SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
01. oktobrī, 2014
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Valsts pārvalde
1
1

No šodienas var nodot savu vēlēšanu balsi glabāšanā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

CVK gan iesaka šo iespēju izmantot tikai tādos gadījumos, ja tiešām nebūs iespēja aiziet novēlēt 4. oktobrī.

LV portāla kolāža

Šā gada martā spēkā stājās Saeimas vēlēšanu likuma grozījumi, kas paredz iespēju savu balsi nodot glabāšanā. 12.Saeimas vēlēšanas, kas norisināsies 4.oktobrī, būs pirmās, kur šī iecere tiks realizēta. Vēlēšanu iecirkņi būs gatavi noglabāt vēlētāju balsis 1., 2. un 3. oktobrī.

īsumā
  • Savu balsi glabāšanā var nodot jebkurš, tomēr to vajadzētu darīt, ja zināms, ka vēlēšanu dienā nebūs iespēja nobalsot.
  • Šādu iespēju piedāvā 61 vēlēšanu iecirknis.
  • Savu balsi glabāšanā vēlētāji var nodot 1., 2. un 3.oktobrī.
  • Balsi glabāšanā var nodot tikai vienu reizi.
  • Vēlēšanu dienā būs iespēja savu balsi mainīt, tomēr tad būs jādodas uz to pašu iecirkni, kurā balss ir nodota glabāšanā, un jāvēlē vēlreiz.

Latvijā vēlēšanas norit divos veidos. Ar vēlētāju reģistru, kur katrs iedzīvotājs ir piesaistīts konkrētam vēlēšanu iecirknim, kā tas ir pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanās, vai arī ar pases un zīmoga sistēmu, kas ļauj nobalsot jebkurā no iecirkņiem neatkarīgi no atrašanās vietas, kā tas parasti ir Saeimas vēlēšanās.

Par spīti tam, ka Saeimas vēlēšanu balsošanas sistēma sniedz iespēju piemērotu iecirkni izvēlēties kaut vai pašā vēlēšanu dienā, var būt iedzīvotāji, kuriem tajā dienā ir ieplānots ceļojums, vai pastāv kāds cits iemesls, kāpēc iecirkni nav iespējams apmeklēt.

Šī iemesla dēļ 12.Saeimas vēlēšanas būs pirmās, kur vēlētājiem būs pieejams depozīta balsojums, tas nozīmē, ka ir iespēja savu balsi nodot glabāšanā vēlēšanu iecirknī. Šo iespēju gan drīkst izmantot vienu reizi, tomēr savu balsojumu iespējams mainīt pašā vēlēšanu dienā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka, lai nodrošinātu balss nodošanu glabāšanā, CVK bija nepieciešams papildu finansējums 72 522 eiro apmērā.

Balsi nodot glabāšanā varēs trīs dienas iepriekš

Iespēja balsot iepriekš kopš 2014.gada marta ir iekļauta arī Saeimas vēlēšanu likumā un konkrētāk to regulē likuma 48.1pants. Atbilstoši tam vēlētājs savu balsi var nodot glabāšanā trīs dienas pirms vēlēšanām. Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) informē, ka 12.Saeimas vēlēšanās vēlētājs var nodot balsi glabāšanā 2014.gada 1., 2. un 3.oktobrī.

CVK gan uzsver, ka šo iespēju vajadzētu izmantot tikai gadījumos, kad tiešām nav iespēju nobalsot vēlēšanu dienā jebkurā no tuvākajiem iecirkņiem.

Kur varēs noglabāt savu balsi?

Visos vēlēšanu iecirkņos savu balsi noglabāt nevarēs.

Vēlēšanu iecirkņi, kur varēs nodot balsi glabāšanā, atradīsies pilsētās un novados, kuros ir vismaz 7500 vēlētāji. Balsis glabāšanā varēs nodot 61 no 953 Latvijas vēlēšanu iecirkņiem, kas atrodas 39 pašvaldībās.

Balsi glabāšanā varēs nodot šādos iecirkņa darba laikos:

  • trešdien, 1.oktobrī, no pulksten 17.00 līdz 20.00,
  • ceturtdien, 2.oktobrī, no pulksten 9.00 līdz 12.00,
  • piektdien, 3.oktobrī, no pulksten 10.00 līdz 16.00.

Nodot balsi glabāšanā atļauts tikai vienu reizi.

Ar vēlēšanas iecirkņu sarakstu, kuros varēs atstāt savu balsi jau iepriekš, var iepazīties šeit.

Kā izpaužas balss nodošana glabāšanā?

Tas ir norādīts Saeimas vēlēšanu likumā. Pirmkārt, vēlēšanu telpās iecirkņa komisijas loceklis iepriekš pārliecināsies par to, ka persona ir vēlētājs un tās pasē nav atzīmes par piedalīšanos attiecīgās Saeimas vēlēšanās. Otrkārt, viņš balsotāju sarakstā ierakstīs vēlētāja vārdu, uzvārdu, personas kodu un izdarīs vēlētāja pasē atzīmi par piedalīšanos attiecīgās Saeimas vēlēšanās. Vēlētājs parakstīsies balsotāju sarakstā par visu attiecīgajā apgabalā pieteikto kandidātu sarakstu vēlēšanu zīmju un vēlēšanu aploksnes saņemšanu.

Vēlētājs saņems no iecirkņa komisijas visu vēlēšanu apgabalā pieteikto kandidātu sarakstu vēlēšanu zīmes un vēlēšanu aploksni, kura apzīmogota ar attiecīgās iecirkņa komisijas zīmogu.

Vēlētājs vienatnē novēlēs un aizlīmēto vēlēšanu aploksni atdos iecirkņa komisijai, kas to vēlētāja klātbūtnē ievieto reģistrācijas aploksnē, uz kuras norādīts vēlētāja vārds, uzvārds un kārtas numurs balsotāju sarakstā, un reģistrācijas aploksni iemetīs aizzīmogotā vēlēšanu kastē.

CVK informē, ka vēlēšanu aploksnes, kas tiks saņemtas šajā laikā, tiks uzkrātas īpašās reģistrācijas aploksnēs, uz kurām būs norādīts vēlētāja vārds, uzvārds un kārtas numurs balsotāju sarakstā. Glabāšanā nodotās balsis tiks uzkrātas atsevišķā vēlēšanu kastē. 

Kas notiks vēlēšanu dienā?

Tas, ka vēlētājs ir nodevis savu balsi glabāšanā, nenozīmē, ka viņš nevarēs vēlēšanu dienā to mainīt. Tomēr vēlētājs, kurš nodevis balsi glabāšanā, drīkst balsot vēlēšanu dienā tikai tajā iecirknī, kur nodevis balsi glabāšanā. Iecirkņa komisija balsotāju sarakstā anulēs ierakstu par balss nodošanu glabāšanā, un vēlētājs balsos vēlreiz.

Kad iecirkņa komisija pēc vēlēšanu beigām atvērs vēlēšanu kastes, tā sašķiros reģistrācijas aploksnes divās grupās — derīgās un nederīgās aploksnes. Reģistrācijas aploksne būs nederīga, ja attiecīgais vēlētājs nobalsojis vēlēšanu dienā un ja uz tās nav norādīts vēlētāja vārds, uzvārds un kārtas numurs balsotāju sarakstā. Nederīgās reģistrācijas aploksnes saskaitīs un neatvērtas iesaiņos. Savukārt derīgās reģistrācijas aploksnes iecirkņa komisija atvērs un saskaitīs.

Kur iegūt papildu informāciju?

Informācija par vēlēšanu iecirkņu adresēm un darba laiku ir pieejama CVK interneta vietnē www.cvk.lv, pa tālruni 67049999 vai pašvaldībās. CVK uzziņu tālrunis strādā katru dienu, arī brīvdienās, no pulksten 8.00 līdz 20.00, bet 3. un 4.oktobrī tālruņa darba laiks būs no pulksten 7.00 līdz 24.00.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI