SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
06. decembrī, 2013
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Lauku attīstība
5
5

Koksnes atliekas mežā – bezmaksas malka

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2012.gadā iespēju VAS „Latvijas valsts meži” cirsmās pašpatēriņa vajadzībām bez maksas vākt koksnes atliekas izmantojušas 2047 ģimenes.

FOTO: Edijs Pālens/ LETA

Ziemas sezonā privātmāju īpašniekiem, jo īpaši lauku reģionos, viens no aktuālākajiem jautājumiem ir kurināmā sagāde. Vēl joprojām liela daļa Latvijas mājsaimniecību tiek apsildīta, izmantojot malku. Tādēļ jautājums par malkas sagādi ir privātmāju īpašnieku dienas kārtībā.
Ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir iespēja valsts mežā iegūt bezmaksas malku – koksnes atliekas pašpatēriņa vajadzībām. LV portāls skaidro, kā saņemt šo pakalpojumu un kas jāzina, to izmantojot.
īsumā
  • Ikviens bez maksas LVM cirsmās drīkst vākt koksnes atliekas pašpatēriņa vajadzībām.
  • Koksnes atlieku vākšanai nepieciešams saņemt AS "Latvijas valsts meži" atļauju.
  • Vēlme vākt koksnes atliekas jādara zināma attiecīgajai LVM mežniecībai.
  • Koksnes atlieku vākšanu drīkst uzticēt citām fiziskajām personām.
  • Meža darbos ir jāievēro vides un darba drošības prasības.

Vispirms jāsaņem atļauja

Valsts akciju sabiedrība "Latvijas valsts meži" (LVM) iedzīvotājiem piedāvā iespēju bez maksas tās apsaimniekošanā esošajos mežos pašpatēriņa vajadzībām cirsmās vākt koksnes atliekas. Koksnes atlieku vākšana ir iespējama tikai tajās cirsmās, kurās pabeigta mežizstrāde.

Par koksnes atliekām uzskatāmas tās koksnes atliekas, kurām attiecīgajā cirsmā nav ekoloģiskās un preču produkcijas vērtības. Šīs atliekas drīkst vākt tikai pēc LVM atļaujas saņemšanas.

VAS "Latvijas valsts meži" komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs informē, ka iedzīvotāji savu vēlmi par koksnes atlieku vākšanu cirsmās var darīt zināmu gan rakstiski, gan mutiski. Abos gadījumos būs nepieciešams personu apliecinošs dokuments, kas ļaus LVM darbiniekiem noformēt atļauju uz konkrētās fiziskās personas vārda.

Lai saņemtu koksnes atlieku vākšanas atļauju, iedzīvotājam jāgriežas tajā mežniecībā, kuras teritorijā ir vēlme vākt koku ciršanas atliekas. Šobrīd ir astoņas mežniecības, un to kontakti pieejami LVM mājaslapā. Konkrētā reģiona attiecīgais meža iecirkņa vadītājs ierādīs potenciālo savākšanas vietu un iepazīstinās ar prasībām vides un darba drošības jomā. LVM atļauju sagatavo pēc iespējas ātrāk, tomēr var gadīties arī gaidīt ilgāku brīdi, piemēram, pavasarī, kad notiek intensīvi meža atjaunošanas darbi. Ar atļaujas saņemšanu nāksies pagaidīt arī tajos gadījumos, kad iedzīvotāja izvēlētajā teritorijā nav cirsmu vai arī uz esošajām cirsmām vākšanas atļaujas jau ir izsniegtas.

Koksnes atlieku vākšanas apjoms atļautajā teritorijā nav ierobežots – drīkst savākt visu pieejamo materiālu ierādītajā vietā. Jāatceras, ka ierādītajā teritorijā drīkst vākt tikai koksnes atliekas. Augošus, nokaltušos un nolauztus kokus, kā arī sagatavoto sortimentu vākt nedrīkst. Jāatceras, ka koksnes atliekas nedrīkst vākt īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, piemēram, dabas liegumos.

"Koksnes atliekas cirsmās drīkst savākt tikai pēc LVM atļaujas saņemšanas."

Kā norāda LVM komunikācijas daļas vadītājs T.Kotovičs atļauja nepieciešama, jo uzņēmums vēlas būt drošs, ka malkas savākšanas darbi tiks veikti VAS "Latvijas valsts meži" apsaimniekotajā teritorijā, nevis kādas citas juridiskas vai privātpersonas mežā. Turklāt ir teritorijas, kurās mirusī koksne ir atstāta ar mērķi dabas daudzveidības veicināšanai.

Ja paša atļaujas saņēmēja spēkos nav savākt koksnes atliekas, veicamos darbus drīkst uzticēt citām fiziskajām personām, piemēram, radiem vai kaimiņiem. Šādā situācijā atļaujas saņēmējam darbu veicēji ir jāiepazīstina ar darba aizsardzības prasībām un atlieku vākšanas cirsmās nosacījumiem.

VAS "Latvijas valsts meži" sniegtā informācija liecina, ka pagājušajā gadā iespēju bez maksas LVM cirsmās pašpatēriņa vajadzībām vākt koksnes atliekas izmantojušas 2047 ģimenes. LVM norāda, ka vienai personai atļauju koksnes atlieku vākšanai cirsmās gadā parasti izsniedz vienu reizi, jo cirsmu skaits ir ierobežots un iedzīvotāji izrāda lielu interesi. Lai tiktu pie bezmaksas malkas, iedzīvotājiem vēlams savlaicīgi informēt attiecīgo mežniecību par vēlmi saņemt koksnes atlieku vākšanas atļauju.

Ziemeļkurzemes mežsaimniecības izpilddirektors, mežkopības vadītājs Aldis Felts stāsta, ka koksnes atlieku savākšana atsevišķos gadījumos atvieglo augsnes sagatavošanu meža stādīšanai. Tomēr arī cirsmās palikušās koksnes atliekas netraucē meža attīstībā un nenodara tam nekādu kaitējumu. Ar laiku koksnes atliekas sapūst un bagātina meža augsni.

Mežā jāatceras par drošību

Mežizstrāde ir viena no bīstamākajām nozarēm, un tajā katru gadu notiek smagi un pat letāli nelaimes gadījumi. Tādēļ ir jābūt īpaši piesardzīgiem un jāievēro darba aizsardzības prasības. Vācot koksnes atliekas cirsmās, tāpat kā veicot citus meža darbus, ir jāievēro Ministru kabineta izdotie noteikumi "Darba aizsardzības prasības mežsaimniecībā".

Ikvienam koksnes atlieku vācējam ir jānodrošinās ar individuālajiem aizsardzības līdzekļiem atbilstoši veicamajiem darbiem. Speciālie aizsargapavi, darba apģērbs, aizsargcimdi un ķivere pasargās no traumām un, iespējams, pat izglābs dzīvību. Savukārt atbilstoši veicamajiem uzdevumiem izvēlēti darbarīki nodrošinās ātrāku un drošāku darbu veikšanu.

"Individuālie aizsardzības līdzekļi pasargās no traumām."

Jāatceras, ka, dodoties uz mežu, līdzi jābūt arī pirmās palīdzības komplektam un jānodrošina sakaru iespējas, lai nelaimes gadījumā var sazināties ar glābšanas dienestu un mediķiem.

Koksnes atlieku vācējiem mežā jāievēro Ministru kabineta izdotajos Ugunsdrošības noteikumos esošās ugunsdrošības prasības mežā. Meža darbu veicējiem jābūt piesardzīgiem, smēķējot un kurinot ugunskurus. Jāņem vērā, ka meža ugunsnedrošajā laikposmā kurināt ugunskurus mežā un purvos, kā arī atstāt tos bez uzraudzības ir aizliegts. Aizliegta ir arī degošu, gruzdošu sērkociņu, izsmēķu un citu priekšmetu nomešana.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI