SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
23. oktobrī, 2014
Lasīšanai: 12 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
7
7

Bez panikas. Kas jāzina par Ebolas vīrusa slimību

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vienīgais veids, kā iespējams inficēties ar Ebolu, ir nonākot tiešā kontaktā ar dzīva Ebolas slimnieka vai jau miruša no Ebolas vīrusa cilvēka ( vai dzīvnieka) asinīm vai ķermeņa šķidrumiem (siekalas, urīns, vemšanas masas, fekālijas) vai nonākot seksuālā kontaktā ar Ebolu pārslimojušu cilvēku (3 mēnešus pēc izveseļošanās)

LV portāla infografika; Avots: Slimību profilakses kontroles centrs un Amerikas slimību kontroles centrs

Lai gan Pasaules Veselības organizācijas eksperti nedomā, ka Ebolas vīruss varētu uzliesmot ārpus Āfrikas kontinenta, no atsevišķiem saslimšanas gadījumiem, ņemot vērā cilvēku mobilitāti, izvairīties, visticamāk, neizdosies un ir jāievēro piesardzība. LV portāls apkopojis informāciju, kas jāzina katram par Ebolas izplatību, kā sevi pasargāt un Latvijas atbildīgo dienestu gatavību saskarties ar bīstamo infekcijas slimību.

Kas ir Ebolas vīruss?

Ebolas vīrusa slimība, ko agrāk dēvēja arī par Ebolas hemorāģisko drudzi, ir reti sastopama īpaši bīstama vīrusa izraisīta saslimšana, kam raksturīga ļoti smaga klīniskā norise. Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā norādīts: Ebolas vīrusa slimības pazīmes sākumā viegli sajaukt ar sezonālo gripu vai gastroenterītu (kuņģa vai zarnu iekaisums). Slimība sākas pēkšņi, ar strauju ķermeņa temperatūras paaugstināšanos, drudzi, galvassāpēm, locītavu vai muskuļu sāpēm, kakla sāpēm, vispārēju vājumu, apetītes trūkumu. Vēlāk parādās caureja, vemšana, sāpes kuņģī, izsitumi, acu apsārtums, nieru un aknu mazspēja. Dažkārt novēro ārēju un iekšķīgu asiņošanu.

Diemžēl pret Ebolas vīrusu nav izstrādātas un pārbaudītas vakcīnas, kā arī nav pieejamas zāles, kas iedarbotos tieši uz Ebolas vīrusu. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Infektoloģijas centra galvenā speciāliste prof. Ludmila Vīksna skaidro, ka šādas saslimšanas gadījumā ārstēšanas metode tiek piemērota, ņemot vērā pacienta stāvokļa attīstību. Visbīstamākā Ebolas vīrusa gadījumā ir ķermeņa atūdeņošanās, ko izraisa vemšana un caureja, kā arī asinsvadu bojājumi, jo izveidojas mazi receklīši gan asinsvados, gan ārpus tiem. Slimība var skart un nopietni bojāt visus orgānus. Visvairāk biedē Ebolas vīrusa saslimšanas augstā letalitāte - vairāk nekā puse slimības upuru ir miruši. Vietām mirušo īpatsvars pat sasniedz 90 procentus.

"Ebolas vīruss neizplatās pa gaisu, ar pārtiku vai naudu."

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs informē, ka līdz šā gada 14.oktobrim  oficiāli reģistrēti 9216 saslimšanas gadījumi ar Ebolas vīrusu, 4555 no tiem letāli. Diemžēl saslimšanas gadījumu skaitam ir tendence pieaugt. Pagājušajā mēnesī oficiāli reģistrēto gadījumu skaits dubultojās, norāda SPKC pārstāvis. Tomēr viņš atzīmē, ka Ebolas vīrusa izplatība, par laimi, ir ļoti lēna: "Vidēji viens cilvēks inficē divus cilvēkus. Salīdzinoši, ar masalām inficējies cilvēks var inficēt pat 18 cilvēkus." 

"Te gan jāatzīmē, ka runa ir par ilgstošas nabadzības, karu un vardarbības periodu nomocītām Āfrikas valstīm, kurās nevar runāt par organizētu veselības aprūpes sistēmu," slimības izplatību un augsto mirstību ar to komentē Pasaules Veselības organizācijas (PVO)  pārstāve Latvijā Aiga Rūrāne. Tas nozīmē, ka daļa pacientu palīdzību saņem novēloti vai tādu nesaņem vispār.

Kā notiek inficēšanās ar Ebolas vīrusa slimību?

Inficēšanās risks ar Ebolas vīrusu ir minimāls, jo tas neizplatās pa gaisu kā, piemēram, gripa. Nav iespējams inficēties ar šo bīstamo slimību, pieskaroties naudai, rūpniecības precēm, drēbēm, peldoties baseinā, to nevar apēst ar ēdienu vai iedzert ar ūdeni. Odi un posmkāji nepārnēsā Ebolas vīrusu, informē SPKC.

Inficēšanās iespējama tikai, nonākot ciešā fiziskā kontaktā ar cilvēku, kuram jau attīstījušies slimības simptomi, vai ar mirušiem cilvēkiem, kuri bija inficējušies ar Ebolas vīrusu, inficētiem dzīvniekiem un viņu ķermeņa šķidrumiem.

Slimības profilakses kontroles centrs brīdina, ka inficēšanās iespējama, nonākot ciešā kontaktā ar:

  • asinīm vai citiem ķermeņa šķidrumiem (piemēram, siekalām, urīnu, sviedriem, vemšanas masām, fekālijām) no inficētiem cilvēkiem vai mirušiem no Ebolas vīrusa slimības (piemēram, apbedīšanas ceremonijā);
  • priekšmetiem, kas piesārņoti ar slimnieka vai mirušo ķermeņa šķidrumiem (piem., adatas, medicīnas instrumenti);
  • inficētu dzīvu vai mirušu dzīvnieku asinīm, ķermeņa šķidrumiem, jēlu gaļu u.tml. (piemēram, pērtiķu, meža antilopju un sikspārņu);
  • seksuālu partneri, kurš pārslimojis Ebolas vīrusa slimību (pēc izveseļošanās pacienta organismā vīruss var saglabāties pat līdz trīs mēnešiem).

Pēc kontakta ar vīrusa avotu inkubācijas periods, kurā neparādās slimības simptomi, var ilgt pat līdz 21 dienai. Šajā periodā cilvēks nav bīstams apkārtējiem. Svarīgi atcerēties – slimnieks var aplipināt apkārtējos tikai, parādoties klīniskajiem simptomiem.

"Inficēšanās risku iespējams samazināt līdz minimumam."

Tādējādi, pat dzīvojot Ebolas vīrusa infekcijas skartajā teritorijā, inficēšanās risks ir ļoti zems. SPKC skaidro: gadījuma kontakts sabiedriskajās vietās ar cilvēkiem, kuriem nav slimības simptomu, piemēram, sēžot blakus transportā, nerada Ebolas vīrusa pārnešanas risku. Tāpēc infekcija visbiežāk izplatās ģimenes locekļu vidū un veselības aprūpes iestādēs, kopjot slimniekus, ja netiek ievēroti piesardzības pasākumi, piemēram, netiek valkāts aizsargapģērbs – sejas maskas, virsvalks, cimdi.

Tas ir vēl viens iemesls, kāpēc vīrusa izplatība Rietumvalstīs, kur cilvēki dzīvo, ievērojot higiēnas normas, kā arī atturīgākas saskarsmes un kultūras tradīcijas, piemēram, apbedīšanas ceremonijās, ir minimāls. "Jā, nenoliedzami šī slimība ir bīstama, tā ir letāla, taču inficēšanās iespēja Eiropas Savienībā ir maza," uzsver A.Rūrāne. 

Rīcība slimības uzliesmojuma apturēšanai

Šī nav pirmā reize, kad ir reģistrēti bīstamās slimības uzliesmojumi. Kopš 1976.gada PVO reģistrējusi 2378 saslimšanas gadījumus vairākās valstīs centrālajā Āfrikā, stāsta J.Perevoščikovs. Taču līdz šim slimības izplatību izdevies veiksmīgi apturēt. Šobrīd Rietumāfrikā reģistrētais Ebolas vīrusa uzliesmojums ir līdz šim lielākais pasaulē, un tā epidēmiskā izplatīšanās joprojām turpinās Gvinejā, Libērijā un Sjerraleonē. Pirmo reizi reģistrēti ievesti slimības gadījumi arī ārpus Āfrikas – Amerikas Savienotajās Valstīs un viens inficēšanās gadījums saskarsmē ar evakuētu slimnieku Spānijā.

 "Tāpēc, ņemot vērā vīrusa augsto infekciozitāti un mirstību, PVO ir izsludinājusi ārkārtas situāciju pasaulē, kas prasa visu valstu, arī Latvijas, noteiktu gatavību," stāsta A.Rūrāne.

Viņa norāda uz trīs galvenajiem soļiem, kādi jāsper, lai vīrusa slimības uzliesmojums tiktu apdzēsts:

  • starptautiska palīdzība slimības skartajām Āfrikas valstīm;
  • katras pasaules valsts gatavība rīkoties, ja rodas vismazākās aizdomas par Ebolas vīrusa slimības gadījumu;
  • sabiedrībai viegli pieejama un objektīva informācija.

Jāpiebilst, ka 21.oktobrī arī Latvijas Ministru kabinets ir atbalstījis līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" pasākumiem cīņai pret Ebolas vīrusu un Ārlietu ministrija veiks 40 000 eiro iemaksu ANO ieguldījumu fondā Ebolas krīzes risināšanai (UN Ebola Response Multi-Partner Trust Fund).

Latvijas dienesti Ebolas vīrusam ir gatavi

Atbildīgie dienesti un medicīnas personāls Latvijā apstiprina gatavību saskarsmei ar iespējamiem Ebolas vīrusa pacientiem un atbilstoši rīkoties.

SPKC sabiedrisko attiecību speciāliste Anete Jansone vērš uzmanību, ka speciālistiem Latvijā jau ir bijusi līdzīga pieredze, piemēram, 2003.gada sākumā, kad tika izsludināta globāla trauksme saistībā ar bīstamu elpceļu infekciju SARS.

Prof. L.Vīksna norāda, ka Latvijas infektologi atbilstoši darba specifikai vienmēr strādā pastiprinātos uzmanības apstākļos, jo savā ikdienas darbā ar dažādām infekcijas slimībām, tostarp hemorāģiskiem drudžiem, piemēram, Denges drudzi, dzelteno drudzi, malāriju u.c., sastopas regulāri. Tāpat Latvijā ir Nacionālā mikrobioloģijas references laboratorija, kurā pieejams atbilstošs aprīkojums, diagnostiskumi un speciālisti, kas var diagnosticēt Ebolas vīrusu un daudzus citus hemorāģiskus drudžus.

Infektologi strādā visos Latvijas rajonos, un praktiski visos Latvijas lielajos stacionāros ir iemaņas un pieredze darbam ar kontaktinfekcijām, kam pieder Ebolas vīruss, jo nākas darboties ar MRSA (pret meticilīnu rezistentais zeltainais stafilokoks) pacientiem, darba pieredzē dalās prof. Vīksna. Tiek veiktas visas darbības un nodrošināti maksimāli drošības apstākļi, lai nepieļautu infekcijas pāreju no slimā uz veselajiem.

"Slimnieks var „aplipināt” apkārtējos tikai, parādoties klīniskajiem simptomiem"

Latvijas Infektoloģijas centrā, kā arī daudzās citās slimnīcās ir speciāli aprīkotas palātas "boksi", kurās var nodrošināt drošības prasības kvalitatīvāk. Līdz ar to slimnīcu uzņemšanas nodaļas un ārstniecības personas Latvijā ir gatavas arī iespējamiem Ebolas vīrusa pacientiem, apstiprina Latvijas Infektoloģijas centra speciāliste. Tomēr, ņemot vērā starptautisko satraukumu, Latvijas Infektologu profesionālā asociācija velta īpašu uzmanību zināšanu apmaiņai par Ebolas vīrusu.

Arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktors Armands Ploriņš apliecina dienesta gatavību. NMPD dienestā ir kārtība, kurā ir detalizēti aprakstītas iekšējās procedūras un darbības gan izsaukumu pieņemšanā, gan brigāžu darbā, ja ir aizdomas par saslimšanu ar bīstamām infekcijām. Darbam šādās situācijās NMPD brigādes ir nodrošinātas arī ar individuāliem aizsardzības līdzekļiem (speciāls kombinezons, cimdi, sejas aizsargmaskas u.c.), ja būtu jādodas uz šādu izsaukumu.

Papildus tam, kā informē Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniece Egita Pole, ārstniecības iestādēs ir notikušas un notiks apmācības, lai papildus atsvaidzinātu zināšanas par rīcības soļiem bīstamas infekcijas slimības konstatēšanas gadījumā. Tāpat plānots nodrošināt lidostas un ostas ar papildu informatīviem materiāliem par Ebolas vīrusu.

Ja Latvijā tiktu konstatēts saslimšanas gadījums ar Ebolas vīrusu, iesaistītos vairākas institūcijas un katrai ir zināma noteikta loma šādā situācijā, stāsta SPKC sabiedrisko attiecību speciāliste. Piemēram, SPKC uzdevums Ebolas vīrusa gadījuma atklāšanas situācijā Latvijā, tāpat kā jebkuras infekcijas slimības uzliesmojuma gadījumā, ir veikt epidemioloģisku izmeklēšanu – jānosaka inficēšanās apstākļi (laiks, vieta) un iespējamās kontaktpersonas, lai novērstu izplatīšanās risku. Ja ir zināms, ka iedzīvotājs ir nokļuvis ciešā kontaktā ar Ebolas vīrusa slimnieku, cilvēks tiek izolēts un novērots, stāsta A.Jansone.

Vīrusa skartās valstis iesaka neapmeklēt

Lai gan inficēšanās risks ceļotājiem ir niecīgs un līdz šim nav reģistrēts neviens gadījums, ka ar bīstamo slimību būtu saslimis tūrists, speciālisti tomēr aicina vīrusa skartās Rietumāfrikas valstis – Gvineju, Libēriju un Sjerraleoni - neapmeklēt.

"Neuzskatām, ka tūristiem ir liels risks inficēties, un arī PVO nav noteikusi ceļojumu un tirdzniecības ierobežojumus, taču jāņem vērā, ka neviens nav pasargāts no traumas, negadījuma, kad nepieciešams saņemt neatliekamo medicīnisko palīdzību ārstniecības iestādē un tādā gadījumā risks ievērojami palielinās. Diemžēl infekcijas skartajās Āfrikas valstīs vīrusa slimība nereti izplatās tieši ārstniecības iestādēs, kur tiek ārstēti Ebolas pacienti," norāda J.Perevoščikovs.

Ja tomēr ir nācies pabūt vīrusa skartajā teritorijā, pēc atgriešanās nepieciešams 21 dienu novērot savu veselību, atgādina SPKC. Gadījumā ja parādās slimības pazīmes, ieteicams palikt mājās, iesaistīt pēc iespējas mazāk cilvēku un nekavējoties sazināties ar ārstu vai Neatliekamo palīdzības dienestu, sniedzot visu informāciju.

Tomēr speciālisti norāda - Latvijā iedzīvotāju panikai nav pamata. "Latvija pieder pie valstīm ar stipru infekcijas slimību uzraudzības un kontroles sistēmu," norāda PVO pārstāve A.Rūrāne. Tāpēc, viņasprāt, Latvijas speciālisti ātri spētu tikt galā ar ikvienu ievestu Ebolas vīrusa slimības gadījumu. Taču sabiedrībai jebkurā gadījumā ir jābūt ārkārtīgi modrai.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI