SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Platace
LV portāls
27. janvārī, 2014
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Noziedzība
2
5
2
5

Ar sodiem pastiprina cīņu pret nelegālā alkohola tirdzniecību

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Par nelegāla alkohola izgatavošanu, glabāšanu un pārvietošanu atkarībā no tā apjoma tiek paredzēta administratīvā atbildība vai kriminālatbildība, savukārt par nelegālā alkohola tirdzniecību – kriminālatbildība.

FOTO: Edijs Pālens/ LETA

Šā gada 1.janvārī stājās spēkā grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (LAPK), nosakot efektīvāku regulējumu policijas cīņai ar nelegālā alkohola tirgotājiem. Līdz šim LAPK bija iekļauts noteikums, kas paredzēja atbildību par savā īpašumā esošu telpu nodošanu nelegālā alkohola tirdzniecībai, taču telpu īpašnieki varēja aizbildināties ar to, ka nezina par nelegālā alkohola tirdzniecību viņu īpašumā, kā rezultātā bija grūti pierādīt pārkāpēju rīcības subjektīvo pusi jeb nodomu izdarīt minēto pārkāpumu. Līdz ar grozījumiem telpu īpašnieki vairs nevarēs izvairīties un viņiem būs jākontrolē, kas notiek viņu īpašumā.
īsumā

Grozījumi LAPK paredz:

  • ja policija konstatē, ka telpās notiek nelikumīga alkohola tirdzniecība, telpu valdītāju rakstveidā informē par konstatēto nelikumīgo darbību;
  • telpu valdītājs ir gan īpašnieks, gan īrnieks;
  • ja gada laikā policija vēlreiz konstatē pārkāpumu, tad policija ir tiesīga uzlikt naudas sodu;
  • fiziskajām personām – no divsimt astoņdesmit līdz septiņsimt eiro;
  • juridiskajām personām – no tūkstoš četrsimt līdz septiņtūkstoš simt eiro.

Laiku pa laikam publiskajā telpā var dzirdēt par gadījumiem, kad iedzīvotāji ir saindējušies ar nezināmas izcelsmes alkoholu. Par nelegāla alkohola izgatavošanu, glabāšanu un pārvietošanu atkarībā no tā apjoma tiek paredzēta administratīvā atbildība vai kriminālatbildība, savukārt par nelegālā alkohola tirdzniecību – kriminālatbildība. Taču par spīti dažādiem nelegālā alkohola tirdzniecības aizliegumiem, Valsts policija 2013.gadā ir sastādījusi 4210 administratīvā pārkāpuma protokolus pēc LAPK 169.3p., 170.1p., 170.2p., 170.3 panta. Salīdzinājumam – 2012.gadā sastādīti 3685 administratīvā pārkāpuma protokoli. Valsts policija 2013.gadā uzsākusi 667 kriminālprocesus, salīdzinot ar 601 kriminālprocesu 2012.gadā, pēc Krimināllikuma 190.p., 191.p., 220.1p., 221.p., 221.1p., 221.2p., 221.3p., 221.5panta.

Nelegālā alkohola izgatavošana un glabāšana

Administratīvā atbildība par nelikumīgu alkoholisko dzērienu izgatavošanu (ražošanu), glabāšanu vai pārvietošanu nav mainīta. LAPK 170.2pants paredz, ka par šiem pārkāpumiem - uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 350 līdz 700 eiro, konfiscējot alkoholiskos dzērienus un to pārvietošanai izmantotos transportlīdzekļus vai bez transportlīdzekļu konfiskācijas, bet juridiskajām personām - no 1400 līdz 14 000 eiro, konfiscējot alkoholiskos dzērienus un to pārvietošanai izmantotos transportlīdzekļus vai bez transportlīdzekļu konfiskācijas.

Būtiski grozījumi ir izdarīti LAPK 170.3pantā, kas regulē nelikumīgu alkoholisko dzērienu izgatavošanas (ražošanas), glabāšanas vai realizācijas pieļaušanu savā īpašumā. Šajā pantā noteikts, ka par nelikumīgu alkoholisko dzērienu izgatavošanas (ražošanas), glabāšanas vai realizācijas pieļaušanu savā valdījumā esošā kustamā vai nekustamā īpašumā, ja tas izdarīts gada laikā pēc tam, kad persona tikusi rakstveidā informēta par šajā īpašumā konstatēto nelikumīgu alkoholisko dzērienu izgatavošanu (ražošanu), glabāšanu vai realizāciju, - uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 280 līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām - no 1400 līdz 7100 eiro.

"Ja policija konstatē, ka attiecīgās telpās notiek nelikumīga alkohola tirdzniecība, telpu valdītāju rakstveidā informē par īpašumā konstatēto nelikumīgo darbību."

Tas nozīmē: ja policija konstatē, ka attiecīgās telpās notiek nelikumīga alkohola tirdzniecība, telpu valdītāju (tas var būt gan īpašnieks, gan īrnieks) rakstveidā informē par īpašumā konstatēto nelikumīgo darbību. Ja gada laikā policija vēlreiz konstatē nelikumīga alkohola tirdzniecību konkrētajās telpās, tad policija ir tiesīga uzlikt naudas sodu.

Par grozījumu nepieciešamību liecina arī statistika par sastādītajiem administratīvajiem protokoliem par LAPK 170.3panta pārkāpumu –2013.gadā par to sastādīts viens administratīvā pārkāpuma protokols. Savukārt par nelikumīgu alkoholisko dzērienu izgatavošanu (ražošanu), glabāšanu un pārvietošanu (LAPK 170.2pants) policija sastādījusi 857 administratīvā pārkāpuma protokolus. 

Nelegālā alkohola iegādāšanās

Pēc pētījumu aģentūras TNS 2013.gada oktobrī veiktās aptaujas datiem, 37% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem personīgi ir iegādājušies nelegālo alkoholu. Salīdzinoši biežāk nelegālo alkoholu ir pirkuši vīrieši, Vidzemes un Latgales reģionu iedzīvotāji, iedzīvotāji ar vidējo izglītību, strādnieki, kā arī aptaujātie ar salīdzinoši zemākiem ģimenes ienākumiem.

LAPK ir noteikts sods par nelegāli izgatavotu (ražotu) vai viltotu alkoholisko dzērienu vai spirtu saturošu šķidrumu, kuri nav alkoholiskie dzērieni, bet kurus piedāvā kā alkoholiskos dzērienus, vai spirta iegādāšanos. Par šiem pārkāpumiem policija var uzlikt naudas sodu līdz 140 eiro, konfiscējot iegādātos alkoholiskos dzērienus un spirtu (LAPK 170.1pants).

Valsts policija informē, ka 2013.gadā par LAPK 170.1panta pārkāpumu ir sastādīti 802 administratīvā pārkāpuma protokoli.

Sabiedrības līdzdalība cīņai ar nelegālā alkohola tirdzniecību

No 2012.gada 21.jūnija sabiedrībai ir pieejams e-pakalpojums "Informācija par nelegālā alkohola, cigarešu un narkotiku tirdzniecības vietām", kura mērķis ir veicināt Valsts policijas un sabiedrības sadarbību nelegālā alkohola, cigarešu vai narkotiku tirdzniecības vietu apkarošanā, nodrošinot operatīvu un publiski pieejamu informācijas apmaiņu.

Ar šī e-pakalpojuma palīdzību iedzīvotājiem ir radīta iespēja ērti un arī anonīmi sniegt informāciju ne tikai par nelegālajām alkohola tirdzniecības vietām, bet arī par nelegālajām cigarešu un narkotiku tirdzniecības vietām. Šo informāciju ir iespējams norādīt Latvijas Republikas interaktīvajā kartē, ievadot konkrētu adresi vai norādot ģeogrāfisku punktu uz kartes, kā arī pievienojot papildu tekstuālu informāciju. Saņemto informāciju Iekšlietu ministrijas informācijas centrs nosūta uz norādīto vietu apkalpojošo Valsts policijas teritoriālo pārvalžu iecirkņu lietvedības dienestu elektroniskā pasta adresēm.

Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Arvils Feierābends norāda, ka interaktīvās kartes izveidošanas sākumā iedzīvotāju aktivitāte ir bijusi stipri augstāka, nekā šobrīd, taču tā joprojām pastāv. Jāpiebilst, ka policija pārbauda visas interaktīvajā kartē atzīmētās vietas.

"Kopumā kopš e-pakalpojuma izveides ir iesūtīti paziņojumi par vairāk nekā 2400 adresēm, kā rezultātā, vadoties no interaktīvajā kartē sniegtās informācijas, ir sastādīti gan administratīvā pārkāpuma protokoli, gan uzsākti kriminālprocesi," informē A.Feierābends. Viņš atgādina, ka šis ir visjaunākais veids, kā policiju var informēt par nelikumīgu alkohola tirdzniecību, taču joprojām saglabājas iespēja ziņot telefoniski un vērsties ar iesniegumu policijas struktūrvienībā, nākot uz policijas iecirkni vai nosūtot iesniegumu pa pastu.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI