SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Platace
LV portāls
03. aprīlī, 2013
Lasīšanai: 8 minūtes
14
14

Izmaiņas līgumsoda un līgumisko procentu piemērošanas kārtībā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirms līguma parakstīšanas patērētājam ir rūpīgi jāiepazīstas ar līguma noteikumiem un saņemtā pakalpojuma atmaksas kārtību.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Patērētājam, kurš nespēj atmaksāt paņemto aizdevumu, līdz šim varēja pieprasīt maksāt līgumsodu, līgumiskos un likumiskos procentus gan pirms, gan pēc tam, kad pakalpojuma sniedzējs ar viņu bija lauzis līgumu. Tādējādi patērētājam uzliktā soda mēri varēja sasniegt pat saņemtā aizdevuma apmērus un kļūt neatmaksājami. Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta spriedums paredz nolīgtā aizdevuma procentu likmes un līgumsoda aprēķināšanas izmaiņas.
īsumā

Izmaiņas paredz:

  • pakalpojuma sniedzējam, laužot līgumu pirms termiņa beigām, nevarēs piemērot nolīgtā aizdevuma procentu likmi un līgumsodu;
  • laužot līgumu, varēs piemērot likumiskos 6% gadā no aizdevuma pamatsummas.

Kāpēc veiktas izmaiņas

Augstākās tiesas Senāta Civillietu departaments skaidro, ka Senāta spriedumos bija vērojamas neskaidrības un pretrunas, kuras dažkārt varēja izskaidrot ar atšķirībām līgumu noteikumos par pārkāpumu sekām un līguma izbeigšanas brīdi. Dažādās juridiskās publikācijas pausts uzskats, ka arī tad, ja līgums beidzas, nebeidzas līgumsoda maksāšanas pienākums.

Lai vienveidotu tiesu praksi un dotu skaidrojumu, Senāts nolēma izskatīt lietu paplašinātā 11 senatoru sastāvā un izanalizēt tos juridiskos jautājumus, kas dažkārt bija traktēti atšķirīgi.

Šā gada 30.janvārī Augstākās tiesas Senāta Civillietu departaments izskatīja civillietu Nr.SKC-644/2013, kuras spriedumā precizēta judikatūra līgumisko procentu un līgumsoda atlīdzināšanā gadījumos, kad pakalpojuma sniedzējs lauž līgumu ar patērētāju pirms termiņa, ja patērētājs laikā neveic samaksu.

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) Patērētāju tiesību uzraudzības departamenta direktore Ieva Baldiņa-Brūklīte skaidro: "Līdzšinējā līgumsoda un procentu piemērošanas prakse attiecībā uz patērētājiem nebija taisnīga, tādēļ to bija nepieciešams mainīt. Judikatūras maiņa nozīmē to, ka Augstākā tiesa ir noteikusi standartu, kā būtu jāpiemēro likums, kā turpmāk tiesām būs jāinterpretē Civillikuma panti šādās situācijās. Šis tiesas spriedums ir būtisks solis ceļā uz izmaiņām. Drīzumā plānoti vēl grozījumi normatīvajos aktos, lai sakārtotu esošo sistēmu un padarītu to taisnīgāku."

Izmaiņas līgumsodu un procentu piemērošanā

Juridiskās prakses maiņa turpmāk attiecas uz kreditēšanas pakalpojumiem, piemēram, ātrais kredīts, patēriņa kredīts un citu kredītu veidiem, un tādiem pakalpojumiem, par kuriem ir slēgts līgums. Piemēram, par mobilo sakaru pakalpojumiem, īres līgumu, līzingu, tehnikas apkopes līgumu, atkritumu izvešanas līgumu privātmājai, līgumu ar kabeļtelevīzijas operatoru u.c. pakalpojumiem, par kuriem ir iespējams lauzt līgumu.

Augstākās tiesas Senāts atzīst, ka kreditēšanas pakalpojuma gadījumā, atkāpjoties no līguma, būtiski mainās abu pušu tiesības un pienākumi. Klientam (patērētājam) tiek anulēti viņam labvēlīgie aizdevuma atmaksāšanas noteikumi. Tas nozīmē, ka viņam atlikusī aizdevuma summa jāatmaksā nekavējoties. Vienlaikus klientam vairs nav piemērojama nolīgtā aizdevuma procentu likme un viņam nevar piemērot līgumsodu.

Aizdevējam (pakalpojuma sniedzējam) savukārt ir tiesības saņemt kredīta nedzēsto pamatsummu, kā arī procentus un līgumsodu, kas uzkrājušies līdz līguma izbeigšanas brīdim. Tātad no tā brīža, kad pakalpojuma sniedzējs lauž līgumu un nosūta klientam paziņojumu par to, ka nemaksāšanas dēļ lauž līgumu, pakalpojuma sniedzējs vairs nevar piemērot līgumsodu un aprēķināt procentus, situāciju precizē I.Baldiņa-Brūklīte.

"Līdzšinējās prakses maiņa attiecas uz kreditēšanas pakalpojumiem, arī uz cita veida pakalpojumiem, ja ir iespējams lauzt līgumu."

Līdz šim līguma laušanas gadījumā pakalpojuma sniedzējs par katru nokavēto maksājuma dienu varēja piemērot arī līgumsodu un procentus. Izmaiņas paredz noteikt tikai likumiskos procentus – 6% apmērā gadā no aizdevuma pamatsummas.

PTAC pārstāve uzsver, ka šīs izmainītās procentu likmes attiecas tikai uz patērētājiem. Piemēram, patērētājs ar aizdevēju ir noslēdzis patēriņa kredīta līgumu par summu 2000 latu; atmaksas termiņš – divi gadi, procentu likme – 24% gadā. Līgumā ir paredzēts līgumsods par maksājumu kavējumu – 0,3% dienā no kavētās maksājuma summas.

Patērētājs kavēja maksājumus un pēc gada tos vairs neveica, rezultātā aizdevējs līgumu ar patērētāju lauza. Līdz juridiskās prakses maiņai aizdevējs pēc līguma laušanas varēja piemērot līgumsodu 0,3% dienā un līgumiskos procentus 24% gadā. Tagad aizdevējam ir tiesības tikai uz likumiskajiem 6% procentiem gadā, kā to noteic Civillikuma 1765.pants.

Tātad – ja aizdevējs lauž līgumu, patērētājam būs jāatmaksā aizdevuma pamatsumma, līgumsods un līgumiskie procenti, kas piemēroti līdz līguma laušanas dienai, un pēc līguma laušanas uzkrātie likumiskie procenti. Šī kopējā summa būs jāatmaksā uzreiz, proti, būs dots noteikts termiņš kopējās parāda summas apmaksai.

Ja līgums paredz citus noteikumus

Situācijā, ja patērētāja līgumā ir paredzēts, ka patērētājam pēc līguma laušanas ir jāturpina maksāt līgumsods vai līgumiskie procenti un pakalpojuma sniedzējs tos joprojām piemēro, patērētājam ir tiesības pieprasīt mainīt līguma noteikumus.

I.Baldiņa-Brūklīte skaidro, ka ar šo AT Senāta Civillietu departamenta spriedumu šādus līguma noteikumus vairs nevar piemērot un tos PTAC vērtēs kā netaisnīgus saskaņā ar Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 6.panta astoto daļu.

Ja pakalpojuma sniedzējs turpina piemērot līgumsodu vai aprēķināt līgumiskos procentus, patērētājam ir jāvēršas pie pakalpojuma sniedzēja ar skaidrojumu, ka ir ieviesta jauna prakse un līdz ar to vairāk maksājumus prasīt nevar. Ja pakalpojuma sniedzējs to ignorē, ir jāziņo PTAC. Šādā gadījumā tā ir negodīga komercprakse, par ko pienākas administratīvais sods līdz pat 10 000 latu.

"Ja patērētājam pēc līguma laušanas ir jāturpina maksāt līgumsods vai līgumiskie procenti, viņam ir tiesības pieprasīt mainīt līguma noteikumus."

I.Baldiņa-Brūklīte norāda, ka par prakses maiņas brīdi var uzskatīt 2013.gada 30.janvāri, kad Augstākā tiesa pasludināja spriedumu šajā civillietā, ar ko veica judikatūras precizējumu. PTAC ir aicinājis visus pakalpojumu sniedzējus pārskatīt savus līgumu noteikumus un izslēgt no tiem noteikumus, kas paredz – līgumsodus vai līgumiskos procentus var aprēķināt arī pēc līguma laušanas. Tas nozīmē, ka jaunie noslēgtie līgumi ir jāsāk piemērot pareizi. Turklāt prakses maiņa attiecas uz visiem - gan pārdevējiem, gan pakalpojumu sniedzējiem, tostarp kredīta sniedzējiem un parādu piedzinējiem.

Gadījumos ja tiesvedība par parādu piedziņu ir noslēgusies nesen, patērētājam ir tiesības lūgt pārskatīt savu lietu saskaņā ar Civilprocesa likumā noteikto kārtību. 

Drīzumā - izmaiņas tiesiskajā regulējumā

Šā gada 14.februārī Saeima 1.lasījumā pieņēma grozījumus Civillikumā, kas paredz noteikumus līgumsodu piemērošanas ierobežošanai. I.Baldiņa-Brūklīte stāsta, ka kreditēšanas jomā Ekonomikas ministrija izstrādā vēl papildu grozījumus, kas patērētājam situāciju varētu padarīt labāku. Jo, nemainoties tiesiskajam regulējumam un tiesu praksei, ir mazas iespējas samazināt patērētāju problēmu ar parādu atmaksu. Provizoriski ar regulējumu Ekonomikas ministrija varētu nākt klajā aprīļa sākumā.

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI