SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
20. aprīlī, 2010
Lasīšanai: 17 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
3
5
3
5

Veselības aprūpes minimums Latvijā

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Uz atsevišķiem valsts apmaksātiem pakalpojumiem jāstāv rindā. Ja cilvēks nevēlas gaidīt, viņam par pakalpojumu jāmaksā pašam.

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Šogad pirmo reizi noteikumos par veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību (MK noteikumi Nr. 1046) ir noteikts veselības aprūpes minimums, kas pienākas ikvienam Latvijas iedzīvotājam.

Līdz šim noteikumos tika definēts tikai "negatīvais grozs" jeb tie pakalpojumi, kurus valsts neapmaksā, piemēram, zobārstniecība pieaugušajiem, kosmetoloģiskie pakalpojumi, aborti u.c.

Veselības ministrijas Komunikāciju daļas vadītāja Egita Pole gan atzīst, ka pastāv problēma sabalansēt iedzīvotājiem pienākošos minimumu ar finanšu iespējām. Tā, ņemot vērā ierobežotās finanses, uz atsevišķiem valsts apmaksātiem pakalpojumiem jāstāv rindā. Ja cilvēks nevēlas gaidīt, viņam par pakalpojumu jāmaksā pašam.

Veselības aprūpes minimumu var saņemt Latvijas pilsoņi un nepilsoņi; Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstu un Šveices Konfederācijas pilsoņi, kuri uzturas Latvijā sakarā ar nodarbinātību vai kā pašnodarbinātas personas, kā arī viņu ģimenes locekļi;  ārzemnieki, kuriem ir pastāvīgās uzturēšanās atļauja Latvijā;  bēgļi un personas, kurām piešķirts alternatīvais statuss;  aizturētie, apcietinātie un ar brīvības atņemšanu notiesātie.

Jāuzsver, ka no valsts budžeta veselības aprūpes pakalpojumus apmaksā tikai tad, ja pacientam ir līgumattiecībās ar Veselības norēķinu centru esoša ģimenes ārsta vai speciālista nosūtījums, izņemot neatliekamo medicīnisko palīdzību. Par to, ir vai nav ārstam līgums ar valsti, var uzzināt Veselības norēķinu centra mājaslapā www.vnc.gov.lv sadaļā „Iedzīvotājiem. Līgumiestāžu saraksts” http://www.vnc.gov.lv/lat/veseliba/ligumiestazu_saraksts/.

Jebkuru medicīnisko pakalpojumu kāds apmaksā. Valsts ir noteikusi, kam un kādus pakalpojumus tā apmaksā pilnībā un pakalpojumu klāstu, ko var saņemt iepriekšminētās personas no valsts budžeta līdzekļiem, pievienojot tam savu simbolisko maksājumu - pacienta iemaksu un/vai līdzmaksājumu.

Ģimenes ārsts un speciālisti

Par ģimenes ārsta apmeklējumu pacientam jāmaksā viens lats. Ģimenes ārsta mājas vizīte ir maksas pakalpojums, kam cenu nosaka katrs ģimenes ārsts (skatiet viņa cenrādi). Tomēr ir daļa pacientu, kam šo pakalpojumu apmaksā valsts.

Bērniem līdz 18 gadu vecumam; I grupas invalīdiem; pacientiem, kam nepieciešama ilgstoša plaušu mākslīgā ventilācija; pacientiem, kuri saņem paliatīvo un medicīnisko aprūpi mājās, šī vizīte ir bez maksas.

 Pacientiem, kas vecāki par 80 gadiem un personām ar gripas saslimšanu gripas epidēmijas laikā par ģimenes ārsta mājas vizīti pacienta iemaksa ir divi lati.

Nav jāmaksā par mediķa mājas vizīti, lai apliecinātu nāves faktu mājas apstākļos mirušai personai.

"Neatliekamā palīdzība nevar ilgt mūžīgi. Kad dzīvības apdraudējums ir novērsts, sākas ārstēšana, un par to jau jāmaksā pacienta iemaksa."

Par ārstu speciālistu ambulatoru apmeklējumu jāmaksā trīs lati. Te jāatceras, ka ir tiešās pieejamības speciālisti, pie kuriem var doties bez ģimenes ārsta nosūtījuma, un speciālisti, pie kuriem nosūtījumu vajag.

Kā skaidro Veselības norēķinu centra vecākais speciālists sabiedrisko attiecību jautājumos Toms Noviks, tiešās pieejamības speciālisti ir:

  • psihiatrs, ja persona slimo ar psihisku slimību,
  • narkologs, ja persona slimo ar alkohola, narkotisko vai psihotropo vielu atkarību,
  •  ftiziopneimonologs, ja persona slimo ar tuberkulozi,
  •  dermatovenerologs, ja persona slimo ar seksuāli transmisīvu slimību,
  • endokrinologs, ja persona slimo ar cukura diabētu,
  • onkologs, ja persona slimo ar onkoloģisku slimību,
  • ginekologs,
  • acu ārsts,
  • pediatrs,
  •  bērnu ķirurgs.

Pie šiem speciālistiem ar attiecīgajām diagnozēm var iet bez pacienta ģimenes ārsta nosūtījuma, maksājot pacienta iemaksu - 3 latus. Pie pārējiem speciālistiem, lai par konsultāciju maksātu tikai pacienta iemaksu trīs latus, vajadzīgs ģimenes ārsta nosūtījums. Bez nosūtījuma tas būs maksas pakalpojums.

Gan ģimenes ārsts, gan ārsts speciālists pacientu var nosūtīt uz diagnostiskajiem izmeklējumiem un turpmāku valsts apmaksātu ārstēšanu. Ir atsevišķi izmeklējumi, uz kuriem var nosūtīt tikai speciālisti, piemēram, magnētiskā rezonanse. Ja uz šo izmeklējumu sūta ģimenes ārsts – tad tas ir maksas pakalpojums.

Slimnīca un operācijas

Par ārstēšanos dienas stacionārā pacienta iemaksa ir pieci lati dienā.

Par ārstēšanos diennakts stacionārā pirmajā dienā nav jāmaksā, sākot ar otro dienu, jāmaksā 9,50 lati

Valsts aģentūrās (Latvijas Infektoloģijas centrs, Sporta medicīnas valsts aģentūra), aprūpes slimnīcās (Aizkraukles slimnīca, Bauskas slimnīca u.c.) un slimnīcu aprūpes nodaļās jāmaksā pieci lati dienā. Arī par ārstēšanos ar onkoloģiskām vai onkohematoloģiskām saslimšanām; par ārstēšanos no alkohola, narkotisko, psihotropo un toksisko vielu atkarības specializētajās slimnīcās jāmaksā pieci lati dienā.

Ir noteikta pacienta iemaksa arī par operācijām. Par katru ambulatori vai dienas stacionārā veikto operāciju pacienta iemaksa ir trīs lati. Ja operācija notiek diennakts slimnīcā, drīkst iekasēt pacienta līdzmaksājumu ne vairāk kā 30 latu apmērā par vienā stacionēšanas reizē operāciju zālē veiktajām ķirurģiskajām operācijām.

Ja cilvēks slimnīcā nomirst, viņam aprēķinātā pacienta iemaksa piederīgajiem nav jāmaksā – to sedz valsts.

Mājas aprūpe un neatliekamā palīdzība

Valsts pilnībā apmaksā medicīnisko aprūpi mājās. Lai pacients saņemtu veselības aprūpes pakalpojumus mājās, ģimenes ārstam vai speciālistam ir jāpamato šāda nepieciešamība.

Medicīnisko mājas parūpi piemēro guļošiem pacientiem ar ļaundabīgiem audzējiem, pacientiem ar psihiskiem traucējumiem, pacientiem ar izgulējumiem, pacientiem, kas izrakstīti no slimnīcas pēc ķirurģiskas iejaukšanās, pacientiem ar kustību traucējumiem.

Valsts pilnībā apmaksā neatliekamās medicīniskās brigādes sniegto palīdzību, kā arī neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu slimnīcās un traumpunktos. Tomēr jāuzsver, ka bez maksas ir tā palīdzība, kura vajadzīga dzīvības glābšanai. Piemēram, ja uz neatliekamās palīdzības punktu persona atnāks ar lauztu roku – pieaugušajam būs jāmaksā pacienta iemaksa.

 Tāpat, kā skaidro T.Noviks, jāsaprot, ka neatliekamā palīdzība nevar ilgt mūžīgi. Kad dzīvības apdraudējums ir novērsts, sākas ārstēšana, un par to jau jāmaksā pacienta iemaksa. Tādēļ arī tad, ja uz slimnīcu pacients atvests ar neatliekamās palīdzības transportu, no otrās dienas būs jāmaksā pacienta iemaksa - 9,50 lati.

Analīzes un procedūras

Par stacionārā veiktajiem diagnostiskajiem izmeklējumiem jāmaksā tikai divos gadījumos, ja veikti:

  • datortomogrāfiskie izmeklējumi bez kontrastvielas – Ls 10;
  • datortomogrāfiskie izmeklējumi ar kontrastvielu – Ls 15;
  • kodolmagnētiskās rezonanses izmeklējumi bez kontrastvielas – Ls 20;
  • kodolmagnētiskās rezonanses izmeklējumi ar kontrastvielu – Ls 25.

Pārējie izmeklējumi, rentgens, pārsienamie materiāli, zāles, ēdināšana utt. ir pakalpojums, par kuru maksā valsts un pacients ar maksājumu Ls 9,50 dienā.

Valsts apmaksā arī laboratoriskos izmeklējumus ar ģimenes ārsta vai speciālista nosūtījumu. Par valsts apmaksātajiem laboratoriskajiem izmeklējumiem pacienta iemaksa nav jāmaksā.

"Bērniem līdz 18 gadiem zobārstniecības pakalpojumi pie ārstiem, kam ir līgums ar valsti, ir bez maksas."

Tomēr valsts neapmaksā asins paraugu ņemšanu ambulatoriem pacientiem, izņemot bērnus un grūtnieces. Ja, piemēram, viena asins parauga ņemšana attiecīgajā medicīnas iestādē maksā 1 latu un pacientam ņem četrus paraugus, būs jāmaksā 4 lati. Atsevišķus specifiskus laboratoriskos izmeklējumus apmaksā tikai tad, ja ir speciālista nosūtījums.  Tomēr valsts neapmaksā pilnīgi visu, kas vien pacientam ienāk prātā. Ārsts izvērtē pacienta veselības stāvokli un nosūta uz tiem izmeklējumiem, kas vajadzīgi.

Ir noteikta pacienta iemaksa par ambulatori veiktajiem diagnostiskajiem izmeklējumiem: elektrokardiogrāfiskie izmeklējumi – Ls 1; sirds neinvazīvie funkcionālie izmeklējumi, galvas un ekstremitāšu maģistrālo asinsvadu funkcionālie izmeklējumi, neiroelektrofizioloģiskie izmeklējumi, funkcionālie kuņģa–zarnu trakta izmeklējumi; ultrasonogrāfiskie izmeklējumi; radionuklīdā diagnostika – Ls 3; endoskopiskie izmeklējumi – Ls 5; rentgenoloģiskie izmeklējumi bez kontrastvielas – Ls 2, ar kontrastvielu – Ls 7; datortomogrāfiskie izmeklējumi bez kontrastvielas – Ls 10, ar kontrastvielu - Ls 15; kodolmagnētiskās rezonanses izmeklējumi bez kontrastvielas - Ls 20, ar kontrastvielu - Ls 25.

Zāles

Valsts daļēji vai pilnībā apmaksā kompensējamās zāles un medicīnas ierīces. Kompensējamās zāles ambulatorai aprūpei  var saņemt katrs pacients, ja tam ir ārsta  noteikta diagnoze, kura minēta noteikumos par medikamentu kompensāciju noteiktām saslimšanām. Šīs zāles var izrakstīt ģimenes ārsti, endokrinologi, okulisti, onkologi, dermatovenerologi, neirologi (atsevišķās diagnožu grupās), psihiatri, hematologi, kardiologi.

Tev vairs nav jāmaksā!

Kopējais pacienta iemaksas apmērs par katru stacionēšanas reizi vienā slimnīcā nedrīkst pārsniegt 250 latu, savukārt pacienta iemaksu kopsumma par ambulatorajiem un stacionārajiem veselības aprūpes pakalpojumiem kalendāra gadā nedrīkst pārsniegt 400 latu.

Izziņu par to, ka pacients kalendāra gada laikā ir samaksājis 400 latu par pacientu iemaksām, izsniedz Veselības norēķinu centra teritoriālā nodaļa atbilstoši personas uzrādītajiem maksājuma dokumentiem. Uz čekiem jābūt pacienta datiem un norādei, ka tā ir pacienta iemaksa, nevis, piemēram, maksas pakalpojumi, zobārsta pakalpojumi utt.

 Ja šī summa pārsniegta, turpmākā kalendārā gada laikā pacienta iemaksu sedz no valsts budžeta līdzekļiem.

Atbrīvoto kategorijas

Ir iedzīvotāji, kam, saņemot valsts apmaksātos pakalpojumus, nav jāmaksā arī pacienta iemaksa.

Tie ir: bērni vecumā līdz 18 gadiem; grūtnieces un sievietes pēcdzemdību periodā līdz 42 dienām, ja tiek saņemti veselības aprūpes pakalpojumi, kas saistīti ar grūtniecības un pēcdzemdību novērošanu un grūtniecības norisi; politiski represētās personas; Nacionālās pretošanās kustības dalīb­nie­ki un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidācijā cietušās personas; tuberkulozes slimnieki un pacienti, kuriem veic izmeklējumus tuber­kulozes noteikšanai; psihiski slimas personas, saņemot psihiatrisko ārstēšanu; pacienti, saņemot hroniskās hemodialīzes, hemodiafiltrācijas un peritoneālās dialīzes procedūras visā ārstniecības procesa laikā; personas, kuras saņem veselības aprūpes pakalpojumus vairākos infekcijas slimību gadījumos (skatiet noteikumu 4. pielikumu); personas, kurām neatliekamo medicīnisko palīdzību sniedz neatlie­kamās medicīniskās palīdzības brigādes; valsts sociālās aprūpes centru un pašvaldību pansionātu (centru) aprūpē esošās personas; visi iedzīvotāji, kuriem veic profilaktiskās apskates un izmeklē­jumus; visi iedzīvotāji, kuriem veic vakcināciju vakcinācijas kalendāra ietvaros, pasīvo imūnterapiju, kā arī vakcināciju pret gripu noteiktām pacientu kategorijām; pacienti, saņemot ilgstošu plaušu mākslīgo ventilāciju mājas apstākļos; orgānu donori; personas, kuras saņem paliatīvo un veselības aprūpi mājās; I grupas invalīdi.

Atbrīvoto kategorijām nav jāmaksā par veselības aprūpes minimumu, bet, ja pacients izvēlas maksas pakalpojumus – piemēram, atsevišķu palātu - par to, protams, jāmaksā.

Tāpat no pacienta iemaksas atbrīvotas trūcīgās personas, uzrādot pašvaldības izsniegtu izziņu.

Vēl no pacienta iemaksas un līdzmaksājumiem atbrīvotas personas, ja ģimenes ienākumi uz katru ģimenes locekli vai atsevišķi dzīvojošas personas ienākumi pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 120 latu mēnesī un to apliecina pašvaldības sociālā dienesta izsniegta izziņa.

Ja ģimenes, kas sastāv no laulātajiem, personām, kurām ir kopēji izdevumi par uzturu un kuras mitinās vienā mājoklī (turpmāk - ģimene), ienākumi uz katru ģimenes locekli vai atsevišķi dzīvojošas personas ienākumi pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 150 latu mēnesī un to apliecina pašvaldības sociālā dienesta izsniegta izziņa, persona pacienta iemaksu maksā 50% apmērā. Savukārt līdzmaksājums par diennakts stacionārā veiktām operācijām šiem pacientiem ir ne vairāk kā 15 lati.

Profilaktiskās apskates bērniem

No pacienta iemaksas par profilaktiskajām apskatēm un vakcināciju ir atbrīvoti bērni.

Bērnu profilaktiskās apskates

Pirmajā dzīves mēnesī bērnam pienākas ģimenes ārsta veikta apskate mājās – vienu reizi pirmajās trijās dienās pēc izrakstīšanas no slimnīcas vai vienu reizi pirmajās sešās dienās pēc bērna dzimšanas, ja bērns dzimis plānotās mājas dzemdībās, un vienu reizi trešajā dzīves nedēļā. Tāpat bērnam pienākas vecmātes vai ģimenes ārsta praksē strādājošas māsas vai ārsta palīga (feldšera) veikta apskate mājās – vienu reizi pirmajās trijās dienās pēc izrakstīšanas no slimnīcas vai vienu reizi pirmajās sešās dienās pēc bērna dzimšanas, ja bērns dzimis plānotās mājas dzemdībās, un turpmāk vienu reizi 10 dienās.

Trešajā –ceturtajā dzīves dienā bērnam paredzēta dzirdes pārbaude un trešajā – piektajā dzīves dienā  asins paraugu noņemšana un nosūtīšana uz specifiskām analīzēm. Līdz 28 dzīves dienai - atkārtota  asins paraugu noņemšana un nosūtīšana uz šīm pašām analīzēm, ja pirmais izmeklējums veikts agrāk nekā trešajā dzīves dienā. Tāpat mazulim pienākas bezmaksas potēšana atbilstoši vakcinācijas kalendāram.

No viena līdz sešu mēnešu vecumam vienu reizi mēnesī bērnam pienākas ģimenes ārsta apskate ārsta prakses vietā vai māsas vai ārsta palīga (feldšera) mājas vizīte, ja bērns neierodas uz noteikto apskati, kā arī potēšana atbilstoši vakcinācijas kalendāram.  

No septiņu līdz 11 mēnešu vecumam māsas, ārsta palīga (feldšera) vai ģimenes ārsta apskate ārsta prakses vietā – divas reizes; māsas vai ārsta palīga (feldšera) mājas vizīte, ja bērns neierodas uz noteikto apskati un, protams, potēšana atbilstoši vakcinācijas kalendāram.

"Atbrīvoto kategorijām nav jāmaksā par veselības aprūpes minimumu, bet ja pacients izvēlas maksas pakalpojumus – piemēram, atsevišķu palātu - par to, protams, jāmaksā."

12 mēnešu vecumā bērnam pienākas  ģimenes ārsta apskate prakses vietā; hemoglobīna koncentrācijas noteikšana asinīs; māsas vai ārsta palīga (feldšera) mājas vizīte, ja bērns neierodas uz noteikto apskati, kā arī potēšana atbilstoši vakcinācijas kalendāram.

13–24 mēnešu vecumā ģimenes ārsta veikta apskate ārsta prakses vietā – divas reizes gadā; potēšana atbilstoši vakcinācijas kalendāram; okulista veikta apskate (redzes spēju orientējoša pārbaude, šķielēšanas leņķis ar aizklāšanas un prizmas testu, acs ābolu kustības, acs dibena apskate, paplašinot zīlītes).

2–6 gadu vecumā ģimenes ārsta veikta apskate ārsta prakses vietā un zobu higiēnista apmeklējums – reizi gadā; okulista veikta apskate triju gadu vecumā (salīdzinoša redzes asuma pārbaude pēc E burtu tabulas vai zīmējumu tabulas, šķielēšanas leņķis ar aizklāšanas un prizmas testu, acs ābolu kustības, acs dibena apskate, paplašinot zīlītes); tāda pati acu ārsta veikta apskate 6–7 gadu vecumā, kā arī potēšana atbilstoši vakcinācijas kalendāram.

7–18 gadu vecumā ģimenes ārsta veikta apskate ārsta prakses vietā – reizi gadā; zobu higiēnista apmeklējums – reizi gadā, izņemot 7, 11 un 12 gadu vecumā – divas reizes gadā; potēšana.

Tāpat jāatgādina, ka bērniem līdz 18 gadiem zobārstniecības pakalpojumi pie ārstiem, kam ir līgums ar valsti, ir bez maksas, tāpat valsts apmaksā arī pirmreizēju konsultāciju pie ortodonta bērniem līdz 18 gadiem un iedzimtu sejas-žokļu šķeltņu gadījumos personai līdz 22 gadiem.

Vienreiz gadā – bez maksas

Savukārt pieaugušā profilaktiskās apskates nozīmē ģimenes ārsta veiktu vispārēju bezmaksas veselības pārbaudi vienreiz kalendārajā gadā, ja vien pacients jau nav izmeklēts slimības laikā.

Tas nozīmē, ka katrs pacients pie sava ģimenes ārsta vienreiz gadā var iet pilnīgi bez maksas - arī nemaksājot vienu latu. Ģimenes ārstam jāuzklausa pacienta sūdzības, jānosaka ķermeņa svars un garums, ādas un gļotādu stāvoklis, jāapskata mutes dobums, kakla, padušu, cirkšņu limfmezgli. Apskatē ietilpst arī vairogdziedzera projekcijas novērtēšana, krūšu dziedzeru izskats un iztaustīšana, arteriālā asinsspiediena, pulsa, ķermeņa temperatūras noteikšana, sirdsdarbības un plaušu izklausīšana, vēdera palpācija, rektālā digitālā palpācija pacientiem pēc 50 gadu vecuma, redzes, dzirdes, psihes, jušanas, kustību, neiroloģisko traucējumu, traumu seku novērtēšana.

Valsts pilnībā apmaksā bezmaksas imūnprofilaksi atbilstoši vakcinācijas kalendāram – nav jāmaksā arī pacienta iemaksa.

Pilnībā tiek apmaksāts arī valsts organizētais vēža skrīnings, kas ietver šādus izmeklējumus: ginekoloģiskā apskate, citoloģiskās uztriepes paņemšana un uztriepes citoloģiskais izmeklējums reizi trijos gados katrai sievietei vecumā no 25 līdz 70 gadiem; slēpto asiņu izmeklējums fēcēs sievietēm un vīriešiem vecumā no 50 gadiem reizi gadā kā skrīningtestu zarnu vēzim.

Savukārt krūts vēža skrīningu ar mamogrāfijas metodi katrai sievietei vecumā no 50 līdz 69 gadiem valsts apmaksā reizi divos gados. Lai dotos uz šiem izmeklējumiem, sievietei vajadzīga Veselības norēķinu centra atsūtītā vēstule ar aicinājumu doties uz apskati.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI