SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
29. septembrī, 2009
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
2
2

Trūcīgajiem iedzīvotājiem – lētāka medicīniskā aprūpe

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Trūcīgajiem, kas iegādājas kompensējamos medikamentus vai medicīnas ierīces, jākrāj čeki, kuros norādīts pircēja personas kods.

A.F.I

Trūcīgajiem iedzīvotājiem no 1. oktobra nav jāmaksā pacientu iemaksas, samazināti kompensējamo medikamentu un medicīnas ierīču izdevumi un naktsmājas slimnīcas viesnīcā pienākas bez maksas.

22. septembrī Ministru kabinets apstiprināja izmaiņas ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes kompensācijas kārtībā. Izmaiņas paredz, ka no 1. oktobra trūcīgajām personām šie izdevumi tiks apmaksāti no līdzekļiem, kas paredzēti Sociālā drošības tīkla stratēģijas īstenošanai.

2010. gadā visi izdevumi par kompensējamajiem medikamentiem tiks apmaksāti, ja trūcīgā persona būs iztērējusi 50 latus gada laikā. Proporcionāla kompensācijas daļa trūcīgajiem pienākas arī šogad. Tā kā līdz gada beigām palikusi ceturtdaļa no gada - trīs mēneši, valsts attiecīgi kompensēs ceturto daļu izdevumu. Trūcīgajām personām, kuras pēc šā gada 1. oktobra par kompensējamajiem medikamentiem vai medicīnas ierīcēm būs samaksājušas 12 latus un 50 santīmus (ceturto daļu no gada limita – 50 latiem), pārējos izdevumus līdz šā gada beigām segs valsts.

"2010. gadā visi izdevumi par kompensējamajiem medikamentiem tiks apmaksāti, ja trūcīgā persona būs samaksājusi 50 latus gada laikā."

Šobrīd Veselības ministrija kopā ar Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūru (VOAVA) izvērtē labākos tehniskos risinājumus, kā trūcīgie iedzīvotāji saņemtu valsts atbalstu. Līdzko būs pieņemts gala lēmums, Veselības ministrija informēs sabiedrību. Pašlaik tiek apspriesti divi varianti. Viens no tiem: trūcīgie ar sakrātajiem čekiem varēs vērsties VOAVA, lai saņemtu izziņu, ka turpmāk līdz gada beigām viņiem par kompensējamajiem medikamentiem un medicīnas precēm vairs nav jāmaksā. Tad viņi aptiekās attiecīgās zāles un medicīnas preces, uzrādot izziņu, līdz gada beigām saņems bez maksas. Cits risinājums: dati par trūcīgo personu pirkumiem tikts ievadīti kopīgā Vadības informācijas sistēmā, un aptiekās, kas tirgo kompensējamos medikamentus, būs zināms, vai cilvēkam par zālēm vēl jāmaksā vai ne. Protams, otrais variants trūcīgajiem ir izdevīgāks, jo tad viņiem nebūtu jādodas uz VOAVA jāglabā tās izziņa.

Šobrīd trūcīgām personām, kas iegādājas kompensējamos medikamentus vai medicīnas ierīces, Veselības ministrija jau no 1. oktobra iesaka rūpīgi krāt visus aptiekā saņemtos čekus. Tajos obligāti jābūt norādītam pircēja personas kodam.

"Sociālā tīkla ietvaros trūcīgajiem pacientiem no 1. oktobra vairs nebūs jāmaksā pacientu iemaksas."

Sociālā tīkla ietvaros trūcīgajiem pacientiem no 1. oktobra vairs nebūs jāmaksā pacientu iemaksas. Līdz šim viņiem vajadzēja maksāt 50% no pacienta iemaksām. Tāpat paredzēts, ka trūcīgajām personām vairs nebūs jāmaksā arī 15 latu līdzmaksājums par vienā ārstēšanās reizē veiktajām ķirurģiskajām operācijām.

Vēl trūcīgo atbalstam rasta iespēja pirms un pēc ārstēšanās dienas stacionārā bez maksas uzturēties ārstniecības iestāžu izveidotajās viesnīcās. Kā skaidro Veselības ministrija, šāds atbalsts iecerēts, zinot, ka sabiedriskais transports nekursē tik bieži, lai attālāko rajonu iedzīvotāji varētu nokļūt dienas stacionārā agri rītā un atgriezties mājās vakarā. Tādēļ pacienti nakti pirms un pēc attiecīgajām manipulācijām varēs palikt slimnīcas viesnīcā. Tajās nevarēs apmesties uz pastāvīgu nakts dzīvi kā patversmē – nakšņošana viesnīcā būs iespējama tikai ar ārsta izziņu.

Veselības ministrija tāpat informē, ka tiks paplašināta pacientu mājas aprūpe un mājas aprūpes sniedzēju tīkls. Šajā darbā iesaistīs pārprofilējamās slimnīcas un to darbiniekus reģionos, kas būtiski atvieglos arī sociālo situāciju darbiniekiem šajās iestādēs.

"Nakti pirms un pēc attiecīgajām manipulācijām varēs palikt slimnīcas viesnīcā."

UZZIŅAI

Iedzīvotāji var tikt atzīti par trūcīgiem Ministru kabineta 2009. gada 3. marta noteikumos Nr. 214 „Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu” noteiktajā kārtībā. Attiecīgo izziņu pēc iesnieguma saņemšanas un izvērtēšanas izsniedz pašvaldības sociālais dienests. Lai varētu saņemt sev pienākošos atvieglojumus un atbalstu, Veselības ministrija aicina trūcīgos iedzīvotājus nepieciešamos dokumentus izziņu saņemšanai iesniegt laikus.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI