SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
29. septembrī, 2014
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Energoresursi
8
1
8
1

Pēc elektrības tirgus atvēršanas mazturīgie un daudzbērnu ģimenes par daļu patēriņa maksās mazāk

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saudzējošais režīms pret elektroenerģijas cenu kāpumu paredzēts trūcīgām vai maznodrošinātām ģimenēm vai daudzbērnu ģimenēm un tiks ieviests divos posmos.

LV portāla infografika

Pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas no 2015.gada 1.janvāra trūcīgie, maznodrošinātie un daudzbērnu ģimenes par elektrību varēs maksāt mazāk nekā pārējie iedzīvotāji. Mazturīgie par noteiktu zemāku cenu varēs iztērēt 100, daudzbērnu ģimenes – 300 kilovatstundas mēnesī. Šāds kompensācijas mehānisms sagaidāmajai elektrības sadārdzināšanai iestrādāts grozījumos Elektroenerģijas tirgus likumā. Par patērēto virs attiecīgā mēneša limita būs jāmaksā tirgus cena. Nākamgad kompensācijas izdevumi būs uz „Latvenergo” rēķina, no 2016.gada no valsts budžeta piešķirs finansējumu tam komersantam, kurš būs izraudzīts konkursā kā lētākās elektroenerģijas piegādātājs atbalstāmajām iedzīvotāju grupām.
īsumā

Elektrības cenu pieauguma kompensācija par noteiktu patēriņu:

  • trūcīgajiem, maznodrošinātajiem – 100 kWh mēnesī;
  • daudzbērnu ģimenēm (3 un vairāk bērnu) – 300 kWh mēnesī.

2015.gadā "Latvenergo" zemākās cenas režīms – 11,64 centi par kWh.

No 2016.gada valsts konkursā izraudzītā elektroenerģijas piegādātāja cena.

Grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā Saeima kā steidzamus pieņēma septembrī divos lasījumos, un tie stāsies spēkā pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas, kas paredzēta  nākamā gada 1.janvārī.

Nākamgad kompensējošo atbalstu sniegs valstij piederošā energokompānija - akciju sabiedrība "Latvenergo".  No 2016.gada tas varēs būt arī no pārējiem elektroenerģijas tirgus dalībniekiem, iegūstot šādas tiesības konkursā par elektroenerģijas piegādi trūcīgajiem, maznodrošinātajiem iedzīvotājiem un daudzbērnu ģimenēm.

Likumā ieviests termins aizsargātais lietotājs, kas ir trūcīga vai maznodrošināta ģimene (persona) vai daudzbērnu ģimene, kura izlieto elektroenerģiju savā mājsaimniecībā pašas vajadzībām (galapatēriņam). Un šīm sociālajām grupām tad arī paredzēts saudzējošais režīms pret cenu kāpumu.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē, izskatot priekšlikumus likumprojekta galīgajam lasījumam, tika uzsvērts, ka elektrību par zemāku - fiksēto cenu varēs iegādāties arī tie likumā definētie aizsargātie lietotāji, kuriem pašiem nav līguma ar elektroenerģijas tirgotāju. To Saeimas 11.septembra plenārsēdē, ziņojot par likumā paredzētajiem grozījumiem, apliecināja arī deputāts Jānis Ozoliņš: "Attiecībā uz denacionalizēto māju īrniekiem vai uz īrniekiem, kuriem nav tiešo līgumu, šī izstrādātā sistēma paredz to, ka arī viņiem pienāksies šī kompensācija."

Nākamgad – pašreizējais starta tarifs, no 2016.gada – komersanta zemākā cena

Ekonomikas ministrija skaidro, kādā veidā aizsargātā lietotāja sociālā atbalsta instruments tiks  ieviests  divos posmos:

Pirmajā jeb pārejas posmā – 2015.gadā - atbalstu aizsargātajiem lietotājiem sniegs AS "Latvenergo". Nākamgad būs šāds  atbalsts:

  • trūcīgai vai maznodrošinātai ģimenei (personai) atbalsts būs ne vairāk kā 100 kilovatstundu elektroenerģijas tirdzniecība par cenu 0,0131 eiro par vienu kilovatstundu katrā norēķinu periodā (kalendāra mēnesī);
  • daudzbērnu ģimenei - ne vairāk kā 300 kilovatstundu elektroenerģijas tirdzniecība par cenu 0,0131 eiro par vienu kilovatstundu katrā norēķinu periodā (kalendāra mēnesī).

Šajā gadījumā kopējā elektroenerģijas cena (ieskaitot elektroenerģijas cenu, tirdzniecības pakalpojumus, obligāto iepirkuma komponenti, pievienotās vērtības nodokli un tīkla pakalpojumus) būs vienāda ar pašreizējo starta tarifu – 11,64 centi par vienu kilovatstundu. Par elektroenerģijas apjomu, kas norēķinu periodā pārsniegs minēto aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma apjomu (t.i., 100 kilovatstundas trūcīgai vai maznodrošinātai ģimenei (personai) un 300 kilovatstundas daudzbērnu ģimenei),  aizsargātais lietotājs maksās "Latvenergo" piedāvāto  un viņa izvēlēto elektroenerģijas cenu vai "Latvenergo" noteikto universālā pakalpojuma cenu.

"Elektrības cenu pieaugumu kompensēs trūcīgajiem, maznodrošinātajiem un daudzbērnu ģimenēm."

Tātad trūcīgajiem, mazturīgajiem iedzīvotājiem un daudzbērnu ģimenēm "Latvenergo" starta tarifs saglabājas arī nākamgad pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas.

Otrajā posmā - no 2016.gada 1.janvāra - aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojumu nodrošinās tirgotājs, kuru konkursā izraudzīsies Ekonomikas ministrija, pamatojoties uz tā spēju nodrošināt aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma sniegšanu ar viszemāko valsts budžeta līdzfinansējumu.

Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma sniegšanas nosacījumus, finansēšanas apjomus un kārtību otrajā posmā noteiks Ministru kabineta noteikumi, kurus jāsagatavo līdz  2015.gada 1.jūnijam.

Nākamgad tiks izsludināts konkurss, kurā elektroenerģijas piegādātāji varēs iegūt tiesības pārdot elektrību aizsargātajiem lietotājiem no 2016.gada.

Mazturīgie – uz sociālo dienestu, daudzbērnu ģimenes – pie elektrības pārdevēja

Ekonomikas ministrija norāda: lai esošajā mēnesī trūcīgā vai maznodrošinātā ģimene (persona) saņemtu aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojumu, tai iepriekšējā mēnesī ir jābūt piešķirtam trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statusam. Pašvaldībām būs pienākums informēt  "Latvenergo" un pēc tam arī nākamos aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma sniedzējus  par ģimenēm (personām), kurām  ir piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statuss.

Savukārt daudzbērnu ģimenei, kura vēlēsies saņemt aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojumu, būs jāvēršas "Latvenergo", apliecinot atbilstību daudzbērnu ģimenes statusam. Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojums  šādai daudzbērnu ģimenei tiks sniegts visu 2015.gadu.

Tātad daudzbērnu ģimenēm nebūs jādodas uz sociālo dienestu. "Latvenergo" pārstāvis skaidro, ka uzņēmuma līdzšinējā pieredze, sniedzot atbalstu ģimenēm, liecina: ģimenes labprātāk izvēlas saziņu ar uzņēmumu, tā ir ērtāka, jo iespējams izmantot arī internetu.

Daudzbērnu ģimene ir ģimene, kurā ir trīs un vairāk bērnu, tas formulēts Bērnu tiesību aizsardzības likumā. Elektrības cenu kāpuma kompensāciju daudzbērnu ģimenes saņems neatkarīgi no ienākumu līmeņa.

Trūcīgā statusa ienākumu līmenis ir noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr.299 - ģimene (persona) atzīstama par trūcīgu, ja tās vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 128,06 eiro. Savukārt maznodrošinātā statusam nav vienas konkrētas ienākumu summas, pašvaldības nosaka atšķirīgu ienākumu līmeni, no kura piešķir maznodrošinātā statusu.

Elektroenerģijas tirgus likums paredz, ka no 2015.gada 1.janvāra Latvijā tiek liberalizēts elektroenerģijas tirgus un tiek pārtraukta administratīvi regulēto elektroenerģijas cenu piemērošana elektroenerģijas tirdzniecībai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI