuri 12 mēnešu periodā ziedojuši asinis trīs vai vairāk reizes vai asins komponentus sešas vai vairāk reizes VADC, tā izbraukumos vai kādā no asins sagatavošanas iestādēm. Kopš 2012.gada janvāra, kad tika uzsākts Donoru privilēģijas karšu projekts, kopumā izsniegtas 14 072 donoru privilēģijas kartes visā Latvijā, informē VADC pārstāvis R.Viršiņins.

Attaisnots darba kavējums un papildu atpūtas diena

Darba likuma 74.panta pirmās daļas 2.punkts noteic, ka asins nodošana ārstniecības iestādē, iepriekš par to paziņojot darba devējam, ir attaisnots darba kavējums, par kuru darba devējam ir pienākums izmaksāt noteikto darba samaksu vai vidējo izpeļņu. Par attaisnotu prombūtni atzīstams tikai tas laiks, kuru darbinieks pavadījis, nododot asinis ārstniecības iestādē, bet ne visa diena. Labklājības ministrijas Darba attiecību un darba aizsardzības politikas departamenta vecākā eksperte Līga Klemere skaidro: "Situācijā, kad darbinieks kādā konkrētā dienā dodas nodot asinis, viņam no darba devēja tiek dots brīvs laiks, kas ir nepieciešams asins nodošanai."

Papildu tam Darba likuma 74.panta sestajā daļā noteikts darba devēja obligāts pienākums piešķirt darbiniekam vienu apmaksātu atpūtas dienu tūlīt pēc katras šādas asins nodošanas dienas. Tātad asins donoram pienākas papildu darba devēja apmaksāta brīvdiena. Pie tam Darba likums neliedz darbiniekam, vienojoties ar darba devēju, šo dienu izmantot citā abām pusēm pieņemamā laikā, piemēram, pievienojot to darbinieka ikgadējam apmaksātajam atvaļinājumam.

Šī paša Darba likuma panta trešā daļa precizē abos gadījumos izmaksājamās atlīdzības apmēru - ja darbiniekam ir noteikta laika alga, viņam izmaksā noteikto darba samaksu. Savukārt, ja darbiniekam ir noteikta akorda alga, viņam izmaksā vidējo izpeļņu.

Iepriekšējas paziņošanas pienākums

Darba likums noteic vispārīgos principus, kas jāievēro gan darbiniekam, gan darba devējam, ja darbinieks ārstniecības iestādē nodod asinis. No likuma 74.panta izriet, ka attaisnotai prombūtnei ir darbinieka iepriekšējas paziņošanas pienākums. Taču precīzi noteikts, kā jānotiek iepriekšējai paziņošanai no darbinieka puses un kāda ir papildu atpūtas dienas izmantošanas kārtība, nav.  Tas nozīmē, ka šādus jautājumus iespējams regulēt ar iekšējiem normatīvajiem aktiem, piemēram, iekšējās kārtības noteikumiem, darba līgumu, koplīgumu vai ar iestādes rīkojumiem.

Ja iekšējos normatīvajos aktos kārtība, kā darbinieks iepriekš paziņo par vēlmi nodot asinis un izmantot papildu pienākošos atpūtas dienu, nav noteikta, jebkurā gadījumā situācija jārisina uz vienošanās pamata, ievērojot abu pušu intereses un tiesības. Tas nozīmē, ka par nodomu nodot asinis darba devējam jāziņo savlaicīgi, lai tas varētu iepriekš sagatavoties darbinieka prombūtnei.

Vai darba devējs ir tiesīgs darbiniekam atteikt atļauju doties nodot asinis vai lūgt to darīt citā laikā? Labklājības ministrija savā mājaslapā ir sniegusi skaidrojumu: "Lai gan Darba likums paredz darba devēja pienākumu nodrošināt šādas tiesības un pēc tam arī secīgu atpūtas dienas izmantošanu, tomēr tas ir jāvērtē atbilstoši katras individuālas situācijas faktiskajiem apstākļiem. Tas nozīmē, ka darba devējs atsevišķas objektīvi attaisnojamās situācijās var lūgt darbinieku nodot asinis citā dienā, piemēram, ja darbiniekam ir jāveic  steidzams, iepriekš neparedzēts darbs."

No 1.janvāra – pienākums kompensēt līdz piecām atpūtas dienām gadā

Cik bieži drīkst izmantot iespēju nodot asinis darba laikā un saņemt papildu atpūtas dienu? Līdz šim skaidra regulējuma attiecībā uz apmaksāto atpūtas dienu skaitu, kas darbiniekam – asins donoram – pienākas pēc katras asins vai asins komponentu nodošanas nebija.

Taču, lai nekaitētu donora veselībai, ir noteikti intervāli starp asins un asins komponentu sagatavošanas procedūrām. Ziedošanas laikā donoram tiek noņemti 450 ml asiņu. Pārtraukumam starp divām pilnasins nodošanas reizēm ir jābūt ne mazākam par 60 dienām. Sievietēm atļauts nodot asinis četras reizes gada laikā, vīriešiem nedaudz biežāk – piecas reizes 12 mēnešu periodā. Pēc piektās reizes ir jāievēro trīs mēnešu pārtraukums. To, cik bieži donors nodod asinis, VADC darbinieki pārbauda donoru datubāzē.

"Kopumā izsniegtas 14 072 donoru privilēģijas kartes visā Latvijā."

Biežāk pieļaujams nodot asins komponentus (plazma, trombocīti). VADC mājaslapā norādīts, ka intervāls starp divām multikomponentu procedūrām ir vismaz 2 nedēļas, un sanāk, ka asins komponentus ir atļauts nodot līdz pat 24 reizēm gadā.

Lai nodrošinātu, ka darba devējiem uzliktais sociāli atbildīgais pienākums atbalstīt asins donoru kustību nerada pārmērīgus izdevumus un slogu, ar 2015.gada 1.janvāri spēkā stāsies grozījumi Darba likumā, kas līdztekus vairākām būtiskām izmaiņām ierobežos apmaksāto atpūtas dienu skaitu, kas darbiniekam pienākas pēc katras asins vai asins komponentu nodošanas reizes līdz piecām reizēm gadā.

"Arī pēc grozījumu stāšanās spēkā 2015.gada 1. janvārī Darba likuma 74.panta sestā daļa noteiks, ka darbiniekam pēc asins vai asins komponentu nodošanas ārstniecības iestādē ir tiesības uz atpūtas dienu. Tāpat tiek saglabāta iespēja darbiniekam un darba devējam vienoties par šīs atpūtas dienas piešķiršanu citā laikā," gaidāmās izmaiņas komentē Labklājības ministrijas pārstāve L.Klemere. Tomēr jaunais regulējums paredz, ka tā ir izmantojama ne vēlāk kā viena gada laikā pēc asins vai asins komponentu nodošanas ārstniecības iestādē. Vienlaikus grozījumi Darba likumā paredz darba devēja pienākumu apmaksāt ne vairāk kā piecas šādas dienas kalendāra gada laikā, izmaksājot noteikto atlīdzību vai vidējo izpeļņu. Taču, lai atbalstītu donora kustību un tās cēlo mērķi, darba devējam nav liegts darba līgumā vai koplīgumā noteikt lielāku apmaksāto atpūtas dienu skaitu.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI