SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
04. septembrī, 2014
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ģimene
3
17
3
17

Nepieciešamie dokumenti, apmeklējot Bērnu slimnīcu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Neatliekamās situācijās medicīniskās palīdzības sniegšanu neietekmēs tas, vai tajā brīdī ir pieejami visi nepieciešamie dokumenti, un pacients saņems palīdzību neatkarīgi no dokumentu klātesamības.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas infografika

Sākot ar 1.septembri, Bērnu klīniskā universitātes slimnīca noteikusi stingrākas prasības dokumentiem, kādus nepieciešams uzrādīt bērnam un viņu pavadošai personai, saņemot plānveida ārstniecības pakalpojumus. Turpmāk kā personu apliecinošs dokuments bērna likumisko pārstāvju – vecāku – identitātes noskaidrošanai netiks pieņemta transportlīdzekļa vadītāja apliecība. Savukārt, ja pavadošā persona ir vecmāmiņa, iepriekš jāsagatavo notariāli vai bāriņtiesas apstiprināta pilnvara pārstāvēt bērna intereses ārstniecības iestādē. Slimnīca pieņem arī brīvā formā rakstītu pilnvaru, taču tā vecākam jāiesniedz iepriekš personiski.
īsumā
  • Bērns līdz 15 gadu vecumam ārstu apmeklē tikai kopā ar likumisko pārstāvi.
  • Bērna dabiskie likumiskie pārstāvji ir vecāki.
  • Bērna vecākiem pēc ārstniecības personas lūguma jāuzrāda pase vai eID.
  • Vecāku statusu attiecībā pret bērnu apliecina ieraksts pasē vai bērna dzimšanas apliecība ar norādītiem vecāku vārdiem.
  • Citām personām (vecvecākiem, brāļiem, māsām u.c.) bērna interešu pārstāvēšanai ārstniecības iestādē nepieciešama notariāli apstiprināta pilnvara.

Nepieciešamie dokumenti līdz 15 gadu vecumam

Saņemot plānveida ārstniecības pakalpojumu, piemēram, ārsta konsultāciju vai izmeklējumu, lai pierādītu personas identitāti, bērnam līdz 15 gadiem nepieciešams uzrādīt dzimšanas apliecību, skaidro BKUS sabiedrisko attiecību speciāliste Beate Bartaševica. Ja bērnam ir nokārtota pase vai personas apliecība jeb t.s. elektroniskā identifikācijas karte (eID), tad der arī viens no šiem dokumentiem.

Tomēr ar to vien nebūs gana. Līdz 15 gadu vecuma sasniegšanai bērns ārstu apmeklēt var tikai kopā ar pieaugušo. Turklāt kā pavadošā persona, apmeklējot ārstu, nevar būt jebkurš pieaugušais. Pacientu tiesību likuma 13.pantaa "Nepilngadīga pacienta tiesības" pirmā daļa noteic, ka nepilngadīga pacienta (līdz 14 gadu vecumam) ārstniecība pieļaujama, ja viņa likumiskais pārstāvis par to ir informēts un devis savu piekrišanu. Tātad pieaugušajam, kurš pavada bērnu, ir jābūt likumiskām tiesībām pārstāvēt bērna intereses un jābūt gatavam pēc ārstniecības personas pieprasījuma tās apliecināt.

"BKUS no personām, kas pavada bērnus, kā personu apliecinošu dokumentu nepieņems transportlīdzekļa vadītāja apliecību."

Dabiskie bērna likumiskie pārstāvji saskaņā ar Civillikuma 177. un 223.pantu ir vecāki – tētis un mamma. Nav arī nozīmes, vai vecāki dzīvo kopā vai šķirti. Tikai gadījumā, ja vecāki par bērnu rūpēties nespēj, bērna likumiskās tiesības aizstāv bāriņtiesas iecelts aizbildnis.

Nevajadzētu dusmoties, ja slimnīcā bērna mammai vai tētim likumisko statusu attiecībā pret bērnu lūdz pierādīt, uzrādot attiecīgus dokumentus. Jāatceras, ka ārsts nevar zināt, vai persona, kas pavada bērnu, patiešām ir pacienta likumiskais pārstāvis, tāpēc arī mammai vai tētim savs statuss attiecībā uz bērnu ir jāpierāda.

 Šim nolūkam der:

  • bērna dzimšanas apliecība, kurā ierakstīti dati par vecākiem, uzrādīta kopā ar vecāku personu apliecinošu dokumentu – pasi vai eID;
  • ieraksts vecāku pasē par bērnu un bērnam attiecīgi personu apliecinošs dokuments.

BKUS īpaši uzsver, ka, sākot ar 1.septembri, no personām, kas pavada bērnus, kā personu apliecinošu dokumentu nepieņems transportlīdzekļa vadītāja apliecību.

No 15 gadu vecuma

Ja bērns ir sasniedzis 15 gadu vecumu, pie ārsta viņš var doties viens pats, uzrādot personu apliecinošu dokumentu – pasi vai eID. BKUS pārstāve gan vērš uzmanību, ka situācijās, kad, stājoties slimnīcā, ir plānota operācija vai cita manipulācija, tik un tā likumiskā pārstāvja klātbūtne ir obligāta.

Vecmāmiņai nepieciešama pilnvara

Nereti vecāki ir aizņemti un bērnu pie ārsta pavada kāds cits ģimenes loceklis, piemēram, vecmāmiņa, brālis, māsa, krustmāte, aukle vai kāda cita uzticama persona. Šādos gadījumos ir nepieciešams parūpēties par pilnvaru, kas apliecina konkrētās personas tiesības pārstāvēt bērna intereses.

B.Bartaševica skaidro, ka pilnvarai ir jābūt notariāli vai bāriņtiesas apstiprinātai un tajā jānorāda šāda informācija:

  • kas pilnvaro;
  • kuru personu pilnvaro;
  • bērna personas dati, kura intereses pilnvarotā persona pārstāvēs;
  • pilnvaru apjoms.

Pilnvaru apjoms ir pilnvaras izdevēja izvēle. "Bērna likumiskais pārstāvis pats izlemj, vai trešo personu pilnvaro vienreizēji vai uz noteiktu termiņu, kā arī min, kādam nolūkam trešā persona tiek pilnvarota – operācijas vai tikai izmeklējumu veikšanai, ārsta konsultāciju saņemšanai, kā arī - vai trešajai personai tiek izpausti sensitīvi dati, kas saistīti ar pacienta ārstēšanu," norāda BKUS pārstāve.

Piemēram, personai var izsniegt pilnvaru:

  • nepilngadīgā interešu pārstāvībai (vispārīgā nozīmē, jebkur) vai
  • nepilngadīgā interešu pārstāvībai ārstniecības iestādē (šauri, tikai izlemt jautājumus un saņemt informāciju par bērna ārstēšanu ārstniecības iestādē).

Pilnvaru iespējams nokārtot BKUS

"BKUS ir derīga arī bērna vecāka personīgi iesniegta brīvā formā rakstīta pilnvara, norāda B.Bartaševiča. Ja iepriekš zināms, ka ieplānota vizīte pie ārsta, bet konkrētajā laikā neviens no vecākiem netiek, pilnvaru iespējams nokārtot, aizbraucot uz slimnīcas reģistratūru iepriekš. Šādu pilnvaru izdevīgi nokārtot, piemēram, situācijā, ja vecāki jau zina, ka nākamajā nedēļā nevarēs savu bērnu aizvest pie ārsta Bērnu slimnīcā, dzīvo Rīgā, tāpēc māmiņa atbrauc uz slimnīcu jau iepriekš un nokārto pilnvaru, lai nākamajā nedēļā bērnu pie ārsta varētu aizvest omīte.

"Neatliekamās situācijās palīdzība tiks sniegta vienmēr un neatkarīgi no dokumentu klātesamības."

Šādu pilnvaru var aizpildīt BKUS Daudzfunkcionālajā korpusa reģistratūrā Vienības gatvē 45, Rīgā, darba dienās no plkst. 7.00 līdz 20.00, sestdienās no plkst. 9.00 līdz19.00, bet svētdienās no plkst.12.00 līdz 20.00.

Reģistratūrā iesniegtā pilnvara tiks iereģistrēta vienotā sistēmā, savukārt oriģināls – saglabāts. Tiesa, šāda iespēja tiek piedāvāta vien Bērnu slimnīcas trīs novietnēs Torņakalnā (Vienības gatvē 45, Rīgā), Ogrē (Gaismas prospektā 2/6, Ogrē) un Gaiļezerā (Juglas ielā 20, Rīgā), precizē B.Bartaševica.

Neatliekamā palīdzība arī bez dokumentu klātesamības

Iespējams, tas daudziem šķiet lieki, jo omīte taču ir cilvēks, kuram var pilnībā uzticēties. Tomēr ārstu ikdienas pieredze liecina par ko citu. LV portāls jau iepriekš publikācijā "Vecmāmiņai, vedot bērnu pie ārsta, var lūgt uzrādīt pilnvaru" ir rakstījis - ne vienmēr ģimenes locekļu vidū valda vienprātība un saskaņa jautājumos, kas attiecas uz bērnu ikdienas režīmu, ēdināšanu un jo īpaši – veselību. Ārsts nevar zināt, ja kāds ģimenes loceklis ir atvedis bērnu uz konsultāciju vai izmeklējumu, par to neinformējot bērna vecākus.

Tāpēc, lai ārstniecības iestāde varētu aizsargāt savus darbiniekus un juridiski korekti norādīt, kāpēc pieņemtais lēmums par ārstēšanu ir bijis tieši tāds, nevis citāds, ir svarīgi, ka to pieņem pilnvarota persona, norāda Veselības ministrijas preses sekretārs Oskars Šneiders.

Tomēr vēlreiz jāuzsver - šādi nosacījumi attiecas tikai uz plānveida ārstniecības un aprūpes pakalpojumu sniegšanu, atgādina BKUS pārstāve. Neatliekamās situācijās palīdzība tiks sniegta vienmēr un neatkarīgi no bērna un pavadošās personas apliecinošu dokumentu klātesamības.
Labs saturs
17
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI