SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
13. augustā, 2009
Lasīšanai: 8 minūtes
4
17
4
17

Kāzas, jauns uzvārds un jauna pase

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ja uzvārda maiņa notikusi laulību rezultātā, pasi var saņemt bez paaugstinātas valsts nodevas likmes arī paātrināti.

FOTO:Boriss Koļesņikovs, LV

Vasara un rudens tradicionāli ir kāzu laiks. Līdztekus rūpēm par svinību organizēšanu un ģimenes kopdzīves sākumu nedrīkst aizmirst laikus nokārtot dokumentus, īpaši, ja pēc laulībām kāds no pāra ir paredzējis mainīt uzvārdu.

Pēc Personu apliecinošu dokumentu likuma viens no nosacījumiem personas pases atzīšanai par nederīgu ir gadījums, kad mainījies personas vārds vai uzvārds. Tādā gadījumā, tostarp pēc laulībām, mēneša laikā iedzīvotājam pase jānomaina. Dzīvošana bez personu apliecinoša dokumenta ir administratīvais pārkāpums, atgādina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšnieka palīdze preses un sabiedriskajos jautājumos Laura Karnīte. Par to pašvaldība var piemērot sodu līdz 25 latiem. Ja PMLP darbinieks konstatē, ka persona mainīt pasi ir ieradusies vēlāk nekā mēnesi pēc uzvārda maiņas, viņš sastāda protokolu un nosūta pašvaldībai, kas lemj par soda apmēru.

"Nodevu par personas apliecības vai pases izsniegšanu ieskaita valsts pamatbudžetā."

Ja cilvēks ir nokavējis pieteikšanās termiņu un vēlas mainīt pasi cita iemesla dēļ, soda nauda par nedaudz novēlotu pieteikšanos netiek piemērota. Piemēram, ja pasei ir beidzies derīguma termiņš, bet persona to laikus nav ievērojusi.

Kā norāda L. Karnīte, dokumentus pases maiņai pēc laulībām var iesniegt kaut uzreiz pēc tam, kad saņemta laulības apliecība. Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 775 "Pasu noteikumi" paredz: lai pēc laulībām saņemtu jaunu pasi, persona iesniedz iepriekšējo pasi un uzrāda dokumentus, kas apliecina izmaiņas iepriekš izsniegtas pases ierakstos, ja ziņas par izmaiņām nav iekļautas Iedzīvotāju reģistrā (piemēram, laulības apliecība, Dzimtsarakstu departamenta izsniegts dokuments, kas apliecina vārda vai uzvārda maiņu, tiesas nolēmums).

Pēc laulībām – pase bez paaugstinātas valsts nodevas

Personas apliecības un pases ir Latvijas Republikas īpašums, un par to izsniegšanu maksājama valsts nodeva MK noteiktajā kārtībā un apmērā – to paredz Personu apliecinošu dokumentu likums. Savukārt MK noteikumi Nr. 1059 "Noteikumi par valsts nodevu par personas apliecību un pasu izsniegšanu" noteic, ka nodevu par personas apliecības vai pases izsniegšanu ieskaita valsts pamatbudžetā. Valsts nodevas samaksu veic bezskaidras naudas norēķinu veidā (ar pārskaitījumu) vai skaidrā naudā, iemaksājot naudu kredītiestādē vai citā iestādē, kam ir tiesības veikt naudas pārskaitījumus. Pirms personas apliecības vai pases saņemšanas persona maksājumu apliecinošu dokumentu (kvīti) iesniedz PMLP.

Valsts nodevas likme par pases pirmreizēju izsniegšanu vai par pases atkārtotu izsniegšanu ir 15 latu, ja iepriekšējai pasei beidzies derīguma termiņš, pase nav derīga ceļošanai, personai mainījies personvārds vai mainījies personas tiesiskais statuss.

"Dažkārt laulību dienā jaunlaulātie paliek katrs vēl savā uzvārdā, lai izvairītos no varbūtējām likstām un pārpratumiem ieplānotā ceļojuma laikā."

Parastā kārtībā tā tiek izsniegta 20 darba dienu laikā. Taču, ja uzvārda maiņa notikusi laulību rezultātā, pasi var saņemt bez paaugstinātas valsts nodevas likmes arī ātrāk – četru vai divu darba dienu laikā. L. Karnīte norāda, ka jaunlaulātajiem šī iespēja ir sevišķi noderīga, ja pēc kāzām drīzumā paredzēts doties medusmēneša ceļojumā: ceļošanai vajadzīga derīga pase, tātad jaunlaulātā uzvārdam jāsakrīt ar pasē rakstīto.

Viņa atgādina, ka arī citkārt pastāv iespēja pasi saņemt ātrāk par 20 darba dienām – ja to izsniedz četru darba dienu laikā – jāmaksā 25 lati, ja divu darba dienu laikā – 35 lati.

Lēmums par uzvārda maiņu

Topošajam laulātajam pārim par uzvārda maiņu jāizlemj laikus, jo, jau dodoties pieteikt laulības, iesniegumā jāatbild uz šo jautājumu. Ja viens vai abi jaunlaulātie šādu vēlmi ir izteikuši, laulības apliecība kāzu dienā tiek izdota jau ar jauno uzvārdu, stāsta Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Janīna Vēbere. Viņa ir novērojusi, ka dažkārt jaunlaulātie izvēlas citu variantu – laulību dienā katrs vēl paliek savā uzvārdā, lai izvairītos no varbūtējām likstām un pārpratumiem ceļojuma laikā, ja krietnu laiku pirms kāzām tas ir bijis rūpīgi saplānots, rezervēta viesnīca vai iegādātas biļetes ar pirmslaulību uzvārdiem. Atgriezušies no brauciena, jaunlaulātie jebkurā dzimtsarakstu nodaļā neatkarīgi no dzīvesvietas var iesniegt iesniegumu par uzvārda maiņu, jo “ģimenes tomēr vēlas būt ar vienu uzvārdu”, saka J. Vēbere. Šāds pakalpojums gan nebūs bezmaksas – noteiktā pakalpojuma cena ir 50 lati.

Tāpēc pārim jāapsver viņu situācijai izdevīgākais rīcības variants – vai uzvārdu mainīt kāzu dienā, kad par to nebūs jāmaksā, vai pēc ceļojuma, kad būs jāšķiras no 50 latiem. J. Vēbere atgādina nejaukt divus iesniegumus – valsts nodevu par laulības noslēgšanu (pieci lati), kas jāmaksā par jebkuru laulības noslēgšanu, un nodevu par vārda, uzvārda un tautības maiņu, kas jāsedz tad, ja jaunais pāris vēlas mainīt uzvārdu nevis laulību noslēgšanas brīdī, bet jau pēc kāzām.

"Reizēm Latvijas sievietes ir neizpratnē, kāpēc viņām ārzemju vīra uzvārda latviskotā versija skan pavisam citādi nekā oriģinālvalodā."

Ja laulātie vēlas mainīt uzvārdu šķiršanās gadījumā, piemēram, sieva atgriezties pirmslaulību uzvārdā, par to lemj tiesa. 50 latu valsts nodeva šajā gadījumā nav jāmaksā. Dodoties pieteikt jauno pasi, jāņem līdzi attiecīgais tiesas lēmums.

Personvārdu atveide latviešu valodā

Ja laulības notiek ar ārzemju cilvēku un paredzēts pāriet viņa uzvārdā, pārim savlaikus jānoskaidro svešvalodas uzvārda atveide latviešu valodā, lai pēc tam tā nesagādātu nepatīkamus pārsteigumus. Šā gada pavasarī portālam „LV.LV” Valsts valodas aģentūras Konsultāciju daļas vadītājas p.i. Dite Liepa jau skaidroja, ka īpašvārdu pareizrakstību un atveidi no citām valodām reglamentē MK noteikumi Nr. 114 "Noteikumi par personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā, kā arī to identifikāciju". Tie ir saistoši Valsts valodas likuma 19. un 23. pantam. Pēc minētajiem MK noteikumiem īpašvārdi tiek atveidoti atbilstoši izrunai latviešu valodā, iekļaujot tos gramatiskajā sistēmā un ievērojot latviešu valodas pareizrakstību. Tāpēc reizēm Latvijas sievietes ir neizpratnē, kāpēc viņām ārzemju vīra uzvārda latviskotā versija skan pavisam citādi nekā oriģinālvalodā. D. Liepa atgādināja, ka Latvijas sievietēm, kuru dzīvesbiedri ir ārzemnieki, jaunā parauga pasēs ziņas par jauniegūtā uzvārda oriģinālformu (arī vēsturisko formu) tiek iekļautas vienā atvērumā – pretī datu lapai. To nosaka MK noteikumi Nr. 775 "Pasu noteikumi". Tie paredz pēc personas vēlēšanās pases 3. lappusē iekļaut “personvārda citas valodas oriģinālformu latīņalfabētiskajā transliterācijā vai dzimtas uzvārda vēsturisko formu, ja personvārda rakstība pases 2. lappusē atšķiras no personvārda rakstības personas dokumentā, kurā tas rakstīts citas valodas oriģinālformā, vai atšķiras no personvārda vai personas dzimtas uzvārda vēsturiskās formas”. Savukārt citvalodu īpašvārdu oriģinālrakstību citos dokumentos, norādot tos iekavās, nosaka MK noteikumi Nr. 154 "Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas noteikumi".

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI