SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
02. februārī, 2012
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Pensijas
5
8
5
8

Pensiju likuma grozījumi. Ātrāka pensija pēc kaitīga un smaga darba (III)

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ātrāk pensionēties var tie, kas līdz 1996.gadam ir kādu laiku strādājuši par smagiem un kaitīgiem atzītajos darbos.

FOTO: A.F.I

Viens no likuma „Par valsts pensijām” grozījumiem, kura apspriešana pagājušajā gadā izsauca lielu viļņošanos, saistīts ar ātrāku pensionēšanās iespēju, ja cilvēks kādu laiku ir strādājis smagos un kaitīgos darba apstākļos līdz 1996.gadam. Latvijā ir bijis daudz ķīmijas un citu veselībai nedraudzīgu ražotņu, uz kurās strādājušajiem šī pensionēšanās iespēja varētu attiekties. Korekcijas šajā normā LV portālam skaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pensiju metodiskās vadības daļas vadītāja Baiba Felsberga.

Likuma pārejas noteikumu 9.punktā līdz 2011.gada 31.decembrim paredzētās tiesības uz pensiju ar atvieglotiem noteikumiem par darbu sevišķi kaitīgos un sevišķi smagos darba apstākļos vai kaitīgos un smagos darba apstākļos ir piešķirtas vēl uz diviem gadiem - līdz 2013.gada 31.decembrim. Likumā ir noteikts, kāds cilvēkam ir nepieciešamais kopējais darba stāžs un šajos darbos nepieciešamais stāžs, kā arī vecums, no kura var pieprasīt šo pensiju. Šis vecums pakāpeniski katra gada 1.jūlijā tiek paaugstināts par pusgadu.

Smagie un kaitīgie darbi noteikti PSRS dokumentā

Tiesības uz pensiju ar atvieglotiem noteikumiem par darbu kaitīgos un smagos darba apstākļos nozīmē iespēju ātrāk pensionēties. Šīs tiesības ir tikai tiem, kuriem līdz 1996.gadam ir tā sauktais speciālais stāžs, tātad kuri noteiktu laiku ir strādājuši darbos un profesijās, kas iekļautas Ražotņu, nozaru, cehu, profesiju un amatu sarakstos Nr.1 un Nr.2, kas tika apstiprināti ar PSRS Ministru Padomes 1956.gada 22.augusta lēmumu Nr.1173.

Pēc 1996.gada šajos darbos un profesijās speciālais stāžs vairs netiek uzskaitīts.

Tiesības uz vecuma pensiju ar atvieglotiem noteikumiem ir paredzētas saskaņā ar likuma "Par valsts pensijām" pārejas noteikumu 10.punkta 1.apakšpunktu. Ātrākas pensionēšanās nosacījumi atšķiras atkarībā no darbu kategorijas (vai tie ir iekļauti 1. vai 2.sarakstā). Pirmais saraksts attiecas uz smagākiem un kaitīgākiem darbiem nekā otrais, sievietēm ir lielāki atvieglojumi – prasības speciālajam stāžam ir mazākas, arī pensionēšanās iespējamais vecums ir agrāks.

"Ātrākas pensionēšanās nosacījumi atšķiras atkarībā no darbu kategorijas."

Vīrieši saskaņā ar 1.sarakstu, ja apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par 20 gadiem un ja vismaz ceturtā daļa (5 gadi) ir nostrādāta sevišķi kaitīgos un sevišķi smagos darbos, no 2011.gada 1.jūlija var pensionēties 58,5 gadu vecumā, no šā gada 1.jūlija – 59 gadu vecumā, no nākamā gada 1.jūlija – ja būs sasniegts 59,5 gadu vecums.

Sievietes, ja viņas šajos darbos strādājušas vismaz 3 gadus un 9 mēnešus (ar kopējo apdrošināšanas stāžu ne mazāku par 15 gadiem), var pensionēties, ja pagājušā gada 1.jūlijā bija sasniegts 53,5 gadu vecums, šogad 1.jūlijā būs 54 gadi, nākamgad 1.jūlijā – 54,5 gadi.

Vīriešiem vairs nav tiesību uz šo pensiju ar atvieglotiem noteikumiem saskaņā ar 2.sarakstu, jo pakāpeniskā pāreja līdz šajā likumā noteiktajam vecumam (62 gadi) ir jau notikusi. Tā bija pārejas perioda tiesību norma, un attiecībā uz šo kategoriju pārejas periods ir beidzies. Taču sievietēm šīs tiesības vēl ir, piemēram, šogad jūlijā sieviete, kura kaitīgos un smagos darbos ir nostrādājusi ne mazāk kā piecus gadus, ar kopējo apdrošināšanas stāžu ne mazāk kā 20 gadi, sasniedzot 59 gadu vecumu, var doties pensijā, izmantojot savas likumā noteiktās atvieglotās pensionēšanās tiesības.

No šā gada vairs nav spēkā pārejas noteikumu 48.punkts, kurā arī bija noteikta šo pensiju piešķiršanas kārtība, tikai īsākā periodā – no 2007.gada 1.janvāra līdz 2011.gada 31.decembrim.

"Ne visiem ir izziņa, ka strādāts darbā, kas dod tiesības uz ātrāku pensionēšanos."

Pensiju ar atvieglotiem noteikumiem, ja strādāts kaitīgos un smagos darbos (kas minēti 1. un 2.sarakstā) arī var pieprasīt ar atpakaļejošu datumu – gadu iepriekš. Piemēram, šogad 1.decembrī varēs pieprasīt pensiju ar 2011.gada 1.decembri. Taču jāņem vērā, ka līdz pagājušā gada beigām šīs pensijas piešķiršanas kritēriji (stāžs, speciālais stāžs, vecums, no kura var doties pensijā) bija atšķirīgi.

Saskaņā ar pārejas noteikumu 48.punktu (kas pērn vēl bija spēkā) kopējam darba stāžam jābūt 25 gadiem, no tiem 8 gadiem 4 mēnešiem - speciālajam stāžam (līdz 1996.gada 31.decembrim).

Lai atbilstoši 1.sarakstam pieprasītu atviegloto pensiju ar atpakaļejošu datumu, 2011.gada 1.jūlijā vīriešiem bija jābūt 53,5 gadu vecumā, sievietēm - 48,5 gadu vecumā. Ja ir tiesības uz pensiju saskaņā ar 2.sarakstu, pagājušā gada 1.jūlijā vīriešiem bija jābūt 57 gadu vecumā, sievietēm – 53,5 gadu vecumā.

Tātad no šā gada pensijām ar atvieglotiem noteikumiem tiek piemēroti tikai pārejas noteikumu 10.punktā minētie nosacījumi, kas vēl būs spēkā līdz 2013.gada 31.decembrim.

Atbilstību sarakstam vērtē speciālisti

PSRS laika dokuments (ar nozaru, ražotņu, specialitāšu, darbu uzskaitījumu 1. un 2.sarakstā) ir sarežģīts. Kā cilvēks var zināt, ka viņam, iespējams, ir tiesības uz pensiju ar atvieglotiem noteikumiem vai nu pēc 1.saraksta, vai 2.saraksta?

B.Felsberga teic, ka cilvēki lielākoties to zina, jo tad, kad viņi tādos uzņēmumos strādāja, darba devējs informēja, ka viņi strādā darbā, kas dod tiesības uz pensiju ar atvieglotiem noteikumiem. Savulaik arī, kad uzņēmumi likvidējās, strādājošajam deva izziņu par to, ka viņš ir bijis nodarbināts sarakstos minētajā darbā vai profesijā, lai šo izziņu varētu iesniegt kopā ar pensijas pieprasījumu. Tiesa, ir arī daudzi, kam šādu izziņu nav.

Ja cilvēks iesniedz pensijas pieprasījumu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras speciālisti vērtē konkrēto informāciju, vai viņš ir bijis nodarbināts darbos, kas uzskaitīti un sagrupēti 1. un 2.sarakstā. Tomēr pats cilvēks diez vai visos gadījumos spēj orientēties minētā dokumenta vairāk nekā 200 lappusēs, jo sarakstos uzskaitījums ir plašs, iedalījums sarežģīts un detalizēts – gan pa nozarēm un ražotnēm, gan specialitātēm.

"Darba devējs informēja, ka persona strādā darbā, kas dod tiesības uz pensiju ar atvieglotiem noteikumiem."

B.Felsberga stāsta, ka bieži vien cilvēki sakot: strādāju kaitīgā darbā, man pienākas pensija ar atvieglotiem noteikumiem, jo toreiz man deva papildu atvaļinājumu, pienu utt. Taču toreiz piešķirtie papildu labumi vien nenozīmē, ka šīs darba vietas ir īpašajā kaitīgo un smago darbu sarakstā, saskaņā ar kuru un atbilstoši likumam "Par valsts pensijām" pienākas ātrāka pensija.

Piemēram, ja cilvēks ir bijis kurinātājs, tad, nosakot atbilstību smago un kaitīgo darbu strādājošā statusam saskaņā ar 2.sarakstu, speciālisti izvērtē iesniegtos dokumentus, lai konstatētu, kur viņš strādājis. Ja tā ir bijusi ražošanas katlumāja, tad darbs atbilst sarakstam, ja tā ir bijusi katlumāja, kas apsilda dzīvojamās mājas, tad tas neatbilst sarakstam. 1.sarakstā iekļautās specialitātes ir, piemēram, kalēji, rentgenologi.

Iespējams, kādam ir izdevīgāk pieprasīt pensiju šogad, kādam – jāpieprasa ar pagājušo gadu. Savukārt kādam tiesību uz pensiju ar atvieglotiem noteikumiem vairs nav un vecuma pensiju var saņemt, tikai sasniedzot pilno pensijas vecumu. Speciālisti neņemas teorētiski noteikt, ka viens vai otrs variants ir noteikti izdevīgāks. Ir nepieciešama visa informācija, jāapzinās, jārēķina, ka papildus kapitāls būs no sociālajām iemaksām, ja cilvēks vēl strādā. Jāapzinās arī neprognozējamie riski.

 

Turpmāk vēl.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI