SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. oktobrī, 2008
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums

Viesģimene bez vecāku gādības palikušiem bērniem

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šā gada 1.oktobrī stājušies spēkā grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas ievieš jaunu atbalsta formu bez vecāku gādības palikušiem bērniem – „viesģimene”, – kā arī regulē kārtību, kādā vecāku vai ārpusģimenes aprūpē esošu bērnu uz laiku var nodot citas personas aprūpē, portālu LV.LV informē Bērnu un ģimenes lietu ministrijas Sabiedrisko attiecību departamenta direktors Taivo Trams.

Laulātie vai persona, kas uz laiku uzņem savā dzīvesvietā bērnu aprūpes iestādē ievietotu bērnu vai bērnu aprūpes iestādē kontaktējas ar tur ievietotu bērnu, saskaņā ar likumu tiek saukti par „viesģimeni”. Līdz šim lietotais apzīmējums „uzticības persona” attiecināms tikai uz personu, kas, pamatojoties uz pašvaldības sociālā dienesta veiktu izvērtējumu par atbalsta nepieciešamību, sniedz atbalstu ģimenē esošam bērnam.

Viesģimenes statusu piešķir bāriņtiesa, izvērtējot laulāto vai personas piemērotību, ņemot vērā gan motivāciju un spējas aprūpēt bērnu, gan veselības stāvokli un materiālos apstākļus. Ieviešot stingrākas prasības, bāriņtiesa nosūta laulātos vai personu pie psihologa, lai saņemtu atzinumu par piemērotību viesģimenes statusa iegūšanai. Tiek pieprasīta informācija arī par Sodu reģistrā iekļautajām ziņām.

"Uzticības persona sniedz atbalstu ģimenē esošam bērnam, bet viesģimene kontaktējas vai uzņem savā dzīvesvietā bērnu aprūpes iestādē ievietotu bērnu."

Pieaugot ārzemēs nodarbināto personu skaitam, aktuāls kļuvis jautājums arī par kārtību, kādā vecāki var nodot bērnu citas personas aprūpē uz laiku, kas ilgāks par trim mēnešiem. Likuma grozījumi paredz, ka bāriņtiesai pirms tam jāsniedz atzinums, ka šāda nodošana atbilst bērna interesēm un persona spēs bērnu pienācīgi aprūpēt.

Bāriņtiesas atzinums ir nepieciešams arī gadījumos, kad aizbildnis vai audžuģimene uz laiku no viena līdz trim mēnešiem nodod bērnu citas personas aprūpē Latvijā. Likuma grozījumi arī nosaka stingru kārtību bērna nodošanai aprūpē ārvalstī.

Bērnu tiesību aizsardzības likuma aktuālā versija atrodama – http://www.likumi.lv/doc.php?id=49096

Papildu informācijai – Bērnu un ģimenes lietu ministrijas mājaslapa www.bm.gov.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI