SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Zanda Lielbārde
LV portāls
28. martā, 2013
Lasīšanai: 13 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide
15
15

Kādu informāciju var iegūt Valsts zemes dienesta portālā kadastrs.lv?

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts zemes dienests uzkrāj un nodrošina sabiedrībai pieejamu informāciju par nekustamajiem īpašumiem.

Avots: Valsts zemes dienests

Tiem, kas ikdienā nenodarbojas ar īpašumu pirkšanu vai pārdošanu, priekšstats par Valsts zemes dienesta (VZD) funkcijām ir visai aptuvens. Tomēr jebkurš var nonākt situācijā, ka tieši VZD datubāzēs esošā informācija būs drošākais un ticamākais datu avots. Lai tiem piekļūtu, nebūt nav jādodas uz Valsts zemes dienesta klientu apkalpošanas centriem. Iespējams, nepieciešamās ziņas varēs iegūt portālā www.kadastrs.lv.
īsumā
  • VZD portālā kadastrs.lv pieejama informācija no Valsts adrešu reģistra un Nekustamā īpašuma valsts kadastra reģistra.
  • Bez maksas lietotājiem pieejama informācija no adrešu reģistra un vispārēji dati par jebkuru īpašumu Latvijā.
  • Par maksu var noskaidrot īpašuma lietošanas mērķi, zemes vienību robežas, uzzināt īpašnieku.
  • Ja informācija nepieciešama bieži, ar VZD var slēgt portāla kadastrs.lv abonēšanas līgumu.
  • Drīzumā portālā būs pieejams plašs elektronisko pakalpojumu klāsts, tematiskās kartes, tematiskā datu atlase, lietotāja konts, kā arī mobilā aplikācija.
  • Pakalpojumus joprojām varēs saņemt arī VZD klātienē.

Portāls www.kadastrs.lv ir Valsts zemes dienesta vietne, kurā var saņemt VZD uzkrātos īpašumus raksturojošos datus. Visi šie dati apkopoti vienuviet un dod piekļuvi valsts reģistros uzturētajai informācijai. Portālā kadastrs.lv pieejama informācija no diviem reģistriem:

  • Valsts adrešu reģistra;
  • Nekustamā īpašuma valsts kadastra reģistra.

Valsts zemes dienesta Attīstības departamenta Pakalpojumu attīstības daļas projektu vadītāja Vita Vodinska skaidro, ka visiem portālā kadastrs.lv esošajiem datiem var piekļūt jebkurš interesents. Ir iespējams apskatīt informāciju par zemi, tās platību, lietošanas mērķi, vērtību, apgrūtinājumiem, būvēm un to veidojošiem elementiem – pamatu, ārsienu, jumta veidu, kā arī apbūves laukumu, platībām, vērtību, telpu grupām un to platību sadalījumu, tajās reģistrētajām telpām, to vērtību, kā arī par pašu nekustamo īpašumu un tā sastāvu, īpašniekiem, dokumentiem.

Informāciju par īpašniekiem, kas ir fiziskas personas, aizsargā likums, tādēļ meklēt pēc fizisko personu datiem - vārda, uzvārda vai personas koda – var vienīgi īpašos gadījumos un tikai atsevišķas institūcijas, piemēram, drošības iestādes.

Visu Latvijā piešķirto adrešu apkopojums

V.Vodinska norāda, ka portālā kadastrs.lv adrešu sadaļā ikvienam bez maksas iespējams redzēt jebkuru adresi un tās pilno pierakstu. Šajā sadaļā vajadzētu ielūkoties un noskaidrot precīzo adresi pirms dzīvesvietas deklarēšanas vai uzņēmuma reģistrēšanas, jo šo un daudzu citu darbību veikšanai elektroniskajos pakalpojumos izmanto oficiālo adresi, kas reģistrēta Valsts adrešu reģistrā.

"Portāla kadastrs.lv galvenā priekšrocība ir tā, ka adrešu informāciju aktualizē katru dienu."

Mēdz būt situācijas, ka adrese ir neprecīza vai zināma agrākā adrese, piemēram, rajons, kas nu ir pārtapis novadā. Šādos gadījumos portālā kadastrs.lv var meklēt pēc vecās vēsturiskās adreses. Atzīmējot attiecīgajā logā "meklēt vēsturiskos objektus", jāieraksta agrākais pilsētas nosaukums, piemēram, Stučka, vai ielas nosaukums, piemēram, Ļeņina iela, un izdosies saņemt informāciju ne tikai par pašreizējo nosaukumu, bet arī par to, kad un kā šie nosaukumi mainīt.

V.Vodinska uzsver, ka visi dati, kas attiecas uz adresēm, ir bezmaksas un publiski pieejami, tādēļ nevajadzētu šo iespēju nepelnīti aizmirst, meklējot adresi citos portālos. Portāla kadastrs.lv galvenā priekšrocība ir tā, ka informāciju šeit aktualizē katru dienu. Tātad – ja šodien ir reģistrēta jauna adrese, tad rīt tā jau būs atrodama arī portālā.

Ko un kā meklēt kadastra informācijas sistēmā?

Valsts zemes dienesta speciāliste skaidro, ka ikvienam bez maksas ir pieejami vispārēji dati par jebkuru īpašumu Latvijā – tā sastāvs, kadastrālā vērtība, kā arī norāde uz objekta atrašanās vietu kartē. Salīdzinot ar visu portālā kadastrs.lv pieejamo informāciju, tas ir neliels apjoms, taču šiem datiem var būt liela nozīme.

Par kadastrālo vērtību interese parasti rodas, veicot dažādus valsts nodevu maksājumus vai slēdzot nomas līgumus. Īpašuma pirkšanas/pārdošanas gadījumā kadastrālā vērtība būtu jānoskaidro īpašuma potenciālajam pircējam – jo, lai reģistrētu īpašumu zemesgrāmatā, valsts nodevu aprēķina tieši no īpašuma kadastrālās vērtības.

Ja par kādu īpašumu ir nepieciešams iegūt plašāku informāciju, piemēram, lai apskatītu tā lietošanas mērķus, uzzinātu īpašniekus, noskaidrotu zemes vienību robežas kartē u.tml., to iespējams iegūt portālā kadastrs.lv, apmaksājot konkrētā īpašuma papildu informācijas apskati.

Ar to, kādi dati portālā kadastrs.lv ir pieejami, var iepazīties šeit.

Pirms pērc, pārbaudi!

Valsts zemes dienests atgādina, ka nav droši uzticēties visam, ko apgalvo īpašuma pārdevējs, mākleris vai paziņa. Dati būtu personīgi jāpārbauda valsts reģistros. Lūkojot zemes gabalu mājas būvniecībai, pārdevējs var visai aptuveni norādīt tā robežas un uzskaitīt priekšrocības - pieeju ezeram, meža ieloku utt. Taču pēc kārotā zemes gabala iegādes nereti izrādās, ka robežas nebūt nav tur, kur tika norādītas, bet zemes lietošanas mērķis nepieļauj apbūvi un gabals der vienīgi ganībām.

V.Vodinska uzsver, ka paplašinātā informācija par īpašumu ir maksas pakalpojums, taču samaksātie pāris lati var pasargāt no vilšanās par pirkumu, kas izrādījies "kaķis maisā".

Apmaksāt datu pārlūkošanu ir vienkārši - izmantojot interneta bankas, norēķinu kartes vai Mobilly norēķinu sistēmu. Teksta datu pakalpojuma cena:

  • 2,00 lati par viena īpašuma un tajā ietilpstošo kadastra objektu pārlūkošanu,
  • 1,95 lati telpisko datu pārlūkošana – par darbu ar kartēm līdz vienai stundai.

Pastāvīgajiem klientiem – abonēšanas līgums

Klientiem, kam kadastra informācija nepieciešama bieži, ir iespēja ar VZD noslēgt portāla kadastrs.lv abonēšanas līgumu un saņemt portāla lietotājvārdu un paroli. Slēdzot abonēšanas līgumu, klients var norādīt konkrētu sev nepieciešamo datu apjomu.

Ja ikdienā nepieciešama piekļuve īpašumus raksturojošiem datiem, bet nav nepieciešamas kartes, tad, slēdzot līgumu, var abonēt tikai teksta datu pārlūkošanas iespēju. Abonentiem šis pakalpojums ir lētāks – 0,60 lati par vienu īpašumu raksturojošo datu apskati, lietotājiem bez līguma – 2,00 lati.

Tiem, kas ikdienā nodarbojas ar nekustamajiem īpašumiem, kadastrs.lv ir viens no rīkiem, ar kura starpniecību ātri un ērti iegūt ticamu informāciju tieši no valsts reģistriem. Kadastru dati ir noderīgi mērniekiem, projektētājiem, komunikāciju turētājiem, namu apsaimniekotājiem, bankām.

Mērniekiem – neatņemams darba instruments

Mērnieki kadastru informāciju izmanto ikdienā un ar VZD veido īpašu sadarbību, ne vien saņemot datus, bet arī tos sniedzot. Portālā mērnieks izvēlas, kādam darbam informācija ir vajadzīga, norāda zemes vienību un tiešsaistē saņem atpakaļ datus, ko var izdrukāt vai lejuplādēt.

V.Vodinska norāda: mērnieki var piekļūt arī arhīva dokumentiem. MK noteikumi Nr.1019 "Zemes kadastrālās uzmērīšanas noteikumi" paredz, kādi dati vajadzīgi mērniekam, lai veiktu zemes uzmērīšanu. Tie ir kadastra teksta dati par uzmērāmo zemes vienību un kaimiņu zemes vienībām, grafiskie dati jeb karte, ko saņem vektordatu veidā, kā arī dokumenti no arhīva - iepriekšējie plāni, akti utt. Tātad arhīva izmantošana zināmos gadījumos ir pat obligāta.

"VZD atgādina: nav droši uzticēties visam, ko apgalvo īpašuma pārdevējs, mākleris vai kāda kaimiņu tante – dati jāpārbauda valsts reģistros."

Šobrīd nepieciešamo arhīva dokumentu sagatavošanu mērnieki var pasūtīt no portāla kadastrs.lv. Savukārt pēc VZD ģeotelpiskās informācijas sistēmas (ĢIS) izstrādes projekta realizēšanas elektroniski esošos dokumentus būs iespējams saņemt tiešsaistē.

Citiem portāla apmeklētājiem arhīvs tik bieži nav nepieciešams, taču, noslēdzot atbilstošu līgumu, arhīva materiālu sagatavošanu elektroniski var pasūtīt ne vien mērnieks, bet jebkurš autorizēts lietotājs.

Drīzumā gaidāmie jaunumi

  1. Elektronisko pakalpojumu pasūtīšana

V.Vodinska skaidro, ka ĢIS projekta rezultātu klientiem redzamā un pieejamā daļa būs portāla kadastrs.lv. palielinātā funkcionalitāte un jaunu pakalpojumu piedāvājums. Piemēram, mērniekiem būs nodrošināta elektroniska datu iesniegšana ar datu pašpārbaudes iespējām, kad sistēma automātiski pārbaudīs datus un norādīs uz kļūdām, kuras mērnieks varēs pirms datu iesniegšanas izlabot.

Daļu pakalpojumu ikviens lietotājs varēs pieteikt un uzreiz tiešsaistē arī saņemt. Tie būs, piemēram, izdrukājama formāta dokumenti ar strukturētiem datiem par īpašumu. Savukārt tos pakalpojumus, kas nebūs pieejami tiešsaistē, varēs pasūtīt. No kopumā 83 VZD sniegtajiem pakalpojumiem elektroniski pieprasāmi pēc neilga laika būs gandrīz četrdesmit.

Jaunās kārtības priekšrocība noteikti būs tā, ka pakalpojuma saņemšanai vajadzēs aizpildīt jau sagatavotu standarta formu, tādējādi atvieglojot klientam pakalpojuma pieprasīšanai nepieciešamās informācijas sniegšanu.

  1. Tematiskā datu atlase un tematiskās kartes

Kā jauns pakalpojums tiks radītas vairākas tematiskas kartes un datu atlases. Tas nodrošinās iespēju klientam pašam pēc atsevišķiem kritērijiem atlasīt kādus noteiktus datus. Ja būs vajadzība atrast meža zemes vienības ar platību no 100 līdz 5000 ha, kas atrodas Latvijā, X novadā, tad, ievadot šādus parametrus, interesējošos datus varēs saņemt Excel faila veidā ātri, jebkurā vēlamā laikā un bez VZD speciālista tiešas līdzdalības.

Jaunajā portālā būs pieejamas arī tematiskās kartes. Piemēram, karte, kurā atspoguļotas nekustamo īpašumu cenas, vai karte, kurā redzamas zemes pēc to lietošanas mērķa. Tādējādi varēs noskaidrot, kur atrodas lauksaimniecības, kur meža un kur – komercapbūvei paredzētā zeme. Plānots izveidot arī zemju īpašnieku karti, kas atklās, vai zemes īpašnieks ir fiziska persona, valsts vai pašvaldība.

  1. Lietotāja konts

Portālā kadastrs.lv būs sadaļa, kur klients varēs pārlūkot jebkura sava VZD veiktā pasūtījuma gaitu: vai pasūtījums ir veiksmīgi saņemts; vai sākta tā izpilde; vai tas jau ir izpildīts un pieejams lejuplādēšanai, ja pakalpojuma rezultātā sagatavots dokuments.

Portāla lietotāja konts klientam  - gan fiziskai, gan juridiskais personai – ir kā apkalpošanas "lodziņš" uz VZD. Fiziskai personai konts automātiski izveidosies, veicot pirmo pasūtījumu. Lietotāja kontā saglabāsies informācija par pasūtījumiem, to statusu un pakalpojuma īstenošanu. Nākamajā reizē, kad būs nepieciešams VZD pakalpojums, no jauna konts vairs nebūs jāveido.

"Klientiem, kam kadastra informācija nepieciešama bieži, ir iespēja ar VZD noslēgt portāla kadastrs.lv abonēšanas līgumu un saņemt portāla lietotājvārdu un paroli."

Juridiskām personām ir jāizsaka vēlme kontu reģistrēt, un parasti to dara kāda paraksta tiesīga persona. Pie konta izveides jādefinē, kurām personām un kādas tiesības ir šo kontu lietot, jo tiesības var būt dalītas. Piemēram, paraksta tiesīgai personai pieejama visa informācija par uzņēmuma veiktajiem pasūtījumiem VZD, bet darbiniekam A un darbiniekam B noteiktas tiesības iegūt informāciju tikai par saviem pasūtījumiem.

  1. Mobilā aplikācija

Ejot līdzi laikam un modernajām tehnoloģijām, portāls kadastrs.lv būs pieejams arī viedtālruņos, kas nodrošinās piekļūšanu kadastra datiem tur, kur cilvēks konkrētajā brīdī ar savu viedtālruni atrodas.

Tātad - ja braucot pa Latvijas ceļiem, kāds ieraudzīs tieši to zemes gabalu, uz kura labprāt uzceltu savu sapņu māju, pēc viedtālrunī noteiktajām koordinātām portālā kadastrs.lv varēs uzzināt vai, vismaz teorētiski, sapni par māju uz šīs zemes var īstenot.

Lai arī portāls kadastrs.lv ir uzlabojumu un pārmaiņu procesā, tomēr atsevišķus pakalpojumus joprojām varēs saņemt tikai klātienē. Bet tie VZD klienti, kas nav draugos ar informācijas tehnoloģijām, varēs doties uz VZD klientu apkalpošanas centriem. Tur saglabājas iespēja saņemt pakalpojumu pie speciālistiem vai ar konsultanta palīdzību pie pašapkalpošanās datora apgūt, kā izmantot portāla kadastrs.lv piedāvātās iespējas.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI