SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
25. martā, 2014
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Parādu piedziņa
1
3
1
3

Ieturējumi no pensijām un pabalstiem pēc jaunās CPL kārtības – no marta

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

VSAA nevar atgriezt ieturējumus, kas veikti parāda piedzinēja labā. No pensijām un pabalstiem ieturētās naudas summas ir ieskaitītas zvērinātu tiesu izpildītāju kontos, kas savukārt naudu pārskaita piedzinējiem.

FOTO: SXC

No 2014.gada 1.janvāra spēkā ir citi nosacījumi, veicot parādsaistību dzēšanai ieturējumus no valsts pensijām, valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem un atlīdzībām. Sākot no 2014.gada 1.marta, arī Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), veicot ieturējumus no valsts pensijām, valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem un atlīdzībām, piemēro tos pašus nosacījumus kā ieturējumiem no darba samaksas.
īsumā
  • No 2014.gada 1.marta VSAA pārtrauc ieturējumus no pensijām parādu piedziņai tajos gadījumos, kad personai izmaksājamā summa pēc nodokļu ieturējumiem ir mazāka par 320 eiro.
  • Ja ieturējumi no pensijām un citiem VSAA izmaksātajiem pabalstiem jau ir veikti, ir jāvēršas ar iesniegumu nevis VSAA, bet pie tiesu izpildītājiem.

Kā zināms, jaunā kārtība paredz, ka, veicot ieturējumus no valsts pensijām 30% apmērā no pensijas saņēmējam izmaksājamās summas, tiek saglabāti naudas līdzekļi 320 eiro jeb minimālās mēneša darba algas apmērā, kā arī uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu saglabāti līdzekļi 64,03 eiro jeb valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Savukārt veicot ieturējumus uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā – cilvēkam saglabājami 50 procenti no minimālās mēneša darba algas apmēra jeb 160 eiro. Šajā situācijā uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu ir jāsaglabā līdzekļi valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta jeb 64,03 eiro apmērā.

LM norāda, ka grozījumi Civilprocesa likuma 595.panta otrajā daļā bija pieņemti, neņemot vērā VSAA iespējas šo likuma normu izpildīt no 1.janvāra. Līdz ar to tikai, sākot ar martu, VSAA informācijas sistēmas varēja sagatavot jaunajai ieturējumu kārtībai. Tas nozīmē, ka šobrīd tiek pārtraukti ieturējumi no pensijām un pabalstiem parādu piedziņai tajos gadījumos, kad personai izmaksājamā summa pēc nodokļu ieturējumiem ir mazāka par 320 eiro. Uzturlīdzekļu piedziņas lietās vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā cilvēkam saglabājamā summa ir 160 eiro.

Tiem cilvēkiem, kuriem ieturējumi no pensijām un citiem VSAA izmaksātajiem pabalstiem jau ir veikti, ir jāvēršas nevis VSAA, bet pie tiesu izpildītājiem, lai noskaidrotu, vai nauda vēl nav pārskaitīta piedzinējiem.  Pie attiecīgā tiesu izpildītāja parādnieks var vērsties ar iesniegumu un pierādījumiem, ka attiecīgā summa ir nepamatoti ieturēta. Ja pieprasījums būs pamatots un naudu būs iespējams atgriezt, tiesu izpildītāji atgriezīs ieturētās summas. Ņemot vērā, ka no cilvēkiem ieturētās naudas summas ir ieskaitītas zvērinātu tiesu izpildītāju kontos, kas savukārt naudu pārskaita piedzinējiem, VSAA nevar atgriezt ieturējumus, kas veikti parāda piedzinēja labā.

LM atgādina, ka Civilprocesa likumā veiktie grozījumi neatbrīvo cilvēkus no pienākuma samaksāt parādu un tas, ka no pensijām, pabalstiem un atlīdzībām vairums gadījumos nevarēs veikt parāda piedziņu, parāda summu nesamazinās. Tostarp Civilprocesa likumā paredzēti citi piedziņas veidi, kā, piemēram, piedziņas vēršana uz parādnieka kustamo un nekustamo mantu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI