SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Platace
LV portāls
30. decembrī, 2013
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Politika
1
4
1
4

Vai un kā ir iespējams mainīt tautību?

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pēc pilngadības sasniegšanas persona ir tiesīga tikai vienu reizi nomainīt savu tautību pret savu tiešo augšupējo radinieku tautību divu paaudžu robežās, ja savu radniecību spēj pierādīt.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Personas tautība ir sensitīvi personas dati, jo norāda uz personas etnisko izcelsmi. Informāciju par personas tautību iekļauj Iedzīvotāju reģistra, Civilstāvokļa aktu reģistra un citu reģistru ziņās par konkrētu personu, un pēc personas pašas izvēles tautību var ierakstīt arī personas pasē.
LV portāls skaidro, kā personai piešķir tautību un vai to ir iespējams mainīt.
īsumā

Tautības maiņa:

  • vecāki drīkst mainīt bērna tautību līdz 15 gadu vecumam;
  • bērns no 15 līdz 18 gadu vecumam drīkst mainīt tautību ar vecāku atļauju;
  • no 18 gadu vecuma persona drīkst mainīt tautību vienu reizi;
  • ja personai ir mainīta tautība pirms pilngadības sasniegšanas, tā ir tiesīga vēlreiz mainīt tautības ierakstu;
  • drīkst mainīt tiešo augšupējo radinieku tautību divu paaudžu robežās;
  • valsts nodeva par tautības maiņu ir 50 latu;
  • no nodevas atbrīvotas personas, kas maina tautību uz lībietis (līvs).

Tautības piešķiršana

Tautību, bērnam piedzimstot, norāda bērna vecāki, veicot dzimšanas fakta reģistrāciju. Ministru kabineta (MK) 2013.gada 3.septembra noteikumu Nr.761 "Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem" 76.punkts noteic: "Bērna tautību civilstāvokļa aktu reģistra ierakstā norāda atbilstoši radinieka tautībai tiešā augšupējā līnijā divu paaudžu robežās, ja vecāki var pierādīt bērna radniecību ar minēto personu."

Tas nozīmē, ka bērnam var norādīt gan vecāku tautību vai viena no vecāku tautībām, gan radinieka tautību tiešā augšupējā līnijā divu paaudžu robežās. Taču ir jāņem vērā, ka radniecība ir jāpierāda.

Bērna tautību var arī neierakstīt, ja vecāki ir par to vienojušies. Savukārt, ja vecāki nevar vienoties, kādu tautību bērnam ierakstīt, tad bērna tautību ieraksta saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu. To paredz Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 32.panta ceturtā daļa.

Tautības maiņas iemesli

Personai ir iespējams mainīt tautību, to paredz Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums. Šā likuma 3.pantā ir atrunāti atsevišķi gadījumi, kad tautību ir iespējams mainīt. Tautību var mainīt persona, kura ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss un ir sasniegusi 15 gadu vecumu. Persona ir tiesīga vienu reizi mainīt tautības ierakstu pret savu tiešo augšupējo radinieku tautību divu paaudžu robežās, ja tā var pierādīt savu radniecību ar minētajām personām.

Bērna vecāki (vai vienam no viņiem) var mainīt bērna tautības ierakstu arī pirms bērna 15 gadu sasniegšanas, to paredz MK 2013.gada 3.septembra noteikumu Nr.761 "Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem" 137.3.apakšpunkts. Persona, kuras tautības ieraksts mainīts pirms pilngadības sasniegšanas, ir tiesīga mainīt tautības ierakstu arī pēc pilngadības sasniegšanas, ievērojot iepriekš minētos nosacījumus.

Tas nozīmē, ka pēc pilngadības sasniegšanas persona pati var lemt par savas tautības ierakstu, taču radniecība ar tiešo augšupējo radinieku tautību divu paaudžu robežās ir jāpierāda.

Kārtība tautības nomaiņai

Personai, kura vēlas mainīt savu tautību, ir jāraksta iesniegums, kurā ir jānorāda tautības ieraksta maiņas iemesls. Iesnieguma veidlapa ir pieejama Ministru kabineta noteikumu Nr.1079 "Noteikumi par vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas iesniegumu veidlapu paraugiem" pielikumos. To var izdrukāt un aizpildīt. Iesnieguma veidlapa ir pieejama arī pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā vai Latvijas diplomātiskajā un konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstīs.

"Pēc pilngadības sasniegšanas persona pati var lemt par savas tautības ierakstu."

Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 4. un 6.pants paredz iesnieguma iesniegšanas kārtību. Persona, kura vēlas mainīt tautības ierakstu, nodaļai iesniedz iesniegumu personīgi, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Iesniegumam ir jāpievieno:

  1. tēva vai mātes dzimšanas apliecība vai izraksts no dzimšanas reģistra, kas pierāda personas radniecību ar tiešajiem augšupējiem radiniekiem, un dokumenti, kuri apstiprina šo personu tautību;
  2. nepilngadīgām personām no 15 līdz 18 gadiem - nepilngadīgas personas vecāku rakstveida piekrišana tautības ieraksta maiņai vai, ja nepilngadīga persona ir aizbildnībā, — aizbildņa rakstveida piekrišana un bāriņtiesas lēmums par tautības ieraksta maiņas atbilstību nepilngadīgas personas interesēm;
  3. ja persona ar tiesas spriedumu atzīta par rīcībnespējīgu, bāriņtiesas lēmums par tautības ieraksta maiņas atbilstību rīcībnespējīgas personas interesēm;
  4. Ministru kabineta noteiktās lībiešu (līvu) organizācijas atzinums par personas etnisko izcelsmi, ja persona vēlas pašreizējo tautības ierakstu mainīt pret tautības ierakstu "lībietis (līvs)" un tēva vai mātes dzimšanas apliecību vai izrakstu no dzimšanas reģistra etnisko izcelsmi nav iespējams pierādīt;
  5. izglītības dokuments vai cits dokuments, kas apliecina augstākajai (trešajai) pakāpei atbilstošu personas valsts valodas prasmi, bet gadījumos, ja persona ir 1.grupas invalīds, kam invaliditāte piešķirta bez termiņa ierobežojuma, 2. vai 3.grupas redzes, dzirdes vai runas invalīds vai ir vecāka par 75 gadiem, — izglītības dokuments vai cits dokuments, kas apliecina vidējai (otrajai) pakāpei atbilstošu personas valsts valodas prasmi, ja persona vēlas pašreizējo tautības ierakstu mainīt pret tautības ierakstu "latvietis".

Atļauj vai atsaka

Lēmumu par personas tautības maiņu pieņem Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentā, nevis pašvaldību dzimtsarakstu nodaļā, tādēļ pašvaldības dzimtsarakstu nodaļa vai Latvijas diplomātiskā un konsulārā pārstāvniecība ārvalstīs personas iesniegumu nosūta Tieslietu ministrijai lēmuma pieņemšanai. Lēmums tiek pieņemts viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas, un to personai paziņo rakstveidā, nosūtot paziņojumu uz personas iesniegumā norādīto dzīvesvietas adresi.

Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 8.panta otrā daļa paredz, ka lēmumu par atteikumu mainīt tautības ierakstu pieņem, ja:

  1. persona pēc pilngadības sasniegšanas tautības ierakstu jau ir mainījusi;
  2. iesniegtie dokumenti nepierāda personas radniecības saites un radniecības pakāpi ar personu, kuras tautību tā vēlas iegūt;
  3. persona nav iesniegusi visus nepieciešamos dokumentus.

Ja Tieslietu ministrijas lēmums ir pozitīvs un ir saņemta atļauja par tautības maiņu, ir jāmaksā valsts nodeva par tautības ieraksta maiņu, tā ir 50 latu. No valsts nodevas atbrīvo, ja persona pašreizējo tautības ierakstu vēlas mainīt pret tautības ierakstu "lībietis (līvs)". To noteic Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 9.pants.

Šā paša likuma 11.pants noteic, ka septiņu dienu laikā tiek papildināts Civilstāvokļa aktu reģistrs un Civilstāvokļa aktu reģistra otrie eksemplāri. Tāpat par tautības ieraksta maiņu tiek paziņots Sodu reģistram un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistram.

Tautību var ierakstīt pasē

Ja persona vēlas, pasē var iekļaut ziņas par personas tautību, ja persona ir Latvijas pilsonis vai nepilsonis, to paredz MK 2012.gada 21.februāra noteikumu Nr.134 "Personu apliecinošu dokumentu noteikumi" 9.punkts. Personai, kura vēlas iekļaut pasē ziņas par tautību, tas ir jānorāda, noformējot iesniegumu jaunas pases saņemšanai. Personas tautību ieraksta pases 3.lapaspusē.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sabiedrisko attiecību vadītāja Laura Laiva norāda, ka par tautības ieraksta veikšanu personai atsevišķi nav jāmaksā, tikai jāveic samaksa par jaunas pases izgatavošanu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI