SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
17. jūnijā, 2009
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
3
3

Pastāvīgā pārstāvniecība un nodarbināto nodokļi (III)

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ievērojot Padomes regulā Nr. 1408/71 noteikto vienādas attieksmes principu un sociāli apdrošinātās personas intereses, darba ņēmēji, kurus nodarbina citas dalībvalsts darba devējs un kuriem sociālās drošības jomā piemērojamas Latvijas sociālās drošības tiesību normas, obligātās iemaksas veic tādā apmērā, kādā tās veic Latvijas uzņēmumos nodarbinātie darba ņēmēji.

Nerezidenta (ārvalsts komersanta) pastāvīgajā pārstāvniecībā nodarbinātajiem nodokļu piemērošanā ir saistoši gan Latvijas Republikas tiesību aktos paredzētie nosacījumi, gan Eiropas Savienības direktīvu normas. Iepriekš aplūkojām darba attiecību veidus, nodokļu maksāšanu, ja darba ņēmējs pastāvīgajā pārstāvniecībā ir Latvijas rezidents, ārvalsts komersanta pilnvarota fiziska persona, Latvijas saimnieciskās (profesionālās) darbības veicējs, kā arī situācijas, ja darba ņēmējs ir Latvijas nerezidents pārstāvniecībā vai nerezidents pie ārvalsts komersanta.

Sociālās iemaksas, ES darba devējs un ES darba ņēmējs

Jāpaskaidro arī gadījumi, kad nerezidentam no Eiropas Savienības valstīm atalgojumu par darbu Latvijā pastāvīgās pārstāvniecības labā izmaksā ES ārvalsts komersants un tas atbilst nerezidenta statusam Latvijā.

Informācijas apmaiņa starp dalībvalstu kompetentajām institūcijām notiek ar apliecības E veidlapu starpniecību. E veidlapas ir apliecinājums tam, kuras dalībvalsts sociālās drošības tiesību akti tiek piemēroti konkrētajam darba ņēmējam vai pašnodarbinātajai personai. Minētos dokumentus izsniedz tās dalībvalsts kompetentā institūcija, kuras sociālās drošības tiesību aktus piemēro katrā konkrētajā gadījumā.

ES dalībvalsts darba devējs, nodarbinot Latvijā savas valsts nodokļu maksātāju, reģistrējas VID kā obligāto iemaksu veicējs atbilstoši darba ņēmēja darbības vietai, ja darbiniekam citas dalībvalsts kompetentā institūcija nav izsniegusi dokumentu „E forma” (E-101).

Ja E-101 forma ir izsniegta, šos darbiniekus VID nereģistrē un darba devēja ziņojumā par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (MK 2008. gada 20. novembra noteikumi Nr. 942, 3. pielikums) tie netiek uzrādīti, jo Latvijas Republikas likuma „Par valsts sociālo apdrošināšanu” 1. panta izpratnē viņi nav darba ņēmēji. Līdz ar to arī riska nodevu par šiem darbiniekiem nemaksā. Iedzīvotāju ienākuma nodokli ietur un maksā atbilstoši konvencijai un kārtībai, kas noteikta MK 2001. gada 30. aprīļa noteikumos Nr. 178.

ES dalībvalsts darba devējs, kas nodarbina darba ņēmēju, kuram saskaņā ar Padomes Regulas Nr. 1408/71 13., 14., 15., 16. un 17. pantu piemēro LR normatīvos aktus, reģistrējas VID teritoriālajā iestādē kā obligāto iemaksu veicējs atbilstoši vienai izvēlētai darba ņēmēja darbības vietai, iesniedzot informāciju, kurā norādīts darba devēja nosaukums, reģistrācijas numurs (citā dalībvalstī) un juridiskā adrese.

"Saskaņā ar MK noteikumiem, kā arī Eiropas Padomes regulu darba devējs, kam nav uzņēmējdarbības vietas dalībvalstī, kuras teritorijā tas nodarbina algoto darbinieku, ar darba ņēmēju var vienoties, ka darba ņēmējs rīkojas viņa vārdā sociālo iemaksu veikšanai."

Šādu informāciju var iegūt, piemēram, ārvalsts uzņēmuma reģistrācijas apliecībā, darba devēja un darba ņēmēja darba līgumā vai darba ņēmējam Latvijas valsts kompetentās institūcijas izsniegtajā apliecībā E-101 veidlapā. Reģistrējot šādus darba devējus, svarīgi ir iegūt precīzu informāciju par darba devēju.

Ja darba devējs reģistrējas VID teritoriālajā iestādē saskaņā ar Padomes 1972. gada 21. marta Regulas (EEK) Nr. 574/72 (par sociālā nodrošinājuma sistēmu piemērošanu darbiniekiem un viņu ģimenēm, kas pārvietojas Kopienā) 109. pantā noteiktās personas starpniecību, minētā persona uzrāda personu apliecinošu dokumentu un darba devēja kompetentajai institūcijai iesniegtās informācijas kopiju.

VID šādam darba devējam piešķir 11 zīmju reģistrācijas kodu. To paziņo darba devējam vai šīs regulas 109. pantā noteiktajai personai un izmanto, iesniedzot šajos noteikumos noteikto informāciju un veicot obligātās iemaksas.

Saskaņā ar MK 20.11.2008. noteikumiem Nr. 942, kā arī Padomes regulas Nr. 574/72 109. pantu darba devējs, kam nav uzņēmējdarbības vietas dalībvalstī, kuras teritorijā tas nodarbina algoto darbinieku, ar darba ņēmēju var vienoties, ka darba ņēmējs rīkojas viņa vārdā attiecībā uz sociālo iemaksu veikšanu. Par jebkuru šādu vienošanos darba devējs informē kompetento institūciju.

Ja darba devējs reģistrējas VID teritoriālajā iestādē ar darba ņēmēja starpniecību, minētā persona uzrāda personas apliecinošu dokumentu un rakstisku vienošanās apliecinājumu (pilnvarojumu) ar darba devēju par reģistrācijai nepieciešamo dokumentu iesniegšanu VID teritoriālajai iestādei.

Gadījumā, ja citas dalībvalsts darba devējs Latvijā nodarbina vairākus darba ņēmējus, kuriem sociālās drošības jomā piemērojami Latvijas normatīvie akti un ar kuriem obligāto iemaksu veikšanai darba devējs ir vienojies par rīkošanos darba devēja vārdā, obligāto iemaksu veicēja reģistrāciju viens no šiem darba ņēmējiem kārto tikai vienā VID teritoriālajā iestādē atbilstoši kādai no darba ņēmēja darbības vietām Latvijā.

Darba ņēmēju, kuru nodarbina citas dalībvalsts darba devējs un kuram saskaņā ar Padomes Regulas Nr. 1408/71 13., 14., 15., 16. un 17. pantu piemēro Latvijas Republikas normatīvos aktus, darba devējs vai Padomes Regulas Nr. 574/72 109. pantā noteiktā persona reģistrē VID teritoriālajā iestādē.

Dalībvalsts darba devējs ar personu, kurai saskaņā ar Padomes Regulas Nr. 1408/71 13., 14., 15., 16. un 17. pantu piemēro Latvijas sociālās apdrošināšanas tiesību aktus, var vienoties par to, kādā statusā šī persona veiks obligātās iemaksas: darba ņēmēja statusā vai iekšzemes darba ņēmēja pie darba devēja ārvalstnieka statusā, par ko informē VID teritoriālo iestādi.

"ES dalībvalsts darba devējs ar personu, kurai saskaņā ar Eiropas Padomes regulu piemēro Latvijas sociālās apdrošināšanas tiesību aktus, var vienoties par to, kādā statusā šī persona veiks obligātās sociālās iemaksas."

Personai, kuru nodarbina citas dalībvalsts darba devējs un kurai saskaņā ar šīs regulas jau minētajiem pantiem piemēro Latvijas sociālās apdrošināšanas tiesību aktus, ir tiesības reģistrēties obligāto iemaksu veikšanai iekšzemes darba ņēmēja pie darba devēja ārvalstnieka statusā. VID teritoriālajā iestādē pēc dzīvesvietas ir jāreģistrējas 10 dienu laikā pēc darba līguma noslēgšanas. Reģistrējoties VID teritoriālajā iestādē, minētā persona uzrāda personu apliecinošu dokumentu un iesniedz darba līguma kopiju, uzrādot oriģinālu.

VID teritoriālā iestāde, reģistrējot darba devēju un iekšzemes darba ņēmēju pie darba devēja ārvalstnieka, izsniedz paziņojumu (MK 20.11.2008. noteikumi Nr. 942, 2. pielikums), kurā ir norādīts kredītiestādes nosaukums un konta numurs, uz kuru jāpārskaita obligātās sociālās iemaksas, kā arī atskaišu iesniegšanas un obligāto sociālo maksājumu termiņi.

Citas dalībvalsts darba devēju VID svītro no nodokļu maksātāju reģistra kā obligāto iemaksu veicēju, pamatojoties uz attiecīgā darba devēja vai Padomes Regulas Nr. 574/72 109. pantā noteiktās personas iesniegumu par svītrošanu no nodokļu maksātāju reģistra.

Iekšzemes darba ņēmēju pie darba devēja ārvalstnieka VID teritoriālā iestāde svītro no nodokļu maksātāju reģistra kā obligāto iemaksu veicēju, pamatojoties uz attiecīgās personas iesniegumu.

Ievērojot Padomes Regulas Nr. 1408/71 noteikto vienādas attieksmes principu un sociāli apdrošinātās personas intereses, darba ņēmēji, kurus nodarbina citas dalībvalsts darba devējs un kuriem sociālās drošības jomā piemērojamas Latvijas sociālās drošības tiesību normas, obligātās iemaksas veic tādā apmērā, kādā tās veic Latvijas uzņēmumos nodarbinātie darba ņēmēji. Darba devēja un darba ņēmēja obligāto iemaksu objekts ir visi algotā darbā aprēķinātie ienākumi.

"Obligāto iemaksu likmes atsevišķiem apdrošināšanas veidiem tiek noteiktas katru gadu Ministru kabineta noteikumos."

Iekšzemes darba ņēmēja pie darba devēja ārvalstnieka obligāto iemaksu objekts ir saņemtā atlīdzība.

Obligāto iemaksu likmes atsevišķiem apdrošināšanas veidiem tiek noteiktas katru gadu Ministru kabineta noteikumos. 2009. gadā obligātās iemaksas noteiktas MK 2008. gada 16. decembra noteikumos Nr. 1027 „Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes sadalījumu pa valsts sociālās apdrošināšanas veidiem 2009. gadā”.

Dalībvalsts darba devējs, kas ir reģistrējies kā obligāto iemaksu veicējs, iemaksā speciālā budžeta kontā obligātās iemaksas par katru darba ņēmēju reizi mēnesī termiņos, kādi norādīti VID teritoriālās iestādes paziņojumā (MK 20.11.2008. noteikumi Nr. 942, 2. pielikums).

Darba ņēmējs, kas reģistrējies ar ārvalsts darba devēja starpniecību, veic obligātās iemaksas ar darba devēja starpniecību. Darba devējs ietur obligātās iemaksas, kas jāveic darba ņēmējam, un iemaksā tās speciālā budžeta kontā termiņos, kādi norādīti VID teritoriālās iestādes paziņojumā.

Dalībvalsts darba devējs, kas ir reģistrējies Latvijā kā obligāto iemaksu veicējs, noteikumos norādītajos termiņos iesniedz VID teritoriālajai iestādei:

  • ziņas par darba ņēmējiem;
  • ziņojumu par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no darba ņēmēju darba ienākumiem, iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu pārskata mēnesī.

Persona, kuru nodarbina dalībvalsts darba devējs un kura ir reģistrējusies kā  iekšzemes darba ņēmējs pie darba devēja ārvalstnieka, obligātās iemaksas veic līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15. datumam, t.i., līdz 15. aprīlim, 15. jūlijam, 15. oktobrim, 15. janvārim.

Turpmāk vēl.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI