SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
10. janvārī, 2012
Lasīšanai: 4 minūtes
8
8

Pie ģimenes ārsta vismaz reizi gadā

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Katrs pacients reizi kalendārajā gadā var doties pie sava ģimenes ārsta bez maksas.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Ikviens iedzīvotājs zina, ka gadījumos, kad liekas – veselība nedaudz pieklibo, jāvēršas pie sava ģimenes ārsta. Tomēr ne visi zina to, ka ikvienam iedzīvotājam ir iespēja reizi kalendārajā gadā doties pie sava ģimenes ārsta uz bezmaksas profilaktisko apskati, kuru apmaksā valsts.
LV portāls skaidro, kas ir bezmaksas profilaktiskā apskate pieaugušajiem un kādos gadījumos pacienti, dodoties pie sava ģimenes ārsta, to var izmantot.

Dodoties pie sava ģimenes ārsta un saņemot veselības aprūpes pakalpojumus, ir jāveic pacienta iemaksa. Tomēr ir gadījumi, kad pacienti šo iemaksu var nemaksāt no sava naudas maciņa, jo samaksu par to veiks valsts.

Pieaugušajiem šāda iespēja ir reizi kalendārajā gadā, veicot bezmaksas profilaktisko apskati, ja vien pacients šajā kalendāra gadā nav jau izmeklēts slimības laikā. Bezmaksas profilaktiskajā apskatē pacientam ir iespējas iegūt informāciju par savu veselības stāvokli un vajadzības gadījumā laikus uzsākt ārstēšanos.

Reizi gadā bez maksas, ja … 

2006.gada 19.decembra Ministru kabineta noteikumi Nr.1046 "Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība" nosaka, ka pieaugušajiem ir iespēja vienu reizi kalendārajā gadā (no 1.janvāra līdz 31.decembrim) pie sava ģimenes ārsta veikt vispārēju veselības pārbaudi, ja pacients nav jau izmeklēts slimības laikā.

"Pieaugušajiem ir iespēja vienu reizi kalendārajā gadā pie sava ģimenes ārsta veikt vispārēju veselības pārbaudi, ja pacients nav jau izmeklēts slimības laikā."

Tas nozīmē, ka pat tad, ja nav nekādu sūdzību par savu veselības stāvokli, ikviens pacients var doties pie sava ģimenes ārsta vienu reizi gadā bez maksas (arī nemaksājot pacienta iemaksu). Ja kalendārā gada laikā pacients jau ir bijis pie ģimenes ārsta vai ticis izmeklēts slimības laikā, tad par ģimenes ārsta apmeklējumu būs jāmaksā pacienta iemaksa 1 lata apmērā.

Pieaugušo profilaktiskajā apskatē ietilpst arī imūnprofilakse atbilstoši vakcinācijas kalendāram. Imūnprofilakse nav saistīta ar to, cik reizes konkrētais pacients ir devies pie sava ģimenes ārsta viena gada laikā, bet arī par to nav jāmaksā pacienta iemaksa.

Svarīgi ir atcerēties, ka bezmaksas profilaktiskā apskate pieaugušajiem pie sava ģimenes ārsta reizi kalendārajā gadā ir tāda pati kā valsts apmaksāta profilaktiskā apskate pie ģimenes ārsta. Parasti, saņemot valsts apmaksātus pakalpojumus, ir jāveic pacienta iemaksa 1 lata apmērā.

"Valsts apmaksātu vispārējo veselības pārbaudi veic ikviens ģimenes ārsts, kurš ir līgumattiecībās ar NVD."

Nacionālā veselības dienesta (NVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Evija Štālberga skaidro: "Valsts apmaksātu vispārējo veselības pārbaudi veic ikviens ģimenes ārsts, kurš ir līgumattiecībās ar NVD. Ja pacients vēršas pie ģimenes ārsta, kurš nav līgumattiecībās ar NVD, tad viņš visas konsultācijas saņem par maksu, maksājot pēc ārstniecības iestādes maksas pakalpojumu cenrāža."

Noskaidrot, vai ģimenes ārsts ir noslēdzis līgumu ar NVD, ikviens var, iepazīstoties ar līgumattiecībās esošo ģimenes ārstu sarakstu Nacionālā veselības dienesta mājaslapā.

Profilaktiskās apskates norise

Dodoties pie sava ģimenes ārsta uz bezmaksas profilaktisko apskati, pacientam ir ne tikai jānoskaidro, vai ģimenes ārsts ir noslēdzis līgumu ar NVD, bet arī pirms vizītes ar ārstu jāsaskaņo vēlamais laiks un diena.

Apskates laikā ģimenes ārsts veic vispārējo veselības pārbaudi, kurā ietilpst pacienta sūdzību uzklausīšana, ķermeņa svara, garuma, ādas un gļotādas stāvokļa noteikšana, mutes dobuma, kakla, padušu, cirkšņu limfmezglu apskate, vairogdziedzera projekcijas novērtēšana, krūšu dziedzeru izskata pārbaude un palpācija (iztaustīšana). Kā arī ģimenes ārsts veic arteriālā asinsspiediena, pulsa, ķermeņa temperatūras noteikšanu, sirdsdarbības un plaušu auskultāciju (izklausīšanu), vēdera iztaustīšanu, rektālā digitālā iztaustīšana pacientiem pēc 50 gadu vecuma, redzes, dzirdes, psihes, jušanas, kustību, neiroloģisko traucējumu, traumu seku novērtēšanu.

E.Štālberga norāda, ka pēc pārbaudes veikšanas ģimenes ārsts var ieteikt doties uz papildu izmeklējumiem vai uz konsultāciju pie ārsta speciālista vai arī sniegt  rekomendācijas, kādiem apstākļiem turpmāk vajadzētu pievērst uzmanību.
Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI