SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
21. augustā, 2014
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Skola
2
11
2
11

Skolēna soma. Noteikumi un prakse

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ministru kabineta noteikumi precīzi nosaka maksimāli pieļaujamo skolas somas svaru visās skolēnu vecuma grupās.

LV portāla infografika

Pēc nedēļas sāksies skolas gaitas – garākā un bērnam nogurdinošākā gada daļa. Lai skolas dzīvi atvieglotu visai tiešā nozīmē, der pievērst uzmanību skolēna somai – bieži tā ir smagāka, nekā tai vajadzētu būt. Vecāki kopā ar skolas vadību šo problēmu var mazināt.
īsumā
  • Maksimālo pieļaujamo somas svaru nosaka Ministru kabineta noteikumi.
  • Novērtēt skolēna somas svaru ir vecāku pienākums.
  • Normatīvie akti nosaka: skola veicina iespēju izglītojamajiem glabāt ikdienā nepieciešamās lietas iestādē.

Pārmērīgi smaga skolas soma ne vien lieki izsmeļ spēkus, kas skolēnam noderētu mācībās un brīvajā laikā, bet arī rada grūti novēršamu vai pat paliekošu kaitējumu veselībai - muskuļu sāpes, sastiepumus, negatīvi ietekmē stāju un gaitu.

2010.gadā Sporta medicīnas valsts aģentūras veikts pētījums atklāj, ka tikai trim procentiem (!) vispārizglītojošo skolu audzēkņu ir nevainojama stāja. Savukārt Rīgas Stradiņa universitātes Anatomijas un antropoloģijas institūta speciālisti secinājuši, ka trim no pieciem skolas vecuma bērniem ir nepieciešama stājas korekcija, bet katram piektajam konstatēta kāda nopietnāka skeletomuskulārā saslimšana. Nepareiza un pārāk smagas skolas somas nēsāšana kopā ar citiem nelabvēlīgiem apstākļiem ir viens no minēto problēmu galvenajiem iemesliem.

Laba soma – stingra un viegla

Nebūs daudz pārspīlēts, sakot, ka skolas gaitas sākas pie plaukta somu veikalā. Praksē nākas saskarties galvenokārt ar divām galējībām. Vecāki bieži vien bērnam izvēlas vai nu ļoti pamatīgu somu ar daudziem stiprinājumiem, domājot par tās stingrību, izturīgumu un spēju pasargāt grāmatas no saburzīšanās, vai gluži pretēji – nopērk vieglu un nesaturīgu somu, skaidro Rīgas 64.vidusskolas sākumskolas skolotāja Elīna Frīdmane. Pirmajā gadījumā soma nereti ir ļoti smaga pati par sevi, bet otrajā – neatbilst pareizas bērna stājas veidošanās nosacījumiem un pakļauj grāmatas salocīšanās riskam. Laba - izturīga un stingra, taču viegla – soma visbiežāk ir arī ļoti dārga, tāpēc daudzi vecāki bērnam tādu nevar atļauties, piebilst pedagoģe. Taču tas nenozīmē, ka, labi pameklējot, veikalos nav atrodama soma, kas būtu pieņemams kompromiss starp cenu un kvalitāti.  

"Trim no pieciem skolas vecuma bērniem nepieciešama stājas korekcija, bet katram piektajam konstatēta kāda nopietnāka skeletomuskulārā saslimšana."

Tukšai skolas somai nevajadzētu būt smagākai par vienu kilogramu. Somas svaru mēdz norādīt uz marķējuma. Tomēr, lai kā arī gribētos atvieglot bērna skolas gaitas un iegādāties iespējami mazāku somu, nevajadzētu pārspīlēt – lai ietilpinātu sevī standarta mācību grāmatas un darba burtnīcas, somai jābūt vismaz A4 formāta lielumā. Savukārt soma ar pārāk daudziem nodalījumiem, lai katram priekšmetam būtu sava vieta un neveidotos nekārtība, rada lieku svaru.

Vecāko klašu skolēniem somas iegādi vecāki nereti uztic pašiem. Taču vajadzētu ņemt vērā, ka vidusskolas klašu audzēkņi, kuri ikdienā ņem līdzi mazāk grāmatu nekā sākumskolā, labprāt izvēlas ne gluži klasiskas skolas somas, turklāt nēsā tās uz viena pleca, tādējādi kaitējot savai stājai.

Nosveriet un pārbaudiet somu

Nenāktu par ļaunu skolas somu dažkārt uzlikt uz svariem. Raudzīties, lai skolēna nesamais nav viņam par smagu, saskaņā ar pašsaprotamu morāli un bērnu tiesību aizsardzības normām, ir vecāku pienākums. Ministru kabineta noteikumi "Higiēnas prasības vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības un profesionālās izglītības iestādēm" precīzi nosaka maksimāli pieļaujamo skolas somas svaru visās skolēnu vecuma grupās:

  • izglītojamajiem, kas ir jaunāki par 9 gadiem, — 2,5-3,5 kg;
  • 9-11 gadus veciem izglītojamajiem — 3,5-4 kg;
  • 12-13 gadus veciem izglītojamajiem — 4-4,5 kg;
  • 14-15 gadus veciem izglītojamajiem — 4,5-5 kg;
  • 16 gadus veciem un vecākiem izglītojamajiem — 5 kg un vairāk.

Ja skolēnam jau ir stājas problēmas, iespējams, viņa skolas somas svaram jābūt ievērojami mazākam par valdības noteikto maksimāli pieļaujamo. Vajadzības gadījumā konsultējieties par to ar bērnu ārstu!

Ņemot vērā, ka skolēna svars var neatbilst viņa vecumam, bet normatīvos noteiktajās vecuma robežās, piemēram, starp 9 un 11 gadiem, bērnu svars mēdz būt ļoti atšķirīgs, der vēl viena orientējoša "recepte": piepildītas mugursomas svaram nevajadzētu pārsniegt 10% no paša bērna svara. Jebkurā gadījumā, ja bērna svars ievērojami neatbilst viņa vecumam paredzētajai normai, par pieļaujamo skolas somas smagumu vaicājiet bērnu ārstam.  

"Tukšai skolas somai nevajadzētu būt smagākai par vienu kilogramu."

Ja skolas soma izrādās par smagu, pirmais ieteikums ir: pārliecinieties, vai tajā nav lēvenis lieku priekšmetu. Pētījumi liecina, ka bieži vien līdz pat trešdaļai skolēna somas svara veido ar mācībām nesaistīti priekšmeti – dažādas rotaļlietas, spēļu konsoles, nevajadzīgi daudz rakstāmpiederumu, uzkodas, gāzēti dzērieni un citas lietas, kas sevišķi raksturīgi sākumskolas audzēkņiem. Ir arī bērni, kuri somā pastāvīgi nēsā līdzi teju visu mācību priekšmetu grāmatas ar pārliecību: man viss vienmēr ir līdzi, skaidro E.Frīdmane. Pārbaudes ar svariem liecina, ka somas smagums vienas klases skolēniem vienā un tajā pašā dienā var atšķirties par kilogramu un vairāk. Tātad tas, vai skolēns regulāri pārstiepjas vai arī savās gaitās dodas ar krietni vieglāku nesamo, lielā mērā ir atkarīgs no viņa paša un vecāku attieksmes un paradumiem. Arī iegādājoties penāļus un citus mācību palīglīdzekļus, vajadzētu ņemt vērā to izmēru un svaru.

Plānojot skolēna dienas gaitas, jāpatur prātā, ka virsnormas smagumu, kas var kaitēt bērna veselībai, veido arī piederumi, kurus daudzi skolēni nēsā līdzi, lai pēc stundām dotos uz nodarbībām sporta, mākslas vai mūzikas skolā. Šīs bagāžas uzkraušana papildus mācību grāmatām ir tikai un vienīgi vecāku atbildība.

Neklusējiet par problēmu

Ja tomēr pēc visa liekā satura izņemšanas skolēna soma vienalga ir smagāka par viņa vecumam noteikto normu, nekas cits neatliek, kā ar šo problēmu vērsties pie klases audzinātājas vai skolas vadības. To ir iespējams darīt gan individuāli, gan ar vecākus pārstāvošu institūciju – klases vai skolas vecāku padomes – starpniecību. Ja pārmērīgi smaga soma ir jūsu bērnam, tāda tā, visticamāk, ir arī citiem. Tātad ar savu problēmu neesat vientuļš.

"Piepildītas mugursomas svaram nevajadzētu pārsniegt 10% no paša bērna svara."

Jau minētie Ministru kabineta noteikumi paredz: lai skolēna somas svars nepārsniegtu maksimāli pieļaujamo, izglītības iestāde "veicina iespēju izglītojamajiem glabāt ikdienā nepieciešamās lietas iestādē". Diemžēl šī norma nav obligāta, bet tikai rekomendējoša, tādēļ ne visas skolas nodrošina skolēniem iespēju kādu daļu grāmatu, sporta inventāru vai vizuālās mākslas piederumus uzglabāt skolā.

Ja skolā nav individuālo skapīšu, garderobes vai citu novietņu, kur pēc stundām atstāt ar mācībām saistītos priekšmetus, vajadzētu aicināt iestādes vadību plānot mācību stundas tā, lai vienai dienai paredzēto mācību līdzekļu, kas jānes uz skolu, nebūtu pārāk daudz. Piemēram, neieplānot sporta un vizuālās mākslas nodarbības vienā dienā. Iespējams, skola var sagādāt otru mācību grāmatu komplektu, kas pastāvīgi tiek uzglabāts mācību iestādē.

"Līdz pat trešdaļai skolēna somas svara veido ar mācībām nesaistīti priekšmeti!"

Atcerieties: izglītības iestādes un konkrēti tās vadītāja pienākums ir nodrošināt apstākļus, kas nekaitē skolēnu veselībai. To paredz Izglītības likums un Ministru kabineta noteikumi "Kārtība, kādā nodrošināma izglītojamo drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos".

Ja visas iespējas vienoties par kaitīgās slodzes novēršanu skolā izsmeltas un nav devušas rezultātu, vecāki var apsvērt vēršanos Veselības inspekcijā, kuras kompetencē ir minēto Ministru kabineta noteikumu ievērošanas kontrole izglītības iestādēs. 

Der zināt

Sociālās kampaņas "GoTeach" pareizas mugursomas nēsāšanas ABC:

  • Jāseko līdzi mugursomas saturam, lai bērns nenēsātu uz skolu ar mācībām nesaistītas mantas.
  • Mugursoma jānēsā uz abiem pleciem, nav vēlams to nēsāt uz viena pleca vai vienā rokā.
  • Soma jāizvēlas piemērota bērna augumam: tai jāatrodas apmēram 5 cm zem plecu līmeņa un ne vairāk kā 10 cm zem vidukļa līmeņa.
  • Vēlams izmantot somas ar papildu vidukļa jostu  – ar to palīdzību somas svars tiek izlīdzināts proporcionāli.
  • Nesot somu - taisna mugura un pleci atpakaļ; īpaši kaitīgi, ja, nesot somu, bērns jostas vietā noliecas uz priekšu.
  • Svarīgi, lai mugursomai būtu platas (ne mazāk kā 5 cm) un polsterētas plecu lencītes.
Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI