SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
08. jūnijā, 2012
Lasīšanai: 8 minūtes
7
7

Valsts apmaksātās profilaktiskās pārbaudes

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts apmaksā vairākas profilaktiskās veselības pārbaudes, bet speciāli uzaicinājumi uz tām tiek sūtīti tikai vēža savlaicīgas atklāšanas programmas ietvaros. Par citām profilaktiskajām pārbaudēm pacientiem ir jāinteresējas pašiem.

FOTO: A.F.I.

Nereti pie ģimenes ārsta vai cita speciālista dodamies vien tad, kad slimības simptomi jau liek par sevi nopietni manīt. Tomēr lai varētu labi justies un pilnvērtīgi strādāt, lai saglabātu savu organismu stipru, ir jāveic arī profilaktiskie pasākumi. Un ne visi no tiem prasa finanšu līdzekļus – vairākas profilaktiskās veselības pārbaudes apmaksā valsts.
LV portāls skaidro, kādas ir valsts apmaksātās profilaktiskās veselības pārbaudes un kuri iedzīvotāji tās var izmantot.

Profilaktisko pasākumu saņēmēji

Profilaktiskie pasākumi tiek veikti, lai novērstu vai aizkavētu saslimšanu, kā arī lai saglabātu un stiprinātu veselību.

"Ārstniecības likuma" 17.pantss nosaka, ka tiesības saņemt valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus ir

  • Latvijas pilsoņiem;
  • Latvijas nepilsoņiem;
  • Eiropas Savienības dalībvalstu, Eiropas Ekonomikas zonas valstu un Šveices Konfederācijas pilsoņiem, kuri uzturas Latvijā sakarā ar nodarbinātību vai kā pašnodarbinātas personas, kā arī viņu ģimenes locekļiem;
  • ārzemniekiem, kuriem ir pastāvīgās uzturēšanās atļauja Latvijā;
  • bēgļiem un personām, kurām piešķirts alternatīvais statuss.

Par valsts līdzekļiem ir iespējams apmeklēt savu ģimenes ārstu, veikt vēža savlaicīgas atklāšanas programmu sievietēm, imūnprofilaksi atbilstoši vakcinācijas kalendāram un zarnu vēža profilaktisko pārbaudi.

Ģimenes ārsta profilaktiskā apskate

Lai veiktu profilaktisko veselības apskati, ikviens var vērsties pie sava ģimenes ārsta, laikus gan saskaņot vēlamo ierašanās dienu un laiku. Uz profilaktisko apskati pie sava ģimenes ārsta persona var doties viena kalendārā gada laikā (no 1.janvāra līdz 31.decembrim). Par šo pārbaudi pacientam nav jāveic pacienta iemaksa.

"Vizītes laikā ģimenes ārsts iztaujās pacientu par veselības stāvokli un veiks vispārēju pārbaudi. Pēc pārbaudes ģimenes ārsts var ieteikt papildu izmeklējumus vai citu ārstu speciālistu konsultācijas, kā arī sniegs  rekomendācijas, kādiem apstākļiem pacientam vajadzētu pievērst uzmanību, lai veselības stāvoklis būtu stabils," norāda Nacionālā veselības dienesta (NVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Evija Štālberga.

Vēža savlaicīgas atklāšanas programma sievietēm

Kopš 2009.gada Latvijā pastāv valsts organizēta un apmaksāta krūts vēža un dzemdes kakla vēža savlaicīgas atklāšanas programma sievietēm. NVD pēc Iedzīvotāju reģistra datubāzē ievietotās informācijas izsūta uzaicinājuma vēstules sievietēm, kuras Latvijā ir tiesīgas saņemt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus. Uzaicinājuma vēstules valsts apmaksāta krūts dziedzera pārbaudei izsūta sievietēm vecumā no 50 līdz 68 gadiem vienu reizi divos gados, bet dzemdes kakla pārbaudei – vecumā no 25 līdz 67 gadiem vienu reizi trijos gados.

NVD speciālisti norāda, ka uzaicinājuma vēstules tiek nosūtītas uz personas deklarēto dzīvesvietas adresi aptuveni trīs mēnešu laikā, skaitot no dienas, kad iestājas attiecīgais vecums. Bet jāatceras, ka uzaicinājuma vēstule netiek nosūtīta sievietei, kurai gada laikā līdz uzaicinājuma vēstules sagatavošanas datumam ir veikts mamogrāfijas izmeklējums vai dzemdes kakla citoloģisks izmeklējums.

"Lai veiktu profilaktisko veselības apskati, ikviens var vērsties pie sava ģimenes ārsta."

Tātad 2012.gadā uzaicinājumu vēstules veikt valsts apmaksātu krūts vēža profilaktisko pārbaudi (skrīningu) saņems sievietes, kuras ir dzimušas 1944., 1946., 1948., 1950., 1952., 1954., 1956., 1958., 1960. un 1962.gadā. Savukārt uzaicinājuma vēstules uz dzemdes kakla vēža profilaktisko pārbaudi tiks izsūtītas 1987., 1984., 1981., 1978., 1975., 1972., 1969., 1966., 1963., 1960., 1957., 1954., 1951., 1948. un 1945.gadā dzimušām sievietēm.

Sievietes, kuras uzaicinājuma vēstuli uz krūts vēža profilaktisko pārbaudi ar mamogrāfijas metodi saņēmušas 2011.gadā, uz pārbaudi var doties līdz 2012.gada beigām. 2010. un 2011.gadā izsūtītās uzaicinājuma vēstules uz dzemdes kakla vēža profilaktisko pārbaudi pie ginekologa ir derīgas arī līdz 2012.gada beigām. Jāatceras, ka, dodoties uz pārbaudi, līdzi ņemams ir saņemtais paziņojums.

Imūnprofilakse atbilstoši vakcinācijas kalendāram

NVD sabiedrisko attiecību speciāliste skaidro, ka atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr.330 "Vakcinācijas noteikumi" 1.pielikumā "Vakcinācijas kalendārs" noteiktajam pieaugušajiem valsts apmaksā vakcināciju pret difteriju un stinguma krampjiem. Savukārt pusi no pretgripas vakcīnas cenas valsts kompensē šādām iedzīvotāju grupām:

  • bērniem vecumā no 6 līdz 23 mēnešiem;
  • pieaugušajiem virs 65 gadiem;
  • pacientiem, kas slimo ar hroniskām plaušu, kardiovaskulārām, vielmaiņas un nieru slimībām;
  • pacientiem ar imūndeficīta sindromu;
  • pacientiem, kuri saņem imūnsupresīvo terapiju;
  • bērniem līdz 18 gadu vecumam, kuri ilgstoši saņem terapiju ar ac.acetylsalicylicum.

Lai iedzīvotāji varētu saņemt daļēji apmaksātu pretgripas vakcīnu, ir jāvēršas pie ģimenes ārsta. Saskaņā ar "Vakcinācijas noteikumu" 3.4.punktu 12 gadus vecas meitenes par valsts budžeta līdzekļiem var saņemt vakcināciju pret cilvēka papilomas vīrusa infekciju.

Profilaktiskās apskates un izmeklējumi bērniem

MK noteikumi Nr.1046 "Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība" noteic tās bērnu profilaktiskās apskates un izmeklējumus, kuri tiek apmaksāti no valsts budžeta un kurus pamatā nodrošina ģimenes ārsts, piesaistot nepieciešamos speciālistus. Tās ietver konsultācijas pie ģimenes ārsta, vizītes pie ārstiem speciālistiem – oftalmologa ( redzes speciālista) , zobu higiēnista, kā arī imūnprofilaksi atbilstoši vakcinācijas kalendāram.

Atbilstoši bērnu vecumam ir pieejamas dažādas no valsts budžeta līdzekļiem apmaksātas profilaktiskās pārbaudes. Bērnam pēc dzimšanas tiek nodrošinās vairākas ģimenes ārsta profilaktiskās mājas apskates. Piemēram, apskate tiek nodrošināta vienu reizi pirmajās trīs dienās pēc izrakstīšanas no ārstniecības iestādes vai vienu reizi pirmajās sešās dienās pēc bērna dzimšanas (ja bērns dzimis plānotās ārpusstacionāra dzemdībās) un vienu reizi trešajā dzīves nedēļā. Bērna pirmajās dzīves dienās tiek veiktas arī dzirdes un laboratoriskās pārbaudes.

"Atbilstoši bērnu vecumam ir pieejamas dažādas no valsts budžeta līdzekļiem apmaksātas profilaktiskās pārbaudes."

Vecumā no bērna 1 mēneša līdz 6 mēnešiem vienu reizi mēnesī ģimenes ārstam jānodrošina apskate ārsta prakses vietā. Savukārt vecumā no 7 līdz 11 mēnešiem ģimenes ārsta, māsas vai feldšera konsultācija ārsta praksē ir jānodrošina divas reizes. Līdz bērna pilngadības sasniegšanai ģimenes ārsta konsultācijas tiek saņemtas regulāri. Gadījumā ja bērns neierodas uz noteikto apskati, uz mājas vizīti dodas ģimenes ārsta māsa vai feldšeris.

Bērna redzes pārbaudes nodrošina oftalmologs. Pirmā obligātā vizīte pie speciālista paredzēta 13–24 mēnešu vecumā; nākamā apskate tiek veikta, kad bērns sasniedzis trīs gadu vecumu. Vēl obligāta oftalmologa konsultācija ir noteikta bērna sešu vai septiņu gadu vecumā – pirms viņš uzsāk skolas gaitas.

Bērniem tiek nodrošinātas arī bezmaksas vizītes pie zobu higiēnista. Reizi gadā pie higiēnista var vērsties bērni 2-18 gadu vecumā. Savukārt 7, 11 un 12 gadu vecumā vizīte pie zobu higiēnista par valsts finansējumu bērniem tiek nodrošināta divas reizes gadā.

Zarnu vēža profilaktiskā pārbaude

Pacienti vecumā no 50 gadiem reizi gadā var veikt zarnu vēža profilaktisko pārbaudi. E.Štālberga norāda, ka zarnu vēža profilaktisko pārbaužu mērķa grupas pacientiem uzaicinājuma vēstules netiek izsūtītas. Lai veiktu šo profilaktisko izmeklējumu, pacientiem ir jāvēršas pie sava ģimenes ārsta.

Uzziņai

Valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus un profilaktiskās pārbaudes nodrošina ārsti, kas ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu. Ar informāciju par ārstiem, kuri ir līgumattiecībās, var iepazīties NVD mājaslapā vai zvanot uz Nacionālā veselības dienesta bezmaksas informatīvo tālruni 80001234 (darbdienās no plkst. 8.30 līdz 17.00).
Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI