SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
05. janvārī, 2010
Lasīšanai: 16 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
9
9

Jaunais nodokļos 2010. gadā

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Katrs gads nodokļu maksātājiem un to piemērotājiem nāk ar jaunumiem, taču šoreiz izmaiņu klāsts ir plašāks nekā bijis iepriekšējās gadu mijās, jo īpaši radikālas tās ir Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likumā.

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis

Likme. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likme tiek paaugstināta no 23% līdz 26 procentiem.

Paaugstināta tiek arī nodokļa likme pašnodarbinātajiem (saimnieciskās darbības veicējiem) – no 15% līdz 26 procentiem. Dividendēm un procentu ienākumam, kas aprēķināti par 2010. gadu, tiks piemērota 10% likme, bet kapitāla pieaugumam – 15 procenti.

Ienākums no kapitāla. No 2010. gada ir paredzēti jauni ar nodokli apliekamie objekti. Turpmāk iedzīvotāju ienākuma nodoklis būs jāmaksā arī no kapitāla un kapitāla pieauguma.

Kapitāls:

  1. dividendes, kas ir ienākums no kapitālsabiedrības kapitāla daļām vai akcijām vai kooperatīvās sabiedrības pajām, vai citām no parādu saistībām neizrietošām tiesībām piedalīties šīs kapitālsabiedrības vai kooperatīvās sabiedrības peļņas sadalē, izņemot IIN likuma 3. panta trešās daļas 18. punktā un 8. panta trešās daļas 3. un 16. punktā minēto ienākumu;
  2. procentu ienākums un tam pielīdzināms ienākums, arī ar procentu ienākumu saistīts ienākums;
  3. ienākums no privātajos pensiju fondos veikto iemaksu ieguldīšanas;
  4. ienākums no noslēgtajiem dzīvības apdrošināšanas līgumiem ar līdzekļu uzkrāšanu.

Kapitāla pieaugums:

  1. akcijas, kapitāla daļas, pajas, ieguldījumi personālsabiedrībā un citi Finanšu instrumentu tirgus likumā minētie finanšu instrumenti;
  2. ieguldījumu fondu apliecības un citi pārvedami vērtspapīri, kas apliecina līdzdalību ieguldījumu fondos vai tiem pielīdzināmos kopējo ieguldījumu uzņēmumos;
  3. parāda instrumenti (parādzīmes, noguldījumu sertifikāti, komercsabiedrību emitēti īstermiņa parāda instrumenti) un citi naudas instrumenti, kas tiek tirgoti naudas tirgos;
  4. nekustamais īpašums (ieskaitot nekustamā īpašuma iegūšanas tiesības);
  5. uzņēmums Komerclikuma izpratnē;
  6. intelektuālā īpašuma objekti.

Maksātājs (rezidents), kas gūst ienākumu no kapitāla pieauguma, deklarāciju iesniedz līdz ienākuma gūšanas mēnesim sekojošā mēneša 15. datumam, ja ieņēmumi no kapitāla aktīvu atsavināšanas mēnesī pārsniedz 500 latu. Līdz 500 latiem deklarāciju iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā reizi ceturksnī līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15. datumam.

Nodokļa maksātāja pienākums ir līdz pēctaksācijas gada 1. aprīlim ziņot VID par taksācijas gadā uzsākto, bet nepabeigto darījumu ar kapitāla aktīviem, ja taksācijas gadā ir īstenota vismaz viena no šā darījuma sastāvdaļām: līguma noslēgšanas diena, naudas vai avansa saņemšanas diena, īpašuma tiesību pāreja un blakus nosacījumi, lai līgums stātos spēkā, un darījuma nosacījumu izpilde nenotiek vienā taksācijas periodā.

Ienākums no auto izmantošanas. Ar IIN turpmāk tiks aplikts gūtais labums no darba devējam (uzņēmumam) piederoša vieglā pasažieru automobiļa izmantošanas personiskajām vajadzībām, kas noteikts 150 latu mēnesī. Aprēķināšanas kārtība noteikta Ministru kabineta noteikumos.

Dāvanas un dāvinājumi. Darba devēja dāvanas darbiniekiem turpmāk apliks ar valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām – VSAOI un IIN.

Līdz šim darba devēja dāvanas un balvas darbiniekam, kuru kopējā vērtība taksācijas gadā nepārsniedza minimālās mēnešalgas apmēru (180 latu 2009. gadā), netika apliktas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām.

Ar IIN tiks aplikti dāvinājumi (dāvanas), kas pārsniedz 1000 latu gadā, ja tie saņemti no personām, ar kurām dāvinājuma saņēmēju nesaista reģistrēta laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei. Ja dāvinātāju ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei un visi radniecībā lejupejošie, tad dāvinājums ar nodokli nav apliekams.

Lauksaimniecība. Samazināts neapliekamais ienākums no lauksaimnieciskās ražošanas un lauku tūrisma pakalpojumu sniegšanas līdz 2000 latiem. Tas nozīmē, ka turpmāk ar nodokli būs apliekams ienākums no 2000 latiem gadā.

Summas, kas izmaksātas kā valsts atbalsts lauksaimniecībai vai ES atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai, turpmāk būs apliekams ienākums.

"Ar IIN tiks aplikti dāvinājumi, kas pārsniedz 1000 latu gadā, ja tie saņemti no personām, ar kurām dāvinājuma saņēmēju nesaista reģistrēta laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei."

Pensijas fondi un apdrošināšana. Privātajos pensiju fondos un apdrošināšanas fondos izdarītās iemaksas (ar līdzekļu uzkrāšanu), ko par darbiniekiem veic darba devējs, nedrīkst pārsniegt bruto darba samaksu vairāk kā par 10%. Ja šīs izmaksas veic persona pati, tad attaisnotajos izdevumos deklarācijā iekļaujamas turpmāk vien kopējās izmaksas 10% apmērā.

Attaisnotie izdevumi. IIN attaisnotajos izdevumos par izglītības un ārstnieciskajiem pakalpojumiem varēs iekļaut 150 latus par 2010. gadu. 300 latus attaisnotajos izdevumos varēs iekļaut, iesniedzot deklarāciju par 2009. gadu. Deklarāciju var iesniegt jebkurā VID nodaļā.

Personīgā manta. Ar nodokli turpmāk netiks aplikti ienākumi no personīgā īpašuma (fiziskajai personai piederošas personīgai lietošanai paredzētas tādas kustamas lietas kā mēbeles, apģērbs u.c.) atsavināšanas, izņemot ienākumu no:

  • pārdošanai izgatavotas vai iegādātas lietas (ķermeniskas vai bezķermeniskas) pārdošanas,
  • kapitāla pieauguma un pārējā ienākuma no kapitāla.

No ienākuma nodokļa ir atbrīvoti. No aplikšanas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli atbrīvo 2010., 2011. un 2012. taksācijas gadā gūtos ienākumus no Eiropas Sociālā fonda darbības programmas „Cilvēkresursi un nodarbinātība”, kurus izmaksājusi pašvaldība, saņemot Valsts nodarbinātības aģentūras par stipendijām kvalificētos Eiropas Sociālā fonda darbības programmas „Cilvēkresursi un nodarbinātība” līdzekļus.

Nekustamais īpašums. Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli netiks aplikts:

  • ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta (kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese);
  • ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas radies saistībā ar mantas sadali laulības šķiršanas gadījumā, ja vismaz 12 mēnešus līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai tas ir bijis abu laulāto deklarētā dzīvesvieta (kas nav deklarēta kā papildu adrese).

Saimnieciskā darbība

Noteiktās jomās, veicot saimniecisko darbību, varēs maksāt patentmaksu. Noteikti jauni kritēriji, ko uzskata par saimniecisko darbību:

  1. darījumu regularitāte un sistemātiskums (trīs un vairāk darījumi taksācijas periodā vai pieci un vairāk darījumi trīs taksācijas periodos);
  2. ieņēmumi no darījuma pārsniedz 10 000 latu un vairāk taksācijas gadā, izņemot ienākumu no personīgā īpašuma atsavināšanas;
  3. darbības ekonomiskā būtība vai personas īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.

Tādējādi, turpmāk veicot darījumus, piemēram, ar nekustamo īpašumu, jāizvērtē:

  • vai tas ir neapliekamais ienākums;
  • vai tas jāaprēķina kā kapitāla pieaugums pēc 15% likmes;
  • vai tā ir uzskatāma par saimniecisko darbību pēc 26% likmes.

Patenti

Ar 2010. gadu tiks būtiski atvieglota iespēja saimnieciskās darbības veicējiem nomaksāt nodokli, nebūs arī vairs jāveic detalizēta grāmatvedības uzskaite.

Turpmāk nodoklis būs jāmaksā patentmaksas veidā, kas ir valsts noteikts vienots fiksēts maksājums, kas ietver iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas par fiziskās personas saimniecisko darbību.

Patentmaksu var izvēlēties šādās saimnieciskās darbības jomās:

  1. ādas un tekstilizstrādājumu amatniecība;
  2. apģērbu un apavu izgatavošana un labošana, pulksteņu un slēdzeņu labošana, kā arī citi sadzīves pakalpojumi;
  3. amatniecības izstrādājumu no koka, salmiem, māla, stikla vai akmens izgatavošana;
  4. floristika;
  5. fotografēšanas pakalpojumi;
  6. skaistumkopšanas pakalpojumi;
  7. privātie mājsaimniecības pakalpojumi;
  8. mājas aprūpes pakalpojumi;
  9. meža un pļavu velšu vākšana (sēņošana, ogošana vai savvaļas ārstniecības augu un ziedu vākšana).

Patentmaksas apmērs atkarībā no saimnieciskās darbības jomas, par kurām maksātājs var veikt patentmaksu, ir no 30 līdz 120 latiem mēnesī. Patentmaksa tiek ieskaitīta budžetā šādā sadalījumā:

  1. 67 procenti - valsts sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā;
  2. 33 procenti - maksātāja dzīvesvietas pašvaldības budžetā.

Kārtību, kādā reģistrē patentmaksas maksātāju, maksā patentmaksu, kā arī saimnieciskās darbības jomas profesijas, par kurām maksā patentmaksu, patentmaksas apmēru sadalījumā pa profesijām un darbībām, kas saistītas ar meža un pļavu velšu vākšanu, un saimnieciskās darbības ierobežojumus patentmaksas maksātājam noteiks Ministru kabineta noteikumos.

Paziņojums par izmaksāto algu

Gadam beidzoties, darba devējs ne vēlāk kā 15 dienu laikā pēc darbinieka pieprasījuma saņemšanas izsniedz viņam paziņojumu par fiziskajai personai izmaksātajām summām, kā arī nosūta VID paziņojumu par fiziskajai personai izmaksātajām summām.

Tātad vairs NAV obligāta prasība darba devējam izsniegt darbiniekam paziņojumu, ja viņš to pats neprasa.

Iznomāta personāla ienākums

Turpmāk likumā noteikts jauns apliekamais objekts. Nodoklis būs jāmaksā no ienākuma, kas gūts, iznomājot personālu nerezidentam ārzemēs veikt darbus, piemēram, celtniecībā.

Par personālu uzskata jebkuru fizisko personu, kuru cita persona (personāla iznomātājs) piesaista, lai veiktu darbu personāla nomnieka labā neatkarīgi no tā, vai starp personāla iznomātāju un attiecīgo fizisko personu pastāv darba tiesiskās attiecības.

Par personāla nomu uzskata personāla iznomātāja, kas nav Latvijas rezidents vai nerezidenta pastāvīgā pārstāvniecība Latvijā, personāla nosūtīšanu apmaiņā pret atlīdzību Latvijas rezidentam vai nerezidenta pastāvīgajai pārstāvniecībai Latvijā, lai šis personāls veiktu darbības saistībā ar personāla nomnieka saimniecisko vai profesionālo darbību Latvijā vai ārvalstīs, ja tiek konstatēta vismaz viena no šādām pazīmēm:

  1. personāla nomnieks atbild par darba kopējo vadību un uzraudzību vai darba rezultātu;
  2. personāla nomnieks nosaka iznomātā personāla skaitu un kvalifikāciju;
  3. personāla integrācija personāla nomnieka uzņēmumā. Integrācija uzņēmumā ir darba vai atpūtas vietas esamība, pienākums ievērot uzņēmuma iekšējās kārtības noteikumus;
  4. atlīdzība par personāla nomu tiek aprēķināta atkarībā no iznomātā personāla darba laika, paveiktā darba vai citas attiecības starp personāla iznomātāja atlīdzību un personāla darba samaksu;
  5. personāla nomnieks nodrošina personālu ar lielāko daļu pamatlīdzekļu, darbarīku un materiālu.

Nekustamā īpašuma nodoklis

Līdz 1,5% palielināta nodokļa likme zemei un saimnieciskajā darbībā izmantojamām ēkām.

Noteikts minimālais nodokļa maksājums – 5 lati – par katru nodokļa objektu (zemi, ēku).

Ar paaugstinātu 3% likmi tiks aplikta neapstrādāta lauksaimniecības zeme.

Dzīvojamām ēkām ar kadastrālo vērtību līdz 40 tūkst. latu piemēros likmi 0,1%; ar kadastrālo vērtību no 40 001 līdz 75 000 latu - 0,2%; ar kadastrālo vērtību virs 75 tūkst. latu - 0,3 procentus.

Ar NĪN tiks apliktas inženiertehniskās būves.

Akcīzes nodoklis

Noteikta jauna minimālā akcīzes nodokļa cena cigaretēm - 48 lati par 1000 cigaretēm.

Atcelts nosacījums par nodokļa atmaksu par degvieleļļu (mazutu) siltuma ražošanai telpu apkurei un karstā ūdens sagatavošanai (turpmāk piemēros samazinātu akcīzes nodokļa likmi - 11 latu par 1000 kilogramiem).

Ar 2010. gada 1. februāri paaugstinās akcīzes nodokli vīnam un raudzētajiem dzērieniem no 40 latiem (par 100 litriem) līdz 45 latiem jeb par 12,5% un starpproduktiem ar absolūtā spirta saturu līdz 15 tilpumprocentiem (ieskaitot) no 42 latiem (par 100 litriem) līdz 45 latiem (par 100 litriem) jeb par 7,1 procentu.

"Noteikti jauni kritēriji, ko uzskata par saimniecisko darbību."

Ar 2010. gada 1. maiju akcīze būs dabasgāzei, ko izmanto kā kurināmo, - 15,60 lati par 1000 m3; dabasgāzei, ko izmanto kā degvielu, - 70 lati par 1000m3.

Ar 2010. gada 1. jūliju degvielai, ko izmanto par kurināmo, piemēros samazināto akcīzes likmi – 15 lati par 1000 litriem, ja tā satur rapšu sēklu eļļu vai no rapšu sēklu eļļas iegūtu biodīzeļdegvielu; savukārt fosilajai degvielai, ko izmanto par kurināmo, nodokļa likme būs 40 latu par 1000 litriem.

Vieglo automobiļu un motociklu nodoklis

Iepriekš nereģistrētiem vai pēc 2009. gada 1. janvāra ārvalstīs reģistrētiem vieglajiem automobiļiem nodoklis tiks aprēķināts atkarībā no automobiļa radīto oglekļa dioksīda (CO2) izmešu daudzuma, savukārt motocikliem - atkarībā no dzinēja tilpuma (m3).

Transportlīdzekļu ikgadējā nodeva

Paaugstinātas valsts nodevas likmes, nosakot tās šādā apmērā:

  • motocikliem – 24 lati (pašlaik 3 lati);
  • vieglajiem automobiļiem līdz 1500 kg – 24 lati (pašlaik 12 lati);
  • 1501-1800 kg - 48 lati (pašlaik 24 lati);
  • 1801-2100 kg - 75 lati (pašlaik 45 lati);
  • 2101-2600 kg - 95 lati (pašlaik 54 lati);
  • 2601-3500 kg - 115 lati (pašlaik 72 lati);
  • 3501 kg un vairāk - 150 lati (pašlaik 78 lati).

Uzņēmumu ienākuma nodoklis

Samazināta reprezentācijas izdevumu norma, ko drīkst atskaitīt no apliekamā ienākuma - no 60% līdz 40 procentiem.

Uzņēmumu ienākuma nodokļa aprēķināšanas vajadzībām 1,5 reizes tiks palielināti izdevumi, kas nav saistīti ar saimniecisko darbību, un zaudējumi, kurus radījusi sociālās infrastruktūras objektu uzturēšana.

Paplašinātas iespējas nodokļu maksātājam pašam noteikt samazinātus avansa maksājumus, ja ir samazinājies peļņas apmērs.

Pievienotās vērtības nodoklis

Noteikts, ka PVN deklarācijas par taksācijas gadu iesniedz tikai atsevišķos likumā noteiktos gadījumos. Līdz nākamā gada 1. maijam Valsts ieņēmumu dienestam iesniedz deklarāciju par taksācijas gadu gadījumos, ja:

  1. mainās ar nodokli apliekamo un neapliekamo darījumu proporcija par taksācijas gadu;
  2. veikta jebkāda maksājamā nodokļa vai atskaitītā priekšnodokļa korekcija saskaņā ar šajā likumā noteiktajām prasībām;
  3. veikti darījumi, kas saistīti ar maksāšanas līdzekļu (valūtas), citu naudas tirgus instrumentu, atvasināto finanšu instrumentu un pārvedamo vērtspapīru tirdzniecību Finanšu instrumentu tirgus likuma izpratnē (tai skaitā valūtas nākotnes darījumi).

Noteikta īpaša PVN maksāšanas kārtība un priekšnodokļa atskaitīšanas kārtība („kases princips”) atsevišķām apliekamo personu grupām pēc šādiem kritērijiem:

  1. iepriekšējā taksācijas gadā ar nodokli apliekamo darījumu vērtība nav pārsniegusi 70 000 latu;
  2. reģistrējoties VID ar PVN apliekamo personu reģistrā, taksācijas gadā neplāno par 70 000 latu lielāku darījumu apjomu.

Nodokļa maksāšanas un priekšnodokļa atskaitīšanas kārtību ir tiesības piemērot apliekamajai personai, kurai iepriekšējā taksācijas gadā ar nodokli apliekamo darījumu vērtība ir sasniegusi vai pārsniegusi 70 000 latu un kura ir lauksaimniecības produkcijas ražotājs vai lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība, attiecībā uz šādu lauksaimniecības produktu piegādi:

  1. dzīvi dzīvnieki;
  2. piens un piena pārstrādes produkti;
  3. putnu olas;
  4. dabīgais medus;
  5. dārzeņi, sakņaugi, bumbuļaugi;
  6. graudaugu produkti;
  7. eļļas augu sēklas un augļi, dažādi graudi, sēklas un augļi.

Lauksaimnieki nodokli maksā par to taksācijas periodu, kurā saņemta samaksa par piegādātajām precēm vai sniegtajiem pakalpojumiem, taču ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc rēķina izrakstīšanas.

Personas, kuras vēlas piemērot nodokļa maksāšanas un priekšnodokļa atskaitīšanas kārtību pēc kases principa, par to informē VID līdz taksācijas gada 31. janvārim vai tad, kad iesniedz iesniegumu par reģistrāciju VID ar PVN apliekamo personu reģistrā.

Nodokļa nomaksas termiņš valsts budžetā ir pagarināts – līdz 20 dienām pēc taksācijas perioda beigām.

Lauksaimniekiem no 12% līdz 14% palielināts PVN kompensācijas apmērs.

Par nodokļa rēķinu turpmāk varēs izmantot dokumentu, kas izsniegts par darījumu, kura vērtība bez nodokļa ir mazāka par 20 latiem, bet kas nav apliecināts ar parakstu un spiedogu (čekus vairs nav nepieciešams apliecināt ar parakstu un spiedogu).

Saistībā ar pavadzīmju ar VID piešķirtiem numuriem atcelšanu noteikts, ka PVN rēķina viens no rekvizītiem ir vienas vai vairāku sēriju kārtas numurs, kas unikāli identificē rēķinu un ievieš jaunu pārskatu par iekšzemē piegādātajām precēm un sniegtajiem pakalpojumiem.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI