SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
11. novembrī, 2014
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Labklājība
3
3

No 17. uz 22.novembri pārceltā darbdiena

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Valsts iestādēs 17.novembra darbdiena tiek pārcelta uz 22.novembri – sestdienu. Arī pašvaldībām un komersantiem ieteikts pārcelt 17.novembra, pirmdienas, darbdienu. Līdz ar to garāks būs brīvdienu cēliens ar izskaņu - Latvijas valsts svētkiem 18.novembrī. Darba likums visiem darba devējiem nosaka pienākumu pirms svētku dienas noteikt īsāku darba laiku, kā arī pagarināt atvaļinājumu, ja tajā iekrīt svētku diena. Arī tūlīt pēc gadu mijas būs pārceltā darbdiena, jo 2015.gada pirmā darbdiena iekrīt piektdienā – starp svētkiem un brīvdienām.
īsumā
  • Pirms svētkiem darbdiena ir vismaz par vienu stundu īsāka.
  • Ja 17.novembra darbdiena pārcelta, arī tā ir saīsināma.
  • Atvaļinājums pagarināms par svētku dienu skaitu.
  • Darbu svētkos apmaksā dubultā apmērā.

Latvijas Republikas Proklamēšanas diena – 18.novembris – šogad ir otrdienā.

Ja starp nedēļas nogales brīvdienām un svētku dienām ir darbdiena, valdība jau iepriekšējā gadā lemj par šādas "vientuļas" darbdienas pārcelšanu – lai gan cilvēkiem būtu pilnvērtīgākas atpūtas iespējas, gan racionālāks darba režīms. Jo šādu noteikumu – darbdienas pārcelšanu - paredz Darba likuma 133.panta ceturtā daļa. Likums nosaka: ja darba nedēļas ietvaros viena darba diena iekrīt starp svētku dienu un nedēļas atpūtas laiku, darba devējs šo darba dienu var noteikt par brīvdienu un pārcelt to uz sestdienu tajā pašā nedēļā vai citā nedēļā tā paša mēneša ietvaros. No valsts budžeta finansējamo institūciju darbiniekiem, kuriem noteikta piecu dienu darba nedēļa no pirmdienas līdz piektdienai Ministru kabinets rīkojumu par darbdienas pārcelšanu izdod par nākamo gadu ne vēlāk kā līdz kārtējā gada 1.jūlijam.

Novembrī pārceltās darbdienas pamats ir Ministru kabineta 2013.gada 25.jūnija rīkojums Nr.278 "Par darba dienu pārcelšanu 2014.gadā", kurā noteikts pārcelt darbdienu no pirmdienas, 2014.gada 17.novembra, uz sestdienu, 2014.gada 22.novembri.

Labklājības ministrija (LM) atgādina, ka minētās izmaiņas attiecas uz tiem darbiniekiem, kuri strādā no valsts budžeta finansētajās iestādēs un kuriem noteikta piecu dienu darba nedēļa no pirmdienas līdz piektdienai. Vienlaikus visas pašvaldības, komersanti un organizācijas, nosakot darba un atpūtas laiku, ir aicinātas ievērot attiecīgās darbdienas pārcelšanu.

Kolīdz ir situācija saistībā ar darbdienu pārcelšanu, cilvēkiem rodas arī jautājumi, kā tas ietekmē viņu darbu – tā ilgumu, atvaļinājumu, samaksu.

Valsts darba inspekcijas (VDI) eksperts ārējo sakaru jautājumos Uģis Kozlovskis informē, ka darbdienu pārcelšana realizējama, ievērojot principu, ka darbdiena pārceļama ar visām tiesībām un pienākumiem, kas tiek īstenots jau ilgstošā darbdienu pārcelšanas praksē. Tas būtībā nozīmē, ka izolētā darbdiena tiek pārcelta, vadoties pēc tā, kādas tiesības darbinieks būtu ieguvis un kādi  pienākumi darba devējam attiecībā pret darbinieku būtu jāievēro, ja izolētā darbdiena nebūtu pārcelta uz citu dienu. Šis princips izriet no Darba likuma 6.panta  par darbinieka tiesisko stāvokli pasliktinošu noteikumu spēkā neesamību un 7.panta par vienlīdzīgu tiesību principa ievērošanu darba tiesiskajās attiecībās.

Pārceltā darbdiena - vai vienmēr īsāka?

Darba likuma 135.pantā ir noteikts, ka pirmssvētku dienās darbdienas ilgums jāsaīsina par vienu stundu, ja darba koplīguma, darba līguma vai darba kārtības noteikumos nav noteikts īsāks darba laiks.

Taču, ja darbdiena tiek pārcelta, tad tā ne vienmēr ir arī saīsināma. Šajā reizē uz sestdienu, 22.novembri, pārceltā darbdiena ir jāsaīsina. Jo pārceltā darbdiena, 17.novembris, ir pirmssvētku diena, kurā atbilstoši likumā prasītajam ir jānosaka īsāks darba laiks.

Darba devējam ir tiesības noteikt labvēlīgākus noteikumus, paredzot, ka darba laiks pirmssvētku dienā saīsināms, piemēram, par 2 stundām. Noteikums par darba laika saīsināšanu par 1 stundu  ir saistošs visiem darba devējiem neatkarīgi no to tiesiskā statusa. Tātad ne tikai valsts iestādēs, bet arī komercsabiedrībās strādājošajiem pirmssvētku darbdienā, 17.novembrī, vai arī uz 22.novembri pārceltajā dienā darba laiks jānosaka īsāks.

Valsts darba inspekcijas informācijā par pārceltajām darbdienām norādīts: iepriekš minētā norma ir attiecināma uz normālā darba laika darbiniekiem. Uz tiem darbiniekiem, kas nodarbināti nepilnu darba laiku, neattiecina minēto noteikumu par darbdienas ilguma saīsināšanu.

Darba likuma 131.panta pirmajā daļā pateikts: darbinieka normālais dienas darba laiks nepārsniedz astoņas stundas, bet normālais nedēļas darba laiks – 40 stundas.

"Ja pārceltā darbdiena ir pirmssvētku diena, tad īsāks darba laiks jānosaka arī pārceltajā darbdienā."

Labklājības ministrija norāda uz vēl vienu normu Darba likumā saistībā ar pārceltajām darbdienām: likuma 133.panta piektajā daļā ir paredzēta iespēja uzskatīt pārcelto darbdienu par darbinieka ikgadējā atvaļinājuma dienu vai, vienojoties ar darba devēju, atstrādāt to citā laikā, ja darbinieks savas reliģiskās pārliecības vai citu pamatotu iemeslu dēļ nevar ierasties darbā pārceltajā dienā.

Katru, protams, vispirmām kārtām interesē viņa paša brīvais laiks un darba režīms. Taču vienlaikus jāatceras: ja ir nepieciešami kādi steidzīgi pakalpojumi valsts iestādēs, jārēķinās, ka 17.novembrī iestādes nestrādās, bet 22.novembrī darbu beigs ātrāk nekā parastajās darbdienās. Tāpēc ieteicams par darba laikiem pārliecināties iestāžu mājaslapās, kur šī informācija ir publicēta.

Piemēram, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) norādījusi, ka 17.novembrī strādās tās tehniskās apskates stacijas, kurās sestdiena ierasti ir darbdiena. 18.novembris būs brīvdiena, 22.novembris – darbdiena (darba laiks pēc pirmdienu grafika, bet par vienu stundu īsāks).

Ja kādam jākārto personas dokumenti, jāzina izmaiņas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes klientu apkalpošanas centru darba laikā, proti, PMLP strādās sestdien, 22.novembrī (pārceltā 17.novembra darbdiena): Rīgas 1., 2., 3. un 4.nodaļā apmeklētāju pieņemšanas laiks noteikts no plkst. 8.00 līdz 18.00; teritoriālajās nodaļās - no plkst. 8.00 līdz 13.00.

Atvaļinājums pagarinās par vienu kalendāro dienu 

Tā kā cilvēki dodas atvaļinājumā arī rudenī, tad atgādinājumam informācija par atvaļinājuma pagarināšanu. Darba likums (149.pants) paredz, ka atvaļinājumā neieskata svētku dienas atvaļinājuma laikā. Tātad, ja atvaļinājums ir šomēnes, ieskaitot 18.novembri, tad tas tiek pagarināts par vienu dienu.

"Ja darbinieks pamatotu iemeslu dēļ nevar ierasties darbā pārceltajā dienā, vienojoties ar darba devēju, to var atstrādāt citā laikā."

Atvaļinājumā apmaksā tikai darbdienas, proti tās dienas, kad darbiniekam būtu bijis jāstrādā.

Piemēram. Darbinieks pieprasījis divu nedēļu atvaļinājumu no 12.novembra. Tātad viņam darbā jāatgriežas 27.novembrī, jo atvaļinājums tiek pagarināts par vienu kalendāro dienu. Kopā atvaļinājums būs 15 kalendārās dienas, bet apmaksātas būs 10 dienas.

Par darbu svētkos jāmaksā dubulti

Ja jāstrādā svētku dienā - 18.novembrī –tad darba devējam par to jāmaksā dubulti. Taču darba devējs var kompensēt darbu svētkos ar brīvdienu. VDI norāda: ja 18.novembra darbu kompensē ar brīvu dienu, tad jāmaksā ir par darbu 18.novembrī dienas vai stundas likme un, nodarbinot darbinieku svētku dienā un piešķirot atbilstoši Darba likuma 144.panta otrajai daļai atpūtu citā nedēļas dienā, šī diena arī ir jāapmaksā.

Nākamgad pirmā pārceltā darbdiena – 2.janvāris

Tā kā gadu mija vairs nav aiz kalniem, noderēs informācija par nākamajā gadā pārceltajām darbdienām, jo vairāk tāpēc, ka pirmā no tām ir tūlīt pēc Jaungada svētkiem: 2.janvāra, piektdienas darbdiena, ar MK rīkojumu ir pārcelta uz 10.janvāri, sestdienu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI